Last news in Fakti

18 Август, 2022 07:14 7 635 6

Масови протести с искане за по-високи заплати

  • аржентина-
  • протести-
  • заплати-
  • инфлация-
  • икономика

Цените в магазините за хранителни стоки постоянно се променят заради галопиращата инфлация

Масови протести с искане за по-високи заплати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди аржентинци изпълниха вчера центъра на Буенос Айрес, където се събраха на демонстрация с искане правителството да увеличи заплатите и помощите при безработица на фона на повишените потребителски цени и понижената стойност на песото, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Заради икономическата криза в южноамериканската страна делът на бедните се увеличи до 40 процента от населението, а президентът Алберто Фернандес не успява да намери начин за справяне с инфлацията, която е в размер на около 70 процента на годишна база.

Биейки барабани и развявайки знамена на профсъюзи и леви организации, повечето от които съюзници на управляващите перонисти, протестиращите преминаха по главни булеварди на столицата, където блокираха трафика и стигнаха до президентския дворец Каса росада и до сградата на Конгреса.

"Не можем да продължим с това ниво на инфлация, където всеки ден губим част от заплатата си", каза профсъюзният лидер Пабло Мояно и призова Фернандес да предприеме действия за поставяне на цените под контрол. Цените в магазините за хранителни стоки постоянно се променят заради галопиращата инфлация. Само миналия месец те скочиха със 7,4 процента - най-голямото месечно увеличение от 2 десетилетия насам.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    32 6 Отговор
    Тук сме по-зле, но никой не си мърда трибуквието. Пак се "спасяваме" по единично.
  • 2 Арина

    26 3 Отговор
    Прочетох заглавието и реших, че това никога не може да се случи в България. И излязох права.
  • 3 нали искат комунизъм

    8 14 Отговор
    латиносите какво мрънкат?
  • 4 Болярин

    26 3 Отговор
    Протестите не дават резултат ! ТОЯГИТЕ решават проблема !!!
  • 5 Лила

    2 0 Отговор
    Статията за пълнеж ли е.Кой го интересува какво става в Аржентина.
    Някой знае ли защо все още не са вдигнати заплатите по новия КТД на лекари, мед.сестри и санитари в УМБАЛ гр.Бургас.
    Чакам смислен отговор.
  • 6 БиБи тръботворецо

    3 1 Отговор
    У Фатмакиа нема да има простотестирашти шо матреало е кофти и предпочита да недоимва до ка шефа на НЗОК зема по седемнайсе иледи месечно!
Новини по държави: