Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Юни, 2022 13:25 15 941 134

Проруските среди в България: какво ни разказаха хора отвътре

  • русофили-
  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • възраждане

Източници на ДВ разкриват многозначителни детайли

Проруските среди в България: какво ни разказаха хора отвътре - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Национално движение "Русофили" на обвинения в шпионаж Николай Малинов, политическа партия "Възраждане" и други изгряващи "звезди" на прокремълския небосклон като СРБ "Русофили България": 51-годишният Емил* е преминал през тях като член или близък сътрудник. Той се присъединява към проруските среди в България около 2014 година.

Твърди, че докато членувал в русофилската общност и констатирал опасност за националната сигурност, е изпращал сигнали на властите. След руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 Емил се обявява срещу войната, а заплахите не закъсняват. "В една от социалните мрежи ми изпратиха запис на екзекуция, за да имам едно наум", разказва той пред ДВ.

Още новини от Украйна

Каква е стратегията на Кремъл за България

На какво се дължи роенето на проруските организации в България - политически и обществени, неправителствени? Отговорът е прост. От "Атака", през "Възраждане", до учредената наскоро партия на Стефан Янев - проруският електорат и симпатизиращите на Москва винаги са били обект на сериозен интерес и ухажване от силните на деня.

Експерт по национална сигурност и бивш служител от сектора, пожелал анонимност**, заяви пред ДВ, че още през 2015 година Москва е взела решение да спре финансовата си подкрепа за "Атака". Причина за това, според него, било маргиналното положение, в което партията сама се поставила. Традиционно приятелската към Кремъл БСП пък, според самите руснаци, била с отслабващи позиции.

"До анексирането на Крим през 2014 Русия провеждаше хибридни операции само в страните от бившия Съветски съюз. След това започна да го прави в целия свят", посочва бившият служител. Същевременно подчертава, че Москва още преди години си е давала ясната сметка, че с течение на времето влиянието ѝ в България намалява, а перспективите ѝ, включително в енергийната сфера, са силно ограничени. Кремъл знае добре и, че отношението към големите руски проекти в България е негативно, тъй като хората ги свързват с корупция и обогатяването на местната олигархия, посочва той.

В стратегията си за България Кремъл изключва директни силови намеси и средства и залага предимно на игра с малцинства, проруски сили като партии и неправителствени организации, икономическа зависимост и инвестиции, казва още експертът. Русия е стигнала до извода, че понятия като "братски народи" и "братушки" вече са изтъркани и не работят.

Случаите с отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев и взривовете в редица български военни заводи, в които прокуратурата с години закъснение откри руска връзка, правят изключение от общата политика да не се използва сила. Същевременно роенето и вътрешната конкуренция между проруските организации и партии в България през последните години съвпада с описваната стратегия. Още през 2015 разузнаването е засякло руски военни инструктори, които обучавали "български патриоти" в габровския Балкан, посочва експертът по национална сигурност.

През 2016 и 2017 германската телевизия ZDF и италианската RAI 3 показаха разширени репортажи, в които руснаци обучават варненската проруска паравоенна организация Войнски съюз "Васил Левски". Тя и свързаната с нея БНО "Шипка" нееднократно през годините са призовавали за държавен преврат.

След обвиненията срещу Малинов: нови знаменосци

След повдигнатите обвинения срещу Николай Малинов в русофилските среди в България е настъпила промяна. Новите лидери не блестят с ярки политико-пропагандни тези и се позиционират в паравоенния и охранителния спектър. Емил твърди, че малко известният Съюз "Русофили България" е спечелил много поддръжници за сметка на движението на Малинов, след като последният беше подведен под отговорност през 2019 година. Пред ДВ Емил обяснява отслабването на структурата със страх у последователите ѝ. "Русофилите в България са слаби. Точно това ги прави толкова опасни", твърди той. "Организацията на Малинов в момента е изядена, тя беше унищожена."

Лидерът на Съюз "Русофили България" - организация, която не е регистрирана - се представя с името Максим Суворов и може да бъде видян на снимки с руската посланичка Елеонора Митрофанова в интернет. Той е организатор на охраната на паметника на Съветската армия и на шествието "Безсмъртен полк" в София. Във Фейсбук-профила си Суворов демонстрира подкрепата на своята НПО за една-единствена политическа сила - "Възраждане".

От разказа на Емил не става напълно ясно дали според него нерегистрираният съюз на Суворов има като основна цел разпространението на руски тези и демонстрация на присъствие, или просто събирането на членски внос. С тази организация е свързано още едно дружество фантом - "Международна дипломация за мир". Според Емил то искало да популяризира идеите за руския мир и свят, както и да позиционира по-добре собственото си ръководство.

Членската карта на "Международна дипломация за мир" имитира символиката и логото на ООН. На развален английски документът представя притежателя като дипломат и "одобрен агент на Обединените нации". Подобна организация също не съществува нито в българските регистри, нито в структурите на Организацията на обединените нации.

България - в епицентъра на източното русофилство

Другият лидер и заместник на Суворов в двете фантомни организации е унгарецът Тамаш Йеньо Секереш, международна "звезда" на българското русофилство. На събрание на "Възраждане" през 2018 година лидерът Костадин Костадинов го представя пред партийния актив като член на унгарската националистическа партия "Йобик" и на самата "Възраждане". Започнала като крайнодясна екстремистка и антисемитска организация, "Йобик" в момента е направила завой към по-умерен политически консерватизъм. Разполага с 10 места в парламента в Будапеща и един евродепутат. Секереш е и бивш кандидат за европарламента на "Възраждане".

"Всички много бързо харесаха Тамаш заради активността и предприемчивостта му", спомня си Емил. За пръв път името на унгареца се споменава от българските медии през 2016 по повод "награждаването" с фиктивни военни чинове на ловците на бежанци Динко Вълев, Петър Низамов и на граничаря Вълкан Хамбарлиев, който през 2015 уби афганистанец след рикоширал куршум.

Кой контролира проруските организации?

Въпросът дали българските служби притежават поне частичен контрол върху проруските организации в страната остава неизяснен. Такъв контрол би трябвало да бъде грижа на ДАНС, но ДАНС е пробита, коментира пред ДВ бившият служител от сектора на сигурността. В службите в момента има цели отдели, които не са лоялни към България, убеден е и Емил.

Източникът на ДВ коментира още, че неправителствените организации, свързани с бивши служители в силовите ведомства и структури с военно-силова насоченост, са пълни с безкритични поддръжници на Путин. Твърди още, че част от участниците в проруските демонстрации през последните месеци са получавали пари, които са минавали през популярен криминален герой от Северна България.

Българските и руските служби, включително и в момента, поддържат работещи линии на комуникация, обяснява експертът по национална сигурност. Пресен пример за това е освобождаването на моряците от кораба "Царевна", който беше блокиран в Мариупол. Още докато българите бяха на борда му, премиерът Кирил Петков обяви в края на април, че тече специална операция за освобождаването им, в която София комуникира и с Украйна, и с Русия.

И докато прокуратурата се занимава с атрактивни за публиката теми като руските шпиони и русофилството, засега няма индикация българските институции да проявяват интерес към евентуално участие на приближени до властта в едри стопански афери с руско участие и корупционен потенциал.

*Самоличността е променена.

**Редакцията разполага с имената на интервюираните

Автор: Димитър Ганев


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 129 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛЯМ СМЯХ

    156 64 Отговор
    олеее дойче зеле ще пише за русия.. само лъжи пишат тия какво нещо доживяхме ха ха ха

    Коментиран от #6, #16

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    154 96 Отговор
    бг защитниците на русия го правим безплатно ! в Българската земя са костите на руските войници благодарните техни предци са предали ген на уважение и респект пред страната - освободителка Русия.

    Коментиран от #4, #5, #10, #18, #109

  • 3 киру тъпото

    139 59 Отговор
    трябва да бъде изгонен от България !

    Коментиран от #84

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    95 128 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България!

    Коментиран от #55, #57

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    63 32 Отговор
    НАТО В БЪЛГАРИЯ СЕ Е ЗАПЪТИЛО КЪМ СИТУАЦИЯ В КОЯТО
    ... НА ВСЕКИ НАТОВСКИ ОФИЦЕР ИЛИ ВОЙНИК ,
    ПРОНАТОВСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА СЛОЖИ ПО ЕДИН БЪЛГАРСКИ МИЛИЦИОНЕР ДА ПАЗИ ВОЙНИКА ...
    ... С ДРУГИ ДУМИ ЩЕ ИМА ЖЕРТВИ
  • 10 Пъци

    35 13 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Повтаряш се.Буквално.Пипни малко текста де.

    Коментиран от #51

  • 11 Дъ бест

    12 6 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти ли си истинския Козлодуй
  • 12 бай онзи

    65 33 Отговор
    тва зелето трябва да се забрани с закон
  • 13 Ухаааа

    100 55 Отговор
    Очертава се катастрофална загуба на изборите за гейсоросоидните подлоги на сащ!
  • 14 Българин

    93 90 Отговор

    До коментар #7 от "Авторче":

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против
    маниакалната идея, че Русия има мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #30, #35, #56, #85, #91

  • 15 Безплатно си даваме дто

    84 82 Отговор
    50 години комунизмо и сега 30 години руска демокрация тотално е увредила този народ. Никога няма да имаме висок стандарт, щом толкова обичаме тая сган бандитска, след която трева не никне.
  • 16 Напротив

    19 20 Отговор

    До коментар #1 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Абсолютно вярно е
  • 17 Българин

    81 72 Отговор
    Доказано е, че 90% от така наречените русофили, нито руснаците познават, нито руската култура, нито знаят руски език. Не са прочели и една книга на руски език, нито могат да ползват сайтове на руски, да не говорим, че не разбират и 5% от езика от радиото или телевизията. И поне половината от тях получават пари за да обичат Путин и Русия. Другата половина смятат, че са жертви на Запада, САЩ и НАТО, които ги ограбват и спират развитието им. И затова симпатизират на Русия, която винаги се е преструвала успешно на жертва на Запада.

    Коментиран от #27

  • 18 Не не не

    8 13 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не по този начин
  • 19 МЗ предупреждава

    62 64 Отговор
    Русофилията е вредна за вашето здраве!
  • 20 Бг история

    73 77 Отговор
    Вън всички руски шпиони,агенти и подлоги. Един път завинаги да изчегъртаме руското влияние в България. Това е един тумор в родината ни от който трябва да се отървем на всяка цена. Да живее България
  • 21 Захари Стоянов

    71 60 Отговор
    “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Коментиран от #62

  • 22 Истината

    63 66 Отговор
    Животинската омраза към украинците демонстрирана от руските роби изобщо не се връзва с техният култ към освободителите на България. Над 50% от състава на армията на руския император е била съставена от етнически украинци. Украинци, а не руснаци са първите стъпили на българския бряг край Свищов. Украинци а не руснаци са войниците от 36-ти Орловски и 35-ти Брянски пехотни полкове били се геройски заедно с българските опълченци на Шипка. Всичко това го има документирано, украинските фамилии на загиналите са изписани на стените на храм паметника в гр. Шипка. Само, че днес руските роби изпитват омраза към своите освободители, защото господарите им са наредили да ги мразят.

    Коментиран от #92

  • 23 Димитър Благоев

    48 47 Отговор
    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“ ( „Принос към историята на социализма в България“, София, 1976 г.)

    Коментиран от #81

  • 24 Доктор Рачо Петров

    47 51 Отговор
    Лекувам русофили от патологична омраза, истерия и българофобия по стара и изпитана рецепта. Гарантирани резултати!
  • 25 Макробиолог

    29 11 Отговор
    Caмоличноста е променена.Фактологията също.

    Коментиран от #86

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Та за тези.....

    44 50 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Които смятат че за всичко им са виновни Запада, НАТО и САЩ, явно лошият генетичен матриял на тиквата дава плодове, това са обикновени лузъри, и като гледат успешните как съграждат живота си въпреки трудностите те злобеят, и колко им е да им подхвърлиш руските опорки...че виждатели откакто влязохте в ЕС и НАТО станахте най бедни, болни и нещастни, и само деспотична и варварска русия може да спаси...да обаче не може, и за тях остава само голото русофилство и да гледат как живота минава по край тях.

    Коментиран от #88

  • 28 12340

    43 29 Отговор
    Още през 2015 разузнаването е засякло руски военни инструктори, които обучавали "български патриоти" в габровския Балкан, посочва експертът по национална сигурност......обчавали са баба му на аФтора!
  • 29 Хахаха

    55 28 Отговор
    Усетих воня, пък тя се оказа от DW, сетих се, че канцлера им заповяда да се къпят веднъж месечно:)
  • 30 Съмнявам

    44 33 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    се че си българин ама карай, всичко което си написал по скоро се отнася за едни задокеански демократи които демократично са окупирали европейският съюз, който пък заради това е техен верен васал.

    Коментиран от #34

  • 31 Българин

    41 47 Отговор
    В Украйна също има голяма руска пета колона, за която украинците казват: "Само украинските гниди могат да бъдат по-лоши от московските въшки". Това заключение важи в пълна сила и за България, защото българските проруски гниди са много по противник и вредни отколкото руснаците!

    Коментиран от #93

  • 32 Чоко

    19 14 Отговор
    За съжаление има доста верни неща тук. Троляци на споменатите организации започвайте да браните родината ви майка с епилираните си гърди.
  • 33 Да е жив и здрав !

    31 46 Отговор
    Иван Калчев - Глиги !
    Един от малкото достойни българи в тази робска земя ! Поклон пред себеотрицанието му към свободата на Украйна ! На години съм, иначе бих отишъл при него ! Бъди благословен !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Истински българин

    64 41 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Русофил е термин, с който американските подлоги наричат всеки, който иска суверенитет на България. Русофил е всеки хетеросексуален българин, който не изповядва евроатлантическите пе...ски ценности. Русофил е всеки, който е против маниакалната идея, че САЩ имат каквато и да е роля в света. Русофил е всеки, който не споделя виждането на Херо Мустафа, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според американските плазмодии целият свят, освен тях и техните слуги е русофилски.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Истината

    35 46 Отговор

    До коментар #35 от "Истински българин":

    Русофил=национален предател =българофоб!

    Коментиран от #94

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Истината

    40 36 Отговор
    Обикновено всеки неудачник и загубеняк обвинява за мизерното си положение ЕС, НАТО и САЩ, които са го ограбили и не са позволили на бляскавият му потенциал да се развие. Така, че животинската радост, че "добрият Путин и Велика Русия" наказват "отговорните" за проваленият живот на неудачника са разбираеми. Истината обаче е коренно различна!

    Коментиран от #42

  • 40 И преди и сега Левски значи свобода!

    36 40 Отговор
    Да скъсаме окончателно с руските диви сибирски орди! За Европейска България!
  • 41 Иван

    34 19 Отговор
    DW, кой нормален човек изобщо ще разговаря вас?!
  • 42 ДЕСЕТ РЕДА

    23 29 Отговор

    До коментар #39 от "Истината":

    ТОЧНА ДИАГНОЗА ЗА (.....)ФИЛСКИТЕ ПАРТИИ👍СЕГА КАТО ИЗГОНИХА СЕДЕМДЕСЕТ ОПЕРАТИВНИ ОФИЦЕРИ ТИЯ САМИ ЩЕ СЕ РАЗПУСНАТ👍
  • 43 Урсула

    33 16 Отговор
    Dw време е да се къпете че много миришете другия месец пак
  • 44 Да живее Русия

    41 20 Отговор
    Вън нато и Dw от България
  • 45 Даката

    28 31 Отговор
    Костя копейкин от как захвана политиката, купува по два имота годишно. Същото правеше и Сидеров, той отдавна е милионер и се наслаждава на апартамент за милион на бул. Витоша.
    Имат последователи много скъсаняци, неудачници в живота на които все някой им е виновен. Другият им актив са пенсионираните фатмаци.
    Това са им хората,. ...тарикати, скъсаняци и стари фатмаци
  • 46 Урюрвкос

    12 11 Отговор
    пак същия стил как оная Ирина от Азовстал която минала проверка на татуировки и излязла от палатката с наведени очи.
  • 47 Въпрос

    35 19 Отговор
    На кой викате "русофил"?Питам,защото украинските бежанци говорят руски и приличат на руснаци.Някои изговарят "х" като нашите роми,но на руски говорят.Украйна беше преди в СССР,т.е. са бивши болшевики украинците.Русофобите би трябвало да мразят и украинците.

    Коментиран от #99

  • 48 Истински русофоб

    24 13 Отговор
    Украинците имат роднини в Русия.Истинските русофоби със сигурност мразят украинците.Българите минахме през насаждането на русофобията през 1999 г. и нашата русофобия обхваща всички болшевики.Болшевики бяха и украинците.Помните ли как украинци застреляха Луканов?
  • 49 УСА боклук

    32 16 Отговор
    Започнаха атаките срещу Възраждане и консулидиране на българските адаши И тона за песен.е точно избран преди окончателното отпътеване на двамата хардварци.
    Българи променят ви историята! Не Македония и Русия са проблемите ни. Проблемът се нарича УСА!

    Коментиран от #125

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Пъци":

    И плагиатства освен че се повтаря. Но нека. Не е лошо.
  • 52 ГаньоВеле

    20 11 Отговор
    Обичам DW пасквили. Друго си е NordWest плювалник.
  • 53 Ина

    37 20 Отговор
    България и Русия са свързани чрез език , култура и православие и никога няма да бъдат истински врагове!
    Но това на англосаксонците не се харесва - това е проблема!

    Коментиран от #111, #121

  • 54 Тодор Димов

    6 4 Отговор
    Излъгали са ви. Като знам какви мизерии вършите, сигурен съм.
  • 55 По Българин

    36 19 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    От Освобождението до днес Запада и западофилите са най големите врагове на България!
  • 56 По Българин

    34 15 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Сащофоб е термин, с който сащските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните сащски имперски интереси. Сащофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че САЩ има мисия в света. Сащофоб е всеки, който не споделя сащското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според сащските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е сащофобски.
  • 57 избирател

    33 18 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Да точно така , но според теб : кой ни подаде ръка , кой ни даде трактори за да обработваме земята , кой ни построи заводите , кой ни промени начина на живот години наред ни помагаха , а сега упреци , ненавист , омраза - защо ???? толкова ли бързо забравяме доброто . ИДЕ , РУСКИ САМОЛЕТ , ЩЕ ГАСИ ПОЖАРА , КРАЙ СТАРА ЗАГОРА .21 ЮЛИ 2007 ГОДИНА . /Намери го , прочети го и тогава отхвърляй руското ДОБРО !!!!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 избирател

    24 18 Отговор
    Да точно така , но според теб : кой ни подаде ръка , кой ни даде трактори за да обработваме земята , кой ни построи заводите , кой ни промени начина на живот години наред ни помагаха , а сега упреци , ненавист , омраза - защо ???? толкова ли бързо забравяме доброто . ИДЕ , РУСКИ САМОЛЕТ , ЩЕ ГАСИ ПОЖАРА , КРАЙ СТАРА ЗАГОРА .21 ЮЛИ 2007 ГОДИНА . /Намери го , прочети го и тогава отхвърляй руското ДОБРО !!!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 случаен

    30 17 Отговор

    До коментар #21 от "Захари Стоянов":

    и какво щеше да е ако русия не беше дошла.що не са писали тез всичките дет са се борили,щяха да мъртви и и българия още под робство,що се не напънаха великите демократи,само предоставяха оръжие на турция и обучаваха командирите им,а сащисаните бяха заети с избиването на индианците и кражбата на земите им
  • 63 напред,напред към русофилското гето

    11 17 Отговор
    червено от стрелба да стане ПКТ-то !!!
  • 64 русофил

    13 7 Отговор
    руски военни инструктори, които обучавали "български патриоти"

    Коментиран от #75

  • 65 Дика

    19 18 Отговор
    Чемодан, вокзал... Иначе с голямата гьостерица.
  • 66 Ррр

    23 14 Отговор
    Смешници американски
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ще трябва

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Авторче":

    Да ги отделим от рупорите им за да има България
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Иван

    21 9 Отговор
    Г-н ганев много ГЛУПОСТИ сте написали даже не ги прочетох докрай толкова ли сте зле искате да изпъкнете но се изложихте много. В България станаха много шизофреници който се излагат в фейсбука телевизии и радиата прав сте търсите внимание но сте постредствен човечец.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Роко

    15 12 Отговор

    До коментар #64 от "русофил":

    Ми приятелю има поне десетина русофилски паравоенни организации дали маргиналите членуващи в тях са обучавани от руски военни или от наши предатели
    (явно финансирането им не е от България) е работа на ДАНС но те нещо нямат желание да работят за България и се занимават с кмета който си варил бира но не и с тези организации

    Коментиран от #76

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Истина?

    10 1 Отговор
    Живеем във времето на постистината.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Митев

    22 10 Отговор
    Много празни приказки, манипулации, насаждане на омраза,антируска пропаганда и какво ли още не,а е толкова просто оставяте хората да преценят( достатъчно са интелигентни),правим един референдум и решаваме въпроса.....

    Коментиран от #119

  • 80 Анонимус

    24 10 Отговор
    Абе,как пък наще служби откриват все руски връзки,все руско участие,все руски шпиони,а не откриха нито един хаме рикански?Или те,по кра вешки тихичко си пасат тревица по българските ливади...
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Матей преображенски

    14 11 Отговор
    ДВ,лъжли-ви овчарчета такива,стига сте ръсили от-вра-ти-телни слово-блуд-ства!Какъв Янев има русофилска партия,ая стига сте лъ-га-ли,тоя е русофил колкото Радев,на ужким,за заблуда на оределия електорат.Последната издънка на киро ще се запише в историята като върхът на абсурда,такава провокация досега не е правена в световен мащаб.Затова го махнаха скоропостижно киро и се канят да върнат на власт боко заедно с най-отявлените русо-фоби.Киро се провали,видя се че бохем и епикуреец,кара я джа-ста-пра-ста и не стресира достатъчно населението.Затова отново боко,доказания цер-бер,и за да се справи с Възраждане,ако трябва да ги арестува до един,но да пресече про-руските настроения.
  • 83 тоя пропаганден

    13 8 Отговор
    пасквил е споделен от всички сайтчета на хранилка краварска
  • 84 Лея13

    12 18 Отговор

    До коментар #3 от "киру тъпото":

    Съгласна съм.Киро трябва да го разкараме колкото може по далеч.Ако ще в Занзибар.Това обаче съвсем не значи, че ще пуснем тук руските мекерета да си върлуват на воля!!!Това го забрави!Ние сме Европа,не Евразия.Поели сме нашият път и няма връщане назад.Край с долнопробната, ретроградна руска политика в България!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Лея13

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Макробиолог":

    Хайде де!И как разбра!? Интуиция? Баба Ванга??Ходи се скрий.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Лея13

    10 16 Отговор

    До коментар #27 от "Та за тези.....":

    Нещо не си доразбрал.По принцип коментарът ти е верен.Само че в детайлите има разлики.В първите години след перестройката,тия моруци не знаеха къде се намират.БГ то им беше най малката грижа.После, след идването на власт на другаря Путин, започват отново, малко по малко, лека полека да си възвръщат интереса към старите си сателити и най вече към България, като по податлива.Това, че вече сме в НАТО и ЕС е проблем.И започва руската хибридна атака тук, както и платените русофилски партии и движения.Както и подмолните саботажи за политиката, която водим и която е силно повлияна от старите им дружки от ДС.И така успяват да наблягат на тезата, че ЕС и НАТО водят България към бедност и мизерия,"крадат" ни отвсякъде и колко по хубавичко беше, когато бяхме четеринадесета република.Само че тук кофти материала е факт.Защото именно с негова помощ се осъществява тази подмолна атака във вреда на държавата ни.А тикват не може да бъде обвиняван за всички злини у нас.Малко инфантилно идва да търсим лошото само в един и същ човек.
  • 89 Ами

    9 2 Отговор
    Ние нямаме свестни ръководители които да мислят за родина, народ и отечество,само че те са толкова самовлюбени че не могат да разберат че клона на който са кацнали вече е изсъхнал защото предишните и сегашните не се сетили да го поливат дървото а само са го обичали.
  • 90 Като глупаци...

    9 16 Отговор
    Тая паплач слабо интелигентни хора които са финансово зеле, прочели са само и единствено руски информационни и образователни матеряли от соц образованието написано и измислено от руски академици,, алкохолици,,. Мързели без работа чакащи повечето пенсията на мама и тати, плющят боб и пишат за велика Русия. Ма то апостола го бе казал ... ,, Прост народ бедна държава.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Анонимен

    15 7 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Пълни глупости. Не знам какъв е бил етническият състав на руската армия, но без волята на Руската държава нямаше да се случи нищо. А и тогава украинци не е имало, както не е имало и Македония.

    Коментиран от #110

  • 93 Анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Гнидо !

    Коментиран от #96

  • 94 Анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #37 от "Истината":

    Много си прост ! Ама много !

    Коментиран от #97

  • 95 Мирото

    7 14 Отговор
    Не са малко полезните ид.иоти, заразени с рубладжийската опасна болест...
  • 96 Антируснак

    7 16 Отговор

    До коментар #93 от "Анонимен":

    Си ти, мръ.сник кремълски...

    Коментиран от #113

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Критично мислене

    17 6 Отговор
    Дойче веле удари дъното с измислените си истории.
    Няма врагове никакви. Сами си ги създаваме. Замислете се всички, дето пишете против някой и мразите. Сами сте си врагове на себе си. С такива управници като наш Кирил създават и карма на народа си при това.
  • 99 Роко

    8 6 Отговор

    До коментар #47 от "Въпрос":

    А защо руснаците говорят на развален български и къде се е намирала нашата прародина.Въпрос с понижена трудност

    Коментиран от #115

  • 100 М даааа

    14 10 Отговор
    Тази публикация е антируска и е пълна с неверни, антируски внушения! Българският народ симпатизира на и уважава Русия и това е най-естествено. Тя е нашата освободителка и това никога няма да се промени!

    Коментиран от #120

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Гост3

    7 9 Отговор
    Точно и ясно-русофилите са предатели на собствения си народ и Родина!
  • 108 Софиянка

    10 9 Отговор
    Аз съм българка първо, второ европейка и не искам за братя и сестри руснаци. Хора ние сме от първите държави. Стига сте се кланяли на тия с валенките, дето ходеха на официално с анцунг под сакото
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Ванго

    8 7 Отговор

    До коментар #53 от "Ина":

    Да де, дали сме им; език, религия и култура и сме получили тирания. Не сме им длъжни, ако не вярваш питай Левски, Раковски, З. Стоянов.
  • 112 Четете русофили

    8 8 Отговор
    Вижте как агент Копейкин ви обработва 😤😤😤
    Целта е проста - създаване на нестабилност, излизане от НАТО и ЕС, а после украински сценарий.
    Ще ни покажат братската славянска любов, както го правят с Украйна 😤😤😤
    Който е взел пари от врага поне мога да го разбера - продал се е като Юда. Но тия дето го правят безплатно - не мога 🤔🤔🤔
    Но както историята ни учи : България е била преди Русия, ще остане и след нея 🦁🦁🦁💪💪💪
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Българин

    6 9 Отговор
    Никой не иска да чуе за русия от бившия соц, освен изкуфелия Орбан. Руснаците са заплаха за световния мир и демокрация. Никога не трябва да допускаме повече руско робство в България.
  • 115 333

    1 3 Отговор

    До коментар #99 от "Роко":

    не бе, всъшност ти говориш на развален Руски
  • 116 Пешо тъпото

    3 2 Отговор
    А може ли да каже некой, кой посланик има хотел за милиони в Бургас?Митрофанова или украинският?
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 БайДън

    11 5 Отговор
    Аха, само като прочетеш ДВ и ти става ясно, че това ще е поредната антируска помия. Ами эатова им плащат, эа да се борят срещу Русия. Хора, с омраэа няма да постигнете нищо, но ще си навредите.
  • 119 Роко

    3 12 Отговор

    До коментар #79 от "Митев":

    Приятелю прав си българския народ е достатъчно интелигентен и точно затова референдум няма да има. Защо? Защото навремето направиха един референдум за Белене и резултатите от него бяха много изненадващи за политиците (Тиквата после една година беше като препикано мушкато не можеше да повярва на резултата русофилския народ се оказа не толкова русофилски а той вече беше взел комисионата от руснаците) та после трябваше да се чудят как да извъртят волята на народа така че да защитят интересите на руските си господари. Така че те няма да повторят тази си грешка. Най - сигурния начин една българска партия да загуби изборите в България е да се кълне във вечна вярност към Русия (това беше причината БСП да създаде ПП която да имитира прозападни позиции и по този начин да измами българския народ и след изборите да предаде властта на БСП което и стана и държавата отново е в икономически колапс)
  • 120 Роко

    6 11 Отговор

    До коментар #100 от "М даааа":

    Приятелю българския народ не симпатизира и не уважава Русия. Най - сигурния начин една партия да загуби избори в България е да се кълне във вечна любов към Русия. Колкото до освобождението за него са благодарни само необразованата част на населението. За освобождението сме платили в златни франкове на Русия така че не им дължим благодарност (все едно да съм благодарен на продавачката в магазина защото ми е продала хляб). Освен това има едно съглашение от Райхщад и всеки българин който е достатъчно образован да знае за него не само че не е благодарен но и мрази Русия.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Джендар

    6 3 Отговор
    Ееех американски дупелизци
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 НЕ СМЕ БИЛИ ПОД РУСКО РОБСТВО

    8 2 Отговор
    НО СЕГАШНОТО АМЕРИКАНСКО ХИЧ НЕ МИ ХАРЕСВА --------- ДВУЛИЧНИЦИТЕ ОТ САЩ НЕЗАКОННО СИ ПОСТРОИХА ПОСОЛСТВО В СОФИЯ А ВИЗИ НЕ НИ ДАВАТ - ТОВА НЕ Е ЛИ ЛИЦЕМЕРИЕ !
  • 125 От извора

    2 6 Отговор

    До коментар #49 от "УСА боклук":

    Елена Гунчева: Подборът на Костадинов кой е родолюбец и кой е фашист, е много прост – Харесваш Костадин – ти си патриот и добър човек, не го харесваш – ти си национален предател, фашист и ще бъдеш вкаран в списъците. Аз това не го приемам, защото много ми напомня за едни истории от тридесетте години на миналия век, като забелязвам много сходства в риториката, и дори стойката и жестовете. Аз не искам да ме управлява човек, който ме нарича фашистка измет и предател, когато му задам въпроси къде са изхарчени над 200 000 лева, които са за работата на депутатите и определено не са употребени за целта си.
  • 126 Анонимен

    4 5 Отговор
    Лъжи, лъжи, лъжи, DW...
  • 127 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    М-да,тъй казал,иначе,някакъв двоен агент с псевдоним Емил,все едно пирата Ейвъри,някойси.Е,и какво от това,какво доказва?И кой има интерес роенето на националистически движения,от разпръскване и противопоставяне привържениците на една идея,на основата на лидерство?Американо,ма-фио-зо.Умеят да курдис-ват подставени лица,добре платени и мотивирани,в това е цялата тънкост.Сега,друго щеше да е ,ако имаше движение,пряко създадено и ръководено от Кремъл,тогава нямаше да има съмнения и колебания,както антифашисткото комунистическо движение навремето.А сега е като жмичка,игра на тука има ,тука нема.И една идея,когато лидера шикалкави и подвежда ,тогава замяна,без много усуквания.
  • 128 П. П. Е АНТИБЪЛГАРОРУСКА ОПГ ЗА ЗАТВОР

    2 3 Отговор
    ГЕРБ И ДБ СЪЩО СА ИЗМЕННИЦИ НА РОДИНАТА - ЗА СИБИР !
  • 129 ЗАКОНА ДА СЕ ПУСКА БЪЛГАРСКА МУЗИКА ПО

    4 0 Отговор
    РАДИО ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ КАНАЛИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ ОТДАЛЕЧИ БЪЛГАРИНА ОТ БЪЛГАРИЯ !СТАВА ГОЛЯМА ОТВРАТ ДА СЕ ЖИВЕЕ ТУК !
  • 130 Ха- ха

    3 2 Отговор
    Ама че пасмина ! И такива се пишат родолюбци .Руски шпиони на хранилка при Митрофанова! Какви патриоти сте бе паплач продажна!Руски патриоти !
  • 131 Анонимен

    2 0 Отговор
    Лично мнение. Следва младите да поемат кормилото на Бг. Може и да греша, но едва ли. Кирчо, Асен, Лена и.. И някой Рашков..
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Лао

    2 0 Отговор
    Какви среди, бе. Хората просто са такива, каквито са. Проруски среди...
  • 134 DW-пропаганда

    1 0 Отговор
    А. Хитлер = В. Зеленски