Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Април, 2022 13:04 6 013 60

Касапницата в Буча като част от обмислена стратегия

  • буча-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • зверства-
  • клане-
  • маргарете клайн-
  • цивилни жертви-
  • военни престъпления

Коментар пред АРД на експертката по Източна Европа Маргарете Клайн

Касапницата в Буча като част от обмислена стратегия - 1
Снимка: Shutterstock

Избиването на цивилно население в окупирани територии типично ли е за руския стил на водене на война?

М. Клайн: Същата бруталност наблюдавахме и при войните в Чечения, където руските тайни служби бяха организирали лагери за "чеченските бандити". Това се повтори до известна степен и в Сирия. Събитията от Буча могат да бъдат класифицирани в същия порядък. Въпросът е дали те са дело на отделни войници или са част от начина на водене на война от страна на Русия.

Какво е вашето предположение?

М. Клайн: Дори руски войници да са участвали в плячкосвания и други мародерства от личен интерес, информациите от Буча се вписват в психологическо водене на война, което цели деморализирането на украинското цивилно население и на въоръжените сили. Съобщенията от Буча показват, че там целенасочено са били издирвани хора, които през 2014-а година са участвали в т.нар. антитерористична операция на Украйна срещу бунта на проруските сепаратисти в Донбас, или които са част от териториалната отбрана на Украйна - т.е. онези, които са смятани за опора на украинската държава. Това е опит за всяване на ужас и за деморализиране на населението.

Какво се знае за руските войници, действали в Буча? Дали това са били предимно обикновени и неопитни войници или по-скоро говорим бойни единици с голям опит? Има информации, че те са замесени в плячкосвания и изнасилвания.

М. Клайн: Знаем че в Буча са били изпращани различни военни формирования, но техните действия не могат да бъдат установени, тъй като липсва достатъчно информация. Имало е войници на редовна военна служба, включително от Далечния изток на Русия, може това да са били войници в края на срочната си служба, за които плячкосванията са начин за лично обогатяване. Има например данни за кражби на лаптопи.

Но там са действали и елитни части, за които е по-вероятно това поведение да е част от целенасочена стратегия. Говорим и за "кадировци" - бойци на чеченския президент Рамзан Кадиров, известни със своята бруталност. Използването им е част от психологическото водене на война - присъствието им цели да всее ужас и паника сред украинските войници и цивилното население.

Очевидно отговорността за действията на елитните части или на "кадировците" е на техните командири и на военното ръководство като цяло. Така ли е?

М. Клайн: Тук дава отражение наративът за т.нар. "денацификация" на Украйна. Руските войници са изпратени в Украйна, за да освободят населението от "нацисткия" режим. Но се оказва, че не ги посрещат като "освободители", следователно този наратив трябва някак да бъде адаптиран. И изведнъж "нацисти" стават вече не само хората в ръководството на страната, но и всички останали, проникнати от нацистката идеология. Така донякъде се оправдават действията на армията.

Как ще се отрази всичко това на по-нататъшния ход на войната? Ще отслаби или ще заздрави бойния морал на украинците?

М. Клайн: Кадрите от Буча са преломен момент за западните наблюдатели, защото вече е пределно ясно за какво става дума. Вече малцина ще могат да изтъкват абсурдния аргумент, че Украйна трябва да се предаде, за да спре проливането на кръв. Сега се вижда, че превземането на дадена територия не означава край на насилието, а че краят на сраженията поставя началото на друг вид насилие.

А разумни ли са призивите за пълно спиране на вноса на руски газ? Какво може да постигне това?

М. Клайн: Трудно е отвън да се надникне в процеса на вземане на решения в Кремъл. Но се вижда, че икономическата рационалност вече почти не играе роля. Струва ми се, че трудно можем да повлияем на краткосрочните решения на Москва. В по-дългосрочна перспектива обаче ефектът може да е много силен.

Призивите за предоставяне на Украйна не само на отбранителни, но и на нападателни оръжия се засилват. Има ли опасност от въвличането на НАТО в тази война?

М. Клайн: Доставките на оръжие все още не правят някого участник във войната. Те обаче могат да помогнат на Украйна да се защитава по-дълго време и да извоюва по-добра изходна позиция на масата за преговори. При налагането на забранена за полети зона нещата биха стояли по-различноа, защото това изисква и използването на сила. А тогава и рискът от въвличане във войната нараства осезателно.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    87 25 Отговор
    Стига с измислиците на гьобелсовата пропаганда.

    Коментиран от #5

  • 2 ХАХАХАХАХАХАХАХАХ

    80 18 Отговор
    Даже и пентагона се въздържа от обвинения към Русия, но гьобелс зеле всичко знаят! На тех доказателства им не требват!

    Коментиран от #50

  • 3 АнтиГост

    27 66 Отговор
    Руснаците са просто касапи и нищо друго. На тях дължим мафията у нас.
  • 4 Хихи

    59 8 Отговор
    "Експерт по Източна Европа"... Много е добро. "Мнението" трябва да мине за истина защото е от "експерт". Някой още живеят в 20век когато правилните "мнения" на запад се налагаха само от един център
  • 5 Гост

    13 27 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Абе ти не си ли прочел последното съопщение от посолството? Вече ще ни плащат само в рубли и то директно по сметките в Сбербанк дето не можеш да си изтеглиш парите оттам.
  • 6 hihi

    32 8 Отговор
    Украйна печели от "клането" в Буча съчувствие, позитивни медийн отзвуци и социо-политическа подкрепа от Запада. Запада печели пропагандни точки и поръчки за оръжие на стойност милиарди. Русия печели по-нататъшно заклеймяване и изолация от международната общност, комбинирано с анти-руска пропаганда.
    Извода е очевиден: Руснаците и виновни и луди и глупави и активно работят за НАТОвски интерес. Ако се съмнявате в това обяснение е вероятно да сте Путинофили, Антиваксъри, Расисти и вероятно контра-Революционери и лоши хора.
  • 7 БЕЛИТЕ ЛЕНТИ

    51 13 Отговор
    ОТ ВИДЕОТО НА КМЕТА КЛИЧКО СЕ ВИЖДАТ БЕЛИ ЛЕНТИ НА ДЯСНАТА РЪКА НА ЗАГИНАЛИТЕ - ТАКИВА ЛЕНТИ НОСЯТ РУСКИТЕ ВОЕННИ И ЦИВИЛНИТЕ КОИТО ИМ ПОМАГАТ - ТЕЗИ ХОРА СА ИЗБИТИ ОТ УКРАИНСКИТЕ МИЛИЦИОНЕРИ СЛЕД ОТТЕГЛЯНЕТО НА ВОЕННИТЕ

    Коментиран от #13, #23

  • 8 пешо

    40 9 Отговор
    всичко е постановка на краварите
  • 9 Отврат

    36 9 Отговор
    Дойче Веле-...вече толкова омръзнахте на хората,че освен че не ви четът бозите-даже и почти не коментират под текстовете ви...-сещате ли се защо??? То бива бива-ама вол за мезе небива...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Повдига ми се от...

    21 5 Отговор
    ...- Зелева Чорба,като тази...!!!
  • 13 Да де,именно...

    25 5 Отговор

    До коментар #7 от "БЕЛИТЕ ЛЕНТИ":

    Но акъла им е толкова на укро-фашагите...!Та не се сетиха преди да ги разстрелят и снимат,да им махнат белите ленти...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ти да видиш

    22 7 Отговор
    Вчера зеления е наградил и е дал банкет на "умрелите" артисти от спектакъла в Буча!!!

    Коментиран от #20, #57

  • 16 Тази явно

    8 5 Отговор
    е с клайн дамски атрибути, но щом казва дойче зеле, сииигурно е голЕм екс-перт...
  • 17 П Р Е С - С Т И Т У Ц И Я Т А

    6 2 Отговор
    НЯМА Почивен Ден !
  • 18 д34ет56

    16 2 Отговор
    "Това не е шега, те наистина планират да превземат Европа. В Кремъл цари истинска масова лудост. Там си мислят, че европейците ще им се подчинят от страх пред ядрена война, а при такава заплаха САЩ също няма да защитят Европа", пише Ейдман в публикация във Фейсбук. Според него руските власти сами създадоха и наложиха пропагандния образ на изнежената, развратена и слаба "Гейропа" и сами са си повярвали в това. В момента руснаците тренират в Украйна, но възнамеряват да направят от Европа една "голяма Буча" чак до Лисабон включително, пише социологът. "Европейци, надявам се, вече сте разбрали, че по всякакъв начин трябва да спрете маниаците в Украйна, иначе те ще дойдат при вас", казва той.
  • 19 ЦК на КПСС

    6 3 Отговор
    дайте парцала дето вчера беше от убитите а днес в фейсбук се публикува и казва че било за да покаже как било изглеждало
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ицо

    4 5 Отговор
    Вервайте ни дойче зеле
  • 22 Фалшификациите и ЛЪЖИТЕ са

    8 5 Отговор
    ОРЪЖИЕТО на Западната ПРОПАГАНДА !

    Коментиран от #24

  • 23 Има обаче още

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "БЕЛИТЕ ЛЕНТИ":

    един проблем, ако са помагали на руснаците, защо руснаците ще ги оставят на укрите. по-скоро прилича на неспокосана постановка на зеленото л@йно.
  • 24 Суверените

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Фалшификациите и ЛЪЖИТЕ са":

    страни не допускат чужди НПО, които всъщност са маскираното ЦРУ!
  • 25 МАДЛЕН Олбрайт го КАЗА ! Не Аз !

    10 4 Отговор
    УБИЙСТВОТО на 500,000 Деца в Ирак си СТРУВАШЕ ЦЕНАТА , за установяването там на " Демокрация " ! САЩ не УБИВАТ - те НОСЯТ Демокрация ! А НАТО , като ОТБРАНИТЕЛНА организация СЪРДЕЧНО Доброволно УЧАСТВА в този процес !
  • 26 Niknay

    9 2 Отговор
    Много се дразня от теоретици които ми обясняват нещо без да са били на терен и без да са проверили фактите ръсят мозък из медиите манипулирани стадото !!! Такива писания минават на запад защото вярват на всичко което им се поднесе от медиите и не задават или не си задават въпроси - дали всичко е така както им го представят . ....

    Коментиран от #52

  • 27 КОЙ Спаси МИРА в Сирия ?

    9 5 Отговор
    РУСИЯ !

    Коментиран от #31

  • 28 Кой Успокои СРЕДИЗЕМНО Море ?

    6 4 Отговор
    РУСИЯ !
  • 29 Раша Трол

    4 2 Отговор
    Ами само е симулирал, цлята война е кино продукция. Фашисти и соросоиди заснимат всичко на лента и бълват агитацията си по света. Всички страни в Европа искат да са комунистически макар че, те още не са го казали официално. Социализма е нежна прегръдка за тудещете се, идва тихо при вас, е понякога и с танк. Освобождава ви-това телевизор, пералня, апартамент вече не са ваша грижа.
  • 30 КОЙ " ТАНЦУВА " 20сет години в

    6 4 Отговор
    АФГАНИСТАН и Думкаше : СВАТБИ , ПОГРЕБЕНИЯ , Спортни Футболни мероприятия , цели мирни семейства у дома им ? Отбранителната ОРГАНИЗАЦИЯ НАТО ! Сиреч НИЕ !

    Коментиран от #32

  • 31 1566

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "КОЙ Спаси МИРА в Сирия ?":

    кой спаси режима на тиранина в Сирия?
  • 32 ZOZ

    1 6 Отговор

    До коментар #30 от "КОЙ " ТАНЦУВА " 20сет години в":

    Ти там ли беше?И видя ли , Сирия заснимаше всичко със статисти, нямаше никакви жертви всичко е само пропаганда.Не вярвай на недостойните ела при нас, очакваме те. Дестинация Раша.Не взимай телевизор имаме си вече в повече, напоследък кво се наводни пазара втора ръка, телевизори печки...ц-ц-ц това комунизма ни е голяма работа!

    Коментиран от #38

  • 33 Човек с памет

    8 2 Отговор
    Правилно, това е част от обмислена стратегия. Помните ли "оръжията за масово поразяване" на Саддам Хюсеин, или "химическата атака на Асад" в гр. Дума в Сирия ? Общото между тях е, че са лъжи. Евала на президента на РФ, че правилно го описа: Западът е "империя на лъжата".
  • 34 Тома

    4 3 Отговор
    Само тези от дойче веле си вярват най много.
  • 35 КОЙ " ТАНЦУВА " 20сет години в

    3 2 Отговор
    АФГАНИСТАН и Думкаше : СВАТБИ , ПОГРЕБЕНИЯ , Спортни Футболни мероприятия , цели мирни семейства у дома им ? Отбранителната ОРГАНИЗАЦИЯ НАТО ! Сиреч НИЕ !
  • 36 КОЙ гори с ФОСФОРНИ Бомби ФАЛУДЖА

    4 2 Отговор
    ШЕСТ Месеца Думкаха ЖИЛИЩНИТЕ Квартали с ЗАПАЛИТЕЛНИ Бомби ! Живи ги ГОРИХА ! Отбранителното Хуманно НАТО и ние ! А сега се мръщим на мигрантите защо идат в Европа ! ИМАТ да си ОПРАВЯТ СМЕТКИ с нас !
  • 37 Болгар

    3 4 Отговор
    Войната с Русия е неизбежна. Бих използвал оръжията за масово поразяване ПЪРВО, и след това разстрел на останалите живи. Руснаците искат така да се отнасят другите с тях - виждаме. Украйна не следва да съблюдава Женевската конвенция, тъй като няма обявена война. Това са руски терористи и не следва да се взимат в плен, а да бъдат избивани на мига. Така е по закон.

    Коментиран от #39, #55

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Кой Думка Хирошима и Нагасаки ?

    3 3 Отговор
    Пак ТОЙ !
  • 41 Кой Думка КОРЕЯ ?

    3 3 Отговор
    Пак ТОЙ !
  • 42 Кой Думка ВИЕТНАМ ?

    3 3 Отговор
    Пак ТОЙ !
  • 43 Кой Думка ЛИБИЯ ?

    3 3 Отговор
    Пак ТОЙ !
  • 44 Кой Забърка КАШАТА в ЕГИПЕТ ?

    3 3 Отговор
    Пак ТОЙ ?
  • 45 КАПИТАЛИЗМА е най-жестоката система !

    5 2 Отговор
    Той ВИРЕЕ докато ТРАЕ КОНЦЕНТРАЦИЯТА на печалбата в Частни РЪЦЕ ! Спрели ГРАБЕЖА - САМА се разлага и пада ИМПЕРИЯТА !

    Коментиран от #60

  • 46 Колко СТРУВА Войната в Украина на САЩ

    4 2 Отговор
    И НАТО до СЕГА : от 2014та до сега от САЩ и НАТО са наляли ОБЩО 40 БИЛИОН ДОЛАР ! Извода е , че ЗОРЪТ на САТАНАТА за РУСКИТЕ РЕСУРСИ е единственият ИЗХОД от СРИВА на ИМПЕРИЯТА МУ ! Тази ВОЙНА е На Живот и СМЪРТ за ОЦЕЛЯВАНЕ на КАПИТАЛИЗМА ! Заден ХОД - НЯМА !
  • 47 ВОЙНАТА за Руските РЕСУРСИ не е

    5 2 Отговор
    Прекратявана , от как Русия съществува ! Украина е Мобилизирала общо 500, 000 човека и ЩЕДРОТО наливане на ПАРИ от САЩ и НАТО е именно за СВЕЩЕННА война на Спасяването на Досегашната Капиталистическа СИСТЕМА , която СПРЯ и НЕДИША ! СПРЯ ! Изапочнаха : САНКЦИИ - Финансови, Икономически, COVID война , Украинска Война , Световна ВОЙНА ! А може и ЯДРЕНА , защото Той Чичо , нежелае да храни Овчата ПАПЛАЧ , тя е за касапите ! А ние ?! Кои сме ние ! Ние сме ЖАЛКА наивна ПАСМЕНА със непокрито с нищо самочувствие ! Зяпащи и блеещи - загиващи и невразумяваши !
  • 48 НЕВИННАТА НеоНацистка нова Украина

    4 3 Отговор
    НЯМА нищо общо с ОНАЗИ Съветска Украина , както и ние вече не сме НАРОДНАТА Република от Соца ! Ние сме Същите както днешната Украина - ФАШИСТИ ! Стига наивни ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ ! Света е в ДРУГА реалност - КАСАПНИЦА !

    Коментиран от #51

  • 49 Димов

    3 2 Отговор
    Поне установиха ли кой батальон е бил в Буча? За толкова дни поне тази информация трябваше да е вече известна. Работи ли се по разследване и разпити членовете на батальона? Независими психолози да оформят психопрофили на всеки разпитан. Да се търси пропукване в показанията на някои войник или офицер. Някакви несъответствия да наведат разследващите, да се съмняват в някаква посока? Нещо? Каквото и да е? Някаква отправна точка за действия предприета ли е?
  • 50 колко струва ред

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХАХАХАХАХАХАХ":

    8 стотинки, а успяваш ли с 200 коментара на ден?
  • 51 гледам пълниш таргета

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "НЕВИННАТА НеоНацистка нова Украина":

    ше направиш 20 кинта днес май, верно в рубли ама поне тапети ше имашш
  • 52 как си

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Niknay":

    купуваш лекарства без да си ги пробвал на терен не знам

    Коментиран от #53

  • 53 Niknay

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "как си":

    Щом ми задаваш такъв въпрос и правиш сравнение между фантазии и медицински изследвания значи си по-зле и от Сашето ......
  • 54 обмислена стратегия

    2 1 Отговор
    Русофобска пропаганда Геббелса.
  • 55 Браво!

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Болгар":

    На диван патриоти на Украйна!

    Коментиран от #56

  • 56 "Патриотите" Украйна почиват на Златни

    4 2 Отговор

    До коментар #55 от "Браво!":

    Пясци, Наемниците от САЩ и ЕС защитават родината си-Украйна!
  • 57 Предал им

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ти да видиш":

    е и венци от бай дън и лайфонтен...
  • 58 Геншер

    3 0 Отговор
    Какви са тези снимки от архивите на "LUCAS FILM" с добавена някоя и друга изпотрошена "Лада" за гарнитура и със сюжет . . .Бой на негри в тъмна нощ !
    Ама тази западна пропаганда вече мина и . . .Гьобелсовите стандарти !!!
  • 59 С какво

    0 0 Отговор
    са участвали тези невинни момичета във военните действия преди години, че ги изнасилват и убиват?
  • 60 Велин

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "КАПИТАЛИЗМА е най-жестоката система !":

    Добър коментар. Само да допълня с коментар на мой приятел-" 45 години комунистите ни лъгаха за комунизма ама за капитализма се оказаха безкрайно прави".
Новини по държави: