Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 09:07 6 908 18

Проф. Хакан Янар пред ФАКТИ: В частните болници в Турция асистенти никога не оперират

  • хакан-
  • янар-
  • лекар-
  • турция-
  • хирург

За нас образованието е най-важната част, казва хирургът

Проф. Хакан Янар пред ФАКТИ: В частните болници в Турция асистенти никога не оперират - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Учредява се "Балканска медицинска лига". Това стана ясно по време на конференция “Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика", която се проведе в Сандански през уикенда. Ще се сключи меморандум между четири колегии от Турция, Сърбия, Гърция и България, а самото учредяване ще стане факт през март 2023 г. "Идеята е да се обменят кадри и да се отворят вратите за специализации на млади лекари и те да не търсят места по европейските държави. Нивото в балканските държави е на много високо ниво", каза здравният министър д-р Асен Меджидиев. На форума присъства и проф. Хакан Янар от Турция. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Проф. Янар, какъв фактор е т.н. лекарска грешка в работата на един медик?
- Зависи от каква специалност е лекарят. Ако е хирург, е едно, ако е с друг профил, е друго. Ако е хирург и се използва стара апаратура, стари уреди, то процентът за лекарска грешка е по-висок. Ако се използва по време на операция дори стар набор инструменти, вероятността за грешка е по-голяма. В момента и днес ние говорим за роботизирана хирургия. Можем чрез ултразвук да наблюдаваме какво се случва, за да сведем тези грешки до минимум. Имаме триизмерно наблюдение какво правим, изображението е много чисто. С много по-голяма яснота виждаме всичките органи, виждаме мястото, на което работим. Това, разбра се, намалява и процента на грешките, а в същото време ни дава и по-голям процент успеваемост на процедурата. Например, при ректален рак, когато говорим за операция на дебелото черво, използваме роботизирана хирургия. Много по-лесно е чрез роботизирана ръка да се направи тази операция, имаме по-малка загуба на кръв, по-лесно виждаме, имаме намаляване на уринарните усложнения, имаме намаление на сексуалните усложнения след подобни операции.

- Какъв медицински стандарт спазвате в Турция, за да минимизирате грешките?
- За нас образованието на лекарите е най-важната част. Също така, ако ние не обучим и не подготвим информативно пациента за интервенцията, ние не го вкарваме в операционната зала. В частните болници в Турция асистенти никога не оперират, там оперират само главните лекари. Когато говорим за университетските болници, там никога по-ниско квалифициран персонал не извършва операция, ако няма експерт да го следи какво прави. В частните болници, за да се избегне това нещо, хора без дипломи не могат да оперират. Аз най-често правя операции на дебелото черво. Просто съм се специализирал в това. Това, че съм се специализирал, също в огромна степен намалява процента на усложнения.

- Как се подготвяте за една операция, за да сте сигурен в това, което правите. И тя, разбира се, да е с успешен край?
- Уча се постоянно. Аз следвам и посещавам всички научни конгреси, които мога да си планирам, в моята специалност. Чета много новостите, които излизат и са свързани с моята специалност. Следя какво ново излиза на пазара като устройства и уреди, които мога да ползвам и ще ми бъдат полезни в работата ми. В болницата, в която работя, винаги използваме най-модерните уреди. Ако има нов уред, а нашата болница го няма, аз говоря със собственика, за да го купим. За операции на херния, например, използваме изключително скъпи уреди, които сме закупили, но и това има значение за крайния добър резултат. Винаги има избор в медицината – да купиш по-ниско качество апаратура или по-скъпо… Ние не правим компромиси. Винаги се стремим да имаме най-доброто.

- В Турция как се процедира, когато някой подаде оплакване за лекарска грешка. През какви етапи се минава и как се процедира съдебно?
- Аз работя и в университетски болници. Понякога може да ми изпратят писмо, с което да искат моето мнение по даден казус, който е възникнал. Аз проверявам дали това е усложнение на лечението, или е лекарска грешка. Трябва да се прави разграничение между тези неща. Ако имаме лекарска грешка, изпращаме вече неща към съда.

- А преди да се стигне до съда други стъпки има ли…
- Поне още трима лекари се събират и правят обсъждане на казуса. Просто казусът се изпраща до поне още три университетски болници за мнение. След това има сбирка на 10 лекари, бих го определил това на нещо като медицински съвет, които заседават всяка седмица. Те дискутират проблема, който е възникнал, преди да го изпратят вече към редовната съдебна инстанция, която ще разглежда по същина казуса. Ако въпросните 10 лекари кажат, че това наистина е лекарска грешка, тогава лекарят отива на съд.

- Какви са наказанията…
- Ако пациентът е починал и докторът е виновен, може да се стигна до ефективна присъда от 5 години. Това е, ако е за първи път. Но не е задължително медикът да влезе в затвора. Ако обаче имаме в рамките на 5 години втора грешка на същия лекар, може вече да получи ефективна присъда. За да се стигне до влизане в затвора, грешката наистина трябва да е голяма.
----------------------------------

Кой е проф. д-р Хакан Янар

Започнал е образованието си в Медицинския факултет на Истанбулския университет през 1996 г. със специалност „Магистър по обща хирургия“, като през 2001 г. завършва стажа си по хирургия към Здравния научен център на Колорадския университет, в Денвър, Колорадо. От м. февруари, 2006 г. до м. февруари, 2007 г., работи към Медицинския център на Южнокалифорнийския университет, Отделение по обща хирургия, Лос Анджелис, САЩ. През м. ноември, 2008 г., става доцент, а през март 2014 г. става професор.

Основният му интерес е свързан с оперативното лечение на стомашно-чревни заболявания, на болести, свързани с хранопровода, стомаха, рак на дебелото черво, онкологични заболявания, изискващи лапароскопско лечение, болести в аноректалната област (анални фисури, перианални фисули, хемороиди, косми с вътрешен растеж), както и спешни операции (апендицит, инфекция, причинена от камъни в жлъчката, дивертикулит, чревна обструкция).

Проф. д-р Хакан Янар притежава сертификати за „Роботизирана хирургия“, „Циторедуктивна хирургия (CRS) и „Хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC)“ или т.нар. гореща химиотерапия.

Гореща химиотерапия – този нов метод се прилага през последните години по време на операции и дава много добър ефект при напреднал стадий на рак. С този метод времето на живот на болните се увеличава двукратно и трикратно.
Публикувал е над 300 чуждестранни и национални статии, автор е на глави от книги и трудове, редактирал е 3 преведени книги. Изнасял е речи на над 100 чуждестранни и национални семинара, курса, конференции и симпозиуми.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    38 4 Отговор
    Тези и в медицината са на светлинни години пред нас.

    Коментиран от #3, #18

  • 2 нико

    21 9 Отговор
    К Ъ Д Е бяхме стигнали за 35 г . до 89 г. и къде сме сега след 33 г .. Тогава от Турция идваха У нас да се лекуват , а сега обратното . Тогава бяхме стигнали ДЕВЕТ милионса , а сега по малко от СЕДЕМ . ЕГА ти ДЕМОКРАЦИЯТА и КАПИТАЛИЗъМА .
  • 3 Летописец

    12 13 Отговор

    До коментар #1 от "Георги":

    През социализма тези и в медицината бяха на светлинни години след нас . Но оставихме техни протежета да ни управляват .

    Коментиран от #8

  • 4 Масов ГЕНОЦИД

    8 0 Отговор
    Полицията в симбиоза с мутри ЕКЗЕКУТИРАТ БЪЛГАРИ
  • 5 И в медицината

    21 2 Отговор
    Дръпнаха тези хора, няма да забравя случай, когато върнаха от 3 български болници жена, и турците я приеха. Ердо строи АЕЦ-ове, газопроводи, нефтопроводи,терминали СПГ, фотоволтаици на всяка нова сграда в Южна Турция, турски учени участват в разработки на ф35, дронове, ваксини. Силно земеделие и животновъдство. Това е днешна Турция, не говоря колко пари се наливат във филмовата иминдустрия, западни инвестиции, фабрики, автомобилостроене. Добра социална политика. А България се чуди откъде да тегли заеми при 5% лихва, за да погаси стари, сложи на склад 2 реактора и чуди как да обложи с още по-високи цени ток, вода, парно, храни. Скритата инфлация е потресаваща, вчера видях продукт с 50% по-висока цена в голям хранителен магазин, отпреди една година.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Летописец

    6 20 Отговор

    До коментар #5 от "И в медицината":

    Представяш ли си западняк , или дори грък да отиде на доктор в Турция ???Дали те са дръпнали ? Или ние се срутихме в последните 33 години ?

    Коментиран от #9, #10

  • 7 И аз помня

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "И в медицината":

    Транспортираха я за 10 000 лева, почина след 10 дни и събираха пари да я върнат у нас.

    Коментиран от #11

  • 8 кречетало

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Летописец":

    Ние винаги говорим в минало време.... Тя и баба през социализма е била млада,но вече не е социализма... Хората се развиват,ако са били след нас, значи са се развили и са ни минали.Не е виновна социализма или капитализма,а какво е развитието на една страна. Примерно в Германия, докато България е била в социализма, медицината им пак е била на светлинни години пред нас,и сега си е така. Ние докато се чудехме,в Германия откриха ваксината, доколкото знам човека беше турчин .
  • 9 Киро

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Летописец":

    Не само, че грък, западняк, арменец, персийец и ганьо ходят на лекар ами даже на опашка се редят. Де за коса, де за зъби, де за цц както и да не дава Бог никому за сериозни неща.
  • 10 разбира се

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Летописец":

    Не си представям,а ги виждам ежедневно...и повярвай не са двама трима,а хиляди са западняците, които се лекуват в турски болници . ... Защо тогава българите отиват в Турция или в чужбина да се лекуват,а не отиват в Русия.

    Коментиран от #12

  • 11 грешка

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "И аз помня":

    Не трябвало да губи време да обикаля български болници,а направо в турска трябвало да закарат жената, времето е много важно при болните. Малко ли българи умират, докато чакат линейка
  • 12 Летописец

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "разбира се":

    Каква Русия те гони ? Българската медицина беше по-добра и от тази в Турция , и от тази в Ссср . За - " хиляди западняци "? НЕмам думи .

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Летописец":

    Прав е човекът..... Предполагам знаеш значението на думата туризъм,и тази дума не се ползва за двама тръгнали на плаж.... В Турция отиват и за Медицински туризъм.....пак виж думата Туризъм.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да но в Токуда в България

    2 0 Отговор
    В Токуда в България един български професор пуска стажант лекари да му вършат работата и жена ми я изписаха със сепсис на червото , температура и дифузно изливане. Спешно на сутринта в неделя се събра екип в една провинциална болница и живота и беше спасен, но остана с ануспретер. В Токуда беше просто оставена да си умре в къщи.

    Коментиран от #17

  • 17 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да но в Токуда в България":

    бившата Токуда (от край време собственост на турци) лежи на някакви стари лаври. Тотал щета е положението там, просто е лъскаво
  • 18 тикви турски

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Георги":

    И който е опериран умира след месец най много!