Last news in Fakti

18 Март, 2023 06:00 5 464 14

Защо българите в Германия търсят адвокат: юрист разказва

  • българи в чужбина-
  • адвокат-
  • българи-
  • германия-
  • ес-
  • юрист-
  • правна помощ-
  • антон йозов

Отваряйте си очите. Научете езика и се абстрахирайте от миналото си.

Защо българите в Германия търсят адвокат: юрист разказва - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия живеят около 430 000 българи. Само в Хамбург българските граждани са над 10 000. Антон Йозов е един от тях. Той е адвокат, завършил е право в Германия и практикува професията от 2001 година насам. От тогава до сега през кантората му са минали стотици българи - с най-различни професии и различни съдби. Пред Дойче Веле той разказва за най-честите проблеми, поради които сънародниците му търсят съвет или правна защита. Юристът дава и ценни съвети. С него разговаря Мария Илчева:

Господин Йозов, кои са най-честите проблеми, поради които българи, живеещи в Германия, се обръщат към Вас?

Антон Йозов: Българите в Германия не могат да бъдат поставени под общ знаменател. Това са различни индивиди с най-различни съдби и образование. Проблемите на един лекар или инженер, говорещ добре немски език, а вероятно и няколко други езика, коренно се различават от проблемите на един нискообразован общ работник, който няма професионална квалификация, не говори немски език, нито пък английски и има дори проблем с изразяването на български.

И все пак се открояват някои основни проблеми, поради които българите търсят адвокат. Най-често те са свързани с трудово-правните отношения. Те касаят неизплатено трудово възнаграждение, неизплатени отпуски, болнични, натрупани свръхчасове, както и неправомерно прекратяване на трудовите отношения. Някои биват уволнени посредством съобщение по уотсап или имейл - нещо, което по закон в Германия е невалидно.

Най-интересни са казусите с българи и от двете страни - като работник и като работодател. В това отношение българският тарикатлък, нахалство и криминална енергия биха могли да запълнят томове, поставяйки българската нация в не особено добра светлина. С мои колеги и приятели от цяла Германия си поставихме за цел в българските форуми за взаимопомощ в социалните мрежи да информираме българските граждани за правата им и да ги научим как да подхождат в определени ситуации. Освен това се борим срещу подвеждащите информации, както и срещу фирмите, които набират работна ръка при робски условия.

Голям проблем са трудовите злополуки. Много българи не знаят, че германската застрахователна система съдържа и задължителната застраховка "Злополука". За трудови злополуки не отговаря работодателят, а застраховката, която поема всички разходи по лечението и рехабилитацията. В случай на частична или пълна нетрудоспособност именно по линия на тази застраховка се изплаща и определена пенсия (много малка). Няма директна отговорност на работодателя, освен ако деянието не е било умишлено или целенасочено извършено срещу работника. Затова няма никакъв смисъл да се съди работодател за трудова злополука. Същото важи и за злополуки с деца в училищата и детските градини - има законова застраховка "Злополука" и исковете се водят към нея, не към училището, нито пък към деца - в случай че някое дете например е наранило друго дете.

Какви са другите често срещани проблеми на българите в Германия?

Антон Йозов: В сферата на семейното право се откроява другото голямо проблематично поле. Ужасяващ е размерът на домашното насилие в българските семейства. Важно е да се знае, че всеки, който е станал жертва на домашно насилие в Германия (от член на семейството, съсед или колега), може да получи много бърза и ефикасна защита. Решенията по тези случаи се взимат от съда за няколко часа и се превеждат незабавно в действие. На насилника се забранява да се приближава до жертвата, както и да влиза в контакт с нея. В Германия съществуват и т.нар. домове за жени, в които травматизирани и избягали от партньорите си жени могат да получат много добра защита, подслон и подкрепа.

Водят се и много дела за малтретирани деца, както и за сексуални престъпления над такива - понякога размерът на насилието е ужасяващ. В България някои хора разпространяват мита, че едва ли не в Германия могат да им отнемат децата, за да ги дадат на други семейства с различна сексуална ориентация. Подобни твърдения са абсурдни и нямат нищо общо с действителността в Германия. Това, което обаче е реалност, е насилието. От български родители над български деца.

На непоследно място са наказателните дела. Случаите с български съграждани, извършили различни престъпления, не са малко. Те са безкрайно изобретателни.

Има ли проблеми с българските шофьорски книжки? Какво трябва да знаят българите?

Антон Йозов: Ако имате българска шофьорска книжка, тя важи до момента на изтичането си в цяла Европа. Но ако живеете повече от 185 дни в годината в Германия и книжката ви изтече, сте длъжни да я смените с германска. Има изключение за студенти, ученици и трансгранични работници. Процесът по смяната на българската шофьорска книжка с германска е бърз и максимално улеснен. Въпреки това обаче немалко българи решават да се върнат в България и там да си я подновят, давайки първо неправилни данни за своето постоянно местонахождение, което и в България е административно престъпление и подлежи на глоба. В Германия една такава книжка впоследствие е невалидна. Наказанията са много сериозни - стигат до лишаване от права и медицинско-психологичен тест. Защо някои българи въпреки това си го причиняват - това е нещо, което не мога да разбера.

Ако пък живеете в Германия, но все още нямате шофьорска книжка и искате да изкарате такава, трябва да знаете, че сте длъжни да изкарате шофьорски курс тук. Нямате право да изкарвате курса и изпита за книжка в България. Искам да подчертая, че в Германия шофьорският изпит не може да се провежда на български език и това скоро надали ще се промени.

Запознати ли са българите, които се обръщат към Вас, с правата си?

Антон Йозов: Българите са запознати отчасти с правата си, но много често не и със задълженията си. В една чужда държава е много важно да се заинтересуваш (поне малко) от задълженията си, да положиш усилия да научиш езика, да се запознаеш с привичките. Много от нашите граждани не са в състояние да кажат правилно дори името на града, в който живеят или адреса си. Не си дават никакво усилие да научат немски език.

Що се отнася до правата им - федералните институции, синдикатите и различни социални организации са създали във всички по-големи градове консултативни центрове за български и други европейски граждани, където много мои ангажирани колеги съветват и помагат неуморно на български граждани и то напълно безплатно.

Има ли случаи, в които българи се обръщат към Вас с абсурдни искания?

Антон Йозов: Да, случва се нерядко. Един съвсем актуален пример: детенце под 2-годишна възраст се пуска по пързалката в детска градина. Едно друго детенце на същата възраст скача внезапно пред него. Първото се плаши и пада от пързалката. Резултатът: една разярена българска майка, която иска да съди всички до последно и търси обезщетение в размер на поне 36 000 евро. А ако е по-голямо, можело да дели с мен наполовина. Това последното ме вбесява - в Германия то е напълно неприето и дори незаконно. Адвокатите работят по такси, регламентирани със закон, всичко останало е недопустимо и професионално неетично.

Друга госпожа работела под алкохолно опиянение на скелето на някакъв строеж без каска и защитни обувки. Паднала от скелето и решила да съди работодателя си за поне 100 000 евро.

За какво трябва да са подготвени българите, решили да ангажират адвокат в Германия?

Антон Йозов: Навсякъде по света защитата и съветът от адвокат е лукс, а не основно човешко право. Струва пари и често боли. Щом искаш да ангажираш адвокат, трябва да си наясно с това.

Полезно е да се знае, че в Германия сроковете са много важни. Срещу уволнение например срокът за подаване на иск към трудовия съд е 21 дни. Глоби по пътния закон и съдебни платежни заповеди се обжалват в 14-дневен срок. Решения на данъчни служби, индивидуални административни актове и присъди от цивилен или административен характер се обжалват в едномесечен срок. Наказателни решения се обжалват в едноседмичен срок. Ако получите писма с неприятни новини или такива с упоменати глоби, не губете време, а предприемете мерки. Ако изпуснете срока, ще загубите и правата си.

Какво бихте посъветвали българите, които се нуждаят от адвокат, но не могат да си го позволят?

Антон Йозов: В Германия никой не е безправен или безпомощен. Консултативните центрове вече ги споменах. Arbeit und Leben, Faire Mobilität, Сaritas, Diakonie, AWO - всички те провеждат консултации. Достатъчно е да ги потърсите в Google и да добавите "български език" - появяват се стотици предложения.

За хората с ниски доходи има и друга възожност: т.нар. купон за съвет от Районния съд по местоживеене (Beratungsschein). Доказваш дохода си, издават ти документ и с него можеш да посетиш всеки адвокат, който срещу една допълнителна такса от 15 евро те съветва, като получава от държавата за това и една минимална такса. Само в Хамбург, Берлин и Бремен това го няма - там има обществени правни консултантски центрове, където получаваш квалифицирана помощ от юрист (ÖRA). Също срещу малко заплащане.

Ако се стигне до съд и не си в състояние да поемеш разходите по процеса, имаш право на съдебна финансова помощ (Verfahrenskostenhilfe/Prozesskostenhilfe). Подава се молба, съдът проверява предпоставките и ако са на лице - получаваш помощта. В най-добрия случай се поемат разходите за адвокат и съд. В продължение на 4 години държавата проверява твоите дохoди и ако си в състояние вече да си понесеш разходите, връщащ изцяло или на малки месечни вноски получената държавна помощ. Ако в този срок финансовата ти ситуация не се е подобрила, не връщаш нищо.

В Германия съществуват и правни застраховки, които покриват повечето спорове и са с поносими месечни вноски. Например в случаи като този: вещо лице трябва да измери жилището ти, защото квадратурата му е по-малка от тази, която е посочена в договора. Тук разходите могат да стигнат до няколко хиляди евро, които за един нормален ищец са непоносими. Правната застраховка ги поема. Ние, българите, често сме скептични към застраховките, но една такава застраховка наистина е необходима.

Имате ли други съвети към българите в Германия?

Антон Йозов: Старайте се да не се стига до адвокат и съд. Отваряйте си очите. Научете езика и се абстрахирайте от миналото си. Променяйки себе си, вие променяте бъдещето си и това на децата си.

Автор: Мария Илчева


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    25 9 Отговор
    Търсят, защото са свикнали в България да си правят каквото искат и в един момент се оказват в държава, където институциите работят. Налага се да спазват правилата.

    Коментиран от #2

  • 2 Глупости

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Това беше някога да има правила сега е анархия и те се изтарикатиха и могът ли на момента те прецакват
  • 3 Щом

    11 21 Отговор
    господинът е завършил право през 2001 година в Германия , значи през соца е заминал да следва , когато беше абсурдно ! Вероятно нишата му сега са полуграмотни мургавели .

    Коментиран от #9

  • 4 ИВАН

    16 9 Отговор
    Адвокатите - хищни създания, хранещи се от човешкото нещастие - долна пасмина, не им завиждам за парите
  • 5 Факти

    8 8 Отговор
    Съучениците им които завършиха езиковата през 2002 право в Берлин са родени 1983/1984 г. А са родени по време на смяна на имената на българските турци и днес са адвокати в Берлин, женени за лекарка, завърлила също в Германия, с две близначки момиченца, шапка им свалям, защото са амбициозни, добри и от обикновени семейства Ицо хазарта, а не без образования и елементарни прости и нагли депутати, какво като си от София и си някакъв певец. Ходи да преподаваш пеене, а не да ви слушаме тапизмите в Нс, подобие на Теб Хазарт Ицо. Виж до кое ниво днес е София, щом гласува за такива младежи нагли. Той семейството не може да си оправи, седнал акъл на килограм да ни раздава. Айде дочуване и си прибрете завинаги родата си от НС.

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Злогош

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Човече , чета ти поста , пак го чета и нищо не разбрах . Чеша се по главата и си викам - тоя или е пиян или е натрупан или е ходил на училище до трети клас или е от лилавите.
    Какво направи демокрацията с образованието в България ?
  • 7 Ха-ха-ха

    11 6 Отговор
    Този бил голям оптимист! Запомнете всички. Германия умря последните 10-ина години. Меркел започна да я убива, а тези бушмени, на власт днеска я довършват. Какво право, какви 5 лева? Защо този адвокат не ми обясни, защо на една демонстрация, адвокатката Беате Банер в Щутгарт говори и полицията я арестува, били са я, тероризирали са я и на края я исфършили в психиатрия? И това, че въпросната медицинска адвокатка си позволила да критикува мерките срещу т.н. "Ковида"? А Урсула задигна милиарди и какво? Някой да й е търсил сметка? НЯМА И В ГЕРМАНИЯ вече нормални закони и спазване ... Мижи да те лажем ..
  • 8 Име

    9 0 Отговор
    Аз съм адвокат и - това е приятна - за мен професия, общо-взето - си като пастир, хората не слушат, понякога - слушат.

    А колко са надути колегите - не е истина. Все едно са - от друга планета. То е - не е за приказване. А колко са некадърни - господи - затвори устата ми.

    Човекът е обаче специалист, няма съмнение и - Германия ни е дала много като наука в правото - самото понятие за ООД е изобретено в Германия през 19-ти век, както и да е - не са глупави юристите.
  • 9 Пак смяташ през просото

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Щом":

    89-та раздадоха паспортите.Колко са години до 2001 минус пет да речем.Немски в НРБ се учеше по три години в средно училище,ама учителката,ако изискваше учене за четворка-петица,то значи да говориш свободно .Но...учителката пишеше даже и шестица без изобщо да го знаеш.Ами,ако е изкарал немска гимназия.Така,че и преди 2001 е могъл да се образова в професия.
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    Аз ви бях писал,но вие започнахте както обикновенни ченгета от симеоново да говолите простотии........та,първо хората Българи в Германия не са и..оти и като всеки тормален човек не обичат адвокати.Абикновенно адвоката взема много ,а дава минимум или нищо!Та ви бях писал,че имам ангели там ,които помагат.В Германия всеки подава данъчна декларация.....Това както и в бг не е лесна работа...Направено е сложно за да може да си търсят хората някой близък до бюроклатите,който да им прибере парата.Ако този юнак е завършил в германия едно висше,моите са с повече и са в области....Където от нищо да речем Силиций могат да направят нещо....и да го снабдят с разум това нещо...Хората там търсят чавеци,които наистина могат,помагат и не са скъпчии,а дори според ситуацията и помагат с пари!!!Много хора там говоря за бг се справят с бюрокрацията и получават макар и относително неголеми суми от германската държава!За Нти път ви казвам.Там навън се създава ОБЩЕСТВО Българско.Колкото и да ви се иска,фуражки от дс да имате влияние там,тона няма как да стане.Запомнете:До края на това поколение,което управлява бг ще си загубите силата и от вън ще започнат да идват Българите,които ще създадат новата България,където такива физиономии,като тези ,които сега ни вменявате от медиите няма да стават и за гавази!
  • 11 Кажете на този

    5 6 Отговор
    адвокат да си стяга багажа... Германия ще свърши подобно на местното население в САЩ. Там индианците са живяли стотици години, докато едни навлеци от Европа и Африка не са дошли, избили са ги тотално, взели са им всичко и направиха от това някакво фашистко образование УСА. Паразитират на цял свят до сега и вече май всичко ще направят да има и атомна война. Тука в Германистан вече е пълно с "новите", една барутна смес, която скоро ще гръмне. Почне ли икономическата криза, тези ще започнат безчинства, както кафявите люде в УСА...
    Германия е тот (умряла)! Беше, какво беше до към 2000 година ..

    Коментиран от #13

  • 12 Вече коренни

    8 3 Отговор
    Немци , които имат достатъчно средства, хубави професии или онлайн работа СЕ изнасят от Германия. Много отиват на Майорка, Гърция, Канада, даже има и в Южна Америка... Нормалните хора, с образование и с пари са недоволни от политиката на страната. Кой би искал в България да се отвори вратата и да се напълни с хора от Индия, Китай, Бангладеш? И и политиката прави някакви безумия. Някакви Бербоци, никой не ги е избирал, обявяват война на други? Не е независима държава. Има американски и британски военни бази. Няма нито една атомна ракета. Даже Ким от Северна Корея военно е по-силен от Германия! Е, какво са направили от тази страна "съюзниците" й? Или по-скоро окупаторите й?
  • 13 Абстрахирайте се от миналото

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Кажете на този":

    Анадъмму?
  • 14 Ей,ФЕРРЮКТЕР.Какво си написал бе?

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факти":

    Съмнявам се дали си пиян,но с дефект дълбоко в главата ти-това не ме съмнява