Last news in Fakti

13 Юни, 2022 19:00 6 832 67

Политическата импотентност на Слави Трифонов и ИТН

  • слави трифонов-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • политика-
  • предсрочни избори-
  • евгений дайнов-
  • ива митева-
  • русия-
  • конституция-
  • бойко борисов

Трифонов е точно толкова популист, колкото и Борисов. Той и ИТН демонстрират дълбоко невежество, но са убедени, че знаят всичко. А основната черта в поведението им е политическата импотентност.

Политическата импотентност на Слави Трифонов и ИТН - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В политиката (и не само там) наблюдаваме два основни вида поведение. Инструментално поведение имаме тогава, когато си поставим ясна цел и търсим инструменти за нейното постигане. Експресивното поведение прави друго: изразява (експресира) на арената на публичността някакви вътрешни състояния на деятеля.

Започнаха да се трупат анализи, според които Слави Трифонов демонстрира инструментално поведение с "оттеглянето" на ИТН от четворната коалиция. Гадае се относно целта, към която сочи това негово оттегляне. Иска да спре бързото откачане на България от Русия? Иска да няма ефективен КПКОНПИ? Иска да наследи Борисов при разпределянето на порциите в пътното дело? Не иска въвеждане на еврото?

Вероятно в поведението на Трифонов има и инструментален компонент - цели се някакъв измерим резултат. Но все пак постоянният истеричен заряд у видните дейци на ИТН навежда на мисълта, че тяхното поведение е предимно експресивно - че е израз на някакви вътрешни състояния, както е при истерията на начинаещите тийнейджъри.

Трифонов е точно толкова популист, колкото и Борисов

Да се опитаме да анализираме Трифонов (и основните му деятели) от гледната точка на експресивността. Какви разбирания, идеи, нагласи или стереотипи изразява неговото поведение, откакто се намеси в политиката? Ако разберем това, може би ще можем по-точно да предвиждаме неговите действия (ако има нужда) оттук насетне. Или поне - да разпознаем овреме следващия като него.

Първото, което забелязваме в поведението на Трифонов, е, че той е точно толкова популист, колкото е и Бойко Борисов. При тях светът се дели на две: Аз и не-Аз. В тази бинарна действителност целта е Аз да подчини на своята воля не-Аз - да може да стигне до положението "аз изтеглям… аз нареждам…" и подобни. За да се стигне до това състояние, е нужно Аз да има власт.

Популистът живее в много лесен ментален свят: "Хората са гласували за мен, властта е в мен и ще става, каквото аз искам". Борисов искрено не разбираше, защо - т.е. след като "хората" са му дали власт на него - трябва да има разделение на властите, институции на държавата и всякакви други глезотии. Нали властта е в него и той решава всичко? Оттук насетне всякакви конституционни и институционални ограничения върху волята на популиста се смятат за възмутително нарушение на волята на народа.

Че това е така и при Трифонов разбрахме в момента, в който той изневиделица предложи първия си проекто-премиер след първите избори от миналата година, когато ИТН имаше 51 депутата (при изискуеми 121 за парламентарно мнозинство). При следващите избори, с вече 65 депутата (т.е. половината на мнозинството), Трифонов стовари върху публиката готов кабинет, недоговорен с никоя партия, от която да се очаква да добави свои народни представители, за да се стигне до 121.

Интересното тук бе неговото категорично убеждение, че всички останали са длъжни да го подкрепят, тъй като Конституцията не забранявала формирането на кабинет на малцинството. Скокът от "не забранява" до "задължава", който Трифонов направи, е типичен за популиста, т.е за човека, за когото всяко ограничение на собствената му воля се усеща като лична обида.

Дълбоко невежество, но са убедени, че знаят всичко

Позоваването на Конституцията разкрива второ вътрешно състояние, на което Трифонов дава израз в политиката: толкова дълбоко невежество, че смята научаването на нови неща за напълно излишно. В Конституцията няма текст, третиращ "кабинет на малцинството" по какъвто и да е начин. Но според Трифонов именно тази Конституция задължава всички участници в политическия процес да подкрепят неговите предложения за правителство и министри.

Това политическо невежество, постоянно споделяно пред публиката с изумителен апломб, е трайна характеристика на основните деятели на ИТН. То е и в основата на смайващия факт, че от момента на влизането си в политиката те демонстративно отказват да се учат на уменията, характерни за този нов за тях занаят. "Знаят си" по същия начин, както "си знае" една особена порода начинаещи студенти, които разпознавам по хитрите погледи, излъчващи посланието: "Ти си говори там за Аристотел, ама аз знам как стоят игрите". Тези студенти обикновено отпадат от образователния процес към третия си семестър.

В политиката подобно невежество има своите основи. Популистът е убеден, че всичко си знае, тъй като именно той изразява щенията на народа (на "суверена" по трифоновски). Това е третото нещо, което Трифонов изразява в своето политическо поведение. Тук има скрита картинка, а именно, че ролята на изразител на щенията на суверена не е задължително обвързана с някакво гласуване от страна на суверена. Популистът по своята природа, така да се каже, олицетворява народа независимо от това дали този народ е гласувал за него. И един глас да не е получил, популистът е непоклатимо убеден в своята роля на изразител на народните блянове - и има съответстващото поведение: "всичко си знам".

От това убеждение идва нелепото предложение на Ива Митева от политическата криза да се излезе с кабинет на партията на Трифонов, в момента разполагаща с 25 депутата. Не е важна бройката на депутатите, важното е, че ИТН изразяват народните блянове…

С този манталитет няма как да се постигне успех

Казаното до тук обяснява и четвъртата основна характеристика на поведението на ИТН, а именно - постоянният нагон да се воюва с всички наоколо, постоянно и без прекъсване. Ясно е откъде идва този манталитет на обсадената крепост. След като ИТН са по дефолт изразители на народа, как така някакви си други политически субекти ще имат претенции?

Разбира се, петата черта, която ИТН изразяват в своето поведение е тежко битовият манталитет на обитателя на малкия град или на крайния квартал. Всичко е лично и всеки възникващ проблем се олицетворява от някаква личност, която таи злокобни намерения. Оттук иде онази войнстваща клюкарска мнителност, през призмата на която дейците на ИТН гледат на останалите. А мнителността е импотентно поведение: вместо да гледаш на другия (на не-Аз) като на потенциален партньор в някакво общополезно занимание, ти го оглеждаш за дефекти и зли намерения; освен това питаш кварталната клюкарка, какво лошо се говори за него.

С този манталитет няма как да имаш успехи в политиката. Тя е усилие за постигането на общото благо, а не за атакуването на отделни личности.

Основната черта в поведението на ИТН

И така стигаме до шестата и основна черта, която ИТН изразява в своето поведение на политическата арена: политическа импотентност. Това са хора, импотентни в политиката - нещо, което изобилно демонстрират вече 14 месеца. Проблемът обаче не е само техен. Както физическата импотентност може да разруши семейства и родове, така политическата импотентност може да разруши държави и общества.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лондон

    32 91 Отговор
    Пак ще гласуваме за ИТН!

    Коментиран от #31, #35, #49, #53, #59

  • 2 Хаха

    80 21 Отговор
    И тоя беше първа политическа сила.Щеше да руши модела ГЕРБ ДПС пък той се оказа тяхна марионетка.
  • 3 2222

    29 16 Отговор
    Автор: Евгений Дайнов

    Женята щеше да гледа Оксфорд през крив макарон, ако баща му не беше агент на комунистическите служби, пратен в сърцето на западния капитализъм - Лондон, като кореспондент на Разбойническо дело.

    В самата дисертация Дайнов твърди, че ако френските комунисти не поемат по ленински (тоест революционен) път, никога няма да видят власт.

    Коментиран от #22

  • 4 Последния Софиянец

    22 30 Отговор
    Кирчо ни подслушва.Тъкмо се организираме да бием отцепниците и той каза че им слага охрана.Внимавайте какво говорите.Големият Брат подслушва.

    Коментиран от #24, #51

  • 5 Отец Ралф

    18 67 Отговор
    Дано да се върне г-н Борисов,Господ здраве да му дава! По време на неговото управление, хората живееха добре. Световните лидери го посрещаха на червен килим,а Кирото го вкараха през страничния вход (за обслужващия персонал) при посещението му в САЩ . Приеха на много ниско ниво , като за " политик" от неговия калибър. А на Борисов световните лидери му вдигаха телефона.

    Коментиран от #55, #60

  • 6 Тайсън кючек

    7 55 Отговор
    Чалгаря само с един Тайсън кючек на Орлов мост, може да спечели всякакви избори.

    Коментиран от #17

  • 7 дедо Герчо

    3 15 Отговор
    ТОЯ ПОГЛЕД Е НА ЕЛЕНСКИ...ХЪХЪХЪ...
  • 8 Гост

    15 39 Отговор
    Щом дойче веле плюе там, аз точно за тях ще гласувам.
  • 9 Годжи

    18 24 Отговор
    Едва ли има по-импотентни от Дойче Веле...
  • 10 Славе Тр

    43 9 Отговор
    Е типичен брокер на мафията. Той тр да прибере парите на Мафиотите А.доган и Б.борисов....,а той да гушне между 100 и 300 млн ....ама К.Петков и А.Василев му ср. .. в у тата...така трябва!
  • 11 похотливеца

    27 10 Отговор
    Ами къде е нежната красавица Ива да каже няколко "бисери" по проблема?!
  • 12 колко сте прозрачни калинчици жалки

    18 28 Отговор
    гледам че отново калинките заливат слави с пумия от всички поръчкови медии което означава че започва да ги тресе страх досущ както стана с изборите слави взе многото гласове и всички калинки се надпреварваха да го плюят ли плюят само и само да не вземе властта че тогава кво ще правим до сега не е имало чужд вожд…

    Коментиран от #65

  • 13 ДС милиционер

    29 5 Отговор
    ДС милиционерът Агафонов от ограбената и фалирала банка " Славяни" в края на 90- те, даде кинти на Чалгаря
    да направи "Хъшове",да плюе по Иван Костов
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИТН и Главчо

    34 5 Отговор
    Са дъно. Пародия на партия. Психопати.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ти какъв си, бе?

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тайсън кючек":

    Кючекчия?
  • 18 Някой

    11 27 Отговор
    Щом толкова много подскачат американските подлоги, значи Славчо им развали играта...
    Не съм му фен, но само заради това той получава червена точка от мен!
  • 19 Тачо

    13 4 Отговор
    Много доволен Кирето само Слави да не е вкарал троянски кон.
  • 20 пройчо

    12 4 Отговор
    Евгений Дайнов,ти,докато плюеше комунистите...
    се извъдиха такива тъпани,
    като Бою Симитлията и
    Славуца Тъпото !
    ХАК СА ТИ
  • 21 ИВА ПРИЛЕПА

    21 7 Отговор
    слафчу не е чалгар той е чалмар
  • 22 Така си е

    14 5 Отговор

    До коментар #3 от "2222":

    То, освен мари хуаната,друго не е научил в Англия. След толкова години в главата му е каша,както се вижда и от " трудовете " му. Интересно, сега като е върл антикомунист,дали се отрича от баща си, койтое бил виден сталинист .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ти тъп ли си!?

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Нали пиете кафе всяка сутрин в заведението ти ,бе!? Преди да отвориш! Най -вероятно, ти си предал четата или си забравил какво си лъгал тук! Хахаха
  • 25 та така...

    8 3 Отговор
    Колелото се върти и винаги задкулисието намира изпълнители на техните планове, които рязко изпреварват всички, стигат до върха, задържат се там докато се изчерпят възможностите да бъдат полезни на когото трябва и изведнъж се сгромолясват. А избирателя послушно гласува по всеки проект, без да разсъждава дори. Първия беше Доган, а последния Слави. Предстои да видим кой ще го замести.
  • 26 Я Я Я Я ДА

    4 6 Отговор
    ДОЛО КОМУНИСТИТЕ ОТ ВЛАСТА ..............................НИНОВА ЗАЩО СЕ КРИЕ - РАДЕВ ДАЩО СЕ КРИЕ .......................................................................................................................................
  • 27 симеоновец

    7 2 Отговор
    Славчо Учиндолски Ние сме го обучавали и надзиравали дълги години
  • 28 Ей Факти!

    13 5 Отговор
    Разбираме , че вашия кумир е Кирил Петков. Който е против него е враг….но да знаете , че на тоя малко му остава и кро излезе народа ма улицата, какво ще пишете тогава ???? 748лошото е , че държавата си заминава ….
  • 29 Гост

    11 8 Отговор
    Гласоподавателя не обича предатели, ще се вдигне вота на ИТН с това което правите. Никой не харесва това.
  • 30 хора, бдете

    10 0 Отговор
    Избрахме 240 човека - да защитават интересите на народа и държавата, а те си играят игрички. Всеки твърди за себе си, че е за законите, че е за правилата, а видиш ли, нещата не вървят,
    заради другите 239. Всеки ден, огромна част от народа все повече обеднява, а друга една част си живее щастливо, ограбвайки ни, без срам, без неудобство, трупат си милиончетата и не си помнят имотите. А онези, които сме избрали да защитават нашите интереси, се занимават с всичко друго, но не и с това, за което сме ги изпратили в Парламента.
  • 31 СЗО

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лондон":

    Айнщайн го е казал...какъв е човек, който очаква други резултати, когато прави постоянно една и съща грешка.

    Коментиран от #38

  • 32 🇧🇬🇷🇺

    6 6 Отговор
    Слави време е за национален концерт пред парламента
  • 33 Да живее РУСИЯ

    7 10 Отговор
    Путин е велик
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Много добре...

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Лондон":

    След като гласуваш за ИТН, да не забравиш да издоиш козите и да си измиеш краката като си лягаш...лондончанино 😂...сър..ву.л....

    Коментиран от #43

  • 36 🇧🇬🇷🇺

    7 9 Отговор
    ДВ руската армия идва и нищо не може да я спре
  • 37 🇧🇬🇷🇺

    8 9 Отговор
    ДВ никой не е победил до сега Русия пак ще ви видят сметката сороски джендари

    Коментиран от #54

  • 38 Не е баш така.....

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "СЗО":

    Ако има грешка ,то има и прошка.
  • 39 Аз Негодника

    8 2 Отговор
    ДОКОГА ЩЕ СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ ПРОТЕСТЕН ЛОБИЗЪМ...СТИГА ВЕЧЕ..ДАДОХМЕ ВИ ВЛАСТА...НАПРАВЕТЕ НЕЩО...АКО НЕ МОЖЕТЕ...ХВАЩАЙТЕ ПЪТЯ.ДОКАТО Е ВРЕМЕ...ЧЕ ХАСАН СЪС ЦЪРНИОТ СИ КАР ВИ ЧАКА В ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ...ЧЕ ВИ СЕ РАЗМИНЕ...СЪНУВАХТЕ ЛИ ГО...

    Коментиран от #40

  • 40 Ами ...

    7 2 Отговор

    До коментар #39 от "Аз Негодника":

    ИТН не бяха на протеста.
  • 41 Mитко

    13 2 Отговор
    То да беше само политическа импотентност...
    Слафчо затова няма жена...
  • 42 Матей преображенски

    4 3 Отговор
    Отново напоително експозе,напразно,около слави и итн не ще се открие руска следа и с граничарско куче.Следата е друга,от влачене на чували с мангизи,защо му е на слави инак да разтурва пищната и дащна седянка,за още по-голям келепир,пък и заради зависимости.Наредено му е да се оттегли,той бездруго за нищо не става и има разчет правителството да падне и да се курдиса новия проект на радев--янев.Минава се на нов уровен,предвоенен,джандарско-военизиран и подготвителен за предстоящи събития.Кировското правителство се оказа сбирщина несериозни и алчни типове,безпардонни като самия киро,с весела небрежност рушат основите на държавата.
  • 43 Заяждаш ли се?

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Много добре...":

    Ами така е .....налага се ние да избираме ,кой да ви управлява. Не се сърди!🥰
  • 44 Стамат

    7 4 Отговор
    Не харесвам Слави, ама точно евгейни да го коментира, ми идва в повече.
  • 45 така е

    5 1 Отговор
    Муркуч,ама празно бобче...Като тиквата...
  • 46 Никола Гешев

    5 5 Отговор
    Много сложни аргументи за един пореден политически проект, създаден от ДС и обслужващ руските интереси!
  • 47 Ахмедов

    7 3 Отговор
    Браво на Дайнов за коментара!

    Коментиран от #58

  • 48 гошо падна лошо

    11 2 Отговор
    дай на простака власт и той ще се превърне в жесток диктатор а след кратко време когато се ояде ще се обяви и за БОГ . Такива бяха бат бойко и чалгаря Славчо
  • 49 българин

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Лондон":

    Дреме ми, дано да забранят гласуването в чужбина!

    Коментиран от #50

  • 50 Хайде,хайде....

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "българин":

    Дано ,ама надали.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 АЛООООО

    6 2 Отговор
    АЧЛООООО ЧАЛГАРЯ ПОПИТА ДЕКА СА ПАРИТЕ 11 000 000 000 /МИЛИАРДА / БОРИСОВ ЛИ ОТКРАДНА ИЛИ АЛООООООО НЕ МИ РАЗТЯГАЙ ЛОКУМИ ДЕКА СА КИНТИТЕ ДАЙНОВ ЩО НЕ ПИТАШ ДЕКА СА ПАРИТЕЕЕЕЕЕ БЕ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нов

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "🇧🇬🇷🇺":

    Тоди път не позна, драги: Пу.тин си направи харакири, Ру.ска.та армия наполовина е унищожена, народът му гладува... Пу..тинчо си отива, много скоро, ще видиш, идват нови хэра том..И слава богу, защото ще нап.рави 3та Св..етовна.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 0001

    5 0 Отговор
    Този хахо е в пъти по зле от бокито но боли си имаше цвъки гешефтара а тзи смешник се плаши от парламента щото там не може се плези срам за гласувалите му доверието си
  • 57 Кулеков мъжката приятелка

    2 0 Отговор
    Взел си твърде много бело.
  • 58 Моряка

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Ахмедов":

    За 30 години този соросоид публикува нещо свястно.След 30 години може пак да повтори.
  • 59 Алооо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лондон":

    Ами що живееш в Лондон?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хохо секса

    4 0 Отговор
    Стига с този Трифонов!
    Той е минало.
  • 63 пенсионер

    3 1 Отговор
    браво , Дайнов ! един-единствен път да ми харесаш !
  • 64 Няма надежда

    2 0 Отговор
    Дайнов много труд си хвърлил да обясниш едно просто нещо, а именно че много хора гласуваха за един посредствен луд човек, който единственото което му се отдава донякъде е да бъде шут и да забавлява хората.
    Тези около психопата са нагаждачи, които искат само власт и пари . Крайно време е да се научим че с политика могат да се занимават само истински политици. Качеството на Българина да си мисли че разбира от всичко ни пречи най-много. В утвърдените демокрации всеки се занимава само с това в което е най-добър. А ние още се мъчим да открием топлата вода.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Българка

    0 0 Отговор
    Трифжнов че импутенте си знае че е мафиат също а сега е вече и подлога!!!
  • 67 Решетников

    1 0 Отговор
    И този проект ми се провали