Last news in Fakti

16 Март, 2022 11:32 1 707 11

Токаев: Казахстан има нужда от сериозна държавна реформа

  • казахстан-
  • токаев-
  • обръщение-
  • нация-
  • реформа-
  • държавна-
  • радикална

Президентът на Казахстан, Касъм-Жомарт Токаев, направи предложение за сериозна държавна реформа в обръщение към нацията

Токаев: Казахстан има нужда от сериозна държавна реформа - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Казахстан, Касъм-Жомарт Токаев, направи предложение за сериозна държавна реформа в обръщение към нацията на съвместно заседание на парламента.

"Формата на управление на Казахстан трябва да се промени, като на парламента се дадат повече правомощия.", цитират от news.bg.

"Нуждаем се от проверени стъпки, за да променим модела на политическо развитие на Казахстан. Преди всичко става дума за окончателен преход от президентска форма на управление към президентска република със силен парламент. Тази система ще осигури оптимален баланс на властовите институции и ще допринесе за устойчивото развитие на страната."

Той предлага също така да се забрани на държавния глава по закон да членува в която и да е партия по време на мандата си. В момента Токаев е и лидер на управляващата партия.

Поставя се акцент от нуждата да се засили политическата конкуренция и да се осигурят равни условия за развитие на всички партии.

Освен това президентът предлага създаването и на Конституционен съд в Казахстан, като главният прокурор и омбудсманът също трябва да имат възможност да обжалват пред Конституционния съд.

"Надявам се, че тези инициативи ще бъдат важна стъпка към изграждането на справедлива и правова държава", посочи Токаев.

Токаев заяви, че държавният глава трябва да гарантира равни възможности за всички граждани, като част от намаляването на неговата власт би било да се забрани на близки роднини да заемат високи държавни постове, както и управленски постове в държавни компании.

Припомняме, противоречивите събития в началото на тази година сериозно разклатиха Казахстан. При бурните демонстрации в Алмати и други градове на страната, започнали заради поскъпването на горивата, загинаха най-малко 225 души, а хиляди бяха задържани.

Токаев тогава беше принуден да извика войски от ръководения от Русия алианс на бивши съветски държави, за да потуши размириците, накърнили имиджа на стабилност и контрол, с който Казахстан привлече стотици милиарди долари западни инвестиции в петролната и минната си индустрия.

След потушаването на протестите и успокояване на гражданската обстановка в страната, Токаев реално се укрепи във властта, като направи и сериозна чистка в службите. Остава обаче отворен все още въпросът каква беше ролята на Руската федерация тогава.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СИВ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванушка  🇷🇺":

    ОТВОРЕНИЯ ВЪПРОС ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ СССР 2.0 А ПРЕДАТЕЛИТЕ ОТ СИВ ЩЕ ПОНЕСЪТ ОТГОВОРНОСТ И ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В АГРЕГАТНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ.
  • 6 Пеци

    7 1 Отговор
    Токаев за да просперира Казахстан, трябва да скъсате с имперска и проядена от корупция Русия, както и да смените името на столицата си
  • 7 WTF

    5 0 Отговор
    "Преди всичко става дума за окончателен преход от президентска форма на управление към президентска република със силен парламент. Тази система ще осигури оптимален баланс на властовите институции и ще допринесе за устойчивото развитие на страната."
    Айдееее и тея станаха "нацисти"!
  • 8 Вовата потъва

    4 0 Отговор
    И тез почнаха да не се страхуват..положението става страшно
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Следващ икономически сценарий

    1 0 Отговор
    Доклад на ЦРУ
    1. При провал в Украйна, опитите се насочват към Казахстан !
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Аааа...,можело,ама трябваше Народа да се вдигне на съпротива....