Last news in Fakti

23 Декември, 2022 13:03 3 586 23

Бодливата сурвачка на проф. Пламен Киров

  • проф. пламен киров-
  • парламент-
  • конституционно право

В продължение на 15 минути преподавателят по конституционно право даде интервю в „Денят започва“ по БНТ от което се разбра, че народните представители или не познават конституцията, или я тълкуват всеки по своему

Бодливата сурвачка на проф. Пламен Киров - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В продължение на 15 минути преподавателят по конституционно право даде интервю в „Денят започва“ по БНТ от което се разбра, че народните представители или не познават конституцията, или я тълкуват всеки по своему.

Професорът цитира примери, които фактически потвърждават предчувствието на българското общество, че в парламента се взимат решения зад неговия гръб. Един от тях е начинът на ратифициране на договори, без обнародването им, под насловието „секретни“. Всички държави, които доставят оръжие на Украйна публикуват списъка на военните доставки. Ние не?! - заяви професорът. И не само това. Преди взимане на решението, украинският посланик е представил по една от българските телевизии точен списък на български бойни съоръжения, които да им бъдат доставени. Защо никой не задава въпроса - от къде знае посланика с какъв материал разполагаме? Професор Киров знае. И не само знае кой е „доносника“, но дори призовава на извършилия на „шпионска“ дейност да бъде снет депутатският имунитет и случая да бъде даден на прокурора!

За да се избегнат подобни отклонения в управлението на държавата, конституцията задължава всички обсъждания, договори и ратификации да бъдат обнародвани, преди окончателното им гласуване – припомня професорът. В противен случай, без острия поглед на обществото в работата на законодателната и изпълнителната власт, както се изисква по закон, могат да се допуснат аномалии с неизлечими последици. Такъв е примерът с „Плана за възстановяване“, подписан от министър председателят Кирил Петков, практически в оставка, на 16/07, докато правителството на „Продължаваме Промяната“ е санкционирано с Вот на недоверие на 22/6, цели 25 дни преди това! Професорът определя тази грешка като фатална за българската икономика, защото от прибързаност или от некомпетентност, Кирил Петков подписва „смъртния акт“ на топлоелектрическите ни централи „Марица Изток“.

Някои със сигурност ще кажат, че професор Пламен Киров има Зъб на „Канадския спасител“, защото с един замах успя да дисквалифицира мекушавият академик Николай Денков, настоящият кандидат за министър председател на „Продължаваме Промяната“. Пламен Киров заяви, че познава Денков и не желае да говори за него по лични съображения. Преди да се въздържи от допълнителни подробности, той обаче определи Николай Денков като най-лошия министър на образованието. От по-голяма гръмогласна „дискретност“ - здраве му кажи!

Относно безкрайното протакане на сроковете за мандатите, професор Киров също е безжалостен. Няма подобни законодателни „ластици“ в конституцията. Правителство се прави веднага след приключване на изборите. Дава се втори или трети мандат без протакане. В случай на неуспех се правят избори без да се държи сметка дали е зима, пролет или лято. В случай на нужда дори и на Нова година е възможно да гласуваме.

Водещите Симеон Иванов и Христина Христова не вярваха на ушите си. „Значи сме в конституционна криза?“ - осмелиха се да попитат те. Професорът кимна с едно кратко -да.

Последва естественият въпрос – до кога?

„Докато пристигне посланикът на една известна държава.“ С многозначителна усмивка приключи професор Киров.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конституционалист

    17 18 Отговор
    Професор Киров май работи за едни другаре, защото В МОМЕНТА конституционната криза я създава Радев. Интересно, защо не се говори за това, че кауня се меси в работата на властите в България по безпрецедентен начин? Защо не се говори за политическото му кадруване, както в изпълнителната власт, така и с мандатите?

    Коментиран от #4

  • 2 Некой си

    39 6 Отговор
    Факти, поздравления за представената РАЗЛИЧНА гледна точка!
    Жалко, че българите с повече от три мозъчни гънки са масово с промити мозъци и мислят с фейса, телевизора или туитър.
    Още по-жалкото е, че това не е само в България.

    Коментиран от #8

  • 3 ха ха

    39 2 Отговор
    е то ако не е гриф секретно , как ще се краде ? като южен поток , като ядреното гориво , като хартиените самолети , като соларките , още безброй такива
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Некой си

    23 5 Отговор
    Драги, не ни е виновен Радев.
    Виновни сме си сами, щом на избори гласуват 30% и си избираме ментално болни като възраждане и слави, престъпници като ГЕРБ и ДПС и продажници като ДБ и ПП. За БСП - за умрелите или хубаво, или нищо.

    Коментиран от #18

  • 6 Демократ

    16 33 Отговор
    Комунистическият професор- преподавател чете Конституцията както дявола евангелието. Интересно как все в интерес на антидемократичните сили в България. Конституционният съд също е политическо творение,както и ВСС, министерският съвет на съдебната власт.Точно затова България е на дъното и няма светлина в тунела.Държава без правосъдие не може да се развива,тя се спуска в пропастта. Румъния е пример как държава от соц.лагера трябва да се освободи от пагубното влияние на Кремъл.Другите бивши соц.страни са били части от западни империи, благодарение на което бързо се реставрираха.

    Коментиран от #12

  • 7 Голем смех

    12 20 Отговор
    Значи и в Конституционния съд е пълно с червени изкопаеми. Де е Киров на кирия?
  • 8 Идuoтuзмът

    2 13 Отговор

    До коментар #2 от "Некой си":

    не е гледна точка, ватник!
  • 9 безпартиен

    17 5 Отговор
    И никой не смее да каже,че решението е едно-ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЛУСТРАЦИЯ!Така 45 години им градихме "развит социализъм" на едни взели власт с оръжие и задържали я с писалката!Сега вече 33 години правим "демокрацията" за децата и внуците на предишните!
  • 10 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    36 0 Отговор
    Г-Н ПРОФЕСОР,
    МОЛЯ ВИ проведете един курс по "следдипломна квалификация - конституция на България и нейното значение" на тези натискачи на бутони в Народното събрание.
    От 240 човека там в дебатите участват не повече от 20човека, всички останали стоят и гледат дали палеца е нагоре или надолу. Това са натискачите на бутони.
    Заплащането което получават за това е прекалено голямо, да не кажа недопустимо.
    прав сте за всичко което казвате, но надали някой ще Ви чуе.
  • 11 Бамбука

    12 18 Отговор
    България беше "рай", дойде Кирил Петков за половин година и ни развали рахатлъка. Каквито депутатите, такива и професорите ни.
  • 12 Некой си

    23 1 Отговор

    До коментар #6 от "Демократ":

    Друго си е антикомунистът джудже атанасов, нали!
    Разградски милиционер и член на БКП щял да се бори с комунистите.
    А за откърмения с устава на БКП и пръв семеен приятел на доган - бойкикев нужно ли е да коментираме?
    Къде ви намират?

    Коментиран от #15

  • 13 US колония

    26 3 Отговор
    Сега разбрахте ли американските ПП и ДБ за кой работят, какво беззаконие вършат и как ни вкарват във война без да знаем??
  • 14 Към "политиците" и депутатите:

    12 0 Отговор
    Херо Мустафа , аха-аха да си тръгне, но с новия гаулайтер нещата се позакучиха ! Ами сега ко ша праим без генерална линия и особено ценни указания /ОЦУ/ ??? Ще протакаме и чакаме, депутатската заплата върви! Всеки ден е кяр!
  • 15 Демократ

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    Странни реакции.Говоря за Пламен Киров конкретно и защо България е на дъното. Защото не се прочисти от комунистите.Нали всички комунисти,начело с мутрата Борисов се направиха на демократи и евроатлантици, а нямат нищо общо.Измислената кохорта от демократи не са никакви демократи,а ченгета и комунистическа номенклатура.Това е тежкия проблем на България.
  • 16 За протокола

    12 0 Отговор
    Щом законодателната и изпълнителната власт не спазват законите, а съдебната си затваря очите за това, значи положението е безнадеждно и се нуждаем от пълен рестарт на държавата.
  • 17 Всички знаят

    11 0 Отговор
    Никой не спазва законите в България, защото няма отговорност и последствия! Разградена и окрадена държава! Всичко идва от несменяемите партийни върхушки!
  • 18 Митю стомната

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    е ти като не харесваш никоя от тези партии, предполагам си от Яневите умници или от Умерени радикали от Горно надолнище
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хихи

    0 0 Отговор
    Гласувай!!
    Кипи на Кирчо и Кокорчо(тях Радев ни ги натресе) билет за Титаник!
    Спаси България!!
  • 22 Айде без псевдо-експертност

    0 0 Отговор
    Ама комарад БКП-професоре, нали, вие, комунистическите паръчкови партийно-уредени "професори" (Киров, Герджик-туфалак, Близнак-блюдолиз, Боби Велчаки, Петър-танчевия, Ненковия, оня д-р-плагиата почетен консул и син на ДС-полк. от милиционерския заначтчийски обор в Симеоново, .....) ги учите на "право" по партийно-олигархична мутро-милиционерска и мафиоско-масонска ЦЕЛЕСЪОБРАЗНЗНОСТ със заобикаляне, незачитане и директо безнаказано нарушаване на ПРАВОТО и СПАРВЕДЛИВОСТТА, с абсолютната безотговорност, безнаказност, че и несменяемост на тия депутати-партийци, прокурори, съдии, нотариуси, .... с набързо $+€-оформени от вас дипломи за "юристи" от ЮЗУни, ТърнУни, СофУни, ....... ?!
  • 23 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Тази "перфектна" посткомунистическа Констиуция, в която са заложени "мините" на безконтролния Главен прокурор и Президентското "служебно управление!? Дали това са просто случайности??? Не мисля...