Last news in Fakti

17 Януари, 2023 13:00 2 714 56

Огнян Минчев: Кремъл винаги е редил правителствата в България

  • кремъл-
  • руска олигархия-
  • българия-
  • правителство

Синьото управление е трябвало да уважи определени имунитети на руската олигархия

Огнян Минчев: Кремъл винаги е редил правителствата в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако погледнем десетилетия назад, струва ми се ще се наложи да направим един доста горчив извод. Трудно до невъзможност е да управляваш България и да не направиш отстъпки и нелегитимни компромиси на руския контрол - великодържавен и олигархичен - върху страната ни.

Това коментира във "Фейсбук" Огнян Минчев.

Твърди се, че условието Добрев и Първанов да върнат мандата на 4 февруари 1997 г. е било последващото синьо управление да уважи определени имунитети на руската олигархия и нейните български партньори от висшия милиционерски ешелон. Има основания да се смята, че този ешелон запази сериозни и ключови позиции в българския стопански и публичен живот през втората половина на 90-те години. През този период кабинетът на Костов продаде Нефтохим на Лукоил - и до ден днешен няма сериозни аргументи в полза на този избор.

Правителството на Сакскобургготски възроди проекта за АЕЦ Белене, замразен в началото на 90-те години. Разбира се - с избор на руски реактори. Дали доброволно, дали чрез "финансова" мотивация, дали под натиск - засега историята мълчи. Но самото завръщане на бившия цар в България като политически лидер бе организирано от същите кръгове, които повлияха за връщането на мандата при определени условия през феврузри 1997-ма. Като президент Първанов направи уверена голяма крачка към подчиняване на България на кремълската стратегия за енергиен монопол - и стратегически контрол - "големия шлем". Може би все пак доброволно и ентусиазирано. Все пак бе лидер на партията, създадена през 1919 г. като българска секция на московския Коминтерн.

В началото на управлението си Бойко Борисов отмени "големия шлем". Започна изследване на българския морски шелф за газови находища. Възникна и конфликт между него и финансовите кръгове около Сарая и КТБ, с които беше в активно сътрудничество. Но в началото на 2013 г. нещо се "обърка". Кремълските корпоративни лобисти си отмъстиха за проваления "голям шлем" като финансираха и организираха протестна вълна срещу високите сметки за електричество, които и трите доставчика едновременно удвоиха-утроиха за голям брой граждани. Борисов подаде оставка. През следващата година руските корпоративни босове - от Газпром и Атомстрой ходеха на "преговори" с изпълнителната власт направо в един добре познат хотел в Бояна... Южен поток отново тръгна с песен - като "морски газопровод", заобикалящ третия енергиен пакет на ЕС. Само че не мина номера... Кабинетът Орешарски подаде оставка...

Последваха нови два мандата на ГЕРБ. Б. Борисов явно бе научил урока си от януари-февруари 2013-та... Проектът Белене възкръсна. Фалиралата КТБ се покри с праха на времето. През България бе прокарано продължението на Турски поток - "Балкански поток", заменили проваления Южен поток... През 2016 г. ГЕРБ издигна кандидат за президент, с който улесни избирането на Решетниковия кандидат на поста... За нас остава същия въпрос, който си задаваме и за Костов, и за Сакскобургготски, и за Първанов-Станишев - доброволно ли бяха взимани решенията в полза на великодържавния интерес на Русия, или под силен натиск? С шантаж, или с някакви други "стимули"? Възможно ли е да управляваш България и да се противопоставиш на кремълския натиск?

Днес безпомощно наблюдаваме как Румен Радев връчва третия мандат на БСП, очевидно с цел да изгори тази последна възможност за легитимно парламентарно управление и да запази едноличната си власт. Отново ли имаме натиск от Москва? Дали Радев работи под натиск, или по желание. Мисля, че той бе наместен като кандидат за президент през 2016 г. с предпоставката, че ще бъде убеден и дори ентусиазиран изпълнител на кремълските приоритети, който не се нуждае дори от натиск. Припомнете си с какъв патос от ден първи като президент искаше премахването на санкциите срещу Кремъл, наложени за анексията на Крим. Спомнете си какъв е Крим според Радев. Сигурно не сте забравили, че той с мрачна физиономия нарече поддръжниците на оръжейната помощ за Украйна "войнолюбци". В негово лице Москва най-после се обзаведе с едноличен разпоредител със съдбините на България, който ентусиазирано - без нужда от натиск - да изпълнява нейната воля и да защитава нейните интереси, независимо от това какви са интересите на България.

Радев бе избиран два пъти, включително с гласовете на голяма част от демократичната, прозападната общност - по настояване на нейните лидери. Затова върху бъдещето на България виси драматичната дилема - възможно ли е някой да управлява страната ни без да обслужва - волю или неволю - интересите на кремълската върхушка и нейната олигархия? Ще стане ли някога България отново независима страна, така както успя да извоюва своята независимост и достойнство след Освобождението и през първата половина на 20 век...? Днес този въпрос няма оптимистичен отговор.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а бе факти

    85 29 Отговор
    откъде ги намирате такива шкартове като това платено козяшко отвърсие

    Коментиран от #7

  • 2 ТаУмВзе

    62 15 Отговор
    Пребоянисани комунисти са ми Любими да лаят клекнали срещу Русия! Бухахахаах
  • 3 хумор и сатира от еврогейатлантици

    78 17 Отговор
    кремъл е с нов адрес - козяк 16
  • 4 Българин

    25 47 Отговор
    То затова сме цъфнали и вързали
  • 5 Адам Хилтън

    61 11 Отговор
    Кодовото име на американското посолство явно е "Кремъл." хаха
  • 6 Интересно

    73 10 Отговор
    Много са глупави тия руснаци! Наредиха ни правителствяата и се почна: влизане в НАТО и ЕС, спиране на руски АЕЦ, американски бази в БГ и повсеместен евроатлантически слугинаж. Все неща в интерес на Кремъл. Ех, да имахме независвимо правителство което да ни скара с Русия и да ни направи суровинен придатък на Запада...
  • 7 схема

    59 11 Отговор

    До коментар #1 от "а бе факти":

    Ако Кремъл реди правителствата, кой ги пренарежда така, че работят против Русия 30г.?Изглежда материала наистина е слаб.

    Коментиран от #47

  • 8 Шано

    46 3 Отговор
    Вчера за пет минути сгъна три дюнера на Плиска с кило айран не знам как е с разтоварване то

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Жорж

    57 4 Отговор
    Огнянов,как пееше Ицо Хазарта-"С пълна уста ми вика мерси".Девизът ви е "лапай грантове без скрупули".
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шано":

    Ама той много е отслабнал господине как три дюнера
  • 11 Свинчо Минчев Изгрухтя!!

    49 7 Отговор
    Правителствата на Борисов и ГЕРБ, Кремъл ли ги реди или двете Немски фондации и Бащиците от ДС?? И Бившите Съдружници на Борисов от СИК, те също са Фактор!! Минчев, пишеш Глупости!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Историк

    18 39 Отговор
    От около 20 правителства в новата история на България само 3 не са били пробити от Москва: на Филип Димитров, на Иван Костов и на Кирил Петков.

    Коментиран от #20

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 41 Отговор
    Слава на Украйна!

    Коментиран от #15

  • 15 Инспектор

    24 3 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Алоооооу ослушай се линейка вие , идат санитари
  • 16 Диетолог

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шано":

    По една кофа хайвер
  • 17 Айде холъм

    29 4 Отговор
    Е сега нали ги реди Нашингтон? Какъв е проблема на Огнян Минчев??
  • 18 Софиянец

    28 6 Отговор
    Правите копи пейст на коментарите на Огням Минчев!!!!!!!
    Той е прочетен вестник, и не си заслужава да се чете.
    Коментарите му са смешни и жалки, затова просто не си заслужава.

    Коментиран от #35

  • 19 МАЙ

    23 4 Отговор
    Тоя за една пържола и няма, ще ни предаде .......
  • 20 Интересно

    23 6 Отговор

    До коментар #13 от "Историк":

    Силно се надявам да не си наистина "Историк", защото по история си по-зле отколкото съм аз по китайска калиграфия.
  • 21 12340

    20 3 Отговор
    Не само правителствата!
    Кремъ е "наредил" и майката и лелята и бабата на Минчев Огнян!
  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 1 Отговор
    На калпав гущер, тревата му пречи! Да не казвам други подобни сравнения. На калпав ГЕРБ, Радев му пречи! Да бяхте направили кабинет, господа - първи имахте възможност! Само ДПС гласуваха за вас. Никой не иска да го омажете с мръсотията си!
  • 23 Перо

    21 7 Отговор
    И тоя ненормалник от СДС - джендърията изкара пенсия като паразит на обществото!
  • 24 Краси Марков

    22 5 Отговор
    Имайте предвид, че простотиите на Огнян Минчев, който и да е той, се слушат не само в България и после някакви хора идват тук и на основата на тези простотии имат претенци към нас.
  • 25 ай па ти

    19 4 Отговор
    Кремъл реди , Вашингтон направо назначава .
  • 26 ЕвроАтлантически шарлатанин

    24 0 Отговор
    Все още чакам от подобни аналитици анализ на ситуацията относно случващото се в Соледар и Бахмут, за аферата NEXO, ама на нЕма...

    Коментиран от #28

  • 27 Верно ли

    19 3 Отговор
    Не знаех, че "Кремъл" се намира на улица "Козяк", ама щом Минчев така казва...
  • 28 Интересно

    15 2 Отговор

    До коментар #26 от "ЕвроАтлантически шарлатанин":

    Ако наистина те интересува:
    Ситуацията с NEXO е сходна с тази на FTX просто перат пари за БГ политици, а не американски.
    Соледар е завзет и прочистен и скоро ще се използва като плацдарм за нападението над Бахмут по Т-05-13. Версиите са да падне бързо и да бъде укрепен в очакване на Украинското контранастъпление, или ако ВСУ успеят да окомплектоват войските които струпват в Днепро и Полтава (натовски механизирани армии с украински персонал) достатъчно бързо Бахмут ще е най-голямата битка в този конфликт досега и може да се окаже решаваща поне до края на годината.
  • 29 За Кремъл не знам,

    18 5 Отговор
    но знам че от Козяк го правят редовно и показно!
  • 30 Хаха

    16 4 Отговор
    Тоя пишман анализатор от къде го извидихте до преди 2 години защитаваше герб, че са най демократичната и мислища партия и ако падне от власт всичко щяло да се строши,сега пък диктували от незнам къде си да вземе първо той да се определи пък тогава да говори. А от крмъл отдавна са ни от писали от всичко ама ние врага обичаме винаги да си го измисляме
  • 31 Да попитам

    15 3 Отговор
    Тоз МинД.,,,.Жев от Курило ли го интервюирахте?
  • 32 Хахахахаха

    8 1 Отговор
    Има рецепта....не можем да ги победим, но по стара традиция можем да ги крадем ! До окончателно разсипване на територийката и пълно обезлюдяване ! За щастие няма да викнем "закривай", а дигитализирай каквото може да се спаси.
  • 33 Огнян Минджеff

    14 5 Отговор
    Отакакто смених източните си господари със западни, сманих и копейките с центове, и пак съм добре!
  • 34 Ами

    13 3 Отговор
    и този боклук не пропусна да се изсере тук.
  • 35 Ами

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянец":

    аз не ги чета, коментирам по заглавие и тъп автор.
  • 36 Аз съм от ссср

    9 3 Отговор
    Затова всички партий ходят на закуска във американското посолство. Само глупаци и експерти на много ниско ниво.
  • 37 Жреца на Ботунец

    10 6 Отговор
    Бившият "редовен член" на БКП и асистент в катедра "научен комунизъм" на Софийският Университет,да си беше задавал тези въпроси навремето,когато възхваляваше "синята идея" и лично синият комунист с черната кожа-Командира.Няма как да е иначе,след като цялата ни политическа олигархия произлиза от "партията майка" БКП.Няма как да е по друг начин,след като и "опозицията" е "закърмена" с рубли и произлиза от същата тази БКП.България е емблематичен пример за това как комунетата си извъртяха,като фурнаджийски лопати и ветропоказатели.Това им даде възможност да продължат да управляват и плячкосват България.Друг е въпроса,че "суверена" е съставен основно от тъп,безмозъчен,русофилски електорат и редовно избира разни комунделски мошенници,след което реве и обвинява САЩ и ЕС.
  • 38 Хахаха

    10 5 Отговор
    Затова от 15 години сме в ЕС:))) Пази боже от краварски проститутки!

    Коментиран от #41

  • 39 !!!?

    13 6 Отговор
    Трудно е се разбере дали Радев е под натиск от Москва !!!?

  • 40 Азз

    9 2 Отговор
    Интересно къде последните джендърчета ходеха на "работна закуска" ...на Козяк или при Митрофанова....
  • 41 Керът

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "Хахаха":

    Това поне е за пари, бе, носи продукт и печалба!
    А вие сте обикновени селски pycopoбски kY...вички, ватниче, евтинки, за сметка на това доста несимпатични!
  • 42 пешо

    7 3 Отговор
    от 30 години , правителството го редят краварите
  • 43 Никой

    4 12 Отговор
    Русофилията винаги е теглела държавата към дъното. Нещастието на българския народ се дължи на прекомерната зависимост от руските интереси. " България не трябва да има нищо свое,нейната войска да е руска която да доведе до славянски ред и порядък " ." Всяко тържество на Българите е смърт за Русия ". Балканските държави не трябва да имат нищо свое, че те трябва да бъдат притежание на русите,". Защо на мястото на портрета на Захари Стоянов в президентския кабинет на стената вече е окачен портрета на Иван Вазов. Кремълския лакей Радев се притеснява от погледа на Захари Стоянов ,който непрекъснато е вторачен към българския предател,проводник на Решетниковите заповеди. Русофилството е най големия срам за Българина,нехаещ за историята си заплатено със същата монета.
  • 44 Цървени марокански скакалци

    8 1 Отговор
    Най-гнъсни са ренегатите - бившите комунисти и даскали по научен комунизъм. Точно затова ще пропадне думбалумбакрацията - налазиха я цървени марокански скакалци - в която и партия да ръгнеш,все на цървен ренегат попадаш.
  • 45 Хахахаха

    8 1 Отговор
    Един слушател преди години сполучливо го нарече по радиото торба с лаиина.
  • 46 мдаааа

    3 1 Отговор
    На тоя и в дъйрника да му бръкнат ще извадят нещо руско...
  • 47 Хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "схема":

    Смятай, тоя индивид какво мисли за хората, които го слушат и четат. Де би ли.
  • 48 гост

    5 2 Отговор
    Минчев, да ти припомня ли номерата на томовете на Известия на Института по история на БКП където пишеше същото за САЩ. Даже в един том сте събрани ти, ЕвгениЙ Дайнов и Георги и Зорка Първанови!
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 8 Отговор
    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни\"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....В българската политика през последните години, освен Бойко, доста други значими фигури са руски резиденти или агенти,.... нека не се заблуждаваме за размера на тази шпионска мрежа, изграждана тук в продължение на 2 (два) ВЕКА, НАРОДЕ????
  • 50 Майор Майор

    2 0 Отговор
    Имах щастието да познавам АннаСендова.92-93г. в частен разговор,тя сподели,че БСП ще върне царя в България.
  • 51 ганев

    5 0 Отговор
    А ТИ КОЙ ИСКАШ БУРКИНА ФАСО ЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМАТ ПРАВА НЕ ГОВОРЯТ НАШИЯТ ЕЗИК И СА ДАЛЕЧЕ 12 000КМ А И СА ПО ГОЛЕМИ МОШЕНИЦИ ДОКАЗАТЕЛСТВА КОЛКОТО ИСКАШ
  • 52 бай Даньо

    1 3 Отговор
    Минчев е умен мъж и разбира че отговора не е оптимистичен... мороните ще докарат поредния спасител с етикет сделано в СеСеСеРе , то комай друго в българската политика няма от 25 години , дано поне не е откровен родоотстъпник като Копейката. Копейката продава майка си не родината ... разумните хора разбират че Борисов беше добрия възможния компромис ( отново по Минчев кога български премиер е тръвл директно срещу руския интерес!? най доброто което имаме в управлението на България беше лавирането с Русия и Америка в полза на българския интерес което беше и Борисов ... мороните с фантасмагориите че България има шанс някак магически като сменим някой лоши да стане Швейцария ( апропо където също има корупция малко или много ....) мороните ще изберат предния спасител
  • 53 евгени минчев

    1 0 Отговор
    преди ги редеше кремъл,сега вашингтон
  • 54 Нямаше да копа е дъното

    3 0 Отговор
    Този какви глупост говори?? Ако беше така нещата в България щяха да са по добри нямаше да бъдем толкова ограбени болни бедни поне щяхме да ядем храна от земята ни щяхме да имаме производство и армия злато газ петрол и зелени гори и чиста вода т, н,,, 🇧🇬
  • 55 Вирус

    1 0 Отговор
    Минчев а кой затвори 4те реактора пак ли руснаците смешни сте вече с тази пропаганда
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.