26 Август, 2022 10:00 4 377 11

Кой получава най-високите заплати в Германия?

  • инфлация-
  • германия-
  • заплати-
  • доходи-
  • пари-
  • професии-
  • лекари

Къде се изкарват най-много пари?

Кой получава най-високите заплати в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-добре платените работни места в Германия са в областта на медицината, технологиите и финансите. Това става ясно от проучване за заплатите от 2022 г. Професията на работника и индустрията, в която работи, обаче не са единствените фактори, които определят заплатата. Местоположението и големината на компанията също оказват влияние върху размера на доходите, показва проучването.

Според събраните данни средната брутна годишна заплата В Германия е 51,009 евро. Разлика има и в зависимост от пола. Жените печелят средно 40 533 евро бруто годишно, а мъжете - 47 320 евро. Нивото на отговорност, което работникът поема в компанията, също е от съществено значение. Брутната заплата на мениджърите е 86 349 евро годишно, докато специалистите, които не отговарят за други работници, получават средно 43 628 евро.

Най-доходоносните професии

Както и предходните години, най-добре платени са повечето висшисти. Лекарите са сред най-добре печелещите със средна заплата от 78 317 евро. В това няма и нищо чудно - те носят голяма отговорност за своите пациенти и професионалните изисквания към тях са особено високи. Това се възнаграждава подобаващо.

На второ място са служителите в сферата на пласмента и продажбите, които се намират в горната част на класацията основно благодарение на гъвкавото определяне на заплатата, която при тях често зависи от бонуси. Консултантите по мениджмънт се справят със сложни предизвикателства, които трябва да се решават бързо и гъвкаво. Затова те също получават високи заплати и съответно се нареждат на трето място. При служителите в продажбите средната годишна брутна заплата е около 62,000 евро.

Сред професиите без академично образование най-добре печелят финансовите експерти. Те могат да очакват средна брутна годишна заплата от 43 175 евро. Веднага след тях се нареждат ИТ-експертите (42 758 евро) и специалистите по човешки ресурси (42 011 евро).

Разлики според региона

Регионалните различия са големи. В Южна Германия например се печели добре, докато хората в Мекленбург-Предна Померания получават най-ниските заплати. Трудещите се в провинция Хесен са най-добре платените в Германия. Класацията по градове следва това разделение. На първо място се нарежда Франкфурт на Майн, където средната брутна заплата е 54 080 евро. В Мюнхен е 53 886 евро, а в Щутгарт - 53 592 евро. От проучването става ясно също така, че служителите в източните федерални провинции продължават да получават значително по-малко от тези в Западна Германия. Разликата в заплатите между Изтока и Запада е 22%.

Размерът на компанията също има значение

По принцип, когато става въпрос за заплати, колкото по-голяма е компанията, толкова по-добро е заплащането. Докладът за заплатите през 2022 г. показва, че тази тенденция се запазва. Според събраните данни компаниите с над 5000 служители плащат най-много на своите служители. Малките и средните компании с максимум 500 служители плащат с около 15 000 евро по-малко. Най-малките предприятия в Германия - тези с максимум 50 служители, плащат най-малко.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    6 5 Отговор
    Шрьодер и Меркел взимат най много кинти, защото Путин им връща " ресто".
  • 2 Евреин пари не дава

    10 4 Отговор
    Ако фюрера беше спечелил войната, заплащането щеше да е тройно.
  • 3 И при нас докторите

    12 0 Отговор
    са най-платени ама само някои.
    Платени са също разните му там калинки в НЗОК, в здравните инспекции и въобще администрацията.

    Коментиран от #11

  • 4 Сметкаджии

    18 2 Отговор
    Жените печелят средно 40 533 евро бруто годишно, а мъжете - 47 320 евро. Но средната заплата е 51 000???
    Нещо не излиза математиката!?
    Пишете си, просто като кирчо, ей така да има нещо написано. Аман от прпагандаторчета.

    Коментиран от #8

  • 5 като навсякъде

    8 1 Отговор
    продажните корумпета
  • 6 Сметките нещо?

    11 0 Отговор
    - Жените печелят средно 40 533евро
    - мъжете средно - 47 320 евро
    И средно на стедно Германия е 51,009 евро???
    Явно щото джендърите изкарват по 60,009 евро.
  • 7 Ами....

    9 0 Отговор
    В спомените провинции където се печели най-много, разходите за завишени в пъти а където печелят малко е по-евтино. И да не останете с грешно впечатление, но това е брутна годишна заплата. Нетната се определя от данъчната класа, проценти за здравни, социални, за безработица и още допълнителни удръжки. Удръжките започват от 35% и достигат до 60% от брутото. И все пак специалистите печелят добре, както се вижда човек инвестира в своето образование. Бъдете здрави
  • 8 От Дойчланд

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сметкаджии":

    Полът е без значение за часовата разценка, важно е образованието, длъжността и опита. Говорим за специалисти а не обикновени работници. Като преписват сухи цифри, дори не си правят труда да проверят дали това отговаря на истината. Факт
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фикус

    0 0 Отговор
    ПростоКиро пари не дава. А Баце е още по-зле. За 12 години не осъвремени нито пенсиите,нито заплатите.
  • 11 Еми то пак става

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "И при нас докторите":

    средно 80 хиляди че и повече.
    Примерно взимаш единобокновен специалист и Балтов или който и да е и Балтов и ето то средно 80 холяди евро.
    Абе с Балтов май стават повече.