Last news in Fakti

24 Юни, 2022 16:41 5 685 71

Ще се отклони ли България към Русия: Как медии коментират ситуацията в България

  • кирил петков-
  • българия-
  • русия-
  • ес-
  • избори-
  • хаос-
  • вот на недоверие-
  • възраждане-
  • капитан андреево-
  • слави трифонов

Случаят "Капитан Андреево" показва колко висок е залогът

Ще се отклони ли България към Русия: Как медии коментират ситуацията в България - 1
Снимка: БГНЕС

"Реформаторите в България паднаха след шест месеца" - с това заглавие излиза вестник "Ди Велт" като посочва, че правителството е искало да се пребори с корупцията и обвързаностите с Москва. Изданието отбелязва, че вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков е бил иницииран от бившия премиер Бойко Борисов и от неговата партия ГЕРБ, която според германския ежедневник „олицетворява спойката между олигарси и политика“. Макар споровете в парламента да се водеха по редица теми, като например за европейското членство на Северна Македония, отхвърляно от българските националисти, всъщност очевидно става дума за едно, обяснява изданието: утвърдените сили се тревожат за своите изгодни бизнес модели.

Случаят "Капитан Андреево" показва колко висок е залогът

Според "Ди Велт" кризата в България би имала сериозни последствия за ЕС. С правителство на ГЕРБ, което се представя за европейско, но действа в полза на Русия, позицията на България спрямо Русия би могла да се разклати. А и корупцията заплашва сигурността на границата на ЕС. Колко много е заложено на карта става ясно от думите на досегашния заместник-министър на земеделието Иван Христанов от „Продължаваме промяната“.

Той е под полицейска защита, след като разгласи какво става от години на един от най-важните контролни пунктове на Европа: границата между България и Турция, на която годишно се контролират по 70 000 камиона с храни. По думите на Христанов това място от десетилетие е в ръцете на мафията и на нейните помагачи. Разследване на място показало, че дори камерите за наблюдение там не функционират. А печалбите от нелегалните сделки, както предполагат службите за сигурност, възлизат на милиарди.

"Ди Велт" пише и това, че София е помолила германското правителство да изпрати митничари в подкрепа на българските власти. Финансовият министър в оставка Асен Василев съобщи дори, че те до две седмици ще пристигнат в страната. Германското издание пише, че финансовото министерство на Германия разглежда молбата, защото това в крайна сметка засяга потребителите в цяла Европа.

Шоуменът отказа да се отнесе сериозно към отговорността си

Коментарът по същата тема на "Тагесцайтунг" е под заглавието "Изметен от поста". Aus dem Amt gefegt . Изданието описва събитията, предхождали вота, включително и това, че за продължителната политическа нестабилност е отговорен и Слави Трифонов, чиято партия ИТН зае първото място на изборите миналия юли. Шоуменът - който се изявява почти изключително в социалните мрежи - очевидно не пожела да се отнесе сериозно към политическата си отговорност, констатира Барбара Йортел.

И „Винер Цайтунг“ споделя опасенията, че България би могла да се отклони в посока към Русия. Изданието отбелязва, че Русия от месеци провежда интензивна пропаганда в България, което прави с подкрепата на националистическата партия "Възраждане". Цитиран е политологът Първан Симеонов с думите, че българите изпитват емоционална близост към Русия. Виенският всекидневник посочва, че от предстоящите нови избори ще зависи дали България ще продължи демократичния курс на Кирил Петков, който настоява за борба срещу корупцията и за правни реформи. Ако той не успее да се наложи, ЕС може да се сдобие с враг в собствените си редици, заключава изданието

България пред нова стагнация?

За крах на мечтата за реформи говори и германският анализатор Кено Ферзек, който прогнозира, че България е изправена пред нова вътрешнополитическа стагнация. Тя и така отдавна е една от най-нестабилните в политически план държави в ЕС - с девет правителствени промени и шест парламентарни избора в последното десетилетие. А сега пропадна и поредната мечта за реформи – това беше предизвестеният край на продължителните спорове в четворната коалиция. Авторът смята, че падането на правителството на Петков става в един от най-неподходящите моменти в последните години както за България, така и за ЕС: въпросът за оръжейните доставки и санкциите срещу Русия постоянно поставя на изпитания ЕС и неговите членове.

Кено Ферзек пише и това, че краят на правителството на Петков е тежък удар за България - имайки предвид, че премиерът в оставка за първи път от години предприе със своя кабинет сериозен опит за реформи срещу дълбоко корумпираните и като че ли нереформируеми структури в страната. В и така лишеното от илюзии българско общество краят на този експеримент вероятно ще доведе до още по-голямо разочарование от политическата класа и още повече летаргия на следващите избори, заключава коментаторът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 България

    90 15 Отговор
    никога не е била далеч от Русия , дали само по политически , или по геополитически причини...
  • 3 Костя Копейкин

    53 30 Отговор
    Може и към Китай да се отклоним... Стига да почнат да мятат по някой юан за партийната кауза....
  • 4 Българка

    41 83 Отговор
    Отстраняването на правителство, което дойде със заявака за реформи и борба с корупцията си е пълзящ преврат в държавата. Този срамен акт е дело на мафията, сараите и Кремъл

    Коментиран от #12, #29

  • 5 Гост

    40 9 Отговор
    Правителството, също като оня мургавия от популярното видео искаше, ама нямаше желание...
  • 6 Верно ли

    72 13 Отговор
    Ще, ще! Продължавайте да ни заливате с либерална по.ия, па после ще ли....
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    72 20 Отговор
    Искам да им видя физиономиите на тия от протеста в подкрепа сега като Кирчо се прегърне с Боко и Пеевски в името на властта!

    Коментиран от #47

  • 8 Стойнев

    33 29 Отговор
    Славчо и Костадин си свършиха работата. Боко и Шиши пак са в играта. Сега връщане на хартиената бюлетина, купуване на изборите и всичко е шест.
  • 9 Последния Софиянец

    80 16 Отговор
    Никога повече соросоиди на власт!

    Коментиран от #25, #50, #57, #70

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Джамбо двипа

    42 1 Отговор
    Въпрос на време е.
  • 12 Верно ли

    32 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Хахаха, нищо, не се притеснявай! После ще ти четем хвалебствията и за Баце, ама нали това ти е работата... Вместо да хванат да ви пратят на борсата набързо...
  • 13 Възрожденец

    16 63 Отговор
    Злоупотребата с 🇧🇬националния флаг🇧🇬 на България от русоробските българи е нещо страшно.
    Стигнахме до там, че като видим някой с българското знаме да го асоциираме с най-долния слугинаж към Русия.
    Това е целенасочена кампания как най-удобно и лесно кремълските придворни да се прикриват - като български патриоти.
    Тези, дето искаха да ни правят 16-та република на СССР се пишат за патриоти.
    Най-големите национални предатели са си сложили най-големи български знамена.
    Това наистина е падение - патриотизмът на българина да минава през русофилия.
    Патриотизъм, национализъм и русофилство са убежище на негодника.
    Думата е РОДОЛЮБИЕ.

    Коментиран от #14

  • 14 Верно ли

    70 13 Отговор

    До коментар #13 от "Възрожденец":

    А твоето родолюбие е под формата на грантове! Ай сикти... Българинът има защо да е благодарен на Русия, виж за какво да е благодарен на Краварника - не се сещам! Освен може би за бомбите над София през ВСВ.

    Коментиран от #34

  • 15 Перо

    37 5 Отговор
    Точно правителството на тиквата,подкрепен от ЕС и НАТО свали правителството,което също работеше за тях,но показа мекушавост спрямо Западните Балкани! Това си е един дворцов преврат,насочен изключително срещу българския национален интерес,по отношение на РСМ,в полза на ционистката световна менажерия!
  • 16 Костя КоПеевски

    19 33 Отговор
    КОПЕЙКИН има бурна и показателно многолика политическа кариера.
    КандидатираН е съответно за:
    2005 г. – депутат от БНС, на второ място след Стефан Софиянски
    2007 г – за кмет от ВМРО
    2009 г. – за евродепутат от "Напред"
    2011 г. – за кмет в комбинация с "Варна утре" на Красен Кралев, Новото време и ГЕРБ
    2013 – за депутат от НФСБ
    2015 – за кмет от АТАКА
    2017 – за депутат от Възраждане
    2019 - БСП - Варна Гуцанов издига Костадин Костадинов за кандидат-кмет за да може Портни да спечели
    Можете ли да си представите по-съвършена политическа про100@ка, изпаднала в тежка финансова зависимост.
    Странно с какъв ум някои се подвеждат по националиста желаещ България извън Европа, НАТО, еврото и сие!

    Коментиран от #41

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Минувач

    45 7 Отговор

    До коментар #1 от "Захарий Стоянов:":

    И като какъв трябва да приемаме Захари Стоянов????????????? Защо трябва да му се доверяваме на мнението, той българският Господ ли е? Всеки един човек, пък бил той и революционер може и е грешен за дадена тема или въпрос! Това, че бил З. Стоянов в никакъв случай не го прави прав за всичко, което е казал или направил! По принцип лично аз се дразня от превъзгласянето на някоя личност, като безгрешна, като с някакъв ореол и сляпо да се кланяме на всяка нейна дума. Няма такъв човек в историята! Срещу неговото мнение има 100 други на още по-големи революционери и съвременници на освобождението ни, които с огромна благодарност възхваляват руснаците. Ясно е, че всяка велика сила си следва своите интереси на Балканите, но като дръпнеш чертата сметката показва, че ако не бяха воювали с турците тогава, сега на 99% щяхме да сме турска територия или да има България, но в някакви минимални граници.

    Коментиран от #28, #32, #55

  • 19 !!!?

    21 27 Отговор
    Биднес модел "сделоно в СССР" !!!?

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 16 Отговор
    слава на русия наща осво бодителка, слава на путин

    само да кажа че защитниците на всичко руско го правим от благодарност към нашата освободителка , не сме продажници за цълти центова като краварските подлоги и редовно поднасяме цвета на руските паметници, краварките тролове може да занесат нещо на паметника на уния дето са бобели софия ай да ви е честито дано ваши роднини са били убити от тия краварски бомби вие и майките си ще продадете за някой цент продажници

    Коментиран от #54

  • 22 Критик

    15 37 Отговор
    Отвратително е, че проксита на Кремъл като Пеевски, ДПС, ВМРО, Възраждане и т.н. ограбват бъдещето на България заради своите корпоративни и криминални зависимости към Москва.

    Коментиран от #48

  • 23 Стършел

    9 19 Отговор
    Чалгарията и пишман патриотите, заедно с противоконституционната корпорация Д(п)С (библиотекарска), голяма част от БКП (БСП),са прът в колелата на българската държавност!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кви сороси те гонят бе

    7 34 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    брадата кремълска опорко...
  • 26 До кога МАЙ МУНИТЕ в Парламента

    22 1 Отговор
    Ще бъркат тез
    А/НА ?
  • 27 Панайотов

    8 16 Отговор
    Сценаристчето Тошкото написало на шефа си поредните няколко безсмислени изречения.

    После излязло на трибуната на НС и казало, че взема думата, за да прочете изявление на СлТр.

    Прочело своите изречения от името на шефа си.

    Има Такива Недоразумения...
  • 28 Местен

    14 19 Отговор

    До коментар #18 от "Минувач":

    Ей, матрон, ще си отидеш у вас и там ще казваш кой какъв да бъде. В тази държава името на Захари Стоянов ще се тачи вечно.

    Коментиран от #53

  • 29 1957

    30 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Върви,помагай на байдан да си облече памперс,само това работа ти.
  • 30 Захари Стоянов

    32 13 Отговор

    До коментар #1 от "Захарий Стоянов:":

    Има доказателства че когато е писал фразата да Беде проклета Русия е бил на 3 ракии, панимаеш, пиян човек съдран човал

    Коментиран от #35

  • 31 А50

    29 12 Отговор

    До коментар #1 от "Захарий Стоянов:":

    Нали знаеш че Захари Стоянов е бил предател, както и Стамболов.
  • 32 Българин

    15 35 Отговор

    До коментар #18 от "Минувач":

    И Васил Левски, и Георги Раковски, и Захари Стоянов, и митрополит Методий Кусев не са понасяли в червата си продажните русороби, защото са знаели, че са антибългари, а целите на Русия винаги са били да вреди на България !
    Гениален поет и публицист. Предупредил за опасността от Русия. Загинал за свободата ни. Това е Ботев.
  • 33 Zа родину

    34 10 Отговор
    Дрън дрън, западна пропаганда. Само независима българия, да правим каквото си знаем без команда от запад.
  • 34 Путинофил

    16 32 Отговор

    До коментар #14 от "Верно ли":

    Путинофилът е вярващ - за него фактите са измислени от Запада, за да унищожат Русия. Той вярва в Путин по-силно отколкото се вярва в Бог. Дори ядрена ракета да удари страната ни, путинофилът ще гледа ядрената гъба със светнали очи и чувство на топла благодарност.

    Коментиран от #42, #45, #61

  • 35 Преподавател

    18 4 Отговор

    До коментар #30 от "Захари Стоянов":

    Има доказателство от едно изречение, което доказва, че възможностите ви не позволяват да прочетете и една книга.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 666

    11 26 Отговор
    Крайната фаза на преврата извършен от Радев и КГБ е завършена.Предстои излизане от ЕС и НАТО.България ще изпадне в пълна изолация от свободния свят.Радев ще управлява от името на Путин и РФ.Мрачно бъдеще.

    Коментиран от #71

  • 38 пешо

    21 17 Отговор
    слава на русия
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Павел пенев

    24 14 Отговор
    Българите искат но не могат да се отклонят към Русия защото хватката на терористите от ЕС и НАТО е здрава, а Русия вече ни отписа заради нашите управници- турски мекерета и европодлоги.

    Коментиран от #43, #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Теле

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "Путинофил":

    А ти как ще гледаш саш гъбата
  • 43 НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ

    10 19 Отговор

    До коментар #40 от "Павел пенев":

    Никой не ще да е руска губерния.....що ли ?????

    Коментиран от #51

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иво

    10 10 Отговор

    До коментар #34 от "Путинофил":

    Дори ако още е жив ще пита кога ще падне следващата бомба. Руската бомба най хубавата бомба. ☠️☠️☠️☠️☠️☠️
  • 46 666

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "Павел пенев":

    Още един готов за денификация в Сибир
  • 47 мммда

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Те винаги са си били заедно. Та нали бащата на Кирилчо е дружка на бат Бойко повече от 30 години.
  • 48 Събуди се

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Критик":

    А Боко и Кирилчо, защо си ги пропуснал. Тия двамата са си баш от БКП-то.
  • 49 Смешник

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Захарий Стоянов:":

    Захари Стоянов в английски агент ,получавал е заплата от английското посолство в размер на 8 милиона тогавашни лева.Това достатъчно добре говори за личността му.

    Коментиран от #56

  • 50 В.В.П.

    14 6 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Браво шопе!.Стана човек най накрая.от две год те наблюдавам.Соросоида е вреда и позор за България
  • 51 мммда

    15 5 Отговор

    До коментар #43 от "НАТО НИ БРАНИ, ЕС НИ ХРАНИ":

    Нито руска нито ЕС губарния и при двата варианта си прекаран. Дори при ЕС си прекаран двойно, защото заменим ли лева с еврото, ставаме участници в изплащането на общия дълг на запада.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ей сплесканяк сороски

    16 7 Отговор

    До коментар #28 от "Местен":

    Днеска руснаците ли предадоха българската история или шепа джендърляги като теб на сороска хранилка .
  • 54 6666

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Много си про-т..................
  • 55 НОВ

    8 10 Отговор

    До коментар #18 от "Минувач":

    АМИ ТО И ИВ.ВАЗОВ СЕ ИЗКАЗВА В ТОЗИ ПЛАН ЗА РУСИЯ,И СТ.СТАМБОЛОВ И Г.С.РАКОВСКИ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ БЕЗСПОРНИ ПАТРИОТИ.
    ТИ ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА ЛИ ИСКАШ ДА СЛУШАМЕ.
    НЕГРАМОТНОСТ И ПРОМИТИ МОЗЪЦИ -ТОВА Е ДИАГНОЗАТА
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Моряка

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Най после нещо в шопската му глава просветна.Нова мозъчна гънка?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 България

    11 1 Отговор
    Не клони нито на изток, нито на запад. Обществото е тотално разделено: на русофили и русофоби. Без политическа или икономическа ориентация.
    Мафиотски структури където и да погледнеш, започвайки от правителството. Но... България е най независимата държава от нея нищо не зависи и слава богу, как ли щеше да изглежда света ако зависеше от България?
  • 60 Аз, Клавдий

    12 2 Отговор
    ЕС е тотално под контрола на САЩ и се подчинява на командите на неолибералите. Помните ли записа на разговора на Виктория Нюланд, зам държавен секретар, през 2014 посланик в Украйна? Ф@к ЕС каза тя. Е, това е отношението на САЩ към Европа. И тя го получава, каквато и пропаганда да лее върху Русия, тя е сигурен и надежден икономически партньор. Е, беше. Честита инфлация и обедняване. Целувайте ръка на Байдън.
  • 61 Аз, Клавдий

    12 4 Отговор

    До коментар #34 от "Путинофил":

    Нещастни, кое е измислено? Убитите на майдана от хората на Сакашвили, американската подкрепа за преврата, фашистите тероризиращи руското население, забраната на руския език, на всички партии, с изключение на фашистките, хилядите убити, от демократа зеленски, кое по точно? Нещастни промити мозъци, жалки сте.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКЛОНИ ОТ НАТО

    1 2 Отговор
    И ЕС , А ПУТИН ЩЕ ГО ПОСРЕЩНЕМ КАТО ОСВОБОДИТЕЛ !

    Коментиран от #69

  • 65 УКРАЙНА ТРУДНО ЩЕ СЕ ДЕНАЦИФИЦИРА

    2 1 Отговор
    кое е измислено? Убитите на майдана от хората на Сакашвили, американската подкрепа за преврата, фашистите тероризиращи руското население, забраната на руския език, на всички партии, с изключение на фашистките, хилядите убити, от демократа зеленски, кое по точно .......... ТРЯБВАТ КРУТИ МЕРКИ ЗА ВСЕКИ КОЙТО Е ВЪРШИЛ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #68

  • 66 1520

    2 1 Отговор
    Русия ни освободи краварите ни бомбандираха сега ни превърнаха във фронтова линия избирайте,

    Коментиран от #67

  • 67 ГЕРБ=ДПС =ИТН=Възраждане=Русия+Бсп

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "1520":

    Избира ,който направиха,на К.Андреево е Русия,постепенно изваждане от структорите та НАТО и Евро съюза,отказ от Евро фондове, отказ от безвизово ходене в Евро съюза, изтегляне на всички учещи и работещи там,връщане отношенията ни с Русия,минава през свободно посещаване и работа в двете страни, забрана на музика, филми и други западни влияния,връщаме си Социалистическият реализъм.
  • 68 ГЕРБ=ДПС =ИТН=Възраждане.

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "УКРАЙНА ТРУДНО ЩЕ СЕ ДЕНАЦИФИЦИРА":

    Всичко това,е възможно, ако престанем са си служим с €,£,$,да се забрани работа и учене в Натовски и Евро съюза държави,всеки българин обичаш Русия,да не посещава вражески държави,без визово в Турция само с лира и рубла.
  • 69 Бойко Пеевски Доган,коцето,слави.

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКЛОНИ ОТ НАТО":

    това са нашите истински лидери, те ще ни помогнат да скъсаме с нато и евросъюза,ще работим само с рубли, ще се откажем от безвизово посещение в Европа,Русия ще бъде фактор в политиката на България.тези които работят в Вражески страни да се върнат с само с левове,който не желае,да бъде обявен за невъзвръщенец, с всичките последствия от това.
  • 70 Това е

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Иститата,за да бъде свободна България, трябва да се откажем от финансовата зависимост на Евроатлантиците,референдум да отказ от Евро пари,забрана за ходене в Евро съюза без визи, връщане на изходяща виза, са Русия и Китай със С.Корея и Венецуела ще ни помогнат да живеем без кранари нацисти и соросоиди.
  • 71 Това е

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "666":

    Защо? Защото ще има революция в рубли и турски лири,без евро, наще българи ще се върнат в България, пълен отказ от работа и учене в Натовска и Евро съюза страна Бойко президент Коцето,мин.председател,Ива Митева председател на парламента, Пеевски фин.министър и главен прокурор,Таки шеф на граничният контрол,заедно с трифката,карата мин на вътрешните работи.