Last news in Fakti

17 Януари, 2023 09:05 11 601 27

Какви промени предстоят в листовките за шофьорите и мотористите? Йонко Иванов пред ФАКТИ

  • йонко иванов-
  • изпити-
  • шофьори-
  • пътища

Чакаме да влязат нови тестове от април месец и видеоклипове, които да показват различни ситуации в изпитната част, казва експертът

Какви промени предстоят в листовките за шофьорите и мотористите? Йонко Иванов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки ден ставаме свидетели на тежки инциденти на пътя. Но какво седи зад това? Кандидат за водач се опитва да излъже на теоретичния изпит в Кърджали, в София на Околовръстното колите летят с над 80км/ч. По темата пред ФАКТИ говори Йонко Иванов, който е председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка.

- Г-н Иванов, до ФАКТИ достигна информация за опит за манипулиране на теоретичен изпит на кандидат за водач на МПС. Оказва, че се човекът, който се я явявал на теоретичния изпит в Кърджали, е имал в себе си оборудване, с което е можел да комуникира с хора извън залата. Така се е надявал да си вземе изпита, но не се е получило. Защо хитреем така…
- Вижте, сегашната система гарантира на 100%, че е невъзможно да се влезе в залата, в която се провежда теоретичната част на изпита, с комуникационно оборудване. Има специален скенер, има специални уреди, които проверяват кандидатите, но, в крайна сметка, имаме и човешки фактор. Човекът, който проверява кандидатите, когато минават през рамката, явно не си е свършил работата както трябва. Винаги има 1% възможност за пробив на системата. Били сме свидетели и на „хитрини“, когато се подменят личните карти. Но от известен период от време вече има добре изградена връзка между Автомобилна администрация и Пътна полиция. Когато личните картите се сканират, след като влезе кандидатът, веднага се вижда дали това е същото лице, или не. Система работи на 99% сигурно. Но явно все още има кандидати, които искат да направят нарушение или да излъжат системата. Биват хващани, както е и в този случай в Кърджали. А има и друго. Има мониторинг на действията на изпитващия, който е в стаята. Всичко се следи от централен информационен център. Който се опитва да лъже, се дъни.

- Много говорим за темата по пътна за безопасност, но виждаме как един човек се опитва да излъже на листовките. Как да очакваме после, че той да бъде коректен водач на пътя…
- Система, която е създадена, е доста сигурна. Когато някой идва на изпит с намерението да нарушава правилата, си плаща за това. Пак ще кажа, че освен човекът, който е в залата - така нареченият изпитвач, който е в качеството си на контролен орган, има и мониторинг. И други хора наблюдават впоследствие начина, по който е проведен изпитът. Не би трябвало такова нещо да остане незабелязано. В Съюза на центровете по авто - мото подготовка, който чества 30 години от създаването, имаме информация за всичко, което се случва във всеки един областен център, където се провеждат изпитите. Не само по теория, но и по практика. За наша радост имаме добро взаимодействие с Автомобилна администрация и ръководството в лицето на Бойко Рановски. Казвам това, защото сигналите, които до момента сме дали, са разгледани съвсем обективно. Така че за мен отговорността пада изцяло върху човека, който е провеждал изпита. Сега е добре да се върне лентата назад и да се види кандидатът от коя фирма е и дали тази фирма само при този изпитвач праща основно своите клиенти. Тогава преценката вече отива на съвсем друго ниво на разследване и компетентност. Така ще си проличи и дали има някаква нишка на последователност на действията, които са противозаконни.

- Иначе на какво ниво са кандидатите за водачи, когато се явяват на теоретичния изпит?
- Мога да кажа, че има над 70% успеваемост при първо явяване на теоретичната част. Това означава, че нивото на подготовка на този етап е доста добро. Също така ние очакваме работна група всеки момент да бъде създадена от Министерството на образованието, за да се промени изцяло учебната документация за подготовката на водачите не само за категория „В“, но и за останалите категории. Да отпаднат някои от тежките въпроси, които в момента са препъникамък. Говоря особено за категория „В“, когато в листовките им се падат въпроси, свързани с категория „А“. Смятаме да се въведе теоретично обучение за категория „А“ и когато кандидат за водач на мотор се явява на теоретичен изпит, той да отговаря само на въпроси, свързани с категория „А“. Предвиждаме и промени в броя часове по теоретичната част и въвеждане на онлайн обучение. Отделно чакаме да влязат нови тестове от април месец и видеоклипове, които да показват различни ситуации в изпитната част. В Автомобилна администрация се подготвят за тях.

- От ФАКТИ си направихме един експеримент и заснехме 3-минутно видео на Околовръстното шосе в София, където от столична община са поставили камери за превантивно измерване на скоростта. Целта е да видиш с каква скорост се движиш и респективно на принципа на самодисциплината да намалиш. Заснехме 47 коли, а 36 от тях се движиха в зоната на червеното, което означава със скорост над 80 км в час. Защо и закъде бързаме…
- Скоростта е фактор за инциденти, но по-големият брой пътнотранспортни произшествия се дължи на лоша инфраструктура. При най-хубавите пътища в Европа, визирам Германия, 20% от инцидентите на пътя са в следствие на лош път, а у нас – при най-лошите пътища в Европа, ние отчитаме 1,5%!? Това какво е? Нямаме добри първокласни пътища. Виждате, че един тунел се ремонтира в продължение на три-четири години по магистрала „Хемус“ и съвсем скоро бе пусната магистралата в по-голямата ѝ част. Другото, което е по-лошо от лошите пътища, е лошата организация за движението. Колко предписания и колко актове се направиха на общините, на АПИ, на МРРБ, които в по-голяма си част са собственици на пътната инфраструктура, за липса на маркировка, пътни знаци, мантинели и дупки от Пътна полиция? А вместо това полицаите се крият в засада, за да глобяват, и така стават една печатница за фишове. А след това фишовете се връчват след дълъг период от време. Това е много голяма грешка на държавата. И друго важно нещо е, че парите от глоби не се връщат на пътя, а влизат някъде и потъват в различни дупки на държавата за покриване на различни други ресорни дейности, за които са необходими средства. На следващо място идва обучението. За да имаме модерно обучение, трябва да имаме добра организация на движението. Давам и пример.

И в момента във Варна, ако обиколите, ще видите, че има не един светофар с допълнителна секция за ляв завой. А те още през 2015 година бяха отменени с решение, което бе публикувано в държавен вестник. В същото време таймерите, които са за отчитане на времетраенето на светофар и са много полезни, въпреки че ги има на много малко места и най-вече в София, ги намалиха като бройка… Защо? А те даваха много добра информация за изтичане на зеления и на червения сигнал. Сега сложиха тези таймери, които вие казвате, за скоростта. И какво, след като те не играят абсолютно никаква роля, а имат самодисциплиниращ ефект. На последното заседание за безопасност по пътищата, което беше в средата на декември и присъства вътрешният министър Иван Демерджиев, ние поставихме ребром няколко въпроса, на които чакаме отговор. Имаме 60% събираемост на глобите, а това са 100 млн. лева. Къде отиват тези пари? Каква част от тях са се върнали на пътя по форма на организация на движението, за подобряване на пътната обстановка. Питал съм с този въпрос 15 министри, а отговор още нямам. Питал съм и министъра на регионалното развитие, но нищо. Всички нехайно се отнасят към въпроса, а в същото време искат да намалят скоростта с 10 км/ч по магистралите. Магистралата е път, който е за висока скорост на движение при специални условия. Магистралата не е път за бавно движение. Ние трябва да научим водачите да се движат с висока скорост, но и безопасно. Освен бързо каране на магистрала, имаме и бавно каране по тези пътища, което е два пъти по-опасно от бързото каране. Който може да кара бързо, си кара. Който не може да развие висока скорост, е много по-опасен. И не е последно място, скоростта може да остане 140 км/ч разрешена, а с допълнителни знаци да се намали на опасните участъци от трасето. Просто е.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе и тоя...

    32 1 Отговор
    ...като Дияна Русинова,станаха медийни звезди...!От студио,в студио...!Само едно голямо-,,трябва...трябва ..трябва...,ще...ще...ще...."...!И накрая какво ..- едно голямо-НИЩО ...!

    Коментиран от #5

  • 2 Миризлив пор

    34 0 Отговор
    Каквито и промени да се правят, ако не се обърне внимание къде и как се контролира ефекта ще е нулев! Например камера на извънградски път с бензиностанция на прав участък и ограничение 60 ще засича по 20-30 нарушения за ден, но същата камера до пешеходна пътека до училище ще спаси живота на някое дете.
  • 3 Петър

    13 2 Отговор
    Ако се въведат листовки за категория "А", масово ще започнат да шофират без тази категория.
  • 4 Псевдоним

    25 1 Отговор
    Трябва нацяло да се премахнат тротинетките, а каруците да минат в специален режим на движение.
  • 5 Дааа

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "А бе и тоя...":

    Да не му дава Господ да катастрофира, ще го спукат от бъзик!
  • 6 милиционери

    32 1 Отговор
    Пътища трябват другари, хубави пътища и магистрали, не търсете проблема само в шофьорите! Знам че е необходимо да храните огромната администрация, но не е този начина!
  • 7 Работник по съюза ..

    7 4 Отговор
    Не не знам,но масата по изпитите са откачени,мръщят се дори на слухови апарати

    Коментиран от #13

  • 8 БОЗА

    20 0 Отговор
    "И в момента във Варна, ако обиколите, ще видите, че има не един светофар с допълнителна секция за ляв завой. А те още през 2015 година бяха отменени с решение, което бе публикувано в държавен вестник"


    Какъв е проблема със секцията,за ляв завой(като се юрнаттри кол8ни автомобили,КОГА ще завиеш наляво СПОКОЙНО)...какво е наложило тази промяна...ако ще говорим,за промени то и гумените легнали полицаи са НЕЗАКОННИ от години,но ги подновяват непрекъснато на немалко места в страната(а трябва да са от асфалт със съответната ширина и височина)... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 9 тикви

    11 4 Отговор
    Пътищата са проблема не водачите на МПС!!!
  • 10 Механик

    44 0 Отговор
    Разни мислители, само мислят и измислят измислици. Нищо конкретно.
    Въпроса не е в листовките или изпитите. Проблемът е в манталитета на хората. А манталитета ни го набиват медиите.
    Млада майка, избутва количката с бебето си внезапно, без дори да се огледа. И то понеже в тоя момент си гледа телефона.
    Млад татко е сложил в скута си 3-годишното си дете и му е дал да шофира и то в града. Голема гордост.
    Две батки с качулки и очила са спрели в кръстовище и си говорят. Показват среден пръст ако им направиш забележка.
    Чичак е спрял на 2 мертра от кръстовището, щото там има магазин за риболовни принадлежности, а на него много му трябват.
    Пред нонстопа се наредили паркирани коли. Едно моме иска да си купи цигари и понеже това не търпи отлагане, е паркирало "втора" колона.
    Да изреждам ли още?

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Kaпитализъм

    11 6 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    ... в действие!!! Да!!!! Явно живея в друга България!!! Всъщност ти за Сф ли говориш!!!! Щото в дълбоката провинция не е така!!! Тук няма хора, камо ли коли!!!
  • 12 Ч. Христов

    23 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Да, все познати до болка картинки, които виждаме ежедневно! Но вижте, то шофирането не може да е изключение от всичко останало, което се случва в държавата! Те книжки се дават след навършени 18, но никой не гледа пропуските и празнините до 18....
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Работник по съюза ..":

    Индийците не могат да четат листовки ше решават, мургав в учебна кола още не съм видял

    Коментиран от #15

  • 14 !!!!!!!!

    17 0 Отговор
    Каквото и да се направи няма да има ефект докато не си променим съзнанието. Много ни куца дисциплината на нас българите. Затова ще си патим много. За всичко!
  • 15 Шано

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Всичко е пунта,яко вървят рушвети и самоубийци на пътя ,мургави с БМВ,не може да чете листовката решил без наказат.точки
  • 16 Тези не са уред

    17 1 Отговор
    Имаше и проучване, българските листовки са едни от най-трудните за изучаване, защото са прекалено подробни и не са обяснени по правилен начин за лесно асимилиране. Както и по-горе написаха, проблема е в строгостта на законите и манталитета. В Канада учат 5 страници листовки, тук даже повечето неща трябва да се назубрят, за да ги минеш. На един наркоман, колкото и курсове за шофиране да му преподаваш, с наркотици в кръвта, няма да мисли разумно.
  • 17 Анонимен

    2 1 Отговор
    Когато нашите на 18 г вземаха книжки за мпс, идвайки в същият град тогава, знаеш ли, един дойде от запад, тогава де, преди години, първият ден на листовки в к, всичко му бе грешно и на другият ден явявайки се заедно е получил, всеки го знае, плащате, някои де, и получавате, но макар и да не могат да четат, но са добри гледайки ги шофьори, кинигите явно трябва да са на чужд език откъдето идват те, а не на български йохо здрасти. Шофьорите са като ято, животът им минава в път.. Имаше една песничка, пуснете ни я по БНР
  • 18 Истини

    4 1 Отговор
    Те с бръмбари в ушото си вземаха изпитите в Университети с Отлични оценки, та няма и те да го сторят. Който е решил ще намери начини. Имаше ред по Живково. От 30 души получаваха книжки само 15 души. Дори нямаше много коли през 70те г на м. век, но от кат сядаше и наблюдаваше при листовки и при кормуване, а имаше и 2 заключени полигона в града ни и никой не можеше да се упражнява, макар да са имали москвич и жигула лада коли. Не всичко е било лошо при бай Тодор. Имаше дисциплина, ред, законност. Днес всичко можеш да си купиш с пари.
  • 19 Читател

    5 1 Отговор
    Изобщо не е в листовките проблема. Часовете за кормуване са крайно недостатъчни. Както и липсата на полигони, където да може човек без книжка да запази час със собствения си автомобил и да разбере що е това и какво може дас е прави с него.
  • 20 м-р

    3 1 Отговор
    Изпита трябва да се провежда в КАТ както беше преди,а не при ДАЙ те само пребират
  • 21 Весел Заек

    6 1 Отговор
    Живея в САЩ. Взех си изпита преди 25 години със 100% листовки и кормуване. Оттогава не съм имал нарушение, не съм спиран от полиция при интензитет на шофирането милиони пъти по-голям от този в България. За майтап реших да взема примерните онлайн листовки в БГ. Резултат - 23 грешни и 22 верни отговора. Изводите всеки да си прави според багажа в главата...
  • 22 Реалист

    7 0 Отговор
    Трябва да го направят така, че който лъже и го хванат, да получава тлъста глоба и да няма право в следващите 10 години, да придобие шофьорска книжка.
    А ако вече има такава и се опитва да мами при придобиване на друга категория, да му се отнемат всички категории за 10 години.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Данчо

    0 0 Отговор
    Само глупости и нищо съществено от години.Караме с включени светлини и пак резил.Трябват други мерки
  • 25 Дали?

    0 0 Отговор
    Манталитета е проблем. 10% пътна инфраструктура, 10% лошото състояние на МПС и 80% възпитание нулево. Правилата за вземане на шофьорска книжка са едни от най строгите съпоставимо с други държави но корупция, чувство на безнаказаност и възпитание водят до сегашната ситуация. А всичко е в следствие на бедността( материална и духовна).
  • 26 Борислав

    2 0 Отговор
    Всеки Ел. Фиш отива при местния бос на полицията и се бави до изтичане на давност. Глобите са за простосмъртните. Ама сляпа държава а Йонко много добре знае🖕
  • 27 ха ха

    0 0 Отговор
    на обслужващите крадливата система трябва да бъдат повдигнати обвинения за убийството на 500 граждани годишно