Last news in Fakti

17 Януари, 2023 23:00 2 569 4

Как Испания успя да овладее инфлацията

  • инфлация-
  • пари-
  • доходи-
  • испания-
  • газови доставки-
  • икономика-
  • ддс-
  • ес

Политиката на Мадрид за овладяване на инфлацията показва добри резултати

Как Испания успя да овладее инфлацията - 1
Снимка: Shutterstock

Да пазаруваш хранителни стоки в Испания доскоро не беше никак приятно, защото цените на стоките се движеха само нагоре. В края на 2022 г. хлябът бе с около 15% по-скъп от предишната година. Млякото скочи с 30%, а зехтинът - с 25 на сто.

Не би било преувеличено, ако кажем, че за Испания новата година започна с нов късмет. Последният пакет от облекчения на лявото правителство влезе в сила от 1 януари. За период от 6 месеца вече намалената ставка на ДДС от 4% върху основните хранителни продукти напълно ще отпадне. А облагането на олиото и пастата за първото полугодие ще бъде с 5 вместо 10 процента. Целта е намаленията да доведат до ограничаване на инфлацията. Испания вече се справя по-добре от всички останали страни в еврозоната. През декември инфлацията беше 5,6%, докато в Германия цените се повишиха с 9,6 процента. Защо Испания се справя по-добре от Германия?

"Иберийското изключение"

Икономистът Хосе Карлос Диес коментира, че въвеният през май таван на цените на тока и газа в страната е допринесъл най-силно. "Испания може да си позволи тавана върху цените, защото страната е направила добро планиране на газовите доставки. Имаме газопровод с Алжир - такъв какъвто Германия има с Русия, но той е допълнение, а не е без алтернатива."

Първоначално Брюксел одобри с колебание "иберийското изключение", отнасящо се за Испания и Португалия. ЕС имаше своите опасения за спазването на правилата за конкуренцията на общия пазар. Но изключението вече се усеща от испанските потребители на електроенергия чрез сметките им за ток. През ноември миналата година цената на електроенергията е била с 22% по-ниска от тази през същия месец на 2021 година.

Ще усетят ли крайните потребители намалението на ДДС?

В супермаркетите частичното поевтиняване се усеща. Един литър зехтин вече не струва средно 7,55 евро, а 7,21 евро. Килограмът ориз е поевтинял с десет цента. Половин килограм грозде се предлага за 3,07 евро, докато преди Нова година беше 3,19 евро.

Все още не е ясно доколко намалението на ДДС ще стигне до крайния клиент. През първата седмица на януари испанската организацията за защита на потребителите FACUA подаде сигнал до регулаторните власти срещу 7 търговски вериги, които не са отразили намаленото ДДС в своите цени. Организацията планира редовно да наблюдава цените.

В годината на изборите опозиционната консервативна Народна партия твърди, че идеята за намаляването на ДДС е нейна. Тя обаче критикува това, че ставката върху месото и рибата е останала без промяна. Тези храни играят важна роля в испанската кухня.

Пакет от облекчения на стойност 45 млрд. евро

Лявото правителство на Педро Санчес планира още финансови инжекции за испанците. Хората с ниски доходи ще получат еднократен годишен бонус през 2023 г., а пенсиите ще бъдат увеличени. Още през миналата година гражданите се възползваха от ограниченията на цените на наемите, от евтините билети за обществен транспорт и от субсидия за цените на горивата.

Испания е похарчила общо 45 млрд. евро за различните мерки за подпомагане и облекчение. Отчасти те бяха финансирани с допълнителни данъци за компаниите. Испания въведе на практика и една идея, която бе горещо обсъждана в Германия - данък върху свръхпечалбите. Тя се прилага за период от две години върху банките и енергийните компании.

Устойчиви икономически мерки или предизборни подаръци?

Дали обаче антикризисните мерки на Испания са въведени с оглед на предстоящите избори през 2023 г. или са икономически обосновани? Вероятно се касае за смесица от двете. Те се оказват донякъде успешни, защото Испания се справя относително добре с кризите.

И макар че Германия също изплати големи пакети с облекчения, страната може да си вземе урок от газовата политика на Мадрид, смята икономистът Диес. "Мисля, че Германия трябва да копира испанския модел. Не са необходими тръбопроводи, а пристанища с терминали за втечнен природен газ, което дълго време не беше осъзнавано. Това беше сериозна грешка."

Испания, от своя страна, би могла да научи нещо от Германия по други теми като държавния дълг и високата безработица. С 12,4%, страната се нарежда на последно място в еврозоната, докато Германия е сред отличниците със своите 3 процента безработица.

Автор: Кристина Бьокер


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    7 0 Отговор
    тук цените падат ама нагоре!
  • 2 Мале

    5 1 Отговор
    Както знаем на Дойче 3еле може да се вярва...
  • 3 С помощи от банките

    1 0 Отговор
    Парите за този пакет от 45 млрд.евро сигурно поне от части идват от Ев. централна банка, което си е увеличаване на дълга
  • 4 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Ето това се казват Fake News ..Да махнаха Ддс-то на някои продукти ,но няма закон който да спре тавана на продуктите. И така магазините си увеличиха цените на каквито си бяха преди с същото ДДС,поздрави от Испания
Новини по държави: