4 Октомври, 2022 16:54 2 188 48

Боян Атанасов: Само мажоритарната система ще донесе стабилност

  • мажоритарен вот-
  • боян атанасов-
  • избори-
  • мерки

Мажоритарен вот се използва в страните дали най-голям световен принос в парламентаризма, демокрацията и върховенството на закона – САЩ, Англия, Франция

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво да се прави след поредните безсмислени избори, как да се сформира стабилно мнозинство в парламента, може ли да се отвори дебат за промени в политическата ни система и кой да го инициира? Все въпроси, които и коментатори, и политици не спират да задават последните дни.

А лекарството от което бягат всички родни партии съществува от незапомнени времена и беше поискано от над 2,5 милиона българи на референдума от 2016 г. Това лекарство се нарича мажоритарен вот в два тура и е основополагащ камък както за неизбежни промени в политическата система, така и символ и знак за стабилност.

Това ни го каза през далечната 1991 г един от световните политолози - Морис Дюверже: „Докато използвате пропорционалната избирателна система, у вас винаги ще има риск от политическа нестабилност. Единствено мажоритарната система, практикувана в страни като Великобритания и Франция например, гарантира трайното установяване на последователни смени на правителства, избрани от гражданите по време на законодателни смени на властта... …“.

Мажоритарен вот се използва в страните дали най-голям световен принос в парламентаризма, демокрацията и върховенството на закона – САЩ, Англия, Франция и не си спомням в някоя от тях да е имало проблеми със сформиране на парламентарни мнозинства. Просто това е едно от големите предимства на този вот - стабилното управление и плавната смяна на властта.

Все по-ниската избирателна активност при последните парламентарни избори също е следствие от пропорционалната избирателна система - защо да гласуваш доверие на някой, който вече се е провалил и е доказал, че не става за нищо, след като чрез пропорционалната избирателна система в следващия парламент ще влязат същите послушни некадърници - щом са поставени на избираемо място в листата, или пратени в друг район, или прелетели в следващата партия – изборът им е гарантиран.

Всъщност думата ИЗБОР е изцяло изпразнена от съдържание при тази система. Защото ние нямаме възможност да НЕ изберем поредния анонимен некадърен кандидат - ако е сложен на избираемо място в листите. Докато обратно - мажоритарната система е състезание на личности, избрани от над половината от гласоподавателите в избирателния им район.

И не е толкова трудно човек да направи избор между 5-10 кандидата, като критериите са съвсем прости – биография, професия, платформа, обещания и свързаните с тях действия. И отговорност първо пред избирателите, а не пред партийната централа. Последиците от въвеждане на мажоритарен вот в два тура са стабилни мнозинства в парламента с ясни програми и персонални отговорности пред избирателите, предвидимост и плавна смяна на властта. И не на последно място – неизбиране в парламента на провалени, корумпирани и доказано некадърни политици. Както и на анонимни еднодневки, попаднали там единствено по волята на някоя партийна централа.

Защо ни трябва мажоритарна система в два тура – защото само мажоритарни избори могат да махнат от властта некадърните и корумпирани политици. Това е една от причините партиите ни да не искат и да помислят за подобна промяна. Защото само при мисълта, че ще трябва кандидат депутатите за парламента да се подложат на директен избор от нас, избирателите и че при такъв избор мнозинството от досегашните избраници ще гледат парламента през крив макарон, ги прави противници на каквато и да било промяна в тази посока.

И се започва едно заклеймяване на мажоритарната система от политици, социолози, политолози и всякакви платени „експерти“ по избирателни системи как, ако се направи тази промяна ще настане хаос, държавата ще се счупи, диктатурата ни е в кърпа вързана…И всякакви опорни точки и небивалици в този дух, които във времето са получавали своето опровержение. За да не ходим по няколко пъти на година на нови избори, от които е все по-ясно, че нищо освен все по-фрагментиран парламент не могат да предложат и за да имаме стабилно правителство и парламент, които ще носят отговорност пред нас и ще изпълняват програма, поради която са избрани от мнозинството гласоподаватели, трябва спешно да се поправи Избирателния кодекс, както и да се нанесат съответните поправки в районирането на страната по едномандатни избирателни райони.

Причина за отлагането му в предишния парламент беше предстоящото преброяване на населението, което отдавна приключи и резултатите вече са налице. И да припомня на депутатите, че при последните поправки в Изборния кодекс, направени в 46-тия парламент, същите депутати записаха накрая, че предстоящите през ноември 2021 г. избори ще са последните избори по пропорционална система. И следващият вот ще е мажоритарен.

А току що избрахме 48-мия парламент, като ако не се промени пропорционалната избирателна система в мажоритарна, изгледите за избори на 49-ти, 50-ти и т.н. парламенти през няколко месеца ще е съвсем осезателна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 4 Отговор
    Като в Хаити.
  • 2 Тия са

    15 4 Отговор
    Голяма работа. Пак сънуват? Еми ако се появи един робовладелец и всички овце си го изберат. Какво правим с 240 назначени тиквеници?

    Коментиран от #10, #32

  • 3 Светлина

    13 8 Отговор
    Айде, пак почнаха претоплените манджи. Мажоритарни избори, президентска република. Всякакви говорители на мафиотите търсят начини как да крадат.

    Коментиран от #23

  • 4 оставете я тая мантра

    13 7 Отговор
    Мажоритарната система е сигурният начин да накарате хората да избират от две злини по-малката, а те точно това не искат. Пропорционалната система е по-справедлива и по тази причина по-разпространена.
  • 5 Голяма лъжа!

    10 5 Отговор
    Още едно "уж хубаво предложение", което обслужва задкулисието. Като президентската република.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Адам Хилтън

    7 4 Отговор
    Те пък САЩ, Обикновеното кралство и Франция пък са много "стабилни" в момента - в едната престрелки всеки ден, в другата полицаите танцуват Макарена по площадите вместо да хващат крадци, пък в третата французи ходят по улиците. Няма нищо "стабилно" в това.
  • 8 мажоритарната система

    11 4 Отговор
    също не е съвършенна.Престави си само колко известни личности има и хората ще ги изберат по тази причина а те за нищо не стават.Слави Трифонов Копейкин и много други омайници на простолюдието ще ни показват пътя и ще правят закони-не благодаря.Днес поне се оттървахме от единия ако системата беше мажоритарна Слави Трифонов щеше да бъде в парламента-

    Коментиран от #14, #18

  • 9 мнб

    8 3 Отговор
    Мажоритарната система е мечтата на мафията.

    Коментиран от #47

  • 10 Караманска

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тия са":

    Смисълът на мажоритарния вот е пряка демокрация - контрол върху Парламента, от народа. Аз винаги още от 90-те правя само! мажоритарни вотове - номер бюлетина на партията + 1 личност.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 абе тоя

    5 4 Отговор
    с какво е известен, шоумен ли е, чалга певачка ли е или заработва някакви парички?

    Коментиран от #22

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Край

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "мажоритарната система":

    При мажоритарната система може да влезе някой и друг харизматичен омайник обаче не може да вкара 80 души както става при пропорционалната система. Не просто ти влиза Слави Трифанов а ти вкарва 80 човека негови славейчета.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Калмук

    5 1 Отговор
    Матрялът ще е същият, но очаква различен резултат ?!?!?! Този се рее в някаква паралелна реалност.

    Коментиран от #43

  • 17 СЗО

    3 2 Отговор
    Мафията и на мажоритарния вот ще му намери цаката.
  • 18 Караманска

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "мажоритарната система":

    За да бъде в парламента при мажоритарен вот трябва избирателите изрично да посочат в бюлетината партията и неговия личен номер. При липса на култура на гласуване това е малко вероятно да се случи.
  • 19 Именно

    3 1 Отговор
    Ако целта е да се циментира най-голямата партия, дори (и особено) ако е ОПГ ... разбира се.
    Въпросът е как се разпределят местата в парламента.
    Примерно как ДПС срещу 0.7% повече от преди получават 7 депутати от преди?
    Това звучи ли ви пропорционално?!
    (пропорционално би трябвало да имат макс 2 депутата повече)
  • 20 Геле

    3 2 Отговор
    Ха сега бре, Боянчо, кажи и на кого ще донесе стабилност. Или те е срам?

    Коментиран от #26

  • 21 Това

    5 3 Отговор
    Преди го пееше една гологлава мутра и се получи кръгла нула. Четвърти или пети път вече няма кой да се върже, та друга ДПС подпора да влезе в парламента.

    Коментиран от #25, #29

  • 22 Прозрял

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "абе тоя":

    С това ,че има повече от тебе е главата!
  • 23 онзиЧупката комуне

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Светлина":

    Отново ли искате да крадете?
  • 24 Опциите не са само 2

    2 0 Отговор
    Система без партийни листи, но избирателните райони да са многомандатни.
    Защото на парламентарните избори през 1990 г. - за Велико народно събрание, за което 200 от народните представители се избират по мажоритарната избирателна система в едномандатни избирателни райони, БКП (БСП) печелят повече мандати (114) отколкото по пропорционалната система (97).
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 онзи

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "въпрос":

    Защото е гербав.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 То при чалгара

    5 2 Отговор
    Бяха кастинги, детектори, изпити и какво стана ДПС подпора която върна ГЕРБ на власт. Та толкова за мажоритарния подбор.

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 0 Отговор
    Според мен най-добре би било смесена система. половината депуати да се избират мажоритарно, другата половина пропорционално. Или пък с превес на мажоритарния избор 1/3 пропорционално избиране и 2/3 махоритарно избиране. Но с по-висок праг за пропорционално влизане примерно от 8%-10%.

    Да по-скоро съм съгласен, вече 32 години предимно гласуваме пропорционално. Колко е лош резултата от това стави видим за все повече хора. Само 2-3 пъти имаше смесено гласуване мнозинството депутати биваха избирани пропорционално и само около 50 депутати биваха избирани мажоритарно, но не сме имали 2 поредни парламента мажоритарен избор. Така че избирателите да могат да коригират грешките си от предишни мажоритарни избори.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Караманска

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    ..." А ще вакрват само разни инфлуенсъри, известни спортисти - боксьори, футболисти, тенесисти ... певци, ТВ звезди четящи прогнозата за времето, посредствени, но изестни актьори ..." Сака не... това не е недостатък на мажоритарната система, а показва нивото на развитие на избирателите !
  • 43 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Калмук":

    "Матрялът ще е същият, но очаква различен резултат ?!?!?!"

    Аз също смятам, че трябва да се промени избирателната система. Но така че половината депутати да се избират мажоритарно в 2 тура с балотаж. А другата половина мажоритарно в по-големи и по-малко на брой избирателни райони като трите софийски където е голям броя на избирателите. Примерно България може да бъде разделена на 9 избирателни района. 3-те софийски и още 3 северни и 3 южни, съответно източен, западен и централен. Може и още един десети район "Чужбина", но за него съм по-скоро против, защото смятам, че не трябва да се гласува в чужбина. И българи, които нямат уседналост в България и живеят в чужда ддържава, и плащат данъци в чужда държава да нямат право да гласуват за български парламент. Както нямат право да гласуват за кметове и общински съветници. Що се отнася до дипломатите командировани в чужбина от българската държава, то те могат да гласуват една-две седмици предварително по пощата с хартиени бюлетини.

    Но сматям, че забележката ти за матряла е много основателна. Като важи както за избирателите, така и за кандидат депутатите. Избиратели шуробаджанаци, гласуват за депутати и кметове шуробаджанаци. Крепостните избиратели гласуват за местния феоодал. Причината за това е, че законите у нас са направени така, че да поощряват шуробаджанащината и феодализма. За да могат хората да се опълчт на мсестните феодали трябва справедлива и бързо работеща съдебна система. Коята да помага на хор
  • 44 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Ще ми се да напиша нещо повече от две изречения но мисирката ще го надуши и изтрие веднага...
  • 45 бай Даньо

    3 0 Отговор
    След промяна към мажоритарни избори ще се види колко ниско всъщност е нивото на тоя "народ" те американците и англианите имат проблем за Ганчо ще е като апокалипсис сега... . Следва закриване на държавата.
  • 46 Вай,вай...

    3 0 Отговор
    Ако мажоритарно избраните са такива като рекордьора с преференции синчето на кмета на Симитли или настоящия президент,мерси НЕ!
  • 47 Край

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "мнб":

    Мечтите на мафия са съднати момчето ми. Мойте и твойте не са. Ако мажоритарната система и беше изгодна - отдавна да гласуваш така.
  • 48 Не вярвам

    1 0 Отговор
    Този заблуждава доста умело.
    Откъде ще се появят тия независими 10-15 кандидата? Откъде ще извадят 500 хил.лв. за предизборна кампания? Този не гледа ли телевизия? Не видя ли кандидатите на малките партии - до един бяха излезли от 4-ти километър, с изключения на няколко политически трупа.
    И да приемем, че изберем 240 достойни кандидата. И как точно достойнството на един, ще приеме, че другите 239 са по-достойни за председател на НС, водач на парламентарна група, шеф на комисия, или министър? Ще се изколят на 5-тия ден в НС.