24 Януари, 2023 07:55 6 236 69

Няма кой да работи в германските ресторанти и хотели

  • инфлация-
  • германия-
  • мигранти-
  • ресторант-
  • хотели-
  • работа-
  • заплата-
  • рецесия-
  • хотелиерство

Само в този бранш има около 50 хиляди незаети работни места

Няма кой да работи в германските ресторанти и хотели - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че през миналата година германските ресторантьори се радват на сериозен ръст в оборота, отрасълът продължава да е в криза. В цялата страна се отчита недостиг на десетки хиляди работници, а според браншовата организация DEHOGA проблемите с работната ръка вероятно ще се задълбочат през следващите месеци.

Понастоящем има около 50 000 свободни работни места в ресторанти и кафенета, хотели, къщи за гости и други бизнеси в сферата. "През пролетта броят им ще се увеличи значително", предупреждава говорителка на браншовата асоциация. Необходими са квалифицирани работници и служители във всички области - от работещи на пълно работно време до временно заетите лица. Особено в малките и средни бизнеси в селските райони конкуренцията за служители е огромна.

Според доклад на държавната банка за възстановяване и развитие KfW именно ограниченото предлагането на квалифицирани работници е в основата на риска ръстът на благосъстоянието в Германия да спре. Недостигът на работещи и слабото развитие на производителността в предприятията застрашават германската икономика. Ако нищо не се промени, до края на това десетилетие Германия ще навлезе в "епоха на трайна стагнация, а може би и на продължително свиване на благосъстоянието", предупреждават експертите на банката.

От бранша разчитат на имиграцията

Експертите на KfW предлагат три спешни мерки - осигуряване на работа на повече хора в Германия, привличане на повече имигранти в страната и повишаване на производителността на труда. Нито една от тези мерки не може да реши проблема сама по себе си. От ресторантьорския и хотелиерски бранш също се надяват на добро развитие заради положените усилия за преквалифициране на кадри. След като много служители потърсиха друга работа по време на пандемията от Ковид-19, например в търговията на дребно и логистиката, много от тях се завръщат към гастрономията, обясняват от DEHOGA. През октомври 2022 г. броят на заетите лица все още е с 3,7% под нивата отпреди кризата. Надеждите се възлагат на планираната имиграционна реформа, казва говорителят на браншовата организация. "Нуждаем се от нови правни възможности за целенасочена трудова миграция от трети страни." Този бранш в Германия предлага повече от един милион работни места.

Индустрията се нуждае от "ново начало"

Синдикатът Nahrung-Genuss-Gaststätten (NGG) не е толкова оптимистично настроен за хотелиерския и ресторантьорския бранш. Основният фактор при набирането на персонал е заплащането, което в много случаи е съвсем малко над минималната работна заплата, казва председателят на NGG Гидо Цайтлер. Неотдавнашно проучване сред членовете на синдиката, в което участваха предимно дългогодишни служители в сектора, показа, че около една трета от тях не виждат дългосрочна перспектива за работата си.

В дългосрочен план индустрията вероятно ще се сблъска с още по-голям недостиг на персонал поради дългите смени и работата на график, смята Цайтлер. Той очаква това да доведе до по-кратко работно време на заведения и хотели, повече неработни дни и ограничени възможности за резервации. Повече служители могат да запълнят липсите в бранша само при по-добри доходи. В бъдеще 3000 евро бруто на месец трябва да бъде минимумът за квалифицираните работници. Индустрията се нуждае от "истинско ново начало", казва Цайтлер.

Ръст на цените и повече приходи

През изминалата година индустрията до голяма степен се възстанови от шока, причинен от пандемията. Според предварителната оценка на Федералната статистическа служба оборотът през 2022 г. е нараснал с 47% в сравнение с предходната 2021 г., която беше белязана от локдауни. Наблюдава се силно увеличение на цените. Като се отчете и то, ресторантите и хотелите са имали средно дори с един процент повече приходи през миналата година, отколкото през 2019 г. В сравнение с 2021 г. те са увеличили номиналните си приходи с 57%. Прегледът на първите единадесет месеца на 2022 г. показва, че хотелите и другите места за настаняване са успели да увеличат оборота си по-силно от сектора на гастрономията. При тях реалното увеличение е с 64,2% в сравнение със същия период на предходната година. За сравнение при ресторантьорите реалното увеличение е с 40,6%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пентагончев

    72 0 Отговор
    С толкова много тарамбуки и пак няма кой да работи ! Всички въпроси към фрау Меркел

    Коментиран от #3

  • 2 ХАХАХА

    62 3 Отговор
    Абе стига с тая Германия, слугите от България отдавна ги обслужват ,нали това беше целта на "демокрацията ". А и какво лично я засяга България имат ли или не персонал.

    Коментиран от #27

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    56 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пентагончев":

    😀😀😀
    Ами те все ядрени физици, кардиохирурзи и куп професори отидоха от Афганистан до Украйна там
    ‼️‼️‼️
  • 4 Германец

    27 14 Отговор
    Вчера бях на ресторант. Оставих на келнера 25 евро. Те не чакат на минимума, тъй че на който му се работи - има добре платена работа :))) Това не засяга мързеливи и тарикати. :)))

    Коментиран от #12, #25

  • 5 Тито

    60 2 Отговор
    Живял съм в Германия 12,г не плащат нищо искат хората да им работят без пари високи цени на квартирите всичко е скъпо и за това има толкова свободни работни места.

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Русофил

    24 1 Отговор
    Ще ги напълнят с балгарани, а догодина и макета и албанци
  • 7 Гарабед

    34 3 Отговор
    Да отида да работя в Германия, найн данке.

    Коментиран от #11

  • 8 Германец

    12 19 Отговор

    До коментар #5 от "Тито":

    "Живял съм в Германия 12,г не плащат нищо искат хората да им работят без пари" Какво си работил? :))
  • 9 Исторически парк

    42 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тито":

    Нали беше голям кеф в чужбина и големи заплати бе кво стана ;)

    Коментиран от #16, #66

  • 10 комунистче

    44 2 Отговор
    25 евро в Германия, са като два лева и 50 стотинки в България, с толкова работна сила от цяла Европа събрана там, щом няма кандидати за тези места, значи условията са лоши, кой ще ти пътува до селската кръчма на работа, къде ще ти живее, кога ще ти се прибира, обичайните проблеми на капиталистическите собственици, които не им дреме за нищо, освен за печалбата им

    Коментиран от #13, #55

  • 11 Германец

    7 14 Отговор

    До коментар #7 от "Гарабед":

    Ние и не търсим мързеливи, които само чакат някой нещо да им "даде" заради "сините им очи". В Германия сини очи с лопата да ги ринеш :)))

    Коментиран от #63

  • 12 Ха ха ха ха ха

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "Германец":

    Бил си на ресторант и си оставил 25 евро бакшиш, или работиш в ресторанта и на теб са оставили бакшиш? :))) ама това са подробности, нали:))))

    Коментиран от #15

  • 13 Германец

    3 14 Отговор

    До коментар #10 от "комунистче":

    "25 евро в Германия, са като два лева и 50 стотинки в България" Затова си беден, щото си мислиш е това, което си написал. 25 евро са си 25 евро. :)))
  • 14 фАНТОМасс

    27 2 Отговор
    И по-зле ще става ! Не бойте се ! Въпрос на време и на ксенофобия !
  • 15 Германец

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ха ха ха ха ха":

    Бях на ресторант и оставих 25 евро. Бакшиш е турска дума. Тук се използва "тринкгелд" а още по-добре "данкешонгелд". П.С. Само сега не ми разправяй как Германия била Турция, че ще умра от смях :)))

    Коментиран от #17, #22, #39, #56

  • 16 Германец

    11 12 Отговор

    До коментар #9 от "Исторически парк":

    "Нали беше голям кеф в чужбина и големи заплати бе кво стана " Що, 2500-3000 евро за келнер малко ли е? В България колко са ви заплатите? :)))
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ФЕЙК

    36 1 Отговор
    Мързелът и експлоатацията на чужди народи е основна евроатлантическа ценност. Те германците са закъсали за работна в ресторантите, но англичаните го закъсаха и в държавното управление за това там си наеха пакистанци, индийци, африканци и всякакви други освободени колониални роби. В древния Рим ги наричали ЛИБЕРТИНИ, КОИТО НАКРАЯ ОБРАЛИ ГОСПОДАРИТЕ СИ, СТАНАЛИ ПО-БОГАТИ ОТ ТЯХ И ИМПЕРИЯТА загинала!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Германец

    8 16 Отговор

    До коментар #18 от "ФЕЙК":

    Ся, последно, Запада кога ще "загине" окончателно ? :)))) Преди 40 години ни разправяха как "Запада ей сега ще се срути", пък то какво станА :)))
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 комунистче

    13 3 Отговор

    До коментар #15 от "Германец":

    бай да уей, как реши че съм беден, може да съм по богат от теб, представи си го и тоя вариант, но май няма да ти е лесно, виждам че ти липсва интелектуална мощ и дълбочина по хилавите ти и плитки постове

    Коментиран от #26

  • 23 Аспарух

    3 22 Отговор
    Споко ,като започне гражданската война и Кадирката заедно с Готвача започнат клането, Европа ще бъде залята от бягащи руснаци.Това ще е работната сила
  • 24 Германец

    4 12 Отговор

    До коментар #21 от "Райнхард":

    Случайно ли е, че точно в Източна Гемания, където ви мачка руския ботуш, сте най-силни АфД? :)))

    Коментиран от #36

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Германец

    5 19 Отговор

    До коментар #22 от "комунистче":

    Ми, "реших" щото човек, който има такива нереалистични представи за парите, няма как да е богат. :))) Освен "духовно" де. Знам, че много русофили се гордеят, че са много "богати" духовно, щото когато са били млади са чели за Ленин и Митко Палаузов. :)))

    Коментиран от #33, #64

  • 27 ГЕРМАНИЯ

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Никой не те кара на сила да ходиш в Германия...имаме глава на раменете, всеки сам решава.....за едни е зле за други добре.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Селянин

    34 1 Отговор
    Съвсем нормално. Всеки иска работници, но на никой не му се дават пари и хората предпочитат да са на социалната помощ и да цъкат на плействейшъна вместо да бачкат нощна на крак като келнер за малко повече пари. Германците сами си го направиха всичкото това. В един момент ще се усетят и ще дръпнат юздите на социалното подпомагане, но тогава ще почнат бунтовете и ще ядат попарата каквато сами си надробиха.

    Коментиран от #34

  • 30 Германец

    3 22 Отговор

    До коментар #25 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    25 евра е парите доплнително възнаграждение за келнера за доброто обсъжване. Сметката беше 280 евро. Ти кога за последен път си похарчил 300 + евро в ресторант? :))) Да се поуча от "богати" като теб :)))

    Коментиран от #42

  • 31 Тез пък...

    28 0 Отговор
    Събраха няколко милиона хрантутници и паразити и пак нямат работна ръка....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 КАТО ГЛЕДАМ ЩО БЪЛГАРИ

    6 5 Отговор

    До коментар #26 от "Германец":

    Заминаха да бачкат в Германия......явно е по добре от тука....
  • 34 СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Селянин":

    В Германия свършиха...не бачкаш ли, си аут
  • 35 Германец

    0 9 Отговор

    До коментар #28 от "комунистче":

    Написал си, но нещо написаното не отговаря на реалността, та затова ти коментирах поста. А ти коментира човека зад поста, а не това, което ти е написал. Виждам, че в България на 25 евро ДОПЪЛНИТЕЛНО възнаграждение от ЕДИН клиент се мръщите. Явно там всички карате РолсРойс и ядете омари за закуска. Няма лошо. Остава ви и време за "етикет" :)))))
  • 36 Райнхард

    28 2 Отговор

    До коментар #24 от "Германец":

    Озитата или источногерманците в своята същност са най-доброто от Германия--саксонци и прусаци! Но не там е въпроса..Във ФРГ навремето,амишите(САЩ) дадоха финансов просперитет,но ограбиха душите на хората чрез десетилетно промиване на мозъка превръщайки ги в едни безволеви както те целяха роби. В Източна Германия случая е точно обратния-руснаците не осигуриха просперитет,но нямаше това ментално мачкане на народа и там немския дух оцеля и от там ще започнем съграждането на Нова Германия!

    Коментиран от #40

  • 37 ЕС ВЕЧЕ ТЪРСИ ДРУГИ ДА БАЧКАТ

    5 0 Отговор
    Като гледам летото по слънчака колко рускини бачкат.....
  • 38 ГЛЕДАМ ГЕРМАНЕЦА

    2 0 Отговор
    Ходи и бачка без да коментира и да се пазари....знае че за тая работа парите да толкова....сам решава дали да почва или не...
  • 39 Хи хи хи

    26 1 Отговор

    До коментар #15 от "Германец":

    Оставил си 25 евро "trinkgeld", защото някой те е поканил, и си ял и пил на аванта.
    Такива фукарии с 50, 100 евро бакшиши го прави само една малка прослойка от тъпи лесно забогатели руснаци, украинци и др. подобна измет. Немеца доста изкъсо си контролира финансите. Особено пък сега!

    Коментиран от #43

  • 40 Германец

    0 10 Отговор

    До коментар #36 от "Райнхард":

    "Озитата или источногерманците в своята същност са най-доброто от Германия--саксонци и прусаци! " Германия е Байерн, Баден-Вюртемберг, границата с Елзас, НРВ и Хамбург. Това го знаят и малките деца в Германия. Всичко останало са алабализми. :))))

    Коментиран от #45

  • 41 един

    7 2 Отговор
    Изглежда и там му намериха лесното,тролове цял ден щракат на клавиатурата и получават мангизки, също като у нас!
  • 42 Ако

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "Германец":

    Ставаше нещо от тебе , нямаше да им робуваш на германците ! Аз съм богат в България ! Когато отида на почивка , германците си правят селфита около моите автомобили !

    Коментиран от #44

  • 43 Германец

    0 5 Отговор

    До коментар #39 от "Хи хи хи":

    " защото някой те е поканил, и си ял и пил на аванта." Ганьо веднага започва да прави теории, на които аз казвам "няма начин теории" :))) Така става, когато от всичко разбираш - излагаш се като говориш за неща, за които нямаш никаква информация.

    Коментиран от #48

  • 44 Германец

    0 10 Отговор

    До коментар #42 от "Ако":

    "нямаше да им робуваш на германците !" А, ето още една теория "вие сте нещастни, защото им робувате". Нищо, че в Германия на всеки е според това, което сам си изработи. Но откъде в Ганьо такава представа за света, той не вижда връзка между собствен труд и положението си :))) Всичко му е схеми и далавери :)))

    Коментиран от #46

  • 45 Райнхард

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Германец":

    Типично по български се хващаш за несъщественото а пропускаш главното...И не ползвай този Ник,немец съм аз,а ти-доволен гастарбайта в което няма нищо лошо разбира се! Приятен ден!

    Коментиран от #51

  • 46 Ааа...

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Германец":

    Ти не си Ганьо , защото работиш в някаква германска касапница ?! А даже
    нямаш интелект да разбираш , какво си прочел ! Мислиш ли , че човек , около чийто автомобили , любимите ти германци си правят селфита , работи за някой ?!
  • 47 Инженери и архитекти

    19 1 Отговор
    Както казваше Макарона за мигрантите от Азия и Африка, това са все инженери и архитекти. Е, как очаквате инженери и архитекти да работят в ресторанти? Инженерите и архитектите много ги бива да префасонират столиците на западните държави. Бива ги и да забиват самосвали в тълпи от хора изчезнали да празнуват Коледа и Нова Година. Бива ги да наръгат с нож някой на улицата или да отвлекат някое девойче, ама за работа в ресторанти и хотели, айде сега да си имаме уважението. За обикновени бачкатори си трябват роби от Източна Европа
  • 48 Интересно

    18 1 Отговор

    До коментар #43 от "Германец":

    защо много от хората навън работещи и живеещи отделят толкова време да спорят със сънародниците си тук колко им е добре там?
    Чудесно, но защо злобеете и не се наслаждавате на живота си там, а толкова време отделяте за писане и убеждаване?

    Коментиран от #52

  • 49 Леля Гошо

    22 0 Отговор
    Не водете глупави спорове, всеки който чака заплата от работодател, която му стига само за храна, квартира, дрехи и транспорт и парите свършват 3 дни преди заплата е СЪВРЕМЕНЕН РОБ. Дали си роб в БГ, Германия или САЩ няма голямо значение и споровете ви отстрани приличат на "ама ти знаеш ли че моят робовладелец е по-добър от твоя"
  • 50 ха ха хааа

    5 2 Отговор
    Ми , няма да има ... Като всичко бяга в русия ..🤭
  • 51 Германец

    2 5 Отговор

    До коментар #45 от "Райнхард":

    Нищо не съм "пропуснал". Просто няма какво да се коментира по пълните ти бълнувания, затова реших поне да те образовам какво мислят истинските германци за това къде са. Точно ти, симпатизанта на озитата, да ми говориш за "промити мозъци" е най-смешното нещо, което скоро съм чел от някого. Германците се смеят на проруските бълнувания на АфД, злеприкрити като "загриженост" за Германия. Нова Германия под руски ботуш ти се привижда, но ще си останеш само с бълнуването.
  • 52 Германец

    2 4 Отговор

    До коментар #48 от "Интересно":

    Ако не си забелязал, пишеш в тема за Германия. Не, че има значение, защото тези, които пишат в такива форуми вероятно са българи, което значи, че има достатъчно причини да пишат каквото пишат. Аз злоба никъде не съм показвал, тъй че това, че се възпаляваш само при мисълта, че някой пише от друга позиция, е показателен :)))
  • 53 Кирчо съм

    10 0 Отговор
    Ами явно в Германия са избягали украинците със скъпите коли, защото тук лятото на морето , а и миналата седмица в Старосел 80% от персонала бяха украинци . Като моторетки са за разлика от нашите, които нямат втора скорост
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 безпартиен

    8 1 Отговор
    Истинските германци свършиха не сега,а на 9 май 1945 г.!

    Коментиран от #61

  • 61 Остана

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "безпартиен":

    нашия коментиращ ( срещу заплащане ли?)
    Германец!
  • 62 нормален

    5 0 Отговор
    Какво чакате българи горди членове на европейския съюз тичайте да обслужвате германците и те ще ви обяснят колко сте добре като членове на европейския съюз инато
  • 63 Тия ги разправяй на

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Германец":

    форума, дано ти повярват. Изкарах 15 годинки в Германистан. Беше добре до 2000г. После Йок му. Но още тогава се забелязваше инвазията на много хъхрещи интелектуалци, преди още фрау Шмеркел(Кошнер) да ги привика. Още по онова време в неработен ден ти се струва, че се намираш в някоя от приказките на Щехерезада. И всяка година това ставаше все по - осезаемо. По тяхна си традиция окупирват центровете на градовете и още повече се засилва това чувство. През 2005г. си вдигнах багажа и съм си тука. Въобще не съжалявам. Находих се из Европката и видях колко са прехвалени убостите им, и какви сноби са хората. Самодоволни, егоисти, мързеливци и простаци. Покваряват се и хъхрещите академици. Даже много бързо. Наглеят здраво. Не е моят рай.
    Сега ходя в Гърция на риба, в Турция ми е интересно и приятно, стига да не карам там, защото меко казано е кошмар. И много искам да посетя, да видя в Русия как е.
  • 64 Да бе

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Германец":

    Голема работа са. Много пъти съм виждал пияни компании в ресторантите им. Пърдят на масата и всички се смеят и казват на пръдльото "Гезунд хайд!", което се превежда "наздраве". Мога много още да изброявам, но няма смисъл. Имат хубави неща, но лошите стават все повече. Чисто и хубаво е в малките градчета и селата. Там има ред. Но градовете са отвратителни.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мммда

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Исторически парк":

    То заплатите големи, но и разходите не са малки. Минималната спрямо разходите в Бг е почти равна на тая в Германия.
  • 67 Запознат

    1 1 Отговор
    Абе....Вие не разбрахте ли че да се водят воини не е икономически изгодно и точно по тази причина е създаден Европейския съюз. Приемаш Чехия,Полша,Румъния,България,Хърватия,Словения ,Гърция,Испания и Португалия и роби колкото щеш. Каквото поискат Германия,Франция,Холандия ,Белгия и Австрия всички изпълняват, това са държави клали ,убивали с единствената цел.....богатство
  • 68 Истина

    2 2 Отговор
    Простият български народ предимно млади и възрастни но средно възраст и циговията,мързеливи,които тук в собствената държава,чиято Градина не могат да си оправят,но имат претенции, без да осъзнават че държавата това сме ние /така ка ни учили ние които сме завършили Публично администрация/,Ходят в чужбина Германия,Англия, да обслужват и най вече да стоят на помощи! Понеже ги Мързи да работят ТУК,в България,която е в пъти по хубава и по добро място за живеене от където и да е! Всички които познавам отишли ка точно такива, мързеливи и алчн за пари! И като отидат забравят хората с които са били близки стават чужденци/ха,ха/. Идва времето няколко години,когото ще бягане да се връщате в България. А проблемът на държавата е в народа й тук и сега това поколение нлен 1985та което е гадно мързеливи неблагодарно духовно неразвито невъзпитано с ниска култура и без знания.
  • 69 съдията Дред

    0 1 Отговор
    Решението е да спрат социала и да научат поговорката "Който не работи, не трябва да яде"
Новини по държави: