Last news in Fakti

15 Септември, 2022 13:47 3 393 42

Зорница Славова пред ФАКТИ: Имаме проблем, след като зрелостници изкарват 2 на матурата по български

  • зорница-
  • славова-
  • матура-
  • български-
  • училище

Много е късно на изхода на образователната система да разберем, че ученици абсолютно нищо не знаят на родния си език, казва старши икономистът от Института за пазарна икономика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новата учебна година започва присъствено. Първокласниците нямат търпение, а същото може да се каже и за зрелостниците. Но се оказва, че при една част от завършващите имаме лоши резултати на матурите. Повече за трудностите и неволите пред ФАКТИ говори Зорница Славова, старши икономист от Института за пазарна икономика.

- Г-жо Славова, в 27 училища средният успех на матурата на зрелостниците по български език е слаб 2. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика. Какво означава това?
- Резултатите не са добри. През 2022 г. в 27 училища няма нито един ученик, който да е минал със среден 3 матурата по български. В случая говорим за зрелостници, които приключват образованието си. Това са около 150 деца. Изведнъж в 12 клас се оказва, че има 27 училища, в които зрелостниците не могат да изкарат дори тройка. Много е късно на изхода на образователната система да разберем, че тези ученици не знаят абсолютно нищо за родния си език. Данните показват, че от тези училища 13 са общообразователни, 13 са професионални и едно е спортно. Това означава, че няма значение какъв вид е училището. Тоест, не можем да говорим, че слабите ученици са концентрирани в конкретен тип училище. Другото е, че 27-те училища са в 18 от 28-те области.

- Не може да се говори за концентрация на едно място…
- Да, няма клъстери от слабо представящи се в образованието области. Говорим за повсеместен провал, защото виждаме различни типове училища в различни райони. Важно е да споменем, че тук не става въпрос за немотивирани ученици. Те са изкарали по някакъв начин до 12 клас. Явили са се на матури. Това не са прекъснали обучението си и отпаднали деца. Явно е, че става въпрос за хора, които искат да завършат средното си образование. Тук говорим за провал на системата, а не толкова за липса на мотивация.

- Какъв е изводът от това и какво решение виждате…
- Трябва да се изследва от страна на Министерството на образованието какви са причините за провала на всяко едно от тези училища и причините може да са напълно различни. Може конкретното училище да е в беден район, децата да пътуват трудно, може да има мениджърски проблем, може да нямат учители. Решението на проблемът следва да се търси, след като знаем причините за възникването му. Решението би могло да е да се изпратят учители, да се осигури транспорт, да се помогне на ръководство по чисто мениджърски въпроси. Има много опции за действие. Важно е и да се провери друго - дали въпросното училище има такъв резултат само тази година, или това е тенденция.

- Дали в този лош резултат можем да заложим и онлайн обучението, което бе наложено заради пандемията от ковид. Образователната система се сблъска челно с голям проблем…
- Вероятно и това е оказало влияние. Особено в по-бедните семейства. Ако има ограничен достъп да образование поради бедност, хората да не могат да се справят с технологичните нововъведения – ако нямат компютри, таблети и т.н. Трябва да се отговори на въпроса: „Защо се е провалило дадено училище?“ Пак ще се върна на факта, че не говорим просто за ниски резултати, а за двойки на цели класове. Това е проблем и провал.

- Какъв процент представляват тези 27 училища от общо училищата у нас…
- Имаме около 950 училища, в които се провеждат зрелостни изпити. Не е нужно да гледаме проценти и колко са. Това не е важно. Важното е, че не трябва да имаме изобщо такива училища. Случва се, част от учениците да не се справят на матурата. В 307 училища (близо една трета от всички) средният успех на учениците е под Среден 3. Но при 27-те училища говорим за двойки на всички, които са се явили на изпита. Това показва, че там нещата изобщо не са както трябва. Там изобщо не се предоставя образование. Там е провалът на системата.

- Започваме новата учебна година. Децата се връщат в клас. Не се говори за онлайн обучение. Връщаме се към нормалността май…
- Надявам се, че вече сме преодолели трудностите от пандемията, пред които бе изправено образованието ни в изминалите две години. Надявам се да има воля и ресурс да се изследват тези проблеми и да се търсят решения. Важно е да се зададе цел в образованието. Сега ще имаме нови избори, но не чуваме много да се говори за образованието. Можем да си поставим за цел да нямаме повече нито едно такова училище догодина. И друго важно. Да се работи много за намаляване на разликите межу училищата, които се представят на високо ниво, и тези, които се представят лошо. Това се посочва и в докладите на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA). Това е типично за неразвити държави, в които има училища, които предоставят много добро образование, и други, които са на дъното. В най-развитите страни и средният резултат е по-висок, и разликата между успешните и слабите училища не е толкова голяма. У нас разликата е огромна. Сигурно можем да говорим за неща като подбор на учениците, подбор на учителите и големина на населеното място и т.н., за да се оправдаем. Но нека мислим как може навсякъде да се вдигне нивото, за да нямаме зрелостници с 2 по български или поне не цели класове и училища.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имате я!

    23 9 Отговор
    И учителките ви са същите неграмотници! Само лапат големите заплати и нищо не вършат!

    Коментиран от #8

  • 2 Красимир Петров

    18 1 Отговор
    Този сайт е най-цензорираният.Казах,че синчето на Кунчев е корумпиран и ми изтриха коментара и ме блокирана.

    Коментиран от #4, #24, #26

  • 3 Българин 🇧🇬

    29 4 Отговор
    А какъв да е резултатът ? Цели 33 години по медиите вървят само американска пропаганда и турски сапунки !
  • 4 Койдозлу

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Красимир Петров":

    Вади следващия телефон и ги мятай
  • 5 Красимир Петров

    20 0 Отговор
    А на най-неграмотните родителите им са най-недоволни и мрънкащи.
  • 6 БРАВО

    15 1 Отговор
    Няма проблем, такива са нужни на колониалното управление. Учат се от простото киро и бацо тулупа. Достойни гласоподаватери на ПП ПроститеПарчета и ОПГ ГРОБ-ДПС! Апропо, смятайте колко е ниско нивото щом и 3 не могат да вържат! Тва е бъдещето ни.
  • 7 дърт матурист

    7 5 Отговор
    ами как да преминат изпитите, като след 2 години Ковид и онлайн обучение, от образователното министерство едни тарикати за да имитират реформа, решиха да вдигнат критериите - точките за оценяване, поне да ги бяха оставили още 1 година така...
  • 8 име

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Имате я!":

    Не само учителките, а народа масово опростя. Виж какви премиери си избираме последните 13г. Ограничен човек като простото киро, който не може да върже изречение без тафталогии, тесъществуващи думи или невярни твърдения, го смятат за умен и интелигентен.

    Коментиран от #23

  • 9 Бай Онзи

    7 0 Отговор
    Всичко е точно техния идол е карадаъто ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Значи

    12 0 Отговор
    не са за гимназия , а за стругари например ! А момите за метачки , та гладни няма да останат !

    Коментиран от #37

  • 12 Учителка

    11 0 Отговор
    Давам Ороци по български!

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Учителко

    5 0 Отговор
    Имам желание да уча.Може ли да седнем на един стол заедно?
  • 14 геноцид

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Учителка":

    30 години преход ..........
  • 15 А сега де

    8 1 Отговор
    Демокрация е драги зрители.Къде виждате проблема?
  • 16 Факт ически

    2 2 Отговор
    Затова от време оно, децата на управляващите ги изпращат навън.За да могат един ден ,когато се завърнат да ви научат на знания и култура.Ето ви резултата.
  • 17 Чочо

    3 1 Отговор
    Ами така се учеше 12 години....
    Приоритет беше кражбите от магистралките и златния гьол!
  • 18 Гладно неграмотно даскалче

    11 2 Отговор
    Вдигнете ми още заплататаааааааааа!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тома

    15 1 Отговор
    Щом изкарват зрелостниците 2 на български и литература значи сорос е постигнал целта си
  • 21 Умник Гюро

    15 1 Отговор
    Един проблем не е проблем ,когато се решава навреме.Проблемът е проблем,когато те убеждават дълго време, че няма проблем!
  • 22 дълго име

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Учителка":

    Грешка, трябвало е да се напише "булгарски".

    Коментиран от #28

  • 23 Дългоименен

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "име":

    Можело и само Име, но за някои. Току-що се оказа, че е късо. Последното Ви изречение,(ако е изречение откъса от точка до точка), е илюстрация към обсъжданата тема.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ханку Брат

    6 0 Отговор
    Само преди 4-5 години по международни стандарти 47% от учениците в България са функционални неграмотни. Сега как е? Какво се направи да се намали този процент?

    Коментиран от #27

  • 26 Именно

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Красимир Петров":

    Значи, трябва да се внимава."ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри...Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни."
  • 27 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ханку Брат":

    Някой е преместил нещо.
  • 28 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "дълго име":

    Има фирма "Булгарче". Може ли някой да каже на какъв език е? Не само сегашните зрелостници са на това положение.
  • 29 По страшна е

    4 0 Отговор
    функционалната неграмотност.
  • 30 Интернационалист

    0 4 Отговор
    Да пишеш на българин двойка по български е най голямата глупост, която българското училище е способно да измисли! Учителите по български и литература са най превзетите хора! Въобще, в България всички училища трябва да станат езикови и да учат децата ни на английски, немски, френски, италиански, руски и др. за да се оправят у нас и в чужбина!
  • 31 И тая лииииииииии?

    1 0 Отговор
    "Изкарват 2"..... Функционална неграмотница. Останалите ще разберат какво означава съчетанието в кавичките.
  • 32 тудоресте

    4 0 Отговор
    Баце Боце беше казал навремето много точно че матеряла е лоош...
  • 33 дърт даскал

    8 0 Отговор
    Училището е загубило функциите си на филтър: От 1 до 4 клас не могат да повтарят; от 5 до 7 клас не можеш да преподаваш на неграмотни и учебниците са написани на език от професори за доценти; от 10 до 12 клас масово не се посещава училище, но отсъствия не се пишат защото ще падне паралелката; случаи когато при проверка от РИО цели класове се местят по спешност в съседното училище за да се отчете бройката. най- фрапиращия ми случай :ученичка от 12 клас при общ брой на часовете за годината 825 беше посетила само 25 часа, но по повечето предмети имаше добри и много добри оценки, е матурата не можа да я вземе.
  • 34 сороснерес

    9 1 Отговор
    Благодарения на НПО и такива институти и още много различни мръсни ръце ,които пипат бг образование..затова стигнахме до тук..Каквито са избиратели такива са и депутати..Примери бол..Да направят една диктовка в парламента,ще се хванат за кратуните..кой ни управлява и кове закони..Държавата субсидира соросоидни оргаизации,за да ни затрият..Започнаха от турското робство,което изведнъж стана присътствие,владичество, после се появи митът Батак и много други прелести..Така ще е докато ни управляват безгръбначни предатели..
  • 35 Не бе проблем няма

    0 3 Отговор
    Просто хората не желаят да са българи и нищо не искат да ги свързва с българството толко ли е турдно да се разбере?аз по същата причина немам ни деца ни жена що не желая да отглеждам робове дето мутри милиционери ше експлоатират и на тва му викат родина дълг семейство аиде нема нужда
  • 36 4321

    1 0 Отговор
    Имате проблем с образованието, да. Огромен е, да не казвам непреодолим. И не е от сега, не и от вчера. Корените на сегашното "образование" започват да се оформят отпреди повече от 30г. Още тогава коментирахме с колеги и директори на училища, че така, както е тръгнало, нищо хубаво не я чака България. Е, за жалост се оказахме прави...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ууу

    3 1 Отговор
    НАЛИ ЗАТОВА ПОВИШИХА ЗАПЛАТИТЕ НА ДАСКАЛИТЕ 3 ПЪТИ !!!!!!!!!!!!!!!!????
  • 39 Милен Марков

    0 0 Отговор
    Слабо е нивото защото не се слагат добри педагози а ми се слагат връскари по партиини линии и хора които си плащат местата в училищата особено в област Велико Търново там корупцията е наи голяма
  • 40 БПФ

    6 0 Отговор
    Не родният СИ език, но родният НИ език. Стига сте премълчавали истината. Тия с проваленото образование са основно от хъxрешки произход !!! Цялото образование се настрои в тяхна защита и изгода, да не отпадали от училище, въпреки че нищо не научават и това е резултатът !!!
    И стига с тия "бедни семейства". На хъxpeшките "ученици" им раздаваха таблети, които още на другия ден попадаха в заложните къщи !!! За хъхpeшките училища се пилеят най-много пари, а резултатът е нулев !!!
  • 41 Бамби

    1 0 Отговор
    Заплатите на учителите ги повишиха, за да йм затворят устата - да не повдигат повече реч за проблемите в системата.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.