Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 13:43 4 518 39

Подготовката на полицаите – стрелба по два пълнителя в месеца… Валентин Попов пред ФАКТИ

  • валентин-
  • попов-
  • граничен полицай-
  • убит-
  • мвр

Кризата на доверието в МВР е жестока, казва той

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Граничният полицай Петър Бъчваров беше застрелян в главата в понеделник (7 ноември) вечерта от група мигранти до елховското село Голям Дервент, след като се натъкнал на тях, докато опитват да преминат оградата на границата с Турция. След инцидента мигрантите са успели да се придвижат към вътрешността на Турция. Какви проблеми в МВР се крият зад това... Пред ФАКТИ говори Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на МВР.

- Г-н Попов, станахме свидетели на поредния неприятен инцидент с български полицай, които се случи на границата. Загина вашият колега Петър Бъчваров. Колко често колегите ви се сблъскват по границата със сериозна опасност…
- Бог да го прости, колегата. Съболезнования на семейството. Но в случая се страхувам, че трябва да поставим ударението върху думата - поредния. За съжаление трябва да го кажем това точно. През 2010-а в зоната на граничен контрол на „Капитан Андреево“ бе убит граничен полицай от автомобил, който се движеше без светлини и с висока скорост. През 2013-а загина граничен полицай, след като в автомобила му се вряза с висока скорост полски камион. През 2014-а, близо до село Горно Ябълково край границата с Турция, при пътен инцидент загина граничен полицай. През 2015 година на магистрала „Тракия“ по време на връщане от командировка от турската граница при пътен инцидент загинаха двама гранични полицаи. Ето, сега това е поредният случай със загинал граничен полицай.

- В случая той е бил на браздата, за да изпълнява своите задължения както всеки един ден…
- Същото можем да кажем и за останалите колеги, за които говорих. Вечна им памет.

Сега случаят обаче е повече или по-малко безпрецедентен, защото колегата е убит със стрелба от съседна територия.

Ясно е, че няма начин до нула да се намали рискът от инциденти в работата ни като полицаи - било то от гранична полиция, от пожарникари или от редови полицаи, но това е част от нашия живот. Въпросът е в това държавата да направи така, че тези рискове да бъдат сведени до някакъв минимум. По въпроса, за жалост, се прави твърде малко.

- Защо само след инцидент говорим, че нямаме жилетки, че нямаме термовизьори, че комуникацията между патрулите е лоша, че се губи обхват и т.н. ...
- След инцидент темата МВР става фокус, но има и хора - поне някой от нас, които говорят това доста често. Помните ли 2015 година, когато направихме един протест пред парламента и направихме един „заслон“ на жълтите павета, за да покажем при какви условия работят нашите гранични колеги. И можем да кажем, че тогава нещо се направи.

Вижте, за тези проблеми се говори отдавна, но въпросът е чува ли се и какво се прави.

Ние проспахме 10 години, визирам като държава, от кризата и миграционния натиск върху южната ни граница, че и донякъде по западната. Кризата започна през 2012 година. През това време в България са управлявали точно 10 правителства - пет редовни и пет служебни. Това, което в момента управлява страната, е 11-ото правителство.

Нито едно от тези 10 правителства не успя да проумее какво говорим и не взе абсолютно никакви мерки, свързани с този миграционен натиск.

Кризата по границата не може да се реши само със служители - били те на гранична полиция, били командировани от други части на страната, било със служители от други структури на Министерство на вътрешните работи, било там с присъствието на военнослужещи от Българската армия. Всички тези командировки мога да бъдат едно временно решение, което да свърши някаква работа, да запуши някаква дупка, докато бъдат увеличени щатовете и докато бъдат назначени служители. Но тези служители трябва да минат през съответната подготовка и после да бъдат изпратени в застрашените участници по държавната граница. Това е истината по този въпрос, а не бе направено абсолютно нищо през тези 10 години. Сега за първи път от дълго време чуваме МВР да говори, че ще има увлечение на щата на гранична полиция. В пълен противовес на това през 2015 година,

когато имаше пик на мигрантския натиск, имаше съкращения на свободни щатове в МВР.

Вярно е, че голяма част от тях бяха в най-ниските нива в системата, но в това число бяха съкратени и щатове от гранична полиция. Ясно е, че хората категорично не са достатъчно, за да работят на ниво. Трудно се решава проблемът и то по две причини. Може да вземете най-добрия районен инспектор в София, може да вземете най-добрия пътен полицай и когато ги изпратите по баирите на Странджа, в гората, когато им възложите да се занимават с дейност, която им е непозната, какво правим. Че така се рискува практически и животът им.

- Колко се чувстват подготвения колегите ви, които пазят границата?
- Някой са по-подготвени, други не толкова. Как да се чувства подготвен човек, след като за първи път стъпва на това място и досега се е занимавал с абсолютно различна специфична полицейска работа. В МВР работят и пожарникари… Как смятате, че ще се чувства един пожарникар, ако бъде пратен на границата?

- А има ли пожарникари, изпратени на границата?
- Слава Богу няма. В момента още не ги закачат.

- А през каква подготовка минават тези, които биват командировани на границата?
- Ако говорим за подготовка на служителите в МВР по принцип, ще кажем, че при започване на работа, говоря за тези, които имат полицейски правомощия, първоначалната им подготовка, която им дава най-общо някой знания и умения, които ще им бъдат необходими по-нататък, е в рамките на 6, 9 месеца или година. Вижте, работата в полицията не може да се базира само на първоначална подготовка. Полицаи се става на база тази подготовка, но с едно продължаващо обучение по време на работата.

- Имате ли информация как се чувстват сега колегите ви, които са служили заедно със загиналия. Имаме стрелба на границата, а те трябва да работят, да си правят обходите…
- Вижте, и тези, които не сме на границата, също преживяхме шок, защото това е едно жестоко престъпление срещу нашия колега.

Да се открие стрелба е крайна мярка.

Никога не знае човек какво може да очаква. Смея да твърдя, че повечето от нас психически са подготвени. Дали са подготвени и професионално? Това вече е малко по-различна тема.

- А колко са подготвени колегите ви да извадят и използват оръжие?
- Това е много интересен въпрос, който се дискутира напоследък и от хора, които разбират проблематиката. Употребата на оръжие е ясно регламентирана в Закона за МВР. Регламентирани са ситуациите, при които служител може да използва оръжие, както и тези ситуации, при които е длъжен да използва оръжие. Интересно е, че в един момент, някъде преди 7 години, в Закона за МВР беше въведено едно допълнително определение за това каква трябва да е ситуацията, за да се използва оръжие.

Там се казва, че това трябва да става при наличието на абсолютна необходимост.

Сега ще си позволя да цитирам, може и не буквално, а по смисъл, адвокат Емануил Йорданов, който каза, че по принцип не е фен на вкарването на прилагателни в законите. И е абсолютно прав. Законът трябва да е написан достатъчно ясно, конкретно и категорично. И понеже не е така, това допълнително утежнява вземането на решение от страна на колега дали да използва оръжие, или не. Нещо друго, което също въздейства донякъде като спиращ механизъм, е това, че след употреба на оръжие от страна на полицай се вдига медиен шум преди още да я изяснено при какви обстоятелства е използвано оръжието, спазени ли са законовите изисквания, необходимо ли е било и т.н. След това започват проверки, обяснения, писане… Често започват и съдебни дела. Давам ви пример. Колега, който използва оръжие, за да се защити срещу нападнал го с брадва, след това дълго време беше влачен по съдилища. Говоря за един инцидент, който стана в района на Разлог и Банско. И още нещо важно.

Освен всички кризи, в които е затънало МВР до шия, има и още една криза - тя е особено жестока. Криза на доверието!?

Ние вече не вярваме на политиците, не вярваме много често дори на някой от професионалното ръководство на МВР. От своя страна професионалното ръководство в МВР пък в много случаи не вярва тези, които ръководи. И пак ще кажа - всички пък заедно не вярваме на политиците. Кризата на доверието в МВР е жестока.

- Как полицаите преодолявате психологическата граница за употребата на оръжие?
- Имаме подготовка.

- А колко е готов служителят на реда да използва оръжие…
- Вече споменах първоначалното обучение. Споменахме и обучението, което продължава по време на службата. Но ако излезете на улицата и питате първия срещнат в униформа колега кога за последно е стрелял с дългоцевно оръжие с чисто учебна цел, защото доколкото се твърди на границата е стреляно с дългоцевно оръжие, ще получите отговори, които ще ви шокират.

Българската полиция категорично стреля много малко.

Имаме стрелба като част от обучението. Но стрелбата е и умение, което изисква лични качества, изисква да го поддържаш. Трябва да знаеш как ти стреля пистолетът. Това не е като карането на колело… Когато в период от време не го упражняваш това умение, започваш да губиш качество.

- Колко пъти стреляте в месеца?
- Твърде малко.

- Колко малко…
- Ако масовият полицай стреля веднъж месечно два пълнителя, това е доста добър случай. Но нека си поговорим и с какво стреляме?

- С пистолети „Макаров“…
- А коя година „Макаров“ влизане въоръжение…

- Вие ще кажете…
- 1948 година. Това е офицерско оръжие, но армейско оръжие, а не полицейско. „Макаров“ е замислен като армейски пистолет и като такъв е направен. Той е образец от средата на миналия век. Днес със сигурност има и „Маузер“-и, които стрелят добре, и т.н. Но не можем и да ги сравняваме със съвременните образци. И като си говорим за оборудване. Колко колеги имат т.н. „тийзери“ с електрошок? Аз познавам колеги, които са ги виждали и са ги пипали, а някой даже са минали и обучение. Но колко се ползват…

- Вие кажете…
- Имаше само за целите на обучението, а сега не знам дали има…


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    23 10 Отговор
    Граничният полицай е знаел че рискува живота си като отива на границата.
    Когато някой миньор загине в мината е нормално, нооо полицай как така?

    Коментиран от #8, #24, #37

  • 2 ГОЛЯМ КЕФ

    38 0 Отговор
    върнете гранични войки бе

    едно време стреляш и ако уцелиш получаваш бонус няколко дена отпуска, трудно пропущахме някой да мине границата без да го оцелим
  • 3 Бивш граничар

    35 3 Отговор
    Пълни глупости, за 5 години служба имахме 3 пъти стрелби по 1 пълнител и ако случайно някой колега е в болничен или отсъства гърмяхме и неговите 8 патрона.
    Говоря за ГПУ Малко Търново към РДГП Елхово.
  • 4 ГОЛЯМ СМЯХ

    34 0 Отговор
    първо се стреляше едно време после викаш СТОЙ ! ще стрелям и пак стреляш , ша мине границата ли ? от къде кураж а? като знае че се стреляше
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аман

    20 0 Отговор
    След дъжд качулка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    13 8 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    Е нема такъв Умник кът теб. Дай да ги гръмнат всички, щот си знаят за риска.
  • 9 Решението

    20 6 Отговор
    Спешно закон за притежанието на огнестрелните оръжия и лична самоотбрана

    Коментиран от #14, #18, #38

  • 10 Тома

    20 2 Отговор
    Аз пък като чуя че цигани набили полицай и му вземат пистолета направо ми се къса сърцето
  • 11 Перо

    29 1 Отговор
    Охраната на държавната граница не е полицейска работа, а военна! От както дадоха тази дейност на полицията,започна страшна некадърност,мързел и корупция! През соца милицията нямаше достъп и до втора гранична зона!

    Коментиран от #13, #31

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 оня

    27 2 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Е как няма да я дадат на полицията, след като разтуриха армията, рязаха техника за скрап и подаряваха:)) Това е целта на сащисаните. Да дерибействат по света:)) А тези атлантико-еурогейзери, като трабантиньо трябва да се разстрелят:))
  • 14 Перо

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Решението":

    Разрешителните за притежание на оръжие за самоотбрана и защита е силно корупционна практика! Даже да отговаряш на всички изисквания по закон и подзаконови актове,документирано,н-ка на районното,ако не е заинтересован лично, по неизвестни и непубликувани критерии има присвоено правото, само по негово усмотрение да решава въпроса за личната ти и на семейството сигурност. Той законно е над закона и въпроси опира до съд! За да не носи бъдеща отговорност,обикновено решението му е: НЕ!

    Коментиран от #16, #20

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 2 Отговор
    А,колко трябва да им се даде???когато сложат униформата ,е редно да са преминали това упражнение в школата!Ще се окаже ,че стрелбата е по сложна от конструиране на космически кораб.........
  • 16 Ришението

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Отнася се за нов закон узаконявящ употребата му при защита на собственоста и личноста ти
  • 17 доко

    5 1 Отговор
    опи пак грешка..подготовката е следната..работа с триногата и четириногата 12 часа без стоп и усвояване на науката за глобите опии..а стрелбите оставете на генерала от банкя боко 1 ви великии
  • 18 Аз.....

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Решението":

    Да Но за да мине тъкав закон трябва да се промени конституцията!
    Неприкосновенност на собствеността .
    Това и разковничето.Словакия е премер!!!
  • 19 Гранични войски

    10 0 Отговор
    до коментар N3 ,, Бивш граничар ,,
    Може би визирате работата като граничен полицай, аз съм служил ( редовна военна служба, когато все още я имаше ) в Гранични Войски ( тогава все още не бяха станали Гранична полиция ). Та като войници отбиващи редовна военна служба в такова поделение имахме стрелби по 2-3 пъти в седмицата ( реално през ден ) по средно 50-75 патрона на стрелба в зависимост от мишените и упражненията които се изпълняваха....или по около 150-200 патрона на седмица...и така цяла година. Така че , явно има значение на местно ниво от самото поделение ( застава ) и т.н. Но...како и да е , каквото било-било, тези години са безвъзвратно отминали, за добро или лошо...само времето ще покаже.
  • 20 Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    МВР-ОПГ
    Всички началници на ОД на МВР трябва да бъдат сменени.
    На КАТ също.
  • 21 Иван

    12 3 Отговор
    Какви глупости се пишат! Истината е, че Държавната граница е неприкосновена и при опит за преминаването й не на определените за това места и не по определения ред, следва да се стреля без предупреждение! Тогава ще видим колко голям ще е мигрантския натиск! Но ние сме хуманисти - по нас стрелят, а ние им се усмихваме и ги галим по главичките!
  • 22 кочо

    7 1 Отговор
    граничен полицай---таково същество НЯМА-НЯМА.ИЗМИСЛИХАГО ТЪПИТЕ ПОЛИТИЦИ И АЛЧНОСТТА НА МВР.ПОЛИЦАЙТЕ И ДО СЕГА СА БУХАЛКА ЩИТ И МЕЧ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.БОЙКО БОРИСОВ РАЗВРАТИ И РАЗВАЛИ МВР ЧРЕЗ ПАРИ И ДЪРЖАВНА ЗАЩИТА ЗА НЕДОСЕГАЕМОСТ ЗАЩОТО СЕ Е УЧИЛ ОТ БАЙ ТОШО И ДС.НУЖНА Е ОСНОВНО ПРЕУСТРОЙСТВО НА МВР И КАТ.
  • 23 сашо

    7 1 Отговор
    СТРАХ УЖАСЕН СТРАХ ТРЕСЕ ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СЕ ДОПУСНИ ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ БЪЛГАРИ ДА ПРИТЕЖАВАТ ОРЪЖИЕ ЗА САМОЗАЩИТА.ИМА ЕДИН КАЛПАВ И ПОЛИЦЕЙСКИ ПАСКВИЛ НАРЕЧЕН ЗАКОН ЗА ПРИТЕЖАНИЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ.ТРЯБВА НОВИЯТ ЗАКОН ДА СЕ СЪСТАВИ ОТ ГРАМОТНИ ЕКСПЕРТИ ИДА СЕ ЗАПИШЕ ВЪВ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 случаен

    5 1 Отговор
    само бойни патрони и стрелба без предупреждени,стига тъпа демокрация
  • 26 Бай Конур

    2 0 Отговор
    Мисирките поне сетиха ли се да питат тоя капацитет от къде знае, че е застрелян от мигранти? А от къде мигрантите са се сдобили с нарезно оръжие? Карабина? Калибърът на карабината съвпада ли с нато стандарта???? Все едни такива закачливи въпросчета, присъщи за истинска журналистика. За съжаление територията ни разполага само с мисирски дръжки на микрофони, кухи и необразовани, неспособни да зададат и елементарен въпрос

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 един от многото

    5 0 Отговор
    И по 22 пълнителя дневно да стрелят , докато не вземат да стрелят по всеки нелегално проникнал в страната ни , ситуацията ще е същата!
  • 29 Оня

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бай Конур":

    Те такива са не само мисирките но и полицаите !
  • 30 дядо поп

    6 0 Отговор
    Сакън , недейте , по два пълнителя е много! Икономии , драконовски икономии , да има повече военната помощ за зеленото чудовище!
  • 31 верно ли бе

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Едното време за което говориш на воените книжки на Г.В.пишеше МВР.Едно време армията я нямаше на Д.Г. ивсичко беше О.К.

    Коментиран от #32

  • 32 Според опасността

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "верно ли бе":

    До 1948 г. границата се охранява от армията - 6 учасъка към всяка от първоешелонните дивизии. После се създава Гранична милиция,прераснала в Гранични войски,обачееее... Обаче през 1962г. се случва Караибската криза и Граничви войски са преподчинени на БНА до 1972. Тоест кучето скача според тоягата,тоест според размера на военната опасност. Сега се задава нещо подобно - нахлуване на чуждоземци и от север ,и от юг,а границата се превръща като границата мужду Израел и Палестина.
  • 33 Ной

    2 0 Отговор
    Нещо сте в грешка по един пълнител на шест месеца. Другите патрони сигурно отиват в Украйна.
  • 34 Коко

    1 0 Отговор
    На границата ще става и по-зле след като държавата толерира Украинските трафиканти които са 90%. Когато се заловят се пускат без да се задържат.
  • 35 ганю

    0 0 Отговор
    Карабинерите са с Beretta 98 FS 9x21imi това е пистолет 30000 истрела без засечка
    макаров е модел 1925г. зрасти вие се излагате бе направо сте смешни
    затуй и в България всичко е на това дереже мъка мъка-а-а-а
  • 36 ганю

    1 0 Отговор
    за добра форма по 10 пълнителя на ден
    това е минимално
  • 37 абе шопе

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шопо":

    значи миньра е друга категория човек и е/ нормално / да загине в мина според теб!? знаеш ли при какви условия работят в мините ти си шоп иди виш у шоплъко мина има доста а полицайте цел ден си бъркат у телефона
  • 38 браво бе

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Решението":

    какво отношение има закона за притежание на лично оръжие и некомпетноста на полицията с боравенето и липса на умения със служебното им оръжие и въоражението им масово с Макаров модел 1945/47година
  • 39 72620

    0 0 Отговор
    нещата са смешни и много жалки за съжаление първо като се започне от начина на подбор за СЛУЖИТЕЛИ В СИСТЕМАТА НА МВР И МНО и стигнем до избора на служебно оръжие макаров е употреба след 1947 /48 година късоцевно оръжие създадено за самоотбрана демек близък бой в сгради и подобни има относителна точност при редовно стрелящи до 50м в гръдна мишена до 70/80% успех, в момента има модерни аналогови пистолети на австрийска фирма глог и на хеклер и кох както и на производители от САЩ.Макаров и въобще пистолети заредени с патрон в цевта са доста опасни за носещият го А ако започнеш да го вадиш от кобура и зареждаш е рисково особено ако престъпника е въоражен с револвер вади и стреля и не оставя /боклук/ никой не се замисля и не иска да мисли за служещите в МВР И МНО за тяхната сигурност модерни оръжия и не на последно място липса на срелбища и стрелкова подготовка водена от специалист в областа а не един път в месеца стрелба като на панаир и допълнителният фактор нежелание след стрелба оръжието трябва да се почиства и проверява задължително от инструктор по стрелба или оръжейник