Last news in Fakti

26 Май, 2022 16:20 1 595 29

Очертава ли се нова ескалация на напрежението между Анкара и Атина?

  • гърция-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море

Държавният департамент на САЩ е призовал Гърция и Турция да решат споровете си по дипломатически начин

Очертава ли се нова ескалация на напрежението между Анкара и Атина? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Остро изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по адрес на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, направено след заседание на правителството в понеделник, открои нови искри на напрежение в отношенията между двете съседки и съюзнички от НАТО – Турция и Гърция.

Ердоган обвини Мицотакис в антитурска пропаганда и се закани да не разговаря повече с него заради реч на гръцкия премиер пред американския Конгрес на 17 май, в която той е призовал САЩ да не доставят изтребители Ф-16 на Турция.

"През тази година планирахме да проведем съвместно заседание на турско-гръцкия Съвет за стратегическо сътрудничество. То обаче няма да се състои. Защото човек на име Кириакос Мицотакис повече не съществува за мен. Няма повече да се срещам с него. Ще продължим да комуникираме само с почтени политици, с отговорни личности, които държат на думите и на действията си", заяви турският президент, цитиран от турските медии. Той посочи, че при срещата си с Мицотакис по-рано тази година двамата са се договорили да не намесват трети държави в двустранните отношения и обвини гръцкия премиер в неспазване на това обещание.

Същевременно той изрази надежда, че САЩ няма да се вслушат в призива на Мицотакис при взимане на решение за продажбата на Ф-16 на Турция.

Турция води преговори със САЩ за покупката на 40 изтребителя Ф-16 и близо 80 комплекта за модернизация на наличните ѝ бойни самолети Ф-16. Анкара иска това като евентуална компенсация за парите, които е платила за придобиване на самолети Ф-35, преди да бъде изключена от САЩ от програмата за изтребителите от ново поколение заради покупката на системите С-400 от Русия.

„Сега в Гърция има близо 10 военни бази и с тези бази всъщност Гърция кого заплашва? И защо се създават тези бази в Гърция?", каза още Ердоган.

Реторичните въпроси бяха отправени на фона на ратифицирането от гръцкия парламент по-рано този месец на протокол за удължаване с пет години на отбранителното споразумение между САЩ и Гърция, предвиждащ разширяването и задълбочаването на военното присъствие на САЩ в четири военни инсталации – във Волос, в Литохоро, префектура Пиерия, в Александруполис и във военноморската база Суда на остров Крит.

Турският президент обвини също Атина в подкрепа за ФЕТО /организацията, обвинявана от Анкара за опита за преврат от 2016 г./ и заяви, че Гърция се е превърнала в трасе за преминаване на членове на ФЕТО към Европа.
Наред с това Ердоган повтори, че Турция е направила грешка, приемайки отново Гърция във военното крило на НАТО през 1980 г.

Острите думи на Ердоган прозвучаха близо два месеца и половина сред срещата му с Мицотакис в Истанбул на 13 март, състояла се на фона на предизвикателства за сигурността заради войната в Украйна, на която двамата решиха да подобрят комуникацията на всички нива, да проведат пето заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище в Гърция през есента и да сложат акцент върху положителния дневен ред в двустранните отношения, усложнени от множество спорове. Анкара и Атина имат сериозни разногласия по редица въпроси, включително за континенталния шелф в Средиземно море, за въздушното пространство, за енергийните ресурси, за Кипър, за статута на някои острови в Егейско море и др. През лятото на 2020 г. двете съюзнички от НАТО бяха на ръба на военен конфликт заради спорни зони в Източното Средиземноморие. Проучвателните разговори между двете страни за намиране на допирни точки за евентуални бъдещи преговори за уреждане на спорните въпроси бяха подновени от началото на 2021 г. след петгодишно прекъсване, но без да отбележат напредък. Срещата между Ердоган и Мицотакис, преминала в сърдечна атмосфера, също не доведе до преодоляване на разногласията, но създаде очаквания за предприемане на стъпки за отваряне на нова страница в двустранните отношения. В съобщение на турското президентство след разговорите през март бе изтъкнато, че „Турция и Гърция имат специална отговорност в променящата се архитектура на европейската сигурност след атаката на Русия срещу Украйна“, и бе заявено, че срещата се е фокусирала „върху взаимните и регионалните ползи от засилването на сътрудничеството между двете страни“.

Положителната атмосфера в двустранните отношения обаче бе помрачена от края на април насам след многократни обвинения на Гърция по адрес на Анкара за нарушаване на въздушното ѝ пространство в района на Егейско море, които турската страна отхвърля като „безпочвени“, отговаряйки с контраобвинения. В края на април гръцкото министерство на външните работи връчи две ноти на турския посланик в Атина заради полети на турски изтребители в Егейско море, твърдейки, че те са незаконна и „неприемлива провокация“. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция да спре с нарушенията на гръцкото въздушно пространство, поведение, което според него подкопава единството на НАТО в труден период след руската инвазия в Украйна. Турското външно министерство отхвърля обвиненията, заявявайки, че твърденията на Атина за нарушение на въздушното ѝ пространство от турски изтребители не отговарят на реалността. Според Анкара Гърция провокира напрежение в региона, а действията на турските военновъздушни сили са в отговор на „провокации“ от страна на Гърция.

Вестник „Катимерини“ съобщи в края на април, че Гърция е замразила плановете за нов кръг разговори на ниво министерства на отбраната с Турция от диалога за изграждане на доверие между двете съседки след серията полети на турски самолети в източната част на Егейско море.

Гръцките официални представители критикуваха изказването на Ердоган от понеделник, но заявиха, че гръцката страна няма да се впусне в подобна конфронтация.

"Ние няма да влезем в такава конфронтация с подобни изявления", заяви гръцкият правителствен говорител Янис Иконому.

„Няма да паднем в капана на изостряне на напрежението“, е отбелязал гръцкият външен министър Никос Дендиас, цитиран от гръцките медии.

Същевременно агенция АНА-МПА посочи, че по време на дискусията в Давос в сряда с президента на Световния икономически форум Борхе Бренде премиерът Мицотакис е изпратил силно послание след последните изявления на турския президент Ердоган. Мицотакис е заявил в отговор на въпрос относно реакцията на Ердоган и отношенията с Турция: „...ние сме съседи [с Турция], винаги трябва да говорим и винаги искаме да поддържаме каналите за комуникация отворени. Ние никога няма да сме тези, които не говорят със съседите си. От друга страна, ако президентът Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенитета и суверенните права на Гърция и няма да обясня пред международната общественост, че Турция се държи като ревизионистка сила, тогава той греши". Мицотакис е изтъкнал, че месец след срещата му с Ердоган са последвали безпрецедентни на брой прелитания на турски военни самолети над гръцки острови. Подчертавайки, че това поведение е „напълно неприемливо“, гръцкият премиер е заявил, че „ще повдига този въпрос винаги, когато може, докато Турция не промени поведението си“.

Според информации в гръцки медии се очаква темата с "провокациите" от страна на Турция да бъде поставена от премиера Кириакос Мицотакис на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 30 и 31 май.

Същевременно Гърция очаква ескалация на напрежението с Турция, според коментари в гръцки медии. Проблемът е не само в острата реторика от страна на Ердоган, но и в постоянните нарушения на въздушното пространство от страна на турски изтребители, задействане на мигрантския поток към Гърция, както и в изпращане на проучвателен кораб в Егейско море, отбеляза в."Етнос". Всичко това показва, че Ердоган е решен да опъне още повече „въжето на напрежението“ между двете държави, коментира вестникът.

В същото време каналите за комуникация между Атина и Анкара са прекъснати, допълва „Етнос“. Според Атина Турция е искала да повиши ролята си на международната сцена на фона на войната в Украйна, но след визитата на Мицотакис в САЩ очакванията ѝ не са били потвърдени, което е довело до изнервяне на ситуацията. „Етнос“ посочва, че не могат да се направят прогнози как ще се развият отношенията предвид факта, че през следващата година в Турция предстоят избори.

Същевременно Държавният департамент на САЩ е призовал Гърция и Турция да решат споровете си по дипломатически начин, съобщи агенция АНА-МПА.

Предстои да видим дали отношенията между Турция и Гърция ще навлязат в нова спирала на напрежение и конфронтация или двете съюзнички от НАТО ще възстановят позитивния диалог на фона на общите предизвикателства в областта на сигурността.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    9 3 Отговор
    Мхмммм, православните на Балканите много бързо трябва да се ориентираме в кой хор ще пеем, че пак не сме в правилния!
  • 2 Теле

    11 6 Отговор
    Бай ердо май ще прогони византийците на иберийския полуостров
  • 3 аНЯТОлия

    1 4 Отговор
    Нема нищо турците са заети със южната си граница. Западната им за сега се охранява от САЩ, да му мислят те.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българските турци

    10 6 Отговор
    Всички радари в егейското пространство по искане на Турция са директно свързани с командния център на НАТО в Осло и на живо следят движенията и на двете страни ... Разногласията са в резултат на едностранно приета от Гърция Севилска карта според която твърдят че имат право не на шест мили териториални води и въздушно пространство а на 12 мили...което е едностранно твърдение и е в противовес на световните правила за континенталния шелф ...И тъй като Западът толерира гърците , макар че турците да са прави , от години на ред позволяват на Гърция да избягва или да провлачва всякакви опити за да се уреди маса за преговори за разрешаване на този проблем !
    По такъв начин Западът изкуствено ескалира напрежение в региона с цел манипулиране на заинтересованите страни ! Когато през 1974 Гърция напусна НАТО Западът изгуби контрола над Турция...За да пречупи ветото на цивилните политици в Турция срещу завръщането на Гърция отново в НАТО , ЦРУ подготви и извърши кървав военен преврат в Турция през 1980 година. В резултат Гърция беше превърната в манипулационна маша за разбъркване и препречване на турските инициативи...Гърция стана вечното вето срещу кандидатурата на Турция в ЕС ! Изглежда този път цивилната политика в Турция ръка за ръка c народа си и изчистената от всякакви подлоги на ЦРУ,Моссад и НАТО нова турска армия няма да позволи на никого отново да манипулира...! ! !

    Коментиран от #9, #17, #29

  • 9 ООН

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    UNCLOS-Морско право: всички острови имат право на 12 мили и ИИЗ.

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Морето

    6 5 Отговор
    Разстоянието на някои гръцки Острови до турския Континетален бряг е едва 2 км. Пример остров Кастелоризо(Мейс) срещу Каш Анталия. 1 морска миля е 1,6 км значи тия претендират не за 2 а 20 км. кои и от къде да им ги намерят?

    Коментиран от #18

  • 16 Морето

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "ООН":

    Разстоянието на някои гръцки Острови до турския Континетален бряг е едва 2 км. Пример остров Кастелоризо(Мейс) срещу Каш Анталия. 1 морска миля е 1,6 км значи тия претендират не за 2 а 20 км. кои и от къде да им ги намерят?
  • 17 Събуждане

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Българските турци":

    Ветото се налага от Ердоган, с нашествията, репресиите, и сътрудничеството с ислямисткия тероризъм.
  • 18 Лесна работа

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Морето":

    Няма да откриете Америка, където разстоянието е по-малко от 12 мили, важи средната линия, където няма проблем, например южно от Кастелоризо, важи 12 мили. Това важи от много, много години в целия цивилизован свят.

    Коментиран от #24, #26, #27, #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 по-нагли от сиганите

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лесна работа":

    според лицемерните турци, окупираната част от остров кипър има право на 12 мили и изключителна икономическа зона, там турците приемат морското право, както и в черно море, само за гръцките острови не трябва да се прилага международното морско право и за тези острови турците заплашват с война...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.