Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Февруари, 2023 14:01 3 744 111

Ветото на Радев: Когато се чудят как да угодят на Русия

  • румен радев-
  • вето-
  • русия-
  • енергетика-
  • аец-
  • българия-
  • украйна-
  • война-
  • ес-
  • нато-
  • санкции-
  • възраждане

Зависимостта от Кремъл създава тежки проблеми

Ветото на Радев: Когато се чудят как да угодят на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петър Чолаков:

Президентът Радев се закани, че България ще наложи вето, ако Европейският съвет санкционира вноса на руско ядрено гориво. Към момента реакторите на АЕЦ „Козлодуй” се захранват изключително от Русия и на пръв поглед позицията на президента изглежда проява на здрав разум.

Още новини от Украйна

Така ли е в действителност? Не. Защото нито за президента, нито за служебните му правителства освобождаването на страната ни от опеката на Москва в енергетиката някога е било приоритет. Напротив. Човек остава с впечатлението, че на г-н Радев тази опека всъщност му харесва. Той и министрите му изглежда дори се безпокоят да не я загубят.

Зависимостта от Кремъл създава тежки проблеми

Всеки държавник, който вижда по-далече от носа си, би трябвало да оцени факта, че тежката зависимост на българската енергетика от Русия създава огромни проблеми за сигурността на нашата страна, която е част от НАТО и ЕС. Енергийната диверсификация – премахването на кремълския монопол върху вноса на ядрено гориво, природен газ и петрол – би трябвало да бъде сред най-важните задачи за всеки, който истински милее за България. Нито г-н Радев, нито неговите служебни правителства направиха нещо по своя воля за намаляването на тежката енергийна зависимост на страната ни от Русия. Всъщност, още през първия си мандат г-н Радев се изказваше много положително за руските енергийни проекти у нас. Тези позиции, на които той стои и до днес, иначе са в пълна хармония с идеите му в сферата на външната политика, демонстрирани с реторичния му въпрос „Крим е руски, какъв да е?”.

Странни възгледи относно руската агресия

Г-н Радев от самото начало на руската агресия срещу суверенна Украйна беше и остава против изпращането на български оръжия за Киев. Защо тези възгледи са странни за един натовски генерал - мисля, че не е нужно да пояснявам. Новият напев на г-н Радев, че без руското ядрено гориво България ще загине, подхваща рефрен, зададен преди няколко месеца от говорителя на служебното правителство Антон Кутев. Ето какво гласеше неговата мрачна поличба: „Тази зима ще става дума за човешки животи – и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има реални човешки трагедии, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят.“ Предсказанията на г-н Кутев се оказаха празнословие. Евтино плашило. Нелеп политически фолклор. Но, разбира се, нито той, нито другите от мрачния апокалиптичен хор се извиниха заради разпалваните страхове. И, не, за спада на цените на природния газ трябва да благодарим не на „героичните усилия” на кабинета „Донев” 1, които от началото на своя мандат се чудеха как да угодят на „Газпром”, а на световните пазари.

Хватки, с които руският газ пак да тече към България

Историческото споразумение между „Булгаргаз” и турската компания „Боташ”, с което също се закичи г-н Радев, повече прилича на инфраструктурна геополитически хватка, чрез която руският газ пак да тече към България. В края на декември 2022 страната ни бе третият най-голям купувач в света на руски петрол – и то въпреки ембаргото, наложено от ЕС.

През ноември 2022, парламентът фактически принуди служебния кабинет да потърси ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”, което да е различно от руското. Решението на НС бе взето по предложение на ГЕРБ; за него гласуваха общо 156 депутати – всички без БСП и „Възраждане”. Тогава Борислав Гуцанов от БСП настоя, че такова решение не трябва да се взима, „за да се съхрани този сектор”. Аргументът му гласеше, че „няма санкции върху руското ядрено гориво” - т.е. „диверсификация не е нужна”. Някои биха нарекли този довод проява на политическо късогледство; други биха видели израз на външнополитически зависимости.

На една вълна с БСП и „Възраждане“

В сферата на енергетиката г-н президентът е на една и съща мисловна вълна с БСП и „Възраждане”. Този факт е много показателен за външнополитическата ориентация на г-н Радев. В момента България има подписан договор за доставка на ядрено гориво за „Козлодуй”, с шведската компания „Уестингхаус електрик”, но то ще покрие само нуждите на пети блок на централата. Вместо за пореден път да се чудят как да не разгневят Кремъл, президентът и неговото служебно правителство трябваше да положат много по-големи усилия, за да изпълнят час по-скоро въпросното решение на парламента. Но как да се случи това, след като не ги е грижа за енергийната диверсификация?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    47 42 Отговор
    Всички читави хора и хора като Волен Сидеров винаги ще бъдат мразени и подигравани , защото такива хора напомнят на другите за собственото им нищожество.Еврейските медии винаги усмиват нормалните хора в техните медии ,това го пише в идеологията на евреите,винаги да убиват и принизяват най добрите от гоите.Така е било и по време на Турско, мижитурки и страхливци ,еврейски чорбаджии са предавали борците за свобода на Турските власти, защото са малодушни нищожества страхуващи се за мизерния си робски живот.Когато Христо Ботев влиза с четата си в България и излизат в Балкана искат от един овчар 10 агнета да се нахрани четата от 200 души и овчаря до последно е искал да му се платят агнетата, Ботев му плаща и казва"и ние за този народ сме тръгнали курбан да ставаме".
    Не случайно ЦРУ е отделило най малко пари за контрол на българската си колония ,защото знаят че България е самоконтролираща се колониална робска територия и изпращат треторазрядни чиновници за посланници ,дори за африканските държави ЦРУ отпуска повече пари за контрол.
    Българина не е способен на велики дела,защото по природа е мушморок и мишок,страхлив треперещ за мизерния си живот човек,затова няма и нито едно политическо убийство в България,за разлика от повечето държави в Европа.
    Така че надежда всякаква вие оставете.
    НЕ ПРЕЧЕТЕ НА Българина ЗА ДЕМОКРАТИЧНИЯ СИ ИЗБОР ДА БЪДЕ ОВЦА.
  • 2 Пич

    87 19 Отговор
    Колко кретеноидиоти се изказаха във вреда на българският национален интерес......!!!??? Евтини......
  • 3 да де

    95 30 Отговор
    Поредния соросоиден роб който забравя за българските интереси относно ядрената ни централа която все още западняците не са ни затворили.
  • 4 Истина

    49 86 Отговор
    Русия тръгна към ада.Няма измъкване.Всеки който и служи ще бъде повлечен с нея.
  • 5 ТаУмВзе

    81 31 Отговор
    Щом соросоидчетата лаят клекнали, всичко е точно! Z
  • 6 Независим

    37 77 Отговор
    Предателите - ВЪН - ИМПИЙЧМЪНТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #23

  • 7 Аз съм от ссср

    81 47 Отговор
    Ама народа иска със Русия нали знаете колко процента от българите са със Русия 80%.

    Коментиран от #8, #14, #16, #39, #56, #60

  • 8 Независим

    29 55 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм от ссср":

    Не думай, аз пък си мислех, че са 110 % ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

    Коментиран от #11, #30

  • 9 Крокодил

    25 52 Отговор
    Погледни каква кука рева главица има нашия "президент"
  • 10 Дън Бай

    42 11 Отговор
    А, зелето е постно!
  • 11 Друг от многото

    35 15 Отговор

    До коментар #8 от "Независим":

    Ти не можеш да мислиш. Или си бот или грантаджия. И в двата случая, все тая
  • 12 Срамота

    23 14 Отговор
    Подлоги и предатели
  • 13 Последния Софиянец

    38 18 Отговор
    За Радев живота си давам.Той спаси семейството ми на 2 ри септември от башибозуците на Бойко и Доган.

    Коментиран от #81

  • 14 Българин

    34 52 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм от ссср":

    Кой иска да е с рассия бре да заминава ,там има място за всички Ви.

    Коментиран от #22, #35

  • 15 гьобелистите от мен да знаете

    54 22 Отговор
    Абсолютно правилна позиция , съобразена с интереса на България .
  • 16 Демократ

    35 56 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм от ссср":

    Като искаш СССР върви в Москва, никой не те задържа в България, защото такива като тебе задържат развитието на демокрацията в България, върховенството на закона,свободата на личността, разделението на властите.Като искаш диктатура марш при Путин да те могилизира в Украйна.

    Коментиран от #87

  • 17 ТИРбушон

    25 48 Отговор
    Президентът ни патриот и говорител на Захарова -Раде, вчера обяви поредната руската лъжа , че в "Козлудуй " не можело да се ползва не руско ядрено гориво.

    Коментиран от #48

  • 18 АРЕС

    39 14 Отговор
    Дойче се..... и соросоидното изпраж...... ЧолакОФФФФ ха,ха,ха.
  • 19 Румен....

    19 37 Отговор
    Еми познахте...руска подлога съм, ще затрия България както и тато не можа...хихи..хииии...
  • 20 Za победу

    46 17 Отговор
    Аз пък имам предложение, абсолютно всички соросоиди, на копанята на козяк и амб, да им се наложат санкции, никви руски газ, ток и гориво, да си ходят в семейните имения от преди 44 година, да се топлят с кравешка тор и да си светят с демократични, американски газени лампи.

    Коментиран от #25

  • 21 0000

    20 36 Отговор
    ПРЕЗЕДЕНТА Е НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ СЪС РУСКА КРЪВ,МИЛЕЙ ЗА МАЙКА РУСИЯ НЕ ЗА БЪЛГАРИВ
  • 22 До псевдо българин

    39 13 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    То същото важи и за тези които искат да са с окраина. И без това укрите имат нужда от пушечно месо, давайте тръгвайте да се биете с лошите руснаци в името на евролиберастките ценности.

    Коментиран от #46

  • 23 Кучето

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "Независим":

    Верно си независим...
    Нищо не зависи от теб!!!
  • 24 Абе

    42 15 Отговор
    Това означава затваряне на Аец а ни,няма кой да го сертификата,не е само до горивото, това е Руски проект и няма кой друг да даде гаранции за сигурност.А след признанието на Меркел и Оланд за Минските споразумения и моралната страна е на Русия, а Крим е руски наистина,къв да е:)))
  • 25 Ами да

    26 10 Отговор

    До коментар #20 от "Za победу":

    И без ток от руски реактори, то и тецовете ни са от тогава:))и всички обекти с нац значение:))
  • 26 ДжафДжаф

    36 10 Отговор
    Тия от DW ептен ни вземат за идиоти. Ако не внасяме ядрено гориво от Русия ще трябва да купуваме от Уестингхаус. Тука, обаче има едно големо но! Отдавна е известно, че горивото от Уестингхаус не е добре оптимизирано за руските реактори, което увеличава рисковете многократно. Но все пак най-големият майтап в цялата история, че самите САЩ внасят над 40% от обогатения уран именно от Русия, при което не е много ясно дали горивото на Уестингхаус, не е всъщност руско. Съвсем отделна тема е въпроса със съхранението на отреботеното ядрено гориво. И разбира се не на последно място е въпроса за цената.
  • 27 Иванушка🇺🇲

    18 30 Отговор
    На това му викат национална измяна. Затвора е от 10 до 15 г. Гешев да си влезе в ролята и да потърси отговорност от Радев. Стига вече този страх. Трябва да се изчистим от руските слуги и да тръгнем напред.
  • 28 дойче зеле

    33 9 Отговор
    Затваряме ТЕЦ-овете, да затворим и АЕЦ и да купуваме ток от ф@шистите или турците. Това е целта. Но платените подлоги и комплексираните селяндури надуват свирката, че България е проруска.

    Не България е пробългарска, защото същите които ни сочат пръст си правеха бизнеса с Русия след 2014 година и не им пукаше за жертвите. И ще го правят пак, защото продават с условие да могат да се върнат до 5 години.

    Лицемери долни, имам чувството, че сме се върнали при социализма. Такава пропаганда и заклеймяване на инако мислещите има.

    Коментиран от #33

  • 29 кратко и ясно

    19 3 Отговор
    Има една много стара булгарска мъдрост.
    - Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си ти!
  • 30 Бай Ставри

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Независим":

    Ама ти и мислиш. Етова е изненада.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Наблюдател

    14 23 Отговор
    Няма по-голяма руска К. от Радев!
  • 33 ха сега де!

    6 11 Отговор

    До коментар #28 от "дойче зеле":

    Такива като теб и свещи не заслужават!
  • 34 ДебиленВюрстен

    17 6 Отговор
    От окупирани държави акъл не щем...
    Над седмица чакам опровержение на Путин, че Германия е под окупация от щатите, англетата и франсетата...и само гузно мълчание...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Киро Канадски

    26 10 Отговор
    Добре е да има тезвомислещи като Президента. А то и режим на тока ни гласят спонсорирани от фондации незнайни продажници. Май трябва да затвори Козлодуй, за да угодим някому.
  • 37 Малий

    13 16 Отговор
    На Първанов сина му купи хотел за 5мил..
    На Радев дъщеря му ще видим как ще се представи. Всичко си има цена.
  • 38 Господа от DW

    21 9 Отговор
    Поемете ми сметките за ток и газ и веднага се отказвам от руснаците.

    Коментиран от #41

  • 39 То един

    10 20 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм от ссср":

    БСП евродепутат нарече 80% от българите де били, явно някои от тях са си такива, щом се кланят на ПроZия.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Рашките

    13 15 Отговор

    До коментар #38 от "Господа от DW":

    само ни изсмукват парите, нищо не дават. Те са пиявици.

    Коментиран от #43

  • 42 Ко ви пука

    23 6 Отговор
    Нали ще добиваме протеин от щурци .А вече и с котешко може да замезваме.М ain ata му на енергетиката.Да живее гмо-то.
  • 43 епъ

    21 10 Отговор

    До коментар #41 от "Рашките":

    Краварите ти дават само нищета...
  • 44 Българин

    12 21 Отговор
    От 2017 година до днес това недоразумение е защитавал единствено руските интереси.
  • 45 !!!?

    19 19 Отговор
    Де юре Радев е български президент, но де факто е кремълски парашутист...а какъв да е !!!?

  • 46 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #22 от "До псевдо българин":

    Кой ти каза ,че като съм против руските сви.....рки в България съм за Украйне бе леш.....пер.

    Коментиран от #67

  • 47 Само питам

    13 21 Отговор
    Радев, коя е твоята родина майка, България или Русия?
  • 48 Бай Ставри

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "ТИРбушон":

    Може ама ефекта ще е УАОООООООООО. Та въпроса е тогава "експерти" като теб къде да ви намерим?

    Коментиран от #59

  • 49 жаяиьжж

    21 9 Отговор
    Дойче зеле газзз пикаят, статия след статия. Факти, вие притурка-парцал ли сте на Дойче зеле?!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Истината

    12 16 Отговор
    Русофилите начело с Радев винаги с удоволствие са обслужвали всякакви руски интереси и мераци, а етичните, религиозни и морални норми изобщо не са били пречка пред тях!
  • 52 Буталото

    5 6 Отговор
    Такива мнения не са нужни на България, а и такива идиоти
  • 53 Прабългарин

    13 16 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Ставри":

    Ей не викай мишкар ,бре руско мекере.Прадядо ми е бил 1916в Добруджа да посреща руснаците с Напред на нож .Така ,че трай там.

    Коментиран от #58, #63

  • 54 Хаха

    18 9 Отговор
    Евала на президента
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 666

    12 21 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм от ссср":

    Браво това е доста голям процент. Ами пригответе си багажа и тръгвайте за вашата любима Расия. Тук ще си останем 20%които си обичаме България. Ще ни бъде много добре без вас руски дебили.
  • 57 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    9 20 Отговор
    Руската матрьошка Радев се беше кротнала но изглежда отново са я активизирали и то много яко. Преди поне навън се правеше на евроатлантик а сега и там се показа като откровен путинист.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Българин

    2 10 Отговор

    До коментар #48 от "Бай Ставри":

    Бай Ставри ли ди си или някое чикиярче не...доклатено детоне е държало автомат.Вземи си затвори гнусната устичка,че вони.
  • 60 Аз пък мисля

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Аз съм от ссср":

    Не е вярно. Цели 145% от българите искат с Русия.
  • 61 Българин

    11 20 Отговор
    Русофилите начело с Радев трябва ясно да разберат, че защитавайки фашистка Русия поемат лична отговорност за престъпленията извършвани от Путин и армията му в Украйна. Подкpeпяйки Путин, те подкрепят yбийството на ykpaински деца и тяхната кръв ще бъде по ръцете им! Подкpeпяйки Русия, те подкрепят държава агресор и терорист, чияmо армия върши геноцид и военни престъпления! Оm mях зависи дали ще сmанат съyчасmници на агресори и yбийци!
  • 62 Иво Ивоо

    16 9 Отговор

    До коментар #31 от "Иво":

    А още по бавно развиващите се русофоби либерасти да се стягат е да отиват да помагат на братският им фашистки укро народ. Тами има достатъчно бомби да им изчистят промитите мозъци.
  • 63 Хаха

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "Прабългарин":

    Ти пък като си лай..... Голяма работа че е бил файда никаква от това
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Истината

    9 12 Отговор
    Нев ъзможно е да бъдеш едновременно по чтен, интелигентен и ру софил! Ако си интелигентен и почтен, никога няма да си ру софил! Ако си почтен, но симпатизираш на Русия, то интелигентността ти е под въпрос. А ако си интелигентен и подкрепяш Русия, значи си всичко друго но не и почтен!

    Коментиран от #75

  • 66 Наблюдател

    11 15 Отговор
    В България е традиция генералите да са руски агенти и да работят за интересите на Русия. Много "натовски генерали" наредиха имената си до тези на Радко Димитриев и Владимир Заимов, за които руските интереси бяха над всичко. Всички от генералите като Радев, Янев, Шивиков са учили във военни колежи в САЩ и са направили кариера в структурите на НАТО. А сега, когато трябва да се защитават интересите на евроатлантическа България изведнъж стават пацифисти и дефакто застават на страната на Путин и руският агресор!
  • 67 Псевдо българин

    16 7 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Като нямаш доводи, започваш с обиди типично за промит психо десен мозък либераст. Лешпери сте всички които продавате националните интереси на България за зелени парички.

    Коментиран от #69

  • 68 НА СНИМКАТА ИМА

    4 2 Отговор
    Двама УРО...А.
  • 69 Българин

    13 16 Отговор

    До коментар #67 от "Псевдо българин":

    От Съединението до днес Русия и русофилите сте най големите врагове на България и българите!
  • 70 българин

    9 14 Отговор
    "Вместо за пореден път да се чудят как да не разгневят Кремъл, президентът и неговото служебно правителство трябваше да положат много по-големи усилия, за да изпълнят час по-скоро въпросното решение на парламента. Но как да се случи това, след като не ги е грижа за енергийната диверсификация?", това е поредната груба лъжа, напротив, пРеZидентчето и путинците около него са много силно заинтересувани да провалят диверсификацията и да оставят Задунайската губерния в лоното на Кремъл.
  • 71 Перо

    15 9 Отговор
    На кой му дреме за мнението на джендърията! Вече само бой по главата на ПП, ДБ и ГЕРБ! Важен е БГ интереса, а не на ционизма и джендърията!
  • 72 Българин

    11 17 Отговор
    Ако Западните политици бяха като Радев, досега Украйна щеше да бъде превърната в един огромен концлагер, Буча щеше да е повторена във всеки украински град а Молдова и Грузия щяха да са следващите в списъка за "денацификация" .
    С изявена та си позиция Радев официално премина в редиците на путинистите. И ще отговаря за това!
  • 73 Ха-ха-ха🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾🇷🇺🚾

    10 9 Отговор
    Защо на снимката Радев е по висок от психопата Путин? Покажете този, на която Радев и деса са по - ниски от Вофка.
  • 74 СССР

    12 14 Отговор
    Предлагам да направим референдум колко българи искат да живеят в Русия. Ще изпратим списъка на Путин и той ще им осигури безплатен транспорт и мечтаните руски паспорти. А ние останалите ще се мъчим в ЕС.

    Коментиран от #77

  • 75 Ами да

    15 6 Отговор

    До коментар #65 от "Истината":

    Особено след признанието на Меркел и Оланд за Минските споразумения излиза,че геноцида над руснаците в Донбас е бил почтен:))То излиза и че пустите Клисурци станали Московци, а панагюрци Донски казаци и те непотребни са били:)Нищо,че без Русия ни България щеше да има ,ни Украйна. И сега излиза,че в подарените от Русия на Украйна земи барабар с хората не е почтеност да се говори руски:)То ако слушаме извеатените от запад провъзгласили се за почтенни и 2 та пола са непочтенно малко:)))Излиза,че ако си за 2та пола,симпатизират на пустите Клисурци станали Московци и си против геноцида и фалшивите споразумения си неплатен и русофил.Ами Слава Богу такъв съм тогава:)
  • 76 Статистик

    14 4 Отговор
    Чехия, Унгария и Финландия си внасят руско гориво за АЕЦ и никой не ги обвинява, че слугуват на Путин!? Също Индия, Китай, Египет и Турция! Колкото до диверсификацията на горивото - някой може ли да ми посочи поне една АЕЦ по света (без Украйна), която да работи с гориво, различно от оригиналното (проектното)? Защото според МААЕ такава няма никъде!
  • 77 Ами

    12 5 Отговор

    До коментар #74 от "СССР":

    Няма нужда,Русия е тук навсякъде, огледай се.:)И половете ни са само 2 като в Русия:) и ни стигат,на който са му малко или Русия тук му е много прав му път:))И президент сме си избрали,щото 2 пати преди избори каза къв е Крим:)

    Коментиран от #79

  • 78 Макробиолог

    13 2 Отговор
    Извън полит пропаганда на кръговете обвиняващи президента в зависимост от Русия, за което нямат никакви доказателства, но които имат всички белези на пета колона на неолибералната интернац мафия,от която получават финансиране,фактите са следните::----шведската уестингхаус е просто клон на америк уестингхауз,дотук но проблем....но ...тази компания ползва обогатен в Русия уран,върху който няма никакви санкции от страна на САЩ,защо ли...защото в противен случай ще трябва да си затворят атомните централи на Източния бряг ...и второ--тоя филм е въртян в Чехия,резултатите са категорични--чехите се върнаха към руското гориво,на който му е интересно защо,да си отвори компютъра,информацията е публична.......отделно---републик конгресмени тия дни са внесени за разглеждане резолюция за спиране помощта за Украйна/дотук към 110млрда/,причината---тотал лост .....
    ..
  • 79 СССР

    9 13 Отговор

    До коментар #77 от "Ами":

    Нещо си се объркал руски таварищ. Тука е европейска България и не искаме руски мутри. Отивайте си в блатата на Русия.

    Коментиран от #92

  • 80 Скапаняци

    15 4 Отговор
    Дойче веле отдавна обслужва Америка и се старае колкото може повече да навреди на държавите, които държат за собственният си народ и не целуват з...ците на западните величия . Ако всички български подлоги наричащи себе си евроатлантици не предаваха държавата ни за лични дивиденти и от страх че ще спре Запада да ги финансира, България щеше да разцъфтява. Най жалкото е че тези продажни български душици са много. Радев се старае в тази зловреда обстановка да запази народа си, но една птичка пролет неправи. Повечето псевдо атлантици са вербувани още като са излезли от страната, а други за да вкарат децата си да учат на запад или чрез децата си коото са там. Дано тези продажници да получат свовто унижение и възмездие, както в България, така тези които са на ясла в чуждите държави. Бог забавя, но не забравя.
  • 81 Хайде вече

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Последния Софиянец":

    ги давай този твой живот и спри да досаждаш на всички
  • 82 Васил

    5 9 Отговор
    Фатмака Радев сигурно като си ляга и става по половин час целува портрета на Путлер.

    Коментиран от #96

  • 83 ДВ новините на краварите, пардон лъжите

    11 5 Отговор
    Поредните небивалици на краварите от ДВ
  • 84 Матей преображенски

    3 4 Отговор
    Той само се е "заканил" да наложи вето,но друг е въпроса дали наистина ще го направи,и после дали ветото ще хване дикиш.Радев хитрее,лавира,прави се на умряла лисица,та когато брюкселюгите спрат ядреното гориво за АЕЦ-а ,тогава радев ще е чист и утвърден като руски агент,както се опитват да ни бу-дал-кат.За доставка на американски въоръжения,в аманя на българските,изпратени в Украйна--същото,пак същата измамна пропагандна схема.Той радев бил против,ама минало без неговото съгласие,излиза ,че като главнокомандващ не го броят за лукова глава.По въпрос ,засягащ пряко и непосредствено националната сигурност.Ми тогава за какво си говорим,тинтири-минтири,кой отговаря тогава,антинародното събрание не отговаря,военен министър също,значи остава само американския посланик.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Амбразурниците днес

    7 4 Отговор
    С пяна на устата да плюват срещу Радев.
    Неща да поемам риск с използване на несертифицирано ядрено гориво в Козлодуй! Вие си го ползвайте амапо далечко от БГ
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 бай

    7 5 Отговор
    браво на Радев това се казва защита на нашите национални интереси
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 информиран

    7 2 Отговор
    в ядрения бизнес има само няколко Големи. Устингхаус отпаднаха от сметката още преди години, но сега се прави опит за второ дихание. Налагането на санции в този момент е аналогично на това, всички които експлоатират ВВЕР да спрат дето се казва до месеци. Дори, да се обстрахираме от поддръжката на ситемите (където също ще има доста проблеми без руснака), номера пак не може да стане заради горивото.
    Преход от едно гориво към друго не става ей така. Това е процес, който се извърша с определена (много добре обоснована преди това от разчети) схема на зареждане, стъпка по стъпка (което в случая на АЕЦ, в резултат на няколко презареждания в годините). Ако наложат санкции, този процес няма да може да бъде приложен, следователно няма осигурена безопасност и хайде спираме. Няма евтин ток от такива като нас, няма конкуренция. Щаствливи са тези в Франция, Белгия, Швеция и т.н., дето си имат работещи АЕЦ.
  • 95 Бай Пешо

    4 6 Отговор
    Към този с ник Сталин: Глупако, твоя кумир е по-долен престъпник и от Адолф Хитлер! Днешният Путлер също!
  • 96 Банго

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Васил":

    Не портета ........ти се сещаш
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Бацо прецедател

    2 3 Отговор
    Седнете мо на йомручето на Пембен. Може па да ви е по мярка на кафевото герданче деа!
  • 99 пенко

    5 2 Отговор
    А МИ СЕГА ТОЙ Е БЪЛГАРИЯ --ДР ИШ ЛЬО ---ВИЕ НЕ СТЕ БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 100 Американски прелести

    7 1 Отговор
    Аз като гражданин ,не желая да заплащам по-висока цена за електроенергия.
    Ако каубоите дадат по добра оферта от руснаците дадено.
    Само че практиката показва друго,препратка тестовете в маришкия басейн.
    Дано не всички бизнесменчета в парламента са такива продажници,а на президента - нищо че не съм му фен мога да кажа само едно БРАВО за откритата позиция.
  • 101 питащ

    6 2 Отговор
    Чолаков, колко вземаш на бибитка?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 РАДЕВ ЩЕ ВКАРА БОКО В КАРЦЕРА !

    1 1 Отговор
    ..............................................
  • 107 ДИГНИ ЮМРУКА РАДЕВ , СПАСИ БЪЛГАРИЯ !

    2 0 Отговор
    КРАДЦИТЕ , НА ВЪЖЕТО !
  • 108 DW и Радослав Чолаков!! Дежурното плюене

    2 1 Отговор
    по Радев Русия и Путин!! Плювач, тези реактори са Руски и са работили и до сега с Руско гориво!? Няма да си правиме Експерименти, за да огодят някой Подлоги на някой!! Радев защитава Българските национални интереси!! Предателите и Подлоги те в България от това Преживяват да продават Националните интереси!?
  • 109 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Американската енергийна диверсия постепенно усилва ход и усложнява бездруго тежката икономическа криза.Скъпи горива ,скъп ток,скъпи храни,спекула,хиперинфлация,все големи благини за изпосталелия български народ.Плюс мобилизация и изпращане на чуждестранен легион в Украйна.Направо сме върхът при това американско управление,брей!И хитлеристите са били големи га-до-ве,много поразии са ни правили,ма чак толкова не са!Играят си нас,въртят ни пръста си,то било все за хубаво,само дето не сме го разбирали.Радев нищо не им пречи,той е техният неизбежен грешник,когото постоянно да коригират,направляват ,наставляват,завръщат като заблудена овца,но няма да го отлъчат и анатемосат.Той само така се преструва понякога на русофил,за да има интрига,за изкуствено напрежение на сюжета,иначе си е изцяло отдаден на американсистката кауза,че как биха го допуснали да заеме този пост ,ако не го държат в шепата си и да го развъртат като дресирана живинка.
  • 110 Водолей

    1 1 Отговор
    Национален предател. Ние пишем коментари а той ни завлича бавно но сигорн окъм кремъл. Трябва нещо да се направи и то веднага докато не е станало късно.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.