Last news in Fakti

18 Май, 2022 10:00 4 540 44

Правителството на Петков няма да падне. Ето защо:

  • кирил петков-
  • българия-
  • избори-
  • правителство-
  • кабинет-
  • герб-
  • бсп-
  • украйна-
  • възраждане

Нестабилното уж правителство на Кирил Петков се оказва доста стабилно. По всичко личи, че то няма да падне.

Правителството на Петков няма да падне. Ето защо: - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мегапротестът на работодатели и работници от най-различни браншове, планиран за 18 май, се размина. Два дни преди тази дата управляващите развързаха кесията. Обявиха, че фирмите ще бъдат почти изцяло компенсирани при нови повишения на цените на тока и газа. Домакинствата няма да усетят ново увеличение на парното и топлата вода, защото ДДС ще падне с повече от половина. Шофьорите ще си връщат по 25 стотинки на литър гориво. И при пенсиите ще има увеличение от юли. Плюс още други мерки, за които се постигна вътрешнокоалиционен консенсус.

Пари за раздаване има: инфлацията вкарва в бюджета повече средства, както и свръхпечалбите на държавните енергийни фирми. Нека икономистите да анализират дали това раздаване само по себе си е проинфлационно, или обратното - дали без него ще се свият производството и потреблението. Сигурно е, че поне временно то ще успокои общественото недоволство и ще предпази правителството от поредния силен политически трус. Но и ще засили парцелирането му - както отвътре, така и отвън.

Всяка партия има претенции

Всяка съставка на управляващата коалиция има свои претенции или ревност към мерките. "Продължаваме промяната" побърза да обяви своята част от тях уж като договорени, а се оказва например, че ИТН не знае за пенсиите - поне финансистът ѝ Любомир Каримански, който е шеф на бюджетната комисия, се оказва изненадан. След неуспеха му за гуверньор на БНБ формацията е твърд опортюнист. Дори партийният лидер Слави Трифонов отправи страховита заплаха, че не се допитват до него. БСП избърза преди всички да обяви ръста на пенсиите, но и държи да отпадне ДДС за хляба, което не среща подкрепа от партньорите. Дори най-верният коалиционен партньор на мандатоносителя - "Демократична България", постави на масата своя пакет "Депутинизация на България", с който ще оказва натиск над коалицията по метода на убеждението, след като усети твърдия натиск от избирателите си заради недаденото оръжие на Украйна.

С мерките в коалицията все ще се разберат някак, едни може да се префасонират, други да отпаднат и да не струват само 2 млрд. лв. Актуализацията на бюджета след месец ще глътне още пари и всяка партия ще направи нови залози. Но освен от глупост или невнимание никоя не би трябвало да прави резки движения, които да доведат до нови избори. Защото социологическите проучвания показват, че и четирите партии губят от участието си в управлението, или поне нищо не печелят, както е при ДБ.

Никой няма да спечели, ако правителството падне

От скорошни избори нямат интерес и опозиционните формации. ГЕРБ пак излиза първа, но не по свои заслуги. ДПС няма сметка от още по-многопартиен парламент, с повече националисти и неясни перспективи за балансьор. "Възраждане", която влезе в Народното събрание на крилете на антиваксърството и само половин година по-късно удвои подкрепата си с антиукраинска истерия, тепърва има хоризонт да расте още с антимакедонизъм, защото картата на ветото над Скопие все някога ще излезе от тестето.

Дори и президентът заяви, че не иска нови парламентарни избори. Не защото му омръзна да прави служебни правителства, а понеже тепърва трябва да консолидира зад себе си останалата му вярна част от електората от партиите от управляващата коалиция, с които вече е на нож.

Разбира се, падане на правителството не означава веднага нови избори. Но ако вече няма управляващо мнозинство, първата парламентарна сила ПП няма как да реализира нов мандат. Дори примамливият за някои вариант за рокада ала Русия (както навремето Путин се сменяше с Медведев): т.е. Асен Василев да стане премиер, а Кирил Петков - вице, с какъвто и да е ресор, е невъзможен. Защото в случая не заменяш временно безалтернативен с когото и да е, а заменяш провалил се с някой друг, който колкото и да е по-добър, не може да започне на чисто.

И ГЕРБ няма полза да вземе управленски мандат сега

ГЕРБ няма полза да вземе управленския мандат като втора сила, вместо като първа след нови избори. Третият мандат обаче е силно изкусителен за ИТН, които не са изстрадали пропуска си да са мандатоносители миналата година, а вероятността изобщо да не влязат в следващия парламент расте. И въпреки че не са трета парламентарна сила сега, третият мандат го дава президента по свое усмотрение - а те единствени от сегашната власт не са се скарали с него. Това би било изгодно и за Румен Радев - да си върне влиянието върху изпълнителната власт в един нов кабинет, без да носи отговорност за служебен в тежки времена. ИТН обаче може да се надява на коалиция само с ГЕРБ и ДПС. На трите партии няма да им достигат трима депутати за мнозинство от 121 гласа, но да предположим, че няма да е толкова голям проблем да се вземат от ПП или БСП - в името на някоя нова национално отговорна формула на стабилността срещу опасността от галопираща инфлация, например. Такова едно правителство обаче не би могло да има партиен лидер за премиер и дори да е с приличен рейтинг да осигури толкова плюсове за най-големия в него - ГЕРБ, колкото ако партията на Борисов дойде на власт след провал на кабинета "Петков". За ГЕРБ саботажът на сегашната власт и очакването тя да стопи още повече популярност е далеч по-печеливша стратегия. Връщането във властта не през парадния вход е приемлива само за една неуспяла да сформира управление партия като ИТН, но не и за управлявала 12 години формация като ГЕРБ.

Така изключително нестабилната управленска коалиция се оказва прилично стабилна в рамките на 47-ия парламент, защото в хоризонта на настоящата година не се очертават сериозни опции както за свалянето ѝ от власт, така и за предсрочни избори. Стига това да не го направи улицата и то по тема, която не може да се приглуши с раздаване на пари. Правителството, работещо като неуправляема отвътре криза, може да доведе страната до предсрочни избори, но само ако кризата стане невъзможна за контролирано подпомагане отвън, от опозицията.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви американски

    55 11 Отговор
    Няма да падне защото така иска САЩ, другите имат страх от САЩ заради кражбите си!

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    52 7 Отговор
    Защото го крепи НАЙ-ГОЛЯМОТО посолство у нас ‼️
    Момента в който от там отворят прозореца- става течение и КИРливанЧО отлита ‼️
  • 3 Сандо

    47 6 Отговор
    Правителството на Петков ще падне тогава,когато му бъде подготвена смяна от Кукловода.В случая с България са важни управляващите дотолкова,доколкото са обучени да изпълняват конкретните,възложени им задачи.Останалото е шоу за стадото.
  • 4 Херо Мустафа

    32 5 Отговор
    Не може!
  • 5 украинолог

    52 5 Отговор
    Щом дойчезеле пише, че няма да падне, значи ще падне !
  • 6 Дамаджони Уокър

    38 4 Отговор
    Ще падне когато вдигне ветото, а то вече е в ход но ще бъде късно.Тогава остава единственно само съд и затвор за държавна измяна!
  • 7 тапаци

    29 4 Отговор
    Ми всичко ще направят да не пуснат кокала нормално, че нема избиране после ни носльо ни чалгаря ни гелосания
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 жжжжжж

    21 1 Отговор
    а какъв е интересът на българите? дв не се интересува от това.
  • 10 stan40

    32 11 Отговор
    Никой няма да спечели, ако правителството падне, но нормалните българи ще загубят много, ако то не падне.
  • 11 еми тоо

    24 5 Отговор
    Ще се въртят ще се влачат ще си правят компромиси само и само да си останат на хранилката то е ясно кой ти бяга от държавната пара
  • 12 ДС активист

    10 24 Отговор
    Киро трябва да изгони всички руски и български шпиони,които работят против интересите на държавата

    Коментиран от #13

  • 13 марш

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "ДС активист":

    Айде попътен вятър тогава чакал
  • 14 Пешо

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "тикви американски":

    да.... за 5 месеца = 1,8 млрд.лв. дълг...... били спрели кражбите ама друг път .
    как ги спряха, като няма нито едно завършено дело за корупция на знакови магистрати и държвни служители.
    По кметствата се краде като за последно.
    те 53млн.лв не успяват да намерят камо ли корупция за 50хил. лв. или 5.

    Както представители на сащ са казали след идването на демокрацията "САЩ си купиха България"

    Ц ц ц
    Не вярвам ...гледам фактите и те ме карат да не вярвам. всеки сам си преценява.
  • 15 stan40

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "тикви американски":

    Борисов го казал. Някой избира кой да управлява, казано по повод на "простия летец". Тези посочените нямат ли достойнство и какво удоволствие им прави да се отнасят с тях, като марионетки. Умният човек не би допуснал така да се отнасят с него, което определя какви са те.
  • 16 СОДОМИТ

    19 7 Отговор
    ЩОМ И МИСИРИТЕ ОТ ЗЕЛЕТО СЕ НАМЕСИХА ЗНАЧИ КИРЕТО Е ПЪТНИК / ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ ИЗБЯГА ЩОТО ЗАТВОРА ГО ЧАКА / ТАКА КАЗА КОСТАДИНОВ
  • 17 Не бе,не бе.

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "тикви американски":

    Тва са си мноо наши хора.Кирчо от Канада,дет там ала-бала.Ами Асенчо?Той пък още по-наш човек.Ама,тва е,че си е и вазпитано момчето.Глеам с оня измисленяк Делян Добрев беха в спор.Бре,Асенчо!Земи да го вкараш в затвора бе на тоя нахалитет.Вкарай го вътре с ония там,а да не кажа,че да ми изтаркат поста.Таа,нема изгледи да падне правителството на Петков.Не за това са го събрали и монтирали,нали!

    Коментиран от #40

  • 18 Защото

    16 3 Отговор
    От дъното не може да се падне.
  • 19 АЛФА КЕНТАВЪР

    13 1 Отговор
    всяка ПАРТИЯ ДЕПУТАТ ПОЛИТИК ни лъжат крадът яко
  • 20 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 5 Отговор
    Само стойте та гледайте!
    Днес е началото на края!
    А Дойче зеле може да си мечтае!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Цуца

    6 3 Отговор
    В поредицата от кризи никой не иска нови избори. Едва когато държавата си стъпи на краката, тогава на готово ще започне голямата битка, но кой ще спечели не се знае. Голямото ”лаене” в момента е чиста проба популизъм.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Кой знае ...

    7 0 Отговор
    Сигурно знаете кой е Дамокъл.
  • 25 free man

    10 3 Отговор
    Няма да падне,защото няма"матрал",който да го смени.Някой да посочи чисти,свестни и компетентни "заместители"?!Освен да си внесем извънземни........
  • 26 Мнение

    5 9 Отговор
    Докато не спрем да мислим, че все всичко зависи от чужди сили и не се вземем в ръце, няма да стане. Успех на Кирил и всички ПП.
  • 27 Мнение

    4 14 Отговор
    Съвсем стабилно е правителството и реагира адекватно на всички СВЕТОВНИ процеси, като темата с инфлацията. Просто им е удобно да не разбират някои хора, че това не е само наш, а СВЕТОВЕН проблем в момента. Но толкова виждат, до върха на носа.

    Коментиран от #39

  • 28 аавава

    9 1 Отговор
    Ама Украйна ке падне, а много скоро и фирма КК Ортаци ООД.
  • 29 може ама надали

    11 3 Отговор
    Кире за нема и една година стана толкова непоносим , колкото Тулупът за 13 , първият лъже постно , вторият атрактивно и забавно.
  • 30 Овидий

    8 3 Отговор
    Тези протести не се правят защото някой си си няма работа и се чуди какво да прави, а да дадат знак на К К да си си събират партакешите и да изчезват ...
    КИРЕ КЕ ПАДНЕ ДО ЛЯТОТО ...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 нснс

    7 3 Отговор
    правителството на кокорчо ще падне след като вече няма на къде . след като свършат лесните пари и се започнат с кредите .
  • 33 ComfortablyNumb

    6 1 Отговор
    Има за крадене и на ганчо няма да му се размине така лесно ще си учи урока харвардски .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 💪💪💪💪

    2 5 Отговор
    Няма да падне защото хората искат СВОБОДА 💪💪💪💪
    Стига са ни управлявали корумпираните марионетки на Кремъл 🥳🥳🥳
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Фотограф

    1 0 Отговор
    Снимката на господина е малко по-добра, но пак си личи какъв мошеник е! Другата я смениха, щото там хептем си личеше!:)
  • 39 Тайванец

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мнение":

    Прав си! Световен проблем е че Китай иска да анексира Тайван! Нашето правителство не реагира адекватно и все още не е признало Тайван!
  • 40 Асен Василев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не бе,не бе.":

    Не мога да го вкарам в затвора! Има опасност мен да ме вкарат!
  • 41 служебен ученик

    3 0 Отговор
    ТъпоКиро ти не знаеш ли , че народа мрази твоята антируска политика , а Възраждане е единствената партия , която е българска и е със народа срещу вашата тирания . Скоро няма да управляваш 🇧🇬. Тръгвай си , тъпак! Кажи на Денков, че неговото смотано образование на нищо не учи децата, признай си , че си крадец , ти крадеш пари от държавата , а народа гладува заради теб! Кажи , че си 🇺🇲 подлога , защото си такъв-жалка и тъпа марионетка!!!
  • 42 АЛООООО

    0 0 Отговор
    АБЕ ВИЕ ОТ ЗЕЛЕТО АБЕ ЧЕТЕТЕ ГЬОБЕЛС БЕ МИСИРИ НЕ СЕ ПРАЙ ТЪЙ БЕ ГОЛЕМИ АМАТЬОРИ СТЕ БЕ
  • 43 БОЙКО НЕ ПАДНА

    1 0 Отговор
    НО КИРО ЩЕ ПАДНЕ ГРОЗНО - ГУЩЕРОВА
  • 44 ЩЕ ПАДНЕ НЕ АМИ ТО ВЕЧЕ Е ПАДНАЛО !

    0 0 Отговор
    ....................................................