Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Май, 2022 10:00 2 388 49

Какво е готова да даде България на Украйна?

  • русофили-
  • българия-
  • война-
  • украйна-
  • помощ-
  • военна помощ-
  • русия-
  • кирил петков-
  • корнелия нинова

Ще разберем съвсем скоро: след гласуването в парламента в сряда

Какво е готова да даде България на Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Военно-техническа" или "военна и техническа помощ" за Украйна ще гласува българският парламент на 4 май? На пръв поглед разлика няма - само на пръв поглед. За една от двете Народното събрание ще даде мандат на правителството да помогне на нападнатата от Русия страна.

Първата формулировка е заложена в проекторешение, предложено на 1 април от "Демократична България" (ДБ) - един от четиримата партньори в управляващата коалиция. Втората също е в проекторешение, внесено от опозиционната ГЕРБ на 30 март. В предаването "Лице в лице" на bTV вчера премиерът Кирил Петков изясни съдържателно що е то "военно-техническа помощ", която "Продължаваме промяната" ще подкрепи на 4 май - ремонт на руска военна техника, която е на въоръжение в украинската армия. Премиерът спомена и заводите, които могат да се заемат с тази дейност, за която още не е ясно про боно ли ще е или срещу заплащане - ТЕРЕМ и "Авионамс". Той подчерта, че именно ремонти, а не оръжие поискал от него президентът на Украйна Володимир Зеленски при посещението на българска делегация в Киев. "Кое е по-ценно - няколко снаряда или да обновите една военна техника и да я изпратите обратно", риторично запита Кирил Петков. Странно, тъй като броени дни преди визитата в Киев в България беше министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който сондираше за възможността България да изпрати именно оръжие. След като не получи категоричен отговор от властите, Кулеба си тръгна разочарован, по думите на председателя на Асоциацията на българите в Украйна и член на делегацията Антон Киссе пред Нова тв.

Изглежда, че компромисът с ремонта на военна техника ще спаси мира и стабилността на коалицията след ултиматума, даден от лидерката на БСП и вицепремиерка Корнелия Нинова. "Реши ли правителството да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна - да, БСП ще напусне коалицията", потвърди наскоро тя. В последните дни премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и говорителката на кабинета Лена Бориславова са категорични, че БСП няма да излезе от коалицията, че кабинетът няма да се разпадне, че механизъм е намерен. Същата убеденост изрази публично и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов - но също и че България ще изпрати оръжие. Както подобава, самата Нинова мълчи, макар че подобни уверения в аванс скланят мисълта към задкулисни договорки.

Запитан по bTV вчера дали и оръжие влиза във формулировката "военнотехническа помощ", премиерът отговори утвърдително, но побърза да прехвърли темата към договорките за украинско жито. Преди това даде да се разбере, че най-полезно би било ремонтите на украинска военна техника да се извършват в България.

Но ГЕРБ може и да не се съгласят с такава формулировка. Преди време, аргументирайки предложението на парламентарната група, Даниел Митов посочи в пленарна зала, че България може да изпрати доста въоръжения. Той ги изброи - преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и достатъчно количество боеприпаси, от които "българската армия има в излишък и няма да се отрази на боеспособността ѝ". Освен това има излишни танкове, бронирани машини, бетеери и друга бойна техника. В предаването "Неделя 150" на БНР вчера Теменужка Петкова (ГЕРБ) заяви, че в пленарна зала ще се види как ГЕРБ ще гласува по предложението за военна помощ за Украйна, подчертавайки, че като партия с ясна евроатлантическа ориентация нямат колебания по казуса. Депутатите на Бойко Борисов може и да не подкрепят "военнотехническата помощ", да настояват за "военна и техническа" и в типично опозиционен стил да обвинят правителството в малодушие и зависимост.

Засега не е сигурно, че всичките 134 депутати на управляващата коалиция ще гласуват единно на 4 май. Без социалистите мнозинството спада на 108. От "Има такъв народ" (ИТН) наскоро настояха за тайно гласуване по въпроса за военната помощ. Това подсказва, че някои от тях може и да не подкрепят "военнотехническата помощ" - въпреки призива на лидера си Слави Трифонов. Така гарантираната подкрепа за военнотехническата помощ за Украйна от управляващото мнозинство варира на около стотина гласа.

Опозиционната "Възраждане" без съмнение е противник. Но как ще постъпи ДПС, които последователно са изразявали своята евроатлантическа позиция и така са си създали добър външнополитически имидж? "Партньорите ни питат защо в управлението на България има партия, която не ни води по евроатлантическия път и защитава определено прокремълски позиции", заяви наскоро евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк. Нищо чудно със своите 34 народни представители ДПС да спаси даването на мандат за "военнотехническа помощ". В началото на 2019 година именно ДПС помогна с гласове, за да даде парламентът мандат на правителството да преговаря със САЩ за новите изтребители F-16V Block 70.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов вече обеща, че на 4 май ще внесат проекторешение, а заявките на ГЕРБ-СДС и ДПС давали повод за очакване то да получи достатъчна подкрепа. Нинова потвърди вчера, че БСП няма да отстъпи от позицията си, защото "това е волята на по-голямата част от българския народ и ние изразяваме намерението и желанието на народа". На 3 май, ден преди гласуването в парламента, отлаганият на два пъти Коалиционен съвет ще изслуша премиера за разговорите му със Зеленски - и БСП може да бъде убедена, че оръжие няма да се праща. Как ще реагира обаче "Демократична България", която настоява за обратното? Важното е, че няма да напуснат правителството, ако доставки на оръжие няма, както обясни вече ген. Атанасов. Премиерът също е убеден, че кабинетът няма да падне - било безотговорно по време на война. Тоест, националноотговорно е да запазят властта - също и партньорството с прокремълска партия.

Накрая да не се окаже, че всичко е било биене на барабани за пред избирателите.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    41 2 Отговор
    Далавера, то е ясно. С тия шмекери, които са ви яхнали, няма да се учудя Украйна да ви плаща със скрап.
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    60 4 Отговор
    ЦИНИЧНО Е БЪЛГАРИЯ ДА НАМАЛЯВА С ПО 180
    ЧОВЕКА НА ДЕН
    ....
    И ДА ДАВАМЕ НЕЩО НА УКРАЙНА
  • 3 Пич

    46 1 Отговор
    Кирчо и Кокорчо - и душа , и тяло !!! А мен по скоро ме интересува , какво може да вземем ние от Украйна , в икономически и стратегически аспект !!! Във всяка война - едни печелят , други губят ! Докога ще сме винаги губещи ?!
  • 4 А Ъ

    24 8 Отговор
    БЪЛГАРИНА Е ГОТОВ ДА ДАВА ТОВА КОЕТО НАЙ ГО НЯМА А К Ъ Л ЗА ДРУГО НЕ ГО ТЪРСЕТЕ ОСОБЕНО ДА ДАВА
  • 5 име

    54 2 Отговор
    Стига с тая Украйна, бе! Зеленски има глава на раменете, да не е давал поводи на Путин да го напада, да не е слушал куклоодите си в САЩ. Документирани са ескалацията на взривовете в Донецк и Луганск от 16 Февруари до началото на войната. Да, война е, загиват невинни, Путин не е прав да ги напада, ама не е едниствения виновен и ние няма какво да се врем в прокси война между САЩ и Русия. Който иска, да ходи на място, а не други да му водят войните.
  • 6 ТаУмВзе

    40 1 Отговор
    Кога някой ни е дал Нещо? Камо ли окраинците. Само ни Крадът и Гаврят в Геноцида и тва си е.
  • 7 Малко но от сърце

    38 2 Отговор
    България, ще им даде непотребните Кирчо, Асен, Славчо, Бойко, Курнела, Ристьо и т.н. НГВС-та да ги взимат и да си ги ползват с кеф!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    21 0 Отговор
    Един по гол...
  • 10 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    Благодаря че ме разблокирахте!Без мен е скучно а?

    Коментиран от #19, #29

  • 11 Комон Сенс

    28 3 Отговор
    България вече дава на Украйна всичко което й е по силите. А морално и политически се държи като воюваща страна и това е опасно.
    На ръба сме от спиране на всякакви търговски и дипломатически отношения с Русия.
    Не бива да го допускаме по никакъв начин.
    България не е във война. Благосклонното отношение към жертвите на агресия е едно на ръка. Скъсването на отношения е друго.
    А да санкционираме Газпром, каро купуваме от тях газ ама през посредници, дори няма нужда от коментар. Това е национално предателство.

    Извон - не пресолявайте манджата повече. Оляхте се предостатъчно.
  • 12 tomito

    31 0 Отговор
    Въпроса е какво може да даде България на българите .Всичко останало е безмислено
  • 13 имо

    18 0 Отговор
    Даването задължително на помощ си е рекет.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    16 1 Отговор
    БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ДАДЕ НА УКРАЙНА
    ТОВА С КОЕТО
    БОЙКО ДОГАНОВ СИ ИГРАЕ КОГАТО РЪКАТА МУ Е В ДЖОБА НА ПАНТАЛОНА
  • 15 Бат Пешо

    17 1 Отговор
    Вождовете на България най-безсрамно и без да се съобразяват с мнението на народа са готови да си дадат и дпетата. Когато им кажат, както им кажат и колкото пъти им кажат. Те си ги дават, ние народа го отнасяме. Ето ви кратко, точно и ясно

    Коментиран от #18

  • 16 АУУУУУ

    3 22 Отговор
    ДАВАМЕ ВСИЧКО РУСКО... И ВЗЕМАМЕ НАТО ВЪОРАЖЕНИЕ.... СТИГА СМЕ ПОЗВОЛЯВАЛИ РУСКИ ПОДЛОГИ ДА СЕ ОПИТВАТ ДА КОМАНДВАТ ДЪРЖАВАТА 🤬🤬🤬🤬

    Коментиран от #22

  • 17 ИЛОНСИО С ДИПЛОМА ОТ АОНСУ^1989☝

    4 1 Отговор
    ВЪПРОСА НА ВЪПРОСИТЕ Е НЕ КАКВИ ЩА СА„ ПОМОЩИТЕ ”А....ЕДНОКРАТНО ИЛИ ПЕРИОДИЧНО.....😉🤔
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бат Пешо":

    ВОЖДОВЕТЕ НЕ ДАВАТ ТЕХНИТЕ ДУПЕТА
    ....
    А ВЗИМАТ ОТ ИНДИАНЦИТЕ И ДАВАТ НА УКРАИНЦИТЕ :)
  • 19 ТРИ ПЪТИ ИМАМ ВОЕНЕН АРЕСТ😀18 дни

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Е Е Е ШЕФЕ НЕ СЕ ПРЕВЗЕМАЙ......НЕ СИ САМО ТИ.....☝
  • 20 Виж ти

    15 1 Отговор
    Митов бил ли е войник, че да знае какво е боеспособност на армията?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 зле сте и няма да се оправите

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "АУУУУУ":

    Тепърва баба за дренки! Колко време ще ти отнеме да обучаваш армията как да работи с новото въоръжение?
  • 23 ДжафДжаф

    10 0 Отговор
    Освен гюлета, гранати и патрони, друго едва ли. Съмнявам се, че са останали предприятия, където ефективно да могат да се ремонтират танкове. Едно време имаше идея в Радомир да се произвеждат танкове, но това беше едно време. Преди много години се правеха опити да сглобяваме БТР-ри, но това също беше едно време. А и не е много ясно каква е схемата, по която ще се транспортират украинските танкове за ремонт. За предоставените МИГ 29, въобще няма да потрябва нашата подръжка. Свалят ги още при първият полет.
  • 24 Грульо

    19 0 Отговор
    Можем да им дадем каквото ни е излишно - бежанци и продажни политици.
  • 25 ССЗЗ

    1 0 Отговор
    Договор за присъединяване, като българска република.
    Македонците все още се "дърпат".
  • 26 МБабе

    18 0 Отговор
    Кога България ще почне да дава на своите граждани, вместо на чужди? Като Киро си отиде у дома?

    Коментиран от #37

  • 27 3673

    7 0 Отговор
    Госпожо Нинова, че правителството изнася боеприпаси и на децата стана ясно, или при вас е като в един виц,, Всичко което се случва зад гърба ми не ме интересува,,. Пак ще се врътнете защото власта е сладка.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 въобще не

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Просто им трябва потока спам за да си правят изследванията и да си калибрират опорките.
  • 30 Просто кирчо

    6 0 Отговор
    И кукорчу да ви дават заплатите си
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Селяк

    6 0 Отговор
    Е как какво - задните си части в името на Запада!! Петков е първи на редицата.
  • 33 Бивш левскар

    7 1 Отговор
    Аз на украинските братя с удоволствие бих дал отработените си чорапи. Нищо друго за пияндетата.
  • 34 Шпеков Салам

    8 1 Отговор
    Най-добре да им дадем по един сух шпек на укрите ! Ще им се хареса ! Пък и Зеленски си пада по танците на високи токчета !
  • 35 Да бе да

    5 0 Отговор
    НИЩО НО ОТ СЪРЦЕ....
  • 36 Тити

    8 0 Отговор
    Аз смятам, че каквото сме дали-дали. От тук би трябвало този човек Петков, който може да е всичко друго, но не и Българин да си прибере антуража и да се махне там от където изпълзя. Неразумни юроде българи те избраха,
    защитавай тяхните интереси, те не искат да ги вкарваш в тази центрофуга.
  • 37 Киро и останалите

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "МБабе":

    от НПОто му не трябва да си ходят, а да лежат до живот в панделата за мръсните им престъпления.
  • 38 ДДТ

    7 0 Отговор
    Аз лично ще изпратя помощ на Укропия - едно кашонче употребявана тоалетна хартия, един вчерашен вестник и малко лански сняг. Да, малко е - но от сърце!
  • 39 От мен

    7 0 Отговор
    На бандерите от мен... грездей.
  • 40 Циник

    6 0 Отговор
    Голият ни дирниk? Май друго неокрадено не остана.
  • 41 Даваме

    7 0 Отговор
    Вкиснато зеле, точно като Дойче зеле
  • 42 я сиииии

    7 0 Отговор
    И ти взели да ни държат сметка, нещастници...
  • 43 Шамана на Монтерей

    2 0 Отговор
    То вече е решено,гласуването е една формалност.Оръжието отлетя с "Дебелият Ан",а сега ще чакаме доставката на повредената техника,която ще ремонтираме.Най-важното на този свят е разбирателството.Да разбереш от какво имат нужда хората.В коалицията си споделиха тревогите,разбраха кой от колко комисионна се нуждае и ми се струва,че са си влезли в положението,както се казва.Е,накрая винаги има недоволни,но така е за всяко нещо в живота.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Киро дупе дава само не своето

    3 0 Отговор
    ПП "Продължаваме Промяната": Варна може да се превърне
    в логистичен хъб за блокираните товари на Украйна.

    Демек за оръжейните доставки ! Браво зомбита , надминахте себе си !

    И накрая няма Варна , няма украинци , само убити българи !
  • 46 Евала

    2 0 Отговор
    България да даде един гол У… на тези фашисти украйнци.
  • 47 Бай Лисан

    0 0 Отговор
    Да и гласуваме и да дадем всички членове...от резолюцията,
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Роко

    0 0 Отговор
    Давам 🖕 за Украйна