Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2022 14:22 3 898 19

Защо руснаци масово се изнасят към Казахстан

  • казахстан-
  • русия-
  • санкции-
  • украйна-
  • война-
  • руснаци-
  • алмати-
  • казахстанци

Този масов приток вече буди страхове у местните хора

Защо руснаци масово се изнасят към Казахстан - 1
Снимка: Shutterstock

В Казахстан сега пристигат много хора от Русия и Украйна, съобщават кореспондентите на ДВ. Много от тях са живеели в Република Казахстан и преди войната в Украйна. Някои дори са запазили казахското си гражданство, а други междувременно са взели и руски или украински паспорти. В повечето случаи тези хора твърдят, че пристигат в Казахстан, за да посетят роднини и приятели и уверяват, че са планирали тези пътувания отдавна. Има обаче и хора, които искат да се спасят от санкциите, наложени на Русия.

Първата вълна руснаци в Казахстан

Още новини от Украйна

По-голямата част от казахстанците смятат пристигащите от Русия за „свои хора“ – възприемат ги като представители на тъй наречените „руски казахи“. Напоследък в социалната мрежа Телеграм зачестиха и съветите към пристигащите в Казахстан руски граждани – полезна информация, която трябва да улесни тяхното установяване в страната. Именно това разтревожи много казахстанци, които се опасяват, че масовото преселение на руснаци ще увеличи безработицата в страната. Тревоги в този смисъл предизвиква и отпадането на ограниченията за влизане в страната, които бяха въведени заради пандемията. Тази промяна влиза в сила от 30 март.

"Първата вълна руски заселници беше през 2014 година. В началото ние се отнасяхме добре с тях – те не се различаваха много от нас, а и са добри специалисти. Един от тях дори беше назначен за заместник-директор на предприятието, в което работех“, разказа на ДВ неговата бивша служителка Лариса Шиян. Но после нещата се променили: след половин година било проведено първото „оптимизиране на персонала“, в рамките на което много местни хора били освободени от работа, а на тяхно място били назначени руснаци. След една година руснакът станал и директор на транспортната фирма, а от 25-те казахстанци, които работели там допреди идването на руснаците, днес са останали едва седем.

Пристигащите сега украинци бягат от войната и разрушенията, а руснаците - от суровите санкции, наложени от Запада. Животът в Казахстан или някоя друга бивша съветска република им дава предимството, че обикновено не се нуждаят от виза, че могат да общуват с местните хора на руски език и лесно да се адаптират.

Руските граждани, както и гражданите на Украйна сега имат право на 90 дни престой в Казахстан без виза. Но има и разлики: украинците много по-лесно си намират жилище и работа в Казахстан. Не защото бягат от войната, а защото се смята, че те имат различно отношение към работата: готови са да работят с местните хора и не се опитват да ги изместват.

До Алмати за 300 евро

Украинският автомобилен експерт Александър Кислюк е работил дълги години в Казахстан и казва за местните хора, че са много добродушни и гостоприемни. Външното министерство в Алмати потвърди за ДВ, че украинските граждани могат свободно да влизат в Казахстан и да пребивават без виза за срок до 90 дни. За по-дълъг престой се изисква регистрация в Службата по миграция - въз основа на трудов договор или на получено гражданство.

По неофициална информация през последния месец в Казахстан са пристигнали не повече от хиляда украински граждани. В основни линии това се дължи на факта, че в момента не летят самолети от Украйна за Казахстан. Редовни полети до Алмати и Нур-Султан се извършват само от Франкфурт на Майн, като цената на един билет е около 300 евро. Това означава, че в Казахстан едва ли може да се очаква голям наплив на пристигащи украинци.

Автор: Анатолий Вайскопф


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    31 18 Отговор
    "че масовото преселение на руснаци ще увеличи безработицата в страната" - няма страшно, руснаците не идват да работят - те по принцип не работят! Идват за американски благинки, щото санкциите "не вършели работа"?! ;)

    Коментиран от #5

  • 2 Хахаха..

    18 9 Отговор
    Ми щото ги е шубе.Другите Руснаци са на Фронта..
  • 3 Григор

    11 6 Отговор
    Защо толкова евреи се изнасят към Афганистан?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мухльо

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Увяхващо "цветенце" си..

    Коментиран от #9

  • 6 SCH JVLIVS II

    5 6 Отговор
    Ама наистина ли Казахстан не беше ли филма Борат 🤣🤣🤣 там много яко на ваканция ли се изнасят?Не им завиждам
  • 7 Урюрвкос

    9 5 Отговор
    руските фирми правят представителства и си продължават външно-икономическата дейност. Това го правят и спортистите излизат под казакстанско знаме.
  • 8 Гост

    17 3 Отговор
    Скоро време пудинг ще започне да спасява и руснаците в Казакстан, толкова ли не го виждате.В Украйна беше същото.
  • 9 Емил

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Мухльо":

    А ти вече видимо си мухлясъл!
  • 10 Мамул

    4 2 Отговор
    Щото искат цепенячки с дръпнати очички!
  • 11 mi6osp

    8 0 Отговор
    Много от забраните за внос в Русия не важат за Казахстан. Става дума не за испанска шунка, френски сирена и други такива, а за специални електронни елементи и за други такива. Вносът ще става през Казахстан и през други такива. Най-умните посредници и други такива са надушили възможности за големи печалби и са вече в Казахстан и в други такива.
    Кризата за едни е възможност за други.
  • 12 Руски терористи

    7 5 Отговор
    Бягайте
  • 13 DW=пропаганда

    6 14 Отговор
    Руснаци не се изнасят към Казахстан! Измислица и фалшива информация! За фалшива информация законите трябва да станат жестоки, и DW само ще фалира, а драскачите му ще се разбягат като хлебарки!
  • 14 Човек с очи

    5 9 Отговор
    Когато видя числа от официален казахстански източник, ще повярвам. А принципно DW лъже непрестанно.
  • 15 дет мароз

    10 4 Отговор
    У Раша само на газ и праз не се живее!
  • 16 TTTTT

    9 3 Отговор
    защото не им се стои в кочината. но пък тук има хора, които с удоволствие ще идат в рашка да живеят и колкото по-бързо го направят, толкова по-добре
  • 17 Zele

    1 1 Отговор
    Защото е лъжа! Дойче Зеле.
  • 18 ПРОРОЧИЦА

    7 3 Отговор
    тези руснаци се заселват там и след година две п путаранще дойде да ги освободи
  • 19 Голем смях

    4 3 Отговор
    Спокойно,Путлер ще дойде да ги освободи .