Last news in Fakti

10 Януари, 2023 19:00 4 734 13

Египет: мегаломански блясък и слухове за банкрут

  • инфлация-
  • египет-
  • банкрут-
  • ал сиси-
  • бедност-
  • мегаломания

Дори бедняшкото ядене с боб, лук и хляб вече не е по джоба на много египтяни

Египет: мегаломански блясък и слухове за банкрут - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко след изгрев слънце първите клиенти застават пред подвижната сергия, където се раздава храна. Фасул, лук, олио и хляб - или просто "фул" - това е името на популярната в Египет закуска, която засища с много калории. Тя е особено ценна за хората, които вършат тежка работа, но нямат много пари.

Един от тях е Ашраф Хамам, който разнася щайги и кашони из центъра на Кайро. Напоследък той се чувства все по-притеснен финансово. "Никога не съм бил богат, но преди поне можех всеки ден да си позволявам "фул"", споделя той. През последните месеци цената на закуската се е увеличила повече от двойно, а на някои сергии дори и тройно. "Сега ям само евтини бисквити за закуска", казва мъжът.

Боб, лук и хляб

Много египтяни вече не могат да си купят дори бедняшко ядене като „фул“. „Как да си го позволим?“, питат все повече хора в най-многолюдната арабска държава. А икономическата ситуация става от ден на ден по-окаяна.

Недоволството в страната расте, дори и в социалните мрежи. Това е важно, защото който в Египет критикува властта в интернет, рискува да попадне в затвора. Въпреки това сред населението се усеща силно брожение - признак, че кризата вече е станала твърде унищожителна.

Икономическата криза междувременно се превърна и във валутна. Стоки стоят блокирани месеци наред в египетските пристанища, тъй като вносителите не могат да платят. Страната, разположена край делтата на река Нил, изпитва недостиг на чуждестранна валута. Голяма част от международния капитал я напусна след пандемията от коронавирус и началото на войната в Украйна.

А рязкото повишаване на лихвените проценти по света направи перспективата за национален фалит доста вероятна, твърдят наблюдатели. "Това е класически случай", казва икономистът Ваел Гамал. През 80-те години на миналия век в много развиващи се страни се случи именно това, след като ниските лихвени проценти бързо бяха заменени с по-високи. "Стигна се до банкрут", казва той.

Престижни проекти на кредит

Наистина ли Египет е притиснат до стената? Според икономическата журналистка Бисан Касаб състоянието на страната не се дължи само на външни влияния, а е резултат и от действията на правителството, което реши да финансира мегаломански проекти с помощта на външни дългове.

В покрайнините на Кайро, например, се изгражда новата столица. Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси е хвален за престижния проект, въпреки че той не отговаря на непосредствените нужди на страната. Компании, тясно свързани с военните, са превърнали половината страна в огромни строителни площадки, финансирани с кредити. В същото време липсват пари за социални грижи и образование.

Ал-Сиси затвърди авторитарната си власт

Ал-Сиси многократно е бил критикуван от Запада за нарушаването на човешките права в страната. Независимо от това той си остава близък стратегически партньор и за американците, и за европейците, което укрепва авторитарната му власт.

Междувременно египетската валута се девалвира от ден на ден, а черният пазар процъфтява. Докато заплатите и пенсиите остават ниски, цените летят нагоре. Цената на традиционната египетска закуска за бедняци навярно също ще гони нови рекорди.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    26 1 Отговор
    Що, бедняшкото ядене пържени, варени яйца вече не е по джоба и на българина - едно яйце 70ст 👍🏻

    Коментиран от #2

  • 2 Хаха

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Бедняшкото ядене хляб и сирене - сирене 25лв/кг палмово масло👌🏻
  • 3 Гориил

    7 4 Отговор
    Защо Европа не изхрани стотици милиони жители на Египет ? Ако не го направите днес, те ще се появят в дома ви при вас утре.
  • 4 Болсонаро

    16 0 Отговор
    Бедняшкото ядене краставица и домат - 7лв/кг
  • 5 Гориил

    8 7 Отговор
    В России есть горы зерна и мяса. Их достаточно, чтобы накормить два Египта. Почему Европа глупа ?
  • 6 Хеопс

    9 1 Отговор
    Древните строители на пирамидите са яли банички напоени със захарен сироп,говеждо и риба от Нил.Пили са вечер и бира и са викали ,,Урааа,да живее фараона!,,
  • 7 дядото

    6 4 Отговор
    идва ред и на египед.ал сиси отказва да клекне пред англичани и американци и ще му се наложи да им противостои.успех на египед,в предстоящата му борба.
  • 8 Хохо Бохо

    6 11 Отговор
    Руснаците са още по-големи нещастници..
  • 9 Бедуин, т.е. беден .у.

    6 1 Отговор
    Е нЕма как баце пустинята да изхрани 120 милиона египтяни! Освен ако не започнат да ядат пясък...
  • 10 Анонимен

    8 1 Отговор
    А къде е украинското жито което уж трябваше да спасява бедните от глада Къде е ООН която уж се застъпи за износа на това жито ? ООН има механизми да доставя жито на бедните почти без пари НО КОЙ спира тези процеси и иска да си напълни джоба и гладните да получат само трохите от това жито

    Коментиран от #11

  • 11 Евро антибългарин

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Елементарно, Уотсън! Украинското фуражно радиоактивно жито е в БГ! На цена 25 стотинки килото! От него се произвежда "брашно" по 1.50 (на промоция!), "хляб" по 1.50 килото (пак на промоция!) и "тесто" по 3 лв килото (позна, пак на промоция!). Цените на трите промоционални стоки са от тазиседмичното списание на голяма немска верига хипермаркети.
    Едно време по цял ден твърдяха, че съотношението жито:брашно:хляб трябва да бъде 1:2:4, и е логично да бъде така. В момента е 1:6:6! И как тестото е ДВОЙНО по-скъпо от хляба? нЕма такава "държава" (мразя чалгаря!)!
  • 12 Гогата

    5 1 Отговор
    Е, от 11 милиона души преди един век, сега са 95 милиона. А водата на Нил намалява, пустинята расте...

    Един живеещ в Германия египетски учен се възмущаваше, че мигрантите от Египет в Германия се оплаквали, ако им дадели само двустайно жилище от държавата. В Египет, пишеше той, жилищната криза е такава, че двустайно жилище човек може да успее да купи може би към средна възраст

    Семейно планиране?

    Коментиран от #13

  • 13 Фараон

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гогата":

    Не сме 95, 120 милиона сме! След няколко часа ще сме 130... Кво да ти кажа - убава работа, ама египетска. Същото като в БГ - колкото по-нямаш какво да ядеш - толкова повече чавета снасяш. Само че при нас помощи - нанайси...