1 Октомври, 2022 20:30 1 900 7

Ердоган: Турция не изживява смяна на оста, а укрепва собствената си ос

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Силният човек в Анкара подчерта, че Турция не търси ескалация в отношенията си с други държави, нито пък се поддава на натиск, независимо откъде идва той

Ердоган: Турция не изживява смяна на оста, а укрепва собствената си ос - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли днес твърденията, че страната му изживява смяна на оста, съобщи Анадолската агенция.

"Някои кръгове се опитват да представят нашите външнополитически инициативи като "смяна на оста". Турция обаче не преживява смяна на оста; тя укрепва собствената си ос, като едновременно поддържа различни дипломатически отношения в света въз основа на националните ни интереси", заяви Ердоган в парламента в столицата Анкара.

По думите му Турция, която е разположена на кръстопът, на който се пресичат три континента, е значително засегната от глобалните събития.

"Турция не разполага с лукса да се затваря в себе си, да се изолира от външния свят и да наблюдава събитията в своя регион, седейки на оградата", добави той.

Ердоган определи политиката на Анкара като "конструктивна и активна", която поема инициатива за решаване на глобални и регионални проблеми.

Той подчерта, че Турция не "търси ескалация" в отношенията си с други държави, нито пък "се поддава на натиск, независимо откъде идва той".

"Ние твърдо защитаваме правата на Турция във всички области с почтено, търпеливо, решително и благоразумно отношение", каза Ердоган.

Относно продължаващата война в Украйна президентът заяви, че страната му е избрала мира, диалога и това да бъде "справедлив съдия".

"Като се имат предвид близките ни отношения с двете страни, ние предпочетохме да се стремим към прекратяване на войната, вместо да разпалваме огъня и да подстрекаваме към размирици", каза той.

На 22 юли в Истанбул Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.

"ООН, чийто престиж е разклатен поради неадекватността ѝ пред лицето на глобалните кризи, видя едно от най-големите си постижения през последните години чрез това споразумение, резултат от интензивните усилия на нашата страна", заяви Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 8905

    34 3 Отговор
    Ердоган заслужава Нобелова награда за мир.
  • 3 Ганьо

    24 0 Отговор
    Тази снимка говори много...

  • 4 именно

    20 0 Отговор
    Другите преди него строяха паметници,а Ердоган построи една нова силна Турция.
  • 5 Българските турци

    20 0 Отговор
    Следете внимателно предстоящия процес за приемането на Швеция и Финландия в НАТО и се убедете че Турция е принципна и сериозна държава която има свои интереси , своя независима политика и силна и дисциплинирана по свой стандарт и капацитет войска и сравнително развита независима военна индустрия с които е в състояние да отстоява своите позиции. Всички в Турция са наясно че имат срещу себе си не наплашените Швеция,Финландия или Европа а че са в пряк двубой със САЩ. Наблюдавайте и вземайте пример как се отстояват позиции и как се отвръща на измяната и лицемерието и как се дава урок образец за междусъюзническо право.ВЕТО то на Турция не e толкова важно колкото принципното и
    категоричното поведение на един настоящ член на най сериозния военен пакт на планетата който ще докаже пред целия свят че войната не е игра и че НАТО не е играчка в ръцете на САЩ !Някои си въобразяват че в ситуацията в който се намира в момента светът ще имат възможност да си възвърнат уронения престиж след краха в Афганистан но забравят че най големия и истинския престиж на Хомо Сапиенс е неговият разум и че именно благодарение на този разум все още съществуваме на тази планета.. продължение .Защо алчноста , егото,арогантноста и злобата са на път да надделеят над човешкия разум...Нима цялото огромно население на планетата ще наблюдават с безучастна обреченост ядренния финал на живота... Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни но турците в Турция няма д
  • 6 Българските турци

    17 0 Отговор
    Всички съзнателно или несъзнателно може да останат безучастни но турците в Турция няма да позволят на болните мозъци да посегнат към БУТОНА на самоунищожението
  • 7 Да бе да

    1 12 Отговор
    "Ердоган: Турция не изживява смяна на оста, а укрепва собствената си ос"😁

    Тя и лирата така , ама виж кво се случва?
    Дано има по голям успех с армията 😂
Новини по държави: