25 Октомври, 2022 11:33 1 547 15

Правителство с третия мандат или "още от същото, но с повече от лошото"?

  • български възход-
  • пп-
  • герб-
  • служебно правителство-
  • кабинет-
  • трети мандат-
  • правителство-
  • дпс-
  • дб-
  • бсп-
  • възраждане

България я грози "още от същото, но с повече от лошото"

Правителство с третия мандат или "още от същото, но с повече от лошото"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преговорите на контактната група „Плевнелиев-Паси“, с която 4 от 7-те парламентарни партии дори отказаха да се срещнат, се превърна в бодряшка комедия. Росен Плевнелиев обяви, че е намерено не само мнозинство (откликналите ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ имат 115, а не нужните 121 депутати), но и конституционно мнозинство (160 депутати)! Накрая непризнатите от над половината парламент парламентьори излязоха с пожелателна декларация за диалог.

Всевъзможни разделителни линии

Междувременно разделителните линии се задълбочиха не само между бивши управляващи и опозиция, но и вътре в доскорошната реформаторска коалиция. БСП е в опозиция на ДБ и ПП за оръжието за Украйна и за хартиените бюлетини. ДБ е в опозиция на ПП и БСП, които се надцакват за големи социални разходи, залагайки още по-голяма инфлация, бюджетен дефицит и външен дълг.

Така в парламента могат да се оформят всевъзможни тематични коалиции: между ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ - за оръжието за Украйна. Между ГЕРБ, ДБ и ДПС - за по-строга бюджетна дисциплина. Между ПП, БСП и „Възраждане“ (в конкуренция с наддаване) - за по-високи заплати и пенсии. Между ГЕРБ, БСП и ДПС - за връщане на хартиените бюлетини…

Още преди старта на парламентарната рулетка партиите са внесли тридесетина законопроекта, почти половината от които на ДБ. Дори някои от тях да бъдат приети докато вървят мандатите за избор на правителство, те не могат да бъдат предмостие към управленски мнозинства. Защото ПП и ДБ обявиха категорично, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ под каквато и да е форма, а „Възраждане“ се разграничи от всички, прицелена към още по-висок резултат на следващи скоростни избори. При това положение за някои партии вече е безсмислено този парламент дори да приеме бюджет за 2023, защото по думите на Йордан Цонев от ДПС „приемането на бюджет без ясно мнозинство, което да носи отговорност, е икономически и финансов волунтаризъм“.

Шанс за кабинет?

Почти сигурно е, че управляващо мнозинство, което да носи отговорност, няма да се роди с първия мандат на ГЕРБ. Нереалистично е и с този мандат да се създаде кабинет на малцинството в България, защото това предполага частична подкрепа от ПП, ДБ или „Възраждане“ чрез негласуване и сваляне на кворума – това ще е отстъпление от твърдите позиции на тези партии, необяснимо за избирателите им.

ПП не казва какво ще прави с втория мандат, но изглежда няма сериозно желание да опита. Защото това отново означава подкрепа от отсрещния лагер, дори и ако готовата за всякаква власт „Български възход“ се присъедини към ПП, ДБ и БСП - гласовете са едва 110. Отделно, че БСП е вече силно неприемлива за ПП и ДБ заради проруската си ориентация и хартиения вот. А и не е ясно с вота за Вежди Рашидов дали Корнелия Нинова сама вече не откъсва партията си от бившата управленска коалиция. Но най-опасното за ПП ще е да внесе в пленарна зала проект за кабинет и той да получи частична подкрепа - открита или с падащ кворум - от ГЕРБ и/или ДПС, с риска да бъде свален, когато те пожелаят. Затова е най-вероятно ПП да върне втория мандат, както направи и в предишния парламент.

Малък, но по-реалистичен е шансът за кабинет с третия мандат. След като изключим нежеланата от никого и нежелаещата никого „Възраждане“, малко вероятно е да го получи и успее ДПС – защото това значи реализация на „коалиция хартиена бюлетина“ с ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова трудно може да обясни с антикорупционна реторика защо е отказала на ГЕРБ, а е приела ДПС.

Ако мандата получи ДБ, няма как да го реализира без твърдата подкрепа поне на ПП – иначе при скачените им електорати ще се окаже предател. Но е нужно далеч повече – „коалицията на разума“ трябва да изобрети толкова гениална формула, че да премине от етиката на убежденията в етика на отговорността, свеждайки въпроса за антикорупционната вяра и вината за отстъплението от нея до въпроса - какво ще се случи със страната в кризата? И то пред перспективата след избори напролет да получим „още от същото, но с повече от лошото“.

За подобен баланс и преход се иска, по Макс Вебер, да си политик по призвание, а с това и водач, и герой. Защото по думите му: „Само този, който е уверен, че няма да се пречупи, ако от негова гледна точка се окаже, че светът е твърде глупав или твърде подъл за това, което той иска да му предложи; този, който въпреки всичко би казал – „и все пак!" – само той има призванието на политик."

Защо „Български възход“ има известен шанс да стане мандатоносител

Саможертвата на политика и на неговата партия обаче е далеч по-осезаема перспектива и тази отговорност едва ли би поел някой партиен лидер и някоя партия. Затова по-големи са шансовете за мандат на най-малката – „Български възход“, която да бъде само инструмент за кабинет. Тя и с подобна цел бе пробутана в парламента с бонуси от контролиран вот. Точно така инструментално председател на парламента стана и Вежди Рашидов. Стефан Янев може да бъде мандатоносител единствено на едно „служебно правителство“ в един „служебен парламент“. Правителство, за което никоя партия няма да носи пряка отговорност и парламент, който няма да трасира никакви особени политики, скрепени от задачата поне за няколко месеца да се отложи и размие въпросът, кой ще е виновен да отидем веднага пак на избори.

Най-малко поради начина ѝ на попадане в парламента и поради пълната политическа неопитност на Янев формацията му едва ли ще получи и елементарно доверие от останалите - по-скоро ще бъде възприета като инструмент в ръцете на ГЕРБ. Затова е най-вероятно да отидем отново на избори. Протакането ще е поредната загуба на време – като закъснялото свикване на парламента и цирковия ажиотаж с контактната група.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх7

    18 1 Отговор
    Зелето да мълчи.Ние българите решаваме какво ще е или не!
  • 2 ВЕТКО

    21 2 Отговор
    ХОРАТА ИСКАТ НОВИ ИЗБОРИ БЕЗ ПП И НОВИТЕ ФАШИСТИ ГЕРБ

    Коментиран от #8

  • 3 Вулварийн

    10 4 Отговор
    явно у 4 от 7-те партии е останало някакво достойнство.
  • 4 честен ционист

    5 4 Отговор
    На мястото на тоя трябваше да бъде Цвък. Ама нема нищо и тоя масончик ще свърши работа.
  • 5 Факт

    5 14 Отговор
    Проруската мафия сестяга да дозакопае България.
  • 6 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Само територията е Важна, без матряла! Аре честито Робе Овца.

    Коментиран от #14

  • 7 Бай Онзи

    9 1 Отговор
    Избори бе чичо избори до дупка избори докато баце доги корни и женерала паднат под 4% ! "От Батак съм чичо , знаеш ли Батак ? "...а синчето дилово да не философства и върхвалява чужда държава ! Щом му харесва да ходи там ! Но в Бг няма да ходи насам-натам !!!
  • 8 тука е така...

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ВЕТКО":

    Абе то хубаво, но кой ще ги избира след като 70% не ходят да гласуват? Тези, които ходят избират все едни и същи всеки път. Трябва да си много глупав за да си въобразяваш, че някой ще отиде да гласува за да подобри чуждото бъдеще, а не своето и даже да плаща на други за това. Точно по тъази причина правят всичко възможно да откажат останалите да гласуват, защото колкото повече хора гласуват, толкова повече шанса да се докопат до нашите пари намалява. А целта да имат достъп до хазната е не за да вложат парите в наша полза, а да ги похарчат (усвоят) за собствени нужди и чрез корупционни схеми.
  • 9 АРЕС

    6 2 Отговор
    Този от снимката е пияница,мошеник и американско изпрж.... по голямо от Киро Тъпото,Асанчо Ге. и Боко взети заедно.Този иска да ни вкара във война с Велика Русия.ЗАПОМНЕТЕ.
  • 10 Про митак

    8 0 Отговор
    ррррр айдееее матряла, правете правителство, на ку.раторите им трябва свежо месо за фронта. Гъбарите, и вие сте включени в плана, няма -Ама аз не гласувах
  • 11 Прекалено късо име

    11 0 Отговор
    като видя DW и автоматично давам най-ниска оценка и не чета статията им никога, антибългарски и пропагандни медии..
  • 12 Българи

    7 3 Отговор
    Всички Вън и Незабавно Смяна на скапаната СИСТЕМА.ЗА ТОВА ВИ ГОВОРЯТ ОТ ИТН ОТ МЕСЕЦИ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИМ ИНАЧЕ НИЩО НЕ СТАВА .АМАН ОТ НЕГОДНИЦИ САМО НИ ПЛАШАТ КОЛКО СТРАШНО Е С ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА.ДОКОГА .САМО ИТН ТЕ СА.
  • 13 еклипс

    2 0 Отговор
    Ква територия бе, цървул? Космосът ви праща послания! Слънцето заприлича на хелоуинска 🔆🎃👻👻👻 😄...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анонимен

    1 0 Отговор
    🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏