Last news in Fakti

15 Юни, 2022 17:10 872 3

Фумио Кишида ще бъде първият японски премиер, участващ в среща на върха на НАТО

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • япония-
  • швеция-
  • финландия

Швеция и Финландия, които имат желание да станат членове на НАТО, но в момента са възпрепятствани от отказа на Турция, също ще участват в срещата в Мадрид

Фумио Кишида ще бъде първият японски премиер, участващ в среща на върха на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японският министър-председател Фумио Кишида обяви днес, че ще присъства на срещата на НАТО в края на юни в Мадрид. Така той ще стане първият японски премиер, участващ в такъв форум, предаде Франс прес.

Срещата на военно-политическия съюз, която ще се състои от 28 до 30 юни в испанската столица, се свиква в ключов момент, на фона на бушуващата от края на февруари руско-украинска война.

Япония не е част от НАТО и конституцията ѝ е пацифистка. Тя обаче е близък съюзник на САЩ и част от страните от Г-7, и участваха в налагането на санкции срещу Русия, както и доставката на оборудване в Украйна.

"Като единствената азиатска страна в Г-7 дипломатическите възможности на Япония са тествани", заяви пред журналисти Кишида, напомняйки че опитите за едностранна промяна на статуквото със сила не трябва да се толерират “никъде по света“.

Кишида отбеляза, че ще е първият японски премиер, участващ в среща на НАТО, и допълни, че възнамерява да използва случая да подчертае връзките между опасенията за сигурността в Европа и Азия, където геополитическите амбиции на Китай, съюзник на Русия,тревожат Токио.

Премиерът организира в края на май в Токио среща на т.нар. "Четворка" (неофициален съюз между Япония, САЩ, Австралия и Индия), чиято цел е да бъде противовес на нарастващото влияние на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион, припомни Франс прес.

"Украйна може да бъде Източна Азия на утрешния ден", заяви в петък Кишида на конференция за регионалната сигурност, състояла се в Сингапур.

Швеция и Финландия, които имат желание да станат членове на НАТО, но в момента са възпрепятствани от отказа на Турция, също ще участват в срещата в Мадрид. Участие в нея ще вземе и новият южнокорейски президент - първо такова участие и за Сеул.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    4 1 Отговор
    Япония влиза в НАТО.
  • 2 Империята на индианците

    4 0 Отговор
    НАТО стреми ли се да омаловажи и закрие ООН? НАТО ли ще контролира мира в света на земното кълбо и космоса? В моето село няма само едно куче за охранява всички къщи. Кучето е ядрено демократично.
  • 3 ЖЕКО

    5 1 Отговор
    КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ РИМ БЕРЛИН И ТОКИО ТЕ ВЕЧЕ СА БИТА КАРТА ЕДИН ПЪТ
Новини по държави: