23 Юли, 2022 16:00 3 539 24

Последният валс на "ветото"

  • вето-
  • последен валс

Кой сложи край на ветото и на македонската съпротива? Еманюел Макрон по начин, по който той винаги работи. С дипломатична опаковка, но с желязна ръка. Ако се продължава обаче по този начин се губи време, а времето лети.  

Последният валс на "ветото" - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Подобно на родилните мъки, краят на „ветото“ ще е мъчителен. Но не бива да се заблуждаваме, решението е взето и по него се работи усърдно. Двигателят на идеята е Макрон. Ако някой каже, че амбициите на френския президент надхвърлят възможностите му, може би не бърка. Факт е обаче, че след Аденауер и Де Гол, Митеран и Кол, той е единствената личност, която се осмелява да разклати 450 милионният европейски мравуняк. Освен с Макрон в момента Европейския съюз не разполага с политик претендиращ за Leadership. Германският канцлер Олаф Шолц подкрепя идеята на френския президент.
Защо се стигна до необходимостта от тази не дотам популярна реформа? Погледнато отвсякъде, ЕС тъпче на място. Оптимизмът който съпътстваше неговото създаване и разширяване бе заместен от недоволство, критики и песимизъм. Въпреки разочарованието обаче, Европейският съюз остава най-приятното място за живот и никой не го напуска. Изключението „Великобритания“ изобщо не е убедително и без неуправляемия Борис Джонсън отново се заговори за връщане на острова в Съюза.
„Ветото“ бе одобрено като правило първоначално на конференцията в Ялта, между „Тримата Големи“ - СССР, САЩ и Великобритания. След това „то“ бе пренесено в ООН, като закон в „Съвета за Сигурност“. Важна подробност – нито „Тримата Големи“, нито „Съвета за сигурност“ имат легитимността на урните. Де факто бе наложена геополитическа аристокрация на останалия свят в пълно противоречие с демократичните принципи. Никой обаче не оспорва съществуването им.
По настоящем, след 70 годишен мир, на територията на континента се води война. Съответно условията вътре и вън от ЕС не са същите както до сега и новите обстоятелства налагат нови структурни промени, за да се движи общността в крак с времето.
Кой сложи край на ветото и на македонската съпротива? Еманюел Макрон по начин, по който той винаги работи. С дипломатична опаковка, но с желязна ръка. Ако се продължава обаче по този начин се губи време, а времето лети.
Неоспоримо е, че „ветото“ пречи на взимането на решения, а намиране на единодушие между 27 се оказва невъзможно. И не е българската позиция относно Македония, която създаде най-много грижи на комисията в Брюксел. Тя се яви като „черешката на тортата“, която Виктор Орбан и Матеуш Моравецки сервират до присядане на Съвета на Европа, както и на Комисията. Еманюел Макрон изисква ревизия на договорите. Как ще стане тази ревизия, след като повече от половината Европа е против? Според едни това било недемократично, според други никой нямало право да пренебрегва „малките“ и според трети „суверенитета“ им бил застрашен. Сблъсъкът между държавите, които настояват за ревизия, и тези който са против, е фактически една невидима черта между Западна и Източна Европа. Ако Макрон реализира първоначалния си проект – формиране на различни кръгове, „чертата“ ще заприлича на стена. В първия кръг да са шестте най-развити държави, с общи закони и данъчни системи. Всяка стъпка в тази насока ще изправи на крака „националистите“ от всички краища на Европа. Един от начините да се изтрие „чертата“ между двете части на континента е Полша да бъде част от „първия кръг“. Нейните 40 милиона, заедно с другите 200-250 ще надвишат 65% позволяващи да се върви към „квалифицирано мнозинство“ и да се сложи край на „ветото“. Макрон ще бъде разбран само при условие, че новият европейски ред, за който мечтае, въдвори справедливост и повдигне социалното ниво на източноевропейците. Възможно ли е това да стане в условие на война?
С пари всичко може! Не е нужно да се спираме на огромното финансово предизвикателство, което представлява настоящата и бъдеща криза, следствие на войната в Украйна. Макрон, който успя да намери 800 милиарда за европейското развитие, има друга гениална идея. Доналд Тръмп не му позволи да я реализира. Джо Байдън, за да докаже „левите“ си убеждения, е по-сговорчив по този въпрос. Става дума за данъчно облагане на американските гиганти: Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsft. До сега всички те чрез административни фокуси, един от които е регистрацията им в офшорни зони, избягват облагането, въпреки че реализират огромни печалби на европейския пазар. Френската идея е конкретна. Или 15% върху оборота, който реализират в Европа, или 3% върху печалбата. Крайната цел е в европейския бюджет да влизат между 15 и 20 милиарда евра годишно. Европейската комисия обаче не успява да наложи тази общополезна данъчна мярка. За сетен път единствена Полша е против.
Както във всяко начинание и в това на Макрон има рискове. Шансовете му за успех са по-големи от тези за провал. Малко по-големи. С действията си той ще тласне неизбежно „Ултранационалисти“ към различните парламенти. Те не крият целите си – издигане на „стени“ и създаване на пречки. Точно това е идеята на Макрон – да ги премахва.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 5 Отговор
    Пак Изчекнатия плавник! Кажи си именцето от ДС.

    Коментиран от #5

  • 2 пьешу

    15 1 Отговор
    умори ме логореята. уишфул тинкинг.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Е.Караманска

    16 1 Отговор
    Байдън е зает с Украйна в момента. Макрон е вярно с "последен валс". 2021 Клаудия ненамкаква си размахваше лист, на който пише, че македонците идват от САЩ.

    Коментиран от #7

  • 5 ДС емигранти

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Няма преминали границата. Как така ще я преминат? Ще ги разстрелят като кучета. Пратени са.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 не става

    23 1 Отговор
    Как си мисли Макрон, че ще го прокара това? Нали поне няколко държави ще наложат вето на неговото предложение да отпадне ветото. :D Как ще го наложат, ей така без съгласието на всички?

    Коментиран от #21

  • 7 ТаУмВзе

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Е.Караманска":

    Всеки Знае, че родната планета на Маке е Мелмак!

    Коментиран от #11

  • 8 ТаУмВзе

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДС емигранти":

    Повече от Ясно Пич!
  • 9 КПСС БКП

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДС емигранти":

    Вярно е, даже тези които от ефира на BBC и Свободна Европа лаеха срещу тукашното комунистическо управление, в последствие се оказаха агенти на ДС.
  • 10 2222

    26 1 Отговор
    Не съм чул мнението на нашите политици.
    Правото на вето е в полза на малки страни като България. Друг е въпросът че продажните политици не смеят да го ползват.
  • 11 Е.Караманска

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    добър финт🙃 Марково Родопи планина! Марково има в ...ъ Североизточен Сибир

    Коментиран от #13

  • 12 Чеков,

    9 1 Отговор
    Правилно ли разбрах тромавия ти стил: европейски си се подмокрил пред Макрон, предателството сексуанално те възбужда и обичаш да те насилват.
  • 13 ТаУмВзе

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Е.Караманска":

    Познавам само Санкт Петербург, Москва, Новосибирск и Якутск май беше. По трансибирска с влак. Идея нямате, кво е Студ. Хахах Бях дете де.

    Коментиран от #14

  • 14 Е.Караманска

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Тракийската дума "мар" значи вода. Като погледнете картата ще забележите на юг от Якутск и то доста Марково.

    Коментиран от #15

  • 15 ТаУмВзе

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Е.Караманска":

    Ще погледна като пусна машините. Аз избягвам. Карам я на Хартия и уж телефона смешен.
  • 16 Селския

    16 1 Отговор
    Ай стига бре, макрон бил на нивото на Де Гол или Кол или Митеран......хахаххаха......тоя освен глупости, не знам да е измислил друго........
  • 17 Гошо

    13 1 Отговор
    Къв "70 годишен мир" бе...забрави ли Югославия?!?!
  • 18 Да,те могат

    6 1 Отговор
    и ако го направят обаче вероятно ще бъде началото на края на ЕС!

    Коментиран от #19

  • 19 Е.Караманска

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да,те могат":

    1-та е в Белгия, 2-та Ев Турция. Аз съм 3-та най-малката от скрития брак на гребеца с черногорка. Положението е много сериозно, не можете да си представите колко много! Това не е игра
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Става и всичко тръгна от Българско вето

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "не става":

    Европейския Парламентът активира процес за промяна на Договорите за ЕС
    1. ЕП призовава държавните и правителствени ръководители да създадат Конвент за преразглеждане на Договорите.
    2. Първи пакет от предложения за нова институционална структура на ЕС
    3. Премахване на правото на вето, повече правомощия на ЕС в областта на здравеопазването, енергетиката, отбраната и социалните и икономическите политики
    4. Пълно и пряко право на законодателна инициатива за Парламента и по-добра защита на основополагащите ценности.

    Коментиран от #23

  • 22 Не могат 26 държави да зависят от една

    1 7 Отговор
    Примери много,
    Европейският съюз (ЕС) вече не може да си позволи да запазва национално вето при вземането на решения относно външната политика и политиката на сигурност на Съюза, ако иска да запази водеща роля в глобалната политика.
    Това заяви в неделя (17.07.2022г.) германският канцлер Олаф Шолц в статия, публикувана от Frankfurter Allgemeine.
    Войната в Украйна направи единството в Европа още по-неотложно и увеличава натиска за прекратяване на "егоистичните блокади" на европейските решения от страна на отделните държави-членки, пише Шолц.
  • 23 Е.Краманска

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Става и всичко тръгна от Българско вето":

    "Българското вето" е правилно! Всичко тръгна от 15.01.1992 признаването на Република Македония - македонски език, граници и т.н. от СДС. Съответно тя влезе в ООН на 08.04.1993 и Крушата м.09.1993 бум, после Васил Илиев м.04.1995 и т.н.
  • 24 РСМ - ЕС

    2 0 Отговор
    СевероМакедонските "учени" ярстно скочиха на предложението на Макрон , а опозиционната партия на Мицкоски - най-силната партия в момента в РСМ, го отхвърли . Тоест, преговорите РСМ-ЕС запецнаха още в зародиш - какт се и очакваше. Лежа на килима и ритам от смях . Гледайте ме в устата - НИКОГА - ама НИКОГА , РСМ няма да бъде член на ЕС ! Само прочетете какви умопомрачителни диващини се пишат и говорят за Българите и България в техните вестници, учебници, сайтове и медии и ще се съгласите с мен, че трябва НЕЗАБАВНО да скъсаме всякакви отношения с тях, да затворим границата с бетонна стена , да анулираме всички издадени досега БГ-паспорти на макета и да стартираме дела в Хага за десетки милиарди евро обезщетения за репресии над българи, нанесени брутални псувни и обиди, език на омраза, идиотски исторически лъжи и фалшификации, териториални претенции, и много други .