Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Януари, 2023 19:00 3 944 125

Апокалипсисът не дойде: как България успя да се раздели успешно с руския газ

  • русофили-
  • апокалипсис-
  • кирил петков-
  • газ-
  • русия-
  • украйна-
  • българия-
  • война-
  • зима-
  • студ-
  • газпром-
  • турция-
  • лукойл

Страната успя изцяло и трайно да се освободи от руския газ

Апокалипсисът не дойде: как България успя да се раздели успешно с руския газ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 27 април 2022 година България като че ли се изправи пред пропаст - след като газът от Русия, на който страната разчиташе толкова, колкото никоя друга в ЕС, секна отведнъж. Ужасяващите сценарии не закъсняха: заплаха от колабираща промишленост, студени жилища, бедност и мъка.

Но това така и не се случи - България успя само в рамките на няколко месеца изцяло и трайно да се освободи от зависимостта от "Газпром". Роля за това изиграха международната солидарност на демокрациите, преговорният талант и времевите обстоятелства, отбелязва във ФАЦ Михаел Мартенс.

Още новини от Украйна

Помощ от САЩ и подадена ръка от Турция

Авторът цитира тогавашния премиер Кирил Петков с думите: "Имахме газ само за няколко дни" и припомня неговото пътуване до САЩ с искането за помощ, отправено към вицепрезидентката Камала Харис и държавния секретар Антъни Блинкен, увенчало се с два танкера с американски втечнен газ.

Втората подадена ръка е от страна на Турция - осигурила възможности за разтоварването на танкерите. След намирането на първото краткосрочно решение трайното стана възможно благодарение на азербайджанския президент Алиев и сега кавказката държава доставя една трета от нужния на България газ в рамките на договор с продължителност от над 20 години.

В обзора във ФАЦ, базиран на интервю с бившия премиер Петков, се посочва и ролята на ЕС за решаването на българските газови проблеми, както и благоприятният времеви момент - с пускането в експлоатация през октомври на т.нар. интерконектор между Гърция и България, свързала газовите мрежи на двете страни.

Петков: "Съществуваше лоби на "Газпром", свързано с правителството на Борисов"

Пред франкфуртското издание Петков определя постоянните прекъсвания в работата по изграждането на интерконектора по време на управлението на Бойко Борисов като намеса на Кремъл: "Мисля, че съществуваше определено лоби на "Газпром", свързано с правителството на Борисов".

Бившият премиер не разполага с доказателства, но се позовава на очевидното: дадените от Борисов 1,5 милиарда евро пари на данъкоплатците за удължаването на руския газопровод "Турски поток" до Сърбия и Унгария. Строителството на българското разклонение от "Турски поток" трая само две години, а кратката свързваща отсечка с Гърция, която би могла още преди години да намали зависимостта на България от Русия, така и не бе изградена за цялото управление на Борисов, изтъква Петков. Той определя освобождаването на България от хватката на "Газпром" като един от най-важните успехи на своя кратък мандат.

Но и в България енергийните цени са се увеличили значително, пише още Михаел Мартенс. И макар големите фалити на фирми заради нарасналите енергийни разходи да бяха избягнати, спадът в потреблението е факт, казва пред ФАЦ шефката на "Булгаргаз" Деница Златева. Тя споделя и как страната смята гарантира нужните количества газ - с удвояване на капацитета на находището в Чирен, както и чрез пускането в експлоатация от януари 2024 година на терминала за втечнен газ в Александруполис, откъдето ще се покрива една трета от нуждите на България.

Договорът с Турция и зависимостта от руски нефт

От своя страна "Евронюз" информира за сключеното споразумение между България и турската държавна газова фирма "Боташ" - отново в рамките на намеренията на България да гарантира газовите си доставки. Споразумението, сключено за период от 13 години, предвижда "Булгаргаз" да получи достъп до терминали за втечнен газ и до газовата мрежа на "Боташ". След подписването на документа българският енергиен министър Росен Христов заяви, че София не би могла да контролира какъв точно газ ще стига до страната през терминалите, но България ще подпише само такива договори за доставки на втечнен газ, които да не са от Русия. За разлика от ЕС, Анкара продължава да внася газ от Русия. Москва предложи в Турция да бъде изграден хъб за руски газ. По този начин Русия все още може да изнася своето гориво, посочва още "Евронюз".

Много трудно ще е да се намали зависимостта на България от Русия при нефта и при ядрената енергия, посочва Михаел Мартенс във ФАЦ. Той дава като положителен пример сключените наскоро договори с американската компания "Уестигхаус" и с френската "Фраматом", чрез които ще бъде заместена част от нужното на АЕЦ Козлодуй ядрено гориво. Но най-голямата рафинерия на страната - "Нефтохим" - продължава да е собственост на руския концерн "Лукойл". И там има планове за изместване на Русия, пише ФАЦ. Отново е цитиран Кирил Петков, който казва, че е важно навсякъде да се постигне освобождаване от руското влияние, включително чрез разширяване на приложението на алтернативни енергийни източници. "Да разчиташ на Русия е лудост", почертава той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    124 16 Отговор
    Що лъжете бе?Ще купуваме руски газ от Турция.Да пълним джоба на Ердоган.

    Коментиран от #4, #119, #121

  • 2 Софиянеца

    103 18 Отговор
    Апокалипсиса дойде сметките за парно двойни, а само прогнизни на изравнение Юли мрсец още 1000 лв отгоре.

    Коментиран от #69

  • 3 Русофилите пляскат в амок

    33 97 Отговор
    Това е добре за България,раша 80 год смучат и крадат бг ресурсите с помощта на русофилите

    Коментиран от #29

  • 4 Запознат

    110 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Купуват руски газ от американски посредници на тройна цена и му викат диверсификация. 260 лвна mw. h vs 60лв Януари 2022г
  • 5 1234

    102 16 Отговор
    Да, разделихме се и сега плащаме минимум 5 пъти по-скъпо.

    Като спрат да субсидират парното и плебса ще почне да вие на умряло.

    А, не ми се мисли за роднип бизнес.

    Умопромачителна диверсификация, от чешма, сега вода в Кофи, част от тях пак от Русия.

    Гении!

    Коментиран от #23, #115

  • 6 Красимир Петров

    23 97 Отговор
    Русофилите чертаеха апокалипсис за Българският народ,но той не се сбъдна

    Коментиран от #11, #123

  • 7 Към "политиците" и депутатите:

    67 10 Отговор
    И най-вече към т.н. "харварди" и всички баш-експерт икономисти: Едив американски президент преди 20 години беше се провикнал: ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО !!!
  • 8 Гьобелс Веле

    98 6 Отговор
    Ако на 300% увеличение му викате успешно разделение, сигурно ви хлопа дъската..
  • 9 ДебиленВюрстен

    69 5 Отговор
    Скумрията седи ли на 17 градуса в брюкселското офисче?
  • 10 Да но дойдоха

    78 8 Отговор
    по високите сметки за парно ток газ.
    Това е апокалипсисът който дойде за българските граждани.
    След още една година и еврозоната ще ни довърши и ще ревем като хърватите но
    Рада дълбоката и европейския съюз ще се радват че сме примерно гейци.
  • 11 честен ционист

    65 5 Отговор

    До коментар #6 от "Красимир Петров":

    Всеки месец България тегли по 1млрд EUR нови заеми.
  • 12 Хаджигенов

    18 82 Отговор
    Никога повече руска пръдня.

    Коментиран от #16, #30, #72

  • 13 Чакаме

    16 68 Отговор
    И студената зима с която ни плашиха червените другари не дойде хахах и с какво сега ще ни страхувт феновете на Ватникстан??
  • 14 не бойте се

    70 9 Отговор
    Не бойте се, ще дойде. Ако не тази година, другата със сигурност. Който има къща на село, ще оцелее. Държавата ще плаща за/на украинките за хотел и дажба, а вашите родители - тях кучета и маннгъли ги яли.

    Коментиран от #118

  • 15 Ка как?

    7 40 Отговор
    Като чорапа купи пак руски газ приз Турция. Егати руската под лого. Импийчмънт!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Какво ДРАНЕ искаш ?

    27 3 Отговор
    Ама не сега , по - нататъка
  • 18 Българин🇧🇬

    5 6 Отговор
    Българите в ЕС си пускат парното на степен 3 и пак не го плащат 😂😂😂😂🤭🤭🤭
  • 19 Апокалипто

    43 7 Отговор
    Абе само знам, че в западната Европа не свети нощем, а в България не си плащат сметките за парно.

    Коментиран от #36

  • 20 В България има ФАШИСТКА Власт !

    63 14 Отговор
    И 9-ти Септември 1944-та отново е НУЖЕН и НАРОДНА ВЛАСТ и СЪД !

    Коментиран от #41, #42

  • 21 Много успешно

    64 6 Отговор
    Тази година – над 12 милиарда лева заем. И пак се купуват Руски енерго-носители но през посредници. Някои хора направиха състояние покрай този конфликт.
  • 22 Кой казва че БЕСЕНЕТО

    38 3 Отговор
    Не помага и не ВРАЗУМЯВА ? Помага и още как !
  • 23 Хост

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Тва отдавна го слушаме пък все не става? Друг въпрос как се образува цената на доставки на газ в България ? България -Газпром директно?? Нее газови борси го определят ние сме на хъба в Холандия .
  • 24 А50

    61 6 Отговор
    Газта която влиза в България пак си е същата руска, само че през поне два посредника. Турция са на далавера защото могат да ни обещаят слотове за терминали за втечнен газ, колкото си искат, без въобще да ги имат. Газта така и така не идва с танкери просто се сключват N на брой сделки между нас и САЩка фирма, САЩката фирма с Турция, и Турция ни продава два пъти оскъпявана руска газ и слот за терминал, който въобще не е използван. Та така драги Дзелки , благодарение и на вас имаме инфлация 150% на всичко
  • 25 ха ха

    27 2 Отговор
    е как ще дойде , цяла българия ви плащаме парното
  • 26 ежко

    47 3 Отговор
    Ура!Дега Соди девня внася амоняк да прави тор.Същото ще последва и Неохим в Димитровград.После ще изреве и Тракия глаз в Търговище и как мислите ,че те ще продават стоката си?В какви обеми и на какви цени?Пешо засега ще преглътне повишението на топлото, ама дали ще преглътне като му връчат заповедта за съкращение,а?
  • 27 хахаха

    49 2 Отговор
    дали? сигурно газът от Турция ще турски? Или от Азербайджан? Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно...:)))))
  • 28 Винкело

    52 7 Отговор
    Когато мине арбитражния съд, и когато платим поредните милиарди, ем за нема нищо, тогаз ги разправяйте тия легенди - приключили били.

    Коментиран от #37

  • 29 Ъхъ

    46 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофилите пляскат в амок":

    България е богата на ресурси, тъй ще да е...туй, газ, нефт, диаманти, злато и сребро...и най-вече ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ...:)
  • 30 ами

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Хаджигенов":

    яж боб и си произвеждай твоя...:)
  • 31 Руския отпадък русофилите

    12 57 Отговор
    Според Бавнощракащите отпадъци русофилите ,нямаше да има ток ,ЕС щяхме да стоим на тъмно и студено,руска газ вече никой не купува,Русия я горят

    Коментиран от #45, #122

  • 32 !!!?

    10 25 Отговор
    Неведоми са пътищата на КГБ лобистите !!!?

  • 33 Хихихи..

    44 1 Отговор
    Ганьо е от трън та на глог - от руската се освободил,на турската се нанизал.И що? Ми щото е слабак,има перспективи но няма Сили.Не става за "мъжкар".Южен Поток го хариза,щото Щатите му разтрепериха гащите,въздъхна с облекчение и го връчи на Комшиите.Едно е да си Христо Ботьов,друго е да си Ганьо Балкански.Второто си е направо унизително,ама е и по-лесничко,диша се,това е положението...
  • 34 Госあ

    35 2 Отговор
    Планктона така е избуял, че ще задуши всичко. Иначе, поредните поредните глупости от национални предатели
  • 35 Пропаганда за напреднали

    41 6 Отговор
    Този апокалипсис е отдавна тук, само че е бавен и мъчителен! Затова такива пропагандни глупости вече не ни правят впечатление! Този апокалипсис тече през последните 30 години и го наричат преход! Абе защо направо не ни превземат както направиха със Палестина или Косово! Или според англосаксонците щом си славянин трябва да се гърчиш в адски мъки!
  • 36 Ами

    12 41 Отговор

    До коментар #19 от "Апокалипто":

    Значи нищо не знаеш. Западна Европа е приказно украсена с всевъзможни светлинни ефекти за празниците и ЯКО свети. Топло е даже в обществените тоалетни, а в Рашистан не знаят какво е тоалетна, камоли отоплена.

    Коментиран от #39, #54

  • 37 Ако

    5 25 Отговор

    До коментар #28 от "Винкело":

    Чорапа и капитан Газпром са предали България, така ще е. Прав си. Тогава ще ги линчуваме, ако не са избягали в Мацква.
  • 38 ГОРСКИ

    30 0 Отговор
    За да не го взимаме директно сега турчина ще ни го продава,политиците не стават за търговци стават само за кражби!!!!!!
  • 39 От Виена

    32 9 Отговор

    До коментар #36 от "Ами":

    Ами ако си отопляваш рестранта с газово котле те грози затвор и огромна глоба.

    НИЩО не свети и масово има ограничение на температурите в обществени сгради.

    Вие сте трол хранещ се с долари и живеещ в паралелна реалност.

    Коментиран от #46, #55, #108

  • 40 ЦЕНАТА ГЛУПАКУ

    11 0 Отговор
    Казал Клинтън за икономиката
  • 41 Ниии

    5 21 Отговор

    До коментар #20 от "В България има ФАШИСТКА Власт !":

    На какви хапчета си? Рашисти има-да, фашисти - не.

    Коментиран от #71

  • 42 Румен Решетников

    6 31 Отговор

    До коментар #20 от "В България има ФАШИСТКА Власт !":

    Съгласен. Трябва да съдим ВъZраждане, БСП, Десовия и всеки жив петолъчник!!!
  • 43 3726

    31 4 Отговор
    Дрън ,дрън,всичкия газ е руски, газа от Байдан е скъп.Турция и Гърция ни дават руски газ
  • 44 МакРук

    46 7 Отговор
    Преди плащах 100 лв за отопление на тристаен апартамент без икономии.
    Сега плащам 400 за същия с икономии.
    Благодаря, че "успешно" ме разделихте с руската газ.
    Само кажете къде сте, за да ви благодаря най-горещо и от душа!
    Няма да ви бавя, обещавам!!!!!

    Коментиран от #74

  • 45 Ушeв

    27 3 Отговор

    До коментар #31 от "Руския отпадък русофилите":

    Хахаха, абе, глyпак, ти дори не знаеш, че "природен газ" е в мъжки род, газови пазари коментираш !!! Откъде ще знае ментален инвaлид като тебе, че хранилищата в ЕС са пълни отново с руски газ и че заради високите цени индустрията почти изцяло спря и само заради това и заради топлото време, резервите бяха запазени досега... ама това няма да е вечно?

    Коментиран от #58

  • 46 Не си

    6 14 Отговор

    До коментар #39 от "От Виена":

    От Виена, а от Владивосток. Виена само я сънуваш и лъжеш неосведомените.
  • 47 Вирус

    19 3 Отговор
    Дойчо какво ми цитирате тоя дето не може да говори а и колко закона наруши умния и красивия хахаха
  • 48 ЗЛАТО

    33 2 Отговор
    може да се добива и от морската вода. Обаче ЗАЩО американците копаят и изнасят БЕЗПЛАТНО БЪЛГАРСКОТО ЗЛАТО. Някои местни ОЛИГОФРЕНИ даже са радват на това. Видите ли имат ни за европейци. НЕ, ИМАТ НИ ЗА АБОРИГЕНИ

    Коментиран от #77, #85

  • 49 Българин

    7 25 Отговор
    Скоро ще се разделим и с руската пета колона от национални предатели и българофоби.

    Коментиран от #52

  • 50 КАКТО КАЗА ЕДИН УМЕН МЪЖ

    23 3 Отговор
    80% от българите не стават за нищо. Щом оставиха да ги яхат и Таковат 35 години...
  • 51 Пфу

    7 13 Отговор
    Опорките на БСП и гравитиращите около тях, на Радев и кликата около него и въпреки тях бе разбита на пух и прах. Предателите обаче управляват и сега, това значи всички да си имат едно наум.
  • 52 Не вервам

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Българин":

    А дано, ама надали...
  • 53 сикейх

    30 2 Отговор
    Явно сме обречени да сме сред най бедните и глупави народи в Европа а защо не и в света. Преди време българите са били умни и разумни а сега прости слуги на чужди интереси. Тези които управляват са шпиони на чичо Сам, но българите които гласуват за тях, също не са от най умните. Крадат ви лъжат ви и пак за тези мизерници се натискате да ви работят. Щял да смени руските горива но не му идва на ума че ще му смъкнат кожата от гърба Западните му другарчета. Прости прости че не ми се пише .
  • 54 Хихихи..

    29 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ами":

    Много си кух,да знаеш.Ама не знаеш..Бил съм в Раша,имат навсякъде зонален газов балон между жилищата,който ги обслужва на цена-символика.Газов бойлер,газови радиатори,газови кухненски печки с фурни мурни и прочие.Ама като не си бил на място,все едно на оная си работа да приказвам...

    Коментиран от #56, #59, #61, #63, #111

  • 55 Двуличник

    7 20 Отговор

    До коментар #39 от "От Виена":

    А, ти чий го дървиш у Виена, а не си в Краснодар например? Или плюеш по западните държави, ама там живееш. И там като се каже, че трябва да се пести се пести.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Руски ценности-глад и мизерия

    6 22 Отговор
    В раша комуналните услуги са месечно минимум 40 евро,а минималните пенсии са 80 евро,и така са превърнати в тревопасни,ядът листа с хляб и самагончик
  • 58 Хаха

    1 8 Отговор

    До коментар #45 от "Ушeв":

    А ти отде ще знаеш, че си кухолейков. Пари да бяха, да ти дам, ама акъл не можеш да дадеш там, де се не побира друго освен въздух.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Токсик

    24 3 Отговор
    Като си купи първо руски газ от Гърция, а после си купи още руски газ от Турция и така за следващите 13 години. Добре, че руснаците все още ни дават газ , за да оцеляваме. Просто не искат да се занимават с нас директно и ни оставиха на турците. Пак турците утре ще дойдат да ни освобождават от фашизоидните евроатлантици по заръка на братята руснаци.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Боби

    27 3 Отговор
    "Страната успя изцяло и трайно да се освободи от руския газ" .... Като купува същият този руски газ с включена горница на турският доставчик.
  • 63 Слави

    20 2 Отговор

    До коментар #54 от "Хихихи..":

    Тази победа означава само едно.
    По-високи цени за бълг потребител, забрави да произвеждаш нещо с газ в БГ-то. Когато газта ти е по-скъпа 2 - 3 пъти от конкуренцията. Значи ще импортираме много повече неща, които преди можехме да си направим на място с евтина руска газ. По-високи цени, на много продукти. Ще плащаме толкова колкото ни кажат. Газ за домакинства ваобще няма да пускат. Понеже е скъпа екстра за Българите, малцина ще могат да си позволят да ползват.
  • 64 ШвабскЗелки

    27 2 Отговор
    Убеждавате ни, че сте малоумни. Така се откъснахме, че плащаме тройно на посредници за руска газ. МайкаВиФашисткаДебилна!
  • 65 ДойчЗелеТъпаци

    26 3 Отговор
    Чак толкова тъпи като шваби не сме. Пропагандата да си я завретеОтзад
  • 66 Някой

    19 1 Отговор
    Че кое му е успешното?
    Газ за сега има, но на петорно по-висока цена.
    Това ли е успешно?
  • 67 Стоян Александров

    20 2 Отговор
    Каквоооо НЕ дойдееее, я пак се огледайте ??? Алоооо Вие в България ли живеете или на КОЗЯК ? Я по- разумно и ИСТИНАТА ДА ПИШЕТЕ, ЧЕ ДА НЕ ДОЙДЕ НАИСТИНА АПОКАЛИПСИСА.... ПОЗОР. МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС ОТ НЯКОЛКО ДЕНА ВЕЧЕ НЕ СА КОНКУРЕНТНИ НА НИКОГО В СВЕТА, А ТОВА ОЗНАЧАВА ЧАОООООООО БУЛГЕРИЯ....ОК....
  • 68 дядото

    18 3 Отговор
    разбира се,че за някои няма апокалипсис.скъпи горива от саш и арабите,безбожни цени за бедния народ и изпълнени указания от неголяма,но добре платена върхушка,за която цените на горивата не са апокалипсис
  • 69 Опълченец

    3 17 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянеца":

    Защо лъжеш? Къде видя двойни сметки за парно?
  • 70 Перо

    18 3 Отговор
    Джендърията не разбра ли, че загубите от евентуален арбитраж може да са катастрофални, заради некадърната далавера с посредниците на ПП, които прекратиха договора!
  • 71 Напротив

    17 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ниии":

    Всички дебета пета и прочие са чисти ф......шаги
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Наблюдател

    4 21 Отговор
    Психопата Путин наистина е гениален, за по малко от година успя окончателно да съсипе пазарни позиции изграждани в продължение на 50 години. И които Русия никога няма да успее да върне отново.

    Коментиран от #79, #103

  • 74 Опълченец

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "МакРук":

    И ти лъжеш

    Коментиран от #78

  • 75 Бързате като пале пред майка си

    22 2 Отговор
    Сега хранилищата са пълни с руски газ. А лятото с какво и за колко ще ги напълнят? И какво стана със зелената сделка , като Германия отвори всичките си въглищни централи, хаха
  • 76 Пропаганда за напреднали

    18 2 Отговор
    Изпадналите Германци да вземат да се осведомят по добре: Росен Христов: "Газпром" може да ни осъди да платим стотици милиони долари !

    Коментиран от #84

  • 77 Опълченец

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "ЗЛАТО":

    Лъжеш
  • 78 МакРук

    17 2 Отговор

    До коментар #74 от "Опълченец":

    Първо ще ти покажа сметките за газ, после ще ти ги татуирам на челото, до свастиките....
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Цензура

    22 2 Отговор
    Едни и същи небивалици, написани от невежи се тиражират по всички пишман-медии. Първо - почти сигурно е, че Газпром ще ни осъди да платим количествата газ, които отказахме да вземем, просто защото договорът е такъв. Тия лъжи, че руснаците са ни спрели на своя глава доставките, няма да хванат дикиш пред съда, както хващат пред бoлните русофoби. Спряха ги, защото не плащахме.
    Второ - това, че купуваме "азерски" газ, дето е наполовина руски или газ от Турция, дето е 80% руски, не означава, че сме скъсали нещо - пак руски газ, ама плащаме повече.
    Трето - за газопроводът, построен от Борисов, това е една от малкото му добри сделки - защото руснаците плащат транзитни такси и ще си избием парите за 8-9 години.
    Четвърто - в България не ползваме много газ и само това ни спасява донякъде. ЕС като цяло се крепи само защото газохранилищата му бяха напълнени с руски газ (руснаците не спряха доставките до последния момент преди британските терористи да взривят тръбите) и заради това, че индустрията в държави като Германия хлопна кепенците.
    Пето - тържествата за замяната на ядреното гориво са още по-смeхотворни, прибързани и безотговорни, защото:
    А) горивните касети на Уестингхаус създават проблеми навсякъде и има риск от авария,
    Б) Самите САЩ и Франция внасят ядрено гориво (обогатен уран) основно от Русия, като при французите то е 80%. Тоест ПАК ще ползваме руско гориво, ама през посредници, респективно по-скъпо.
    В) Има огромна вероятност Русия да наложи сан

    Коментиран от #81, #97, #100

  • 81 Цензура

    21 2 Отговор

    До коментар #80 от "Цензура":

    .....
    В) Има огромна вероятност Русия да наложи санкции на западът и просто да им спре доставките на обогатен уран. Тогава те за тях си няма да имат гориво, а ние ще чакаме на нас да ни дават.
  • 82 Мим

    16 3 Отговор
    А на кого да разчиташ бе чорап,на амери ли през,, три морета ,че в четвъртото,,.Смешник бегай за там през антланктика...
  • 83 Пълни глупости

    15 0 Отговор
    Газа пак е руски,но други ни го доставят и то значително по скъпо защото сме най големите шматки!
  • 84 Марш

    18 1 Отговор

    До коментар #76 от "Пропаганда за напреднали":

    А можеше просто да си платим (което така и така ще трябва да направим) и да си поискаме договорените количества.... русофoбщината в случая е равна на престъпление...
  • 85 Много точно

    11 1 Отговор

    До коментар #48 от "ЗЛАТО":

    И Волен откога говори за тези неща ама на абор. ...гените го мислят за луд.Жалко.
  • 86 В България има ФАШИСТКА Власт !

    14 2 Отговор
    Нужен е НОВ 9- ти Септември 1944-та година ! Нужна е НАРОДНА Власт и Съд !
  • 87 Кочо

    18 1 Отговор
    Абе, DW що не обясните на българите, че е техен цивилизационен дълг да стоят на тъмно и студено, да плащат тройни и петорни сметки за газ и ток, направо да гладуват, само и само на Путин да му е зле! А най добре им обяснете направо да отиват да се бият на фронта с руснаците в името на свободния избор на пол и сключването на еднополов брак! Нямо по-голямо щастие от това да ти отнесат манерката заради тези истинни ценности и за американската демокрация! Поне така ни го представят американските медии за жертвоготовните украинци!
  • 88 Страничен наблюдател

    19 1 Отговор
    Много "успешно" се разделихме, нали? До раздялата мръсният руски газ ни струваше 30 лв/мвт, а днес супер "демократичният"(всъщност пак руски, но през прекупвачи) ни струва 187 лв/мвт. А за да ни е по-сладко, нищо чудно да подарим един милиард неустойка на Газпром (договорът ни е "Take or Pay") - защото, ако рашките ни пратят на арбитраж, ще го забелим отвсякъде.

    Та - успешно ли казахте?
  • 89 В България има ФАШИСТКА Власт !

    15 2 Отговор
    Нужен е НОВ 9- ти Септември 1944-та година ! Нужна е НАРОДНА Власт и Съд !

    Коментиран от #93, #99

  • 90 Държавата ни ТРЯБВА

    10 2 Отговор
    Да се ВЪРНЕ на НАРОДА !
  • 91 Баба Пена

    14 1 Отговор
    Въх Божкееее и цените на стоките и услугите рязко паднали, пък ЯЗ да не знам. Всичко евтино, евтино. Да съ бяхме отървали по-рано от тойзи руски газ.

    Коментиран от #104

  • 92 ТръмпЛин

    10 5 Отговор
    Да живее Свободдна България!
    Без Газ или без Вас?
    -Без Вас!!!
  • 93 ТръмпЛин

    4 13 Отговор

    До коментар #89 от "В България има ФАШИСТКА Власт !":

    Хващай Балкана! Какво чакаш? Можеш първо да взривиш църквата Ал. Невски.

    Коментиран от #98

  • 94 Пропаганда за напреднали

    21 3 Отговор
    Ей зелето не осквернявайте Българското знаме като го снимате заедно със фашистко такова че още имаме неприятен спомен от фашистка Германия!
  • 95 Смрад

    11 1 Отговор
    Най-противната пропаганда е зелнишката.
  • 96 Държавата ни Народна, бе ОТКРАДНАТА

    12 3 Отговор
    И трябва да се ВЪРНЕ там от където е взета ! На НАРОДА !

    Коментиран от #102

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Пропаганда за напреднали

    7 4 Отговор

    До коментар #93 от "ТръмпЛин":

    За какво му е балкан когато си има Възраждане, само трябва да гласува за тях!

    Коментиран от #106, #107, #110

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Северозапад

    15 4 Отговор

    До коментар #80 от "Цензура":

    Проблемът с горивото е много по-сериозен, отколкото могат да си представят нашите тикв...пардон- политици.
    Защото в лицензите за удължаване срока на експлоатация на 5 и 6 блок пише, че лицензът е валиден при използване на оригинални резервни части и гориво - и че всяка промяна може да стане само след разрешение от Генералния конструктор. Е да, ама той е...руснак, и ще видим разрешението през крив макарон. Накратко - лицензът става невалиден и тогава не Русия, а МААЕ ще ни спре блоковете!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 ТръмпЛин

    5 9 Отговор

    До коментар #96 от "Държавата ни Народна, бе ОТКРАДНАТА":

    Откраднахте я вие каскетните революционери и шумкари!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ПенЦия

    13 1 Отговор

    До коментар #91 от "Баба Пена":

    Що бе, баби, наистина е по-евтино! Просто за същите пари купуваш по-малко!
  • 105 Хаха

    13 2 Отговор
    А ние протестираме срещу петорно по-високите цени на хамериканската газ като пратихме снега и студа на сащисаните.Тези сметки те да си ги плащат.Ние пари нямаме.
    Все пак ще има малко сняг колкото за посевите.
  • 106 ТръмпЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #98 от "Пропаганда за напреднали":

    Надявай се.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 От Дьоблинг

    8 5 Отговор

    До коментар #39 от "От Виена":

    Незнам в коя Виена живейш ама Виена си свети като слънце. На Грабена коледните полюлеи светят, пред ратхауса коледната украса всичко на макс, ротентурмщрасе също, навсякъде коледни украси и светлини, уличните латерни светят сутрин като отивам на работа в осем без 15още. в обществения траспорт бусове трамваи убана си е топло както винаги. Даже и сега дето температурите навънка са 15 градуса не намалят отоплението. Заведенията са топли, онзи ден бях в ман на наглергасе на закуска съблякох се по фанелка, жега. Всичко свети и е топло във Виена както йе унд е! Сигурно си някъде в полето на мархфелд, че нищо да не свети при тебе.

    Коментиран от #114

  • 109 Бай Дън

    11 0 Отговор
    България не зависи от газа толкова, колкото други европейски страни ( по-индустриално развити). Тук в Германия плащаме почти четири пъти повече за газ(отопление) и ток. Коледните лампички и при нас светят почти денонощно. Но докога така?!?
  • 110 Тези

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "Пропаганда за напреднали":

    От коя пародийна комедия бяха? Кавказка пленница?
  • 111 Не си

    2 8 Отговор

    До коментар #54 от "Хихихи..":

    бил в Рашистан щом пишеш тези лъжи.
  • 112 Антонио Бандера

    15 3 Отговор
    По пътя, който е поел, българинът ще се раздели успешно и с храната и водата. Акъл никога не е имал, затова с него няма как да се раздели
  • 113 Пор Чвор

    14 3 Отговор
    Я прочетете какво се случи в Хърватия на втория ден след приемането на еврото. Има го в euractiv. Хапнаха теслата с дръжката
  • 114 МакРук

    9 6 Отговор

    До коментар #108 от "От Дьоблинг":

    Дьоблинг, от Гъзлинг ти пиша...
    Да знаеш, че в Австрия освен паметник на Съветската армия, скоро ще направят пет паметника на Руската армия...
    Да си знаеш, да се евакуираш навреме като украинец...

    Коментиран от #116, #117

  • 115 Речи

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    "Да, разделихме се и сега плащаме минимум 5 пъти по-скъпо."
    Речи го петдесят пътя и пак няма да сбъркаш.Аферим!Българина обича да му се казват страхотии,така му олеква,че от него нищо не зависи...и слуша,слуша...
  • 116 Незгодно

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "МакРук":

    Некак си,а?А друго ти казват,а?Ама не се разстройвай...
  • 117 От Дьоблинг

    10 2 Отговор

    До коментар #114 от "МакРук":

    Хади де да направят още руски паметници. Редовно минавам покрай сегашния на шварценбергплац..Русофил съм,не ме страх.. Ти гледай ти да не стоиш на тъмно в Гъзлинг защото там винаги е тъмно и миризливо.Евакуиран се повреме
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 нпо агент

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Запада се кефи на идиоти от България..а дойче зеле за кой ли път бъзика нашите управници..Сега с газа вече и последен кретен е разбрал че само българи способни на такива тъпи икономически решения..Подписали били договор с Турция за цели 13 години...за да напълнят джобове с тези космически цени на всички,само да се покажат колко са предани на сащ..А ни чака и Арбитражния съд с Русия и там 99% ще е загубим..и още 300млн.евро сме вътре..народа плаща..Защо ли Унгария има Орбан..а ние имаме кретени-политици..?
  • 120 Анавв

    5 3 Отговор
    Дойче зеле не се радвайте ,вижте протеста с украинският парцал да се вее е позор за автора на статията ! Хранете украинските набези ,а нашият народ нека студува ,гладува и умира! Престъпници продали съвест за пари!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Има ли по-тъпо от бузлуджанците

    6 1 Отговор

    До коментар #31 от "Руския отпадък русофилите":

    Има ли по-тъпо от Бузлуджанските ни изроди?!

    Та нямаше да имаме какво да ядем!
    Та нямаше да има ток по домовете!!!
    Та нямаше да има метана по тръбите под улиците!
    та нямаше да има живот за слабите и бедните!
    та само Дружбата и приятелството със СССР-то ни беше спасение!

    Аман от Бузлуджансиките изроди и техните розови хунвейбини!
  • 123 Хмммм

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Красимир Петров":

    Дали?
  • 124 123-456

    3 3 Отговор
    Дойче зеле, вие сте умоболни, честно. Успешно ли наричате поскъпването на газа с 300 %?! Сметка за газта за декември за температура 21,5 градуса, отоплявам само две стаи и банята, не през целия ден - 291 лева. Ток: 145 лева, да продължавам ли...Господ да ви накаже и вас и гнуснното просто Киро, което спря договора с Газпром.
  • 125 резервист

    0 0 Отговор
    Да вярваш на Кирил Петков е просто лудост!