2 Октомври, 2022 13:30 1 182 10

Турция ще изпрати войници в Катар за опазване на сигурността на Световното по футбол

  • турция-
  • катар-
  • войници-
  • реджеп ердоган

В Катар има турско военно присъствие от 2014 г., когато бе подписано споразумение между Анкара и Доха за военно обучение, отбрана и военна промишленост

Турция ще изпрати войници в Катар за опазване на сигурността на Световното по футбол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе в Меджлиса предложение, предвиждащо изпращане на войници от турската армия в Катар, за да помогнат за опазването на реда и сигурността по време на световното първенство по футбол, което ще се проведе от 18 до 21 декември в тази страна, съобщиха турските медии.

По информация на турската медия "Хабер61" участието на турските войници (наричани в Турция "Мехметчик") ще бъде в рамките на "Операция Щит" на Световното първенство и е по заявка на въоръжените сили на Катар и на правителството. Очаква се на първенството да присъстват над 1 милион души.

Турските войници ще бъдат отговорни за сигурността на първенството заедно с въоръжените сили на още 6 страни - САЩ, Франция, Великобритания, Италия и Пакистан.

Предложението на президента предвижда турският парламент да одобри мандат за изпращането на турските войници в Катар за срок от 6 месеца. Освен войници, Анкара ще изпрати над 3 хиляди полицаи за охраната на световното първенство и борба с безредиците в Катар. Турските полицаи ще бъдат под турско командване. Твърди се, че издръжката ще се поеме от Катар.

Предложението бе внесено на първото заседание от есенната сесия на турския парламент, която бе открита днес. Предвижда се то да бъде подложено за гласуване на заседание през следващата седмица.

В Катар има турско военно присъствие от 2014 г., когато бе подписано споразумение между Анкара и Доха за военно обучение, отбрана и военна промишленост.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този най вдясно го познавам

    5 9 Отговор
    Майка му е рускиня, баща му е турчин.

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Да да да

    1 15 Отговор
    Със сигурност е за да опазят световното по футбол това си е чиста окупация
  • 3 Стоян Александров

    5 11 Отговор
    Отново глупости. Войници да пазят от безредици на СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ....ПОЗОР. ТА ТАМ ДА НЕ СА ВОЙНИЦИ И ТЕРОРИСТИ БЕ ? И без това ще има мноооооогоооо малко фенове от страните участници. Тази скъпотия вече е поголовна. Това Световно е измама от самия си корен. Позорно Световно първенство. Дори не е въя времето си на игра. Толкова е зле....

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Умен Гадев

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Този най вдясно го познавам":

    А този вляво го познава целият свят....за разлика от мене.
  • 7 Комунисти вън

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стоян Александров":

    Световно, европейско и разни шампионски лиги от футбола винаги са били заблуждение и проспиване на масите още от Римско време. Хляб и зрелища. Няколко ритнитопковци и техни шефове докато получават милиони живеейки в охолство от масите стадо овце, които крещят като хаховци, се бият помежду си по трибуните, после се прибират и се скъсват от бачкане за стотинки.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Леле,леле

    1 0 Отговор
    Няма ли да пратят от ООН и сини каски,че си е е.ало майката?
  • 10 007

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Този най вдясно го познавам":

    Изглежда и някои друг от семейството ви познава турчина.
Новини по държави: