Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Октомври, 2022 15:01 2 094 18

Русия като "спасителка": хиляди са изведени от Украйна към Русия против волята си

  • украински бежанци-
  • спасителка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • бежанци-
  • насилие

Над 13 хиляди са регистрираните случаи на насилствено изведени в Русия украинци

Русия като "спасителка": хиляди са изведени от Украйна към Русия против волята си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Петцифрено е числото на отвличанията от Украйна, което се споменава в досиетата на хуманитарната организация "Helping to leave", която е основана на 24 февруари, когато Русия напада Украйна. От средата на март досега са регистрирани 13 547 случая, но броят на нерегистрираните вероятно е многократно по-голям, подозира Богдана Яковенко от организацията. При нея и колегите ѝ отиват предимно онези случаи, които често не са индивидуални оплаквания, а такива на цели групи от хора, които съобщават, че са били изведени в Русия против волята им. Яковенко и екипът ѝ изчисляват броя на отвлечените на почти два милиона.

Не всички могат да потърсят помощ

Само в отдела на Яковенко 40 служители се занимават с тези случаи. Жената знае, че не всички отвлечени могат да се свържат с "Helping to leave" - някои са задържани в следствен арест, а други успяват да напуснат Русия без чужда помощ. Правозащитниците от Хюман Райтс Уоч също следят за подобни случаи, посочва Белкис Виле. Те също нямат конкретни данни за отвличанията. От Москва обявиха, че в страната вече се намират над три милиона украинци. Не е известно обаче колко от тях са били депортирани там против волята им.

Нищо общо със свободната воля

Яковенко от "Helping to leave" не вярва, че много от украинците са отишли в Русия доброволно. Някои са действали по необходимост, тъй като просто са искали да избягат след седмици криене в бомбоубежища и мазета. Това обаче няма нищо общо със свободната воля. Освен това има и друг признак за това, че има масови отвличания: ясно разпознаваемата систематичност на процедурите. И Яковенко, и Виле съобщават, че засегнатите лица разказват, че извеждането се случва по един и същи начин. Хората от окупираните територии са изпращани в лагери. Обикновено те се намират в Донецка или Луганска област, които Русия анексира в разрез с международното право след псевдореферендуми.

Хората преминават през "процес на филтриране"

Там започва процедурата, която много организации наричат "процес на филтриране". Това включва въпроси за политическите им убеждения и за личните им данни. Вземат се пръстови отпечатъци, търсят се следи от наранявания, правят се снимки. Претърсват се и смартфоните на хората, като някои биват принуждавани да изтриват снимки и видеоклипове. На онези, които са заподозрени, че в бъдеще могат да "създават проблеми" и че са с проукраински възгледи, им се поставят строги условия или биват задържани. След това те са отвеждани против волята им с автобуси или влакове до места в сърцето на Русия.

Нечовешко отношение

Според Яковенко почти всички, свързали се с "Helping to leave" са съобщили за проявено нехуманно отношение към тях. Обикновено хуманитарна помощ не се получава. Според правозащитничката мнозина са в лошо физическо състояние и се оплакват от прояви на омраза и унижения. Украинците, намиращи се в Русия, винаги се изпращат на едни и същи места - например в Ростов, Таганрог, Белгород, както и в районите около Москва и Санкт Петербург. Много от тези хора пристигат в Русия и веднага търсят начин да я напуснат отново, твърди Яковенко. Има и случаи, при които украински деца са отнемани от родителите им и отвеждани в Русия за осиновяване, разказва още тя.

Основният мотив - пропаганда

Според Яковенко има няколко мотива зад отвличанията. Става въпрос за доминация и контрол, но също така и за създаване на наратив, в който Русия е освободителка и оказва помощ на нуждаещите се. Има информация за украинци, на които се е плащало, за да се бъдат снимани в руски пропагандни видеоклипове, където разказват как руснаците са ги спасили. Същото се отнася и за деца, които получават лакомства в замяна на няколко думи пред камера. Яковенко очаква работата на нейната организация тепърва да става по-трудна. След незаконното анексиране на територии от Кремъл, тя се опасява, че повече украински мъже ще бъдат изпращани на фронта, за да се бият за Русия. За организацията "Helping to leave" това означава още хора, които ще търсят начин да избягат.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По точно

    26 6 Отговор
    по тяхна воля са евакуирани докато фашистите не бъдат смазани.

    Коментиран от #16

  • 2 Пич

    30 6 Отговор
    Стига глупости...!!! Всички украйнци , искат да напуснат Украйна !!! Дори и в Русия !!!
  • 3 Госあ

    25 5 Отговор
    Най накрая. Евакуират цивилните и се започва с разчистването на освободените територии. Хлебарка не трябва да остава там.
  • 4 Цяла

    32 5 Отговор
    източна Украйна са си чисти руснаци.

    Коментиран от #6

  • 5 честен ционист

    24 3 Отговор
    То затова няма и един от Мариупол евакуран в ЕС.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Россията е Спасителката

    25 7 Отговор
    Спаси и нас от гаджалята.Укрите са шматки,повлечени от Щатските Амбиции,нищо Повече..Скукаа,историческа скука..
  • 8 Уточнение

    27 6 Отговор
    DW е едно голямо нищо. Сами си се затриха Ха да ви е честито.
  • 9 Точно обратното

    22 8 Отговор
    Западните парцали как лъжат. А истината е, че населението в Украйна иска да се евакуира в Русия. Някои успяха. Но тези, които не успяха се принудиха да тръгнат към полската, румънската граници...
  • 10 Индиго

    7 2 Отговор
    Помощ спасяват ме !!!
  • 11 Запознати

    19 5 Отговор
    Велле пропагандата тръбеше: Русия нямат военни, нямат бомби, всичко старо... И какво стана? Изведнъж Укрия, Дания без ток. Зеленият потник без ВСУ щабове, без администрация. Укрите без телефони. Потникът се мъчи да се свърже с господаря си да му плаче.
  • 12 Пачо

    1 8 Отговор
    Като се смятат за Руснаци да вървят в Русия, какво правят в Украйна .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Спасител

    3 8 Отговор
    Путин спасява Украйна като я изпепелява и избива населението или насилствено извежда оцелелите.,Преди 140 години Раковски е написал по въпроса книга Насилственото преселение на българите в Русия. Нищо ново не са научили.Путин иска да върне историята 100 години назад, но тя въпреки него върви напред.
  • 15 Павел Николаев

    6 0 Отговор
    Грешка на DW - милиони са изведени против волята си ... :D Смешни сте DW
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 И КЪДЕ СА РЕГИСТРИРАНИ

    4 0 Отговор
    КАЖЕТЕ ДЕ ! ЩО НЕ ПИШЕ !?
  • 18 В РУСИЯ ЩЕ ПОЛУЧАТ И ЖИЛИЩА И СИГУРНОСТ

    4 0 Отговор
    ....... НАСИЛА !
Новини по държави: