Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Май, 2022 19:00 3 363 61

Войната в Украйна и илюзията за блатния неутралитет на България

  • русофили-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • румен радев-
  • нато

Да обявим неутралитет в рамките на военния съюз, в който членуваме? Това вече сме го играли.

Войната в Украйна и илюзията за блатния неутралитет на България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Веселин Стойнев:

Инфлацията в България изглежда е и политическо явление: припряно ражда нови партии. Ето, че преди броени дни Стефан Янев обяви създаването на неговата партия "Български възход". В партийното етикетиране "България" и производните ѝ отдавна са задължителна мода, а "възходът" трябва да внуши едно по-позитивно "възраждане". Мая Манолова пък остана вярна на продуктовото си позициониране с "Изправи се България". От "Изправи се, БГ. Ние идваме" вече си отидоха, но все някои други ще дойдат, за да се запишат направо министри, както би казал бай Иречек.

Още новини от Украйна

Доколко тези формации ще са реални партийни структури, вече не е важно - та нали "Продължаваме промяната" управлява пети месец, без дори да е регистрирана в съда. Проектът на Янев се забави, защото трудно си намира партийни координатори, а за пребоядисването на такива от други партии трябват малко време и пълни коледни, а не зелени чорапи. Манолова дори няма да се захваща с партийно строителство, защото от опит знае, че това е тежка инженерно-хамалска работа, а и двете професии са кът. "Изправи се България" щяла да е партия-мрежа, "без партиен елит и без бюрокрация" - само Мая ще сияе на брега, пък докъдето хвърли мрежата.

Заблатяването на българското езеро

Няма да е трудно, защото днес политическият водоем е пълен с шарани, които кълват на "неутралитет във войната". Поне картината е пределно ясна и новите рибари се подреждат като в черно-бяло кино. Формациите на Янев и Манолова твърдо са от страната на руския агресор.

Но за заблатяването на езерото вина има и отсрещният бряг. Докато путинофилите хранеха шараните с вечна признателност към Москва и ръсеха хибридна захранка, идеалистите говореха само за морален дълг към украинците. "Военна помощ" се оказа неефективна блеснá, която бързо потъва в дълбините на народните страхове. Каква помощ, ако украинците си плащат или някой друг плаща вместо тях? Войната е бизнес и, както би казал президентът Радев, всички шарлатани биха извикали "браво"! Да не излезе сега пак същото хитруване - няма да изнасяме оръжие, а само ще ремонтираме ударени бронемашини и самолети на украинската армия, за да спасим кремълоподаническата БСП. Или още по-хитро - ще изнасяме наши оръжия, а уж сме ремонтирали украински. Такова е рибарското хоби - рибар рибаря лъже, за какво иначе са рибари.

И все няма кой да обясни простичко на шараните илюзията за блатния неутралитет. Че първо, някой трябва да ти го гарантира. Ако не си много важен, няма и желаещи. Но и важен да си - гаранция Франция. Както стана с Белгия, зачената в неутралитет и прегазена от Германия и през 1914, и през 1940. Кралството сега се радва на контра-неутралитета да е домакин на щабквартирите на НАТО и ЕС. Друга що-годе гаранция за неутралитет е да имаш силна армия. България най-сетне осъзна, че няма такава и след Ковид-паузата пак се отказа от Гергьовденски парад - поне да не се срами пред образа си в огледалото.

Ами неутралитет в рамките на военния съюз, в който членуваме? Това вече сме го играли като съюзници на Хитлер, без да воюваме със СССР. Англо-американците ни бомбардираха, руснаците ни окупираха и никой не ни призна за съвоюващи, въпреки че в края на войната се включихме на страната на победителите. Ами ако просто се снишим, докато бурята отмине? И това не става - спряха ни газа редом с тези, които най-много се репчат на руснаците - поляците, за които това е чест. А ние пак броим какви копейки сме загубили, след като десетилетия сме наливали милиарди в монополни руски тръби.

А ако ние изпаднем в нужда?

Накрая да не излезе, че когато Андрешко е обграден насред блатото, ще получи в защита един съвсем неутрален член 5 от НАТО-вския договор: вместо да ни защитават с цялата си военна мощ, страните от пакта само да ни пратят оръжие, пък ние да се оправяме. Даже може и тайно, както ние сега пращаме на Украйна муниции. Пък то ще ни трябват само хляб и сол за дежурните освободители.

Затова ако в сряда парламентът не приключи андрешковската сага с оръжието за Украйна ясно и еднозначно, политическото заблатяване може да се окаже необратимо. "Суверенитетът и националното достойнство" на Стефан Янев и "новият социален договор" на Мая Манолова ще са новите популистки спирачки пред българското развитие. С тях ще тропосат несгодите, предизвикани от войната на Путин, на сметката на евроатлантическия ни избор, за да го зачеркнат. Ако двете формации се съюзят на следващите избори, а зад гърба им застане президентът Румен Радев, България може да се окаже в състояние на гражданска война. В авангарда до тях ще са копейкинци, в ариергарда - недоразбитите социалисти. Защото такъв е занаятът на популистките псевдопацифисти - борейки се срещу "въвличането ни във война", да предизвикат война вкъщи.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейкин

    10 52 Отговор
    Копейкин призовава за гражданска война.

    Коментиран от #24

  • 2 АнтиГост

    16 41 Отговор
    В социалистическото блато няма живот! Всички рано умират.

    Коментиран от #58

  • 3 Грульо

    50 8 Отговор
    ДВ, нема смисъл, ефекта е обратен на туй дето пропагандирате.

    Коментиран от #17

  • 4 Пич

    56 8 Отговор
    Оле мале..... германци с каски !!! Ами , слагайте пречупените кръстове , и бегом към Украйна !!! Нас не ни мислете , когато сме били с вас , никога не е свършвало добре !!!
  • 5 сиганите

    41 3 Отговор
    от дойче зеле..
  • 6 Баджо

    9 18 Отговор
    Комунистите сами са си виновни, че разтуриха СССР.
  • 7 DW и Веселин Стойнев!! Първите Кръсници

    35 7 Отговор
    На ГЕРБ, а Стойнев обикновена подлога!! Несе чете!!
  • 8 Венци

    30 3 Отговор
    Може да не е Москва. ама не и Киев!
  • 9 рашков

    10 29 Отговор
    КОПЕЙКАТА ЗАЯВИ ЧЕ ЩЯЛ ДА УНИЩОЖИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ЛИ ДА СЕ ЗАДЕЙСТВАШ
  • 10 тототояя

    34 4 Отговор
    Дойче зеле - запазена марка за тежък дебелизъм.
  • 11 DW-прпаганден машинен

    32 4 Отговор
    Добре дошли в тресавището DW! Потъването в кална прооаганда е гарантирано!
  • 12 Нанси Фалоси

    32 5 Отговор
    не ги разбирам тези ястреби - Украйна приема доброволци, да отидат и да yмpam, щом толкова искат. Но лицемерите искат някой друг да отиде да yмpe, а тях Урсула да ги гали по главите. Гнус
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Димов

    27 2 Отговор
    Адам Шифф - член на камарата на представителите на САЩ. През Януари 2020 в своя реч заявява: "САЩ помагат на Украйна и народът й, за да се борим с Русия там, а не да се бием с нея тук." - Изказването го има в репортаж на Тъкър Карлсън, из нета.
  • 15 Ох Баня,ох кеф

    27 5 Отговор
    Кенефа остава без ток,газ и бензин.
    И последният работещ генератор на ПАВЕЦ "Чаира" е излязъл извън строя преди седмица, с което ключовата за българската енергетика централа вече е напълно спряла.Блок 5 на Козлодуй се ремонтира .
    А Македолните Българи Киро ще ги пусне на преговори за ЕС
  • 16 Дойч Зеле

    31 3 Отговор
    И поредната тъпа пропаганда стил Джамбазов Помака.
  • 17 Димов

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    И да не танцува никой, музиката свири, докато се плаща.
  • 18 ха ха

    2 15 Отговор
    В десятката.
  • 19 Резул

    23 3 Отговор
    БРУТАЛНА АГРЕСИЯ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ
    Току-що група украинци пребиха българин в центъра на София, до подлеза на Софийския университет.

    Коментиран от #20, #21, #25

  • 20 Димов

    21 1 Отговор

    До коментар #19 от "Резул":

    Не е политкоректно да сочите така с пръст. Медиите са заети с далеч по-важни новини, като "Какво е закусвала поредната плеймейтка", например.
  • 21 Коча

    24 2 Отговор

    До коментар #19 от "Резул":

    Ще чакаме Украинците да започнат да убиват Българи по улиците.На там е тръгнало като гледам какви шествия организират по София
  • 22 ф16 стелт

    21 2 Отговор
    Българската армия преди сто години - 900 000 при пълна мобилизация, преди 40 години - 150 000, 1000 танка, 300 самолета, военен флот, ракети със среден радиус на действие с възможност за носене на ядрен заряд. 2022 година - не смеят да излязат на военен парад, за да не се излагат. Кой е виновен за това унизително положение, всички знаят, и списъкът се увеличава.
  • 23 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    7 21 Отговор
    Както каза и Кличко ние сме полубременни. За нас това е нормално, колкото повече някой ни е мачкал толкова сме по покорни и малодушни.

    Коментиран от #26, #33, #39, #47

  • 24 БЪЛГАРИН

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Копейкин":

    Ако имахме държава и държавност, щяха да те набутат в затвора за лъжи, които насаждат страх в обществото.ИЗРОД.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Виктория Плюланд

    23 1 Отговор

    До коментар #23 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    кой те спира бе, приятел? Фронтът е отворен, какво още правиш тук? Ще ти платя билета, снаряжавай се
  • 27 де юре

    18 4 Отговор
    Абсолютно идиотск@ статия . Никой не ни е спирал газа ! Що за идиотиз@м . Нареждаш , превалутираш и получаваш !Елементарно , но не за подлоги . "Ами неутралитет в рамките на военния съюз, в който членуваме? Това вече сме го играли като съюзници на Хитлер, без да воюваме със СССР. Англо-американците ни бомбардираха, руснаците ни окупираха и никой не ни призна за съвоюващи, въпреки че в края на войната се включихме на страната на победителите." А УЧИМ ЛИ СЕ ОТ ГРЕШКИТЕ ИЛИ ПАК СМЕ ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА !!!
  • 28 Майна

    15 3 Отговор
    Този заминава..в историята
    Та да си дойдем на думата...ЖП връзките на нацитата са разрушени, никакъв начин да достигне до тях ново въоръжение...
    Съединените щати и техните съюзници от НАТО продължават да изпомпват оръжия в Украйна. Мога да потвърдя, че всеки транспорт от Северноатлантическия алианс, който пристигне в страната с оръжия или материали за украинските въоръжени сили, ще се разглежда от нас като легитимна цел за унищожение ", каза Шойгу според държавни източници
  • 29 hahaha

    5 1 Отговор
    кажете нещо и за облачната партия ПП
  • 30 Папата

    12 5 Отговор
    „Лаят на НАТО пред вратата на Русия“ може да е причината за войната в Украйна, заяви папа Франциск в интервю пред италианския вестник Corriere Della Sera.
  • 31 Булгари

    6 15 Отговор
    Продажници ,обичащи руския хомот.Няма обеденение има само вдигнат юмрук за божков и това е.Шараните калвът на гола кука

    Коментиран от #34

  • 32 Умрялото

    13 3 Отговор
    Дойче зеле кой ви чете ве измекяри
  • 33 Да живее Русия

    15 7 Отговор

    До коментар #23 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Да живее Русия
  • 34 ВЪН

    17 4 Отговор

    До коментар #31 от "Булгари":

    Украинците от България

    Коментиран от #38

  • 35 Абсурдистан

    8 13 Отговор
    България произвежда оръжие. България изнася оръжие. Но има едни идти, които казват: няма да го продаваме на Украйна. В Близкият изток-може, в Африка-може, в Паджикистан-може, но НЕ и на Украйна! И това ако не е пълен абсурд!!!

    Коментиран от #37

  • 36 M.m.m

    17 8 Отговор
    По глупава статия не съм виждала.Какво губи България от неучастие във войната?Нищо.Какво НАТО го интересува България.Нищо.Запада никога няма да застане на страната на нас славяните, ако няма интерес печалба.Омразата на запада към славяните никога няма да изчезне.Никога няма да сме равни със запада.

    Коментиран от #53

  • 37 Нанси Фалоси

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "Абсурдистан":

    ми не е пълен абсурд, защото Пакистан няма да ти спре горивото като контрамярка. Абсурд сте вие умствените кастрати

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Само коментирам

    12 6 Отговор

    До коментар #23 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":



    Отивай в Украйна да си "герой".




    😉
  • 40 Васил

    7 8 Отговор
    Ако се свираме като мишоци полза няма Рашистката пропаганда ще ми гъне на който не му изнася да си хваща пътя към Рашистан

    Коментиран от #46

  • 41 Мустафата вън от БГ

    11 7 Отговор
    Смърт на украинските фашист и американските им помощници! Демилитаризация и денацификация!
  • 42 По-добре

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Нанси Фалоси":

    Да не разчитаме на ненадеждни лъже бизнеси тогава, а да си търсим колая. Не е като в русуя да и има газ само.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Перо

    6 2 Отговор
    Сега Дойче зеле ли дава акъл,какво да правим! Чичко Шорош да дава помощи,ако стигнат до Зеленски и без това циониста стана милионер от войната!
  • 45 ПРЕПИСВАМ И НЕ МИСЛИМ

    6 1 Отговор
    .......................СЪЧИНЕНО ОТ ДОЙЧЕ ZЕЛЕ И ...ПРИДВОРНИ ШУТОВЕ !
  • 46 Най-обичам

    7 2 Отговор

    До коментар #40 от "Васил":

    Най-обичам ,когато ситият обяснява на гладния,че трябва да е горд,когато Премиерът и приятели се репчат на една велика сила.Пък той,гладният горкият,се чуди как да върже двата края и как да не му се вдигат хляба и лекарствата.Ама ситият му обяснява,че това е свобода и трябва да е доволен,защото си е запазил достойнството.Ама какво достойнство у човек,който цепи стотинката на две,за да си нахрани децата.Да, бе,ама ситият не иска да му намаляват милионите в сметката,а да се увеличават и си наема посредници за газа,за да си взима комисионни.Пък и разни НПО-та раздават грантове на послушните.За народа-- глад и студ и мизерия,ама с гордо вдигната глава.ШАТ НА ПАТКАТА ГРАВАТА.
  • 47 Да,бе,да

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Украинците като викаха "Ела вълчо изяж ме",не вярваха,че вълчо ще дойде,ама дойде.Сега искат от нас,да последваме примера им.Ама ние виждаме какво им се случва на тях и не ни харесва.Даже ни ужасява.Защо да пеем в същия хор,т.е да се бутаме между шамарите.Политиката не е да си кон с капаци.Политиката е изкуство,но нашите явно не разбират,или търсят изгода за себе си,та ненапразно всички вече ни е ясно,че сме от е.@ ната страна.
  • 48 Не и вън

    8 2 Отговор
    На укроските шествия и митинги из България Да си ги правят в У .ла..йна какво е тва безобразие нахални като гниди и наште подлизувци търпят и само чешат.Айде писна!Че и заповядват само.
  • 49 Стига бе

    8 2 Отговор
    гледам тая вечер митинга на украинците в София ми то отдалече личи кои са се събрали да се бият и ребчат укри живеещи у нас от повече години и няколко нен...ормалника дето не могат и да говорят правилно.Те тва видях .
  • 50 Зетка

    0 0 Отговор
    Натюрморт снимка
  • 51 Трифон зарезан

    2 0 Отговор
    Е като искаш мир готви се за война.
  • 52 ComfortablyNumb

    4 0 Отговор
    Чудесно четиво! И жанра е добре избран - българска трагикомедия от грешки ...
  • 53 Абе

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "M.m.m":

    Далече си от нужния умствен капацитет,за да разбереш какво се казва в статията!Затова,както се казва - обущарьо,не по-нагоре от обущата!
  • 54 Култура миянко

    4 0 Отговор
    Поредния ...като онова нещо на пясъка.Чемодан,вокзал,Украина.Отивай да защитаваш ге йропейс ки ценности.Колкото повече лаете ,толкова повече ме отблъсквате.Мамто трябва да може и да мислиш ,за да го разбереш.
  • 55 ГЛЕЙ СИГА

    1 0 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА А ДОЙЧЕ ВЕЛЕ У КАНАЛО
  • 56 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Какво езеро Ви е патило - България си е блато и аз съм един от дъртите и шарани !? Вече 32 години се носи смрад и воня - като няма деца, като се затварят и продават училища, като промишлеността и селското стопанство са сринати , а в търговията само чуждестранни бизнесмени и стоки, когато всичко, което е сътворено от трудовия народ е дадено на концесия срещу прилични комисионни на сериозни другари, за какво "ЕЗЕРО" може да става дума ?
    Разбира се , че НЕУТРАЛИТЕТЪТ който искат болшинството от българските хорица за конфликта между САЩ и Русия на територията на Украйна, е " блатен" !! Той не е заплатен с долари !!!
    КОЙТО ИСКА МИР - НЕ ПРАЩА ОРЪЖИЯ !!!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Дянков

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "АнтиГост":

    При соца ако починеше човек на 70-72 години , 90 годишни бабички се вайкаха че млад си е отишла. А сега 25-55 години масово умират от хубав живот .
  • 59 Защо

    1 0 Отговор
    Драскачите от ДВ не вземете да сформирате един полк и право в Украйна . Хем ще помагате хем новини от първа линия.
  • 60 Бил Гет

    0 0 Отговор
    Украйна не член на НАТО . Чл. 5 . Не е нападната членка на алианса и няма да бъде нападната . Та оправете си заглавието . НАТО не маша за интересите наа САЩ .
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.