Last news in Fakti

11 Януари, 2023 13:27 78 027 73

Какви права имаме при глоба за превишена скорост? Адвокат Силвия Петкова пред ФАКТИ

  • силвия-
  • петкова-
  • адвокат-
  • глоба-
  • фиш-
  • скорост-
  • дело

Сред най-фрапантните ни случаи е електронен фиш, който е с глоба на стойност 650 лв., за допуснато превишение на максимално разрешената скорост извън населено място, която е в размер на 5 км/ч, казва юристът

Какви права имаме при глоба за превишена скорост? Адвокат Силвия Петкова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като от ФАКТИ заснехме как се движат колите на Околовръстното шосе в София, респективно установихме огромен брой нарушения само в рамките на 3 минути, потърсихме за коментар по темата адвокат Силвия Петкова. Ето какво сподели тя пред медията ни.

- Адвокат Петкова, от ФАКТИ си направихме експеримент колко коли карат с превишена скорост на Околовръстното шосе в София. От общината са сложили камери за замерване на скоростта с превантивен характер. От 47 заснети коли в рамките на 3 минути, които камерата е отчела, 36 карат с повече от 80 км/ч. Какво мислите за тези данни…
- Подобни данни по никакъв начин не са изненадващи, тъй като по-голямата част от нарушенията на Закона за движението по пътищата са свързани именно с шофиране с превишена скорост. Това, че не са изненадващи, не означава, че не са тревожни, тъй като според вашите данни очевидно около 76,6% от водачите са управлявали автомобилите си със скорост над максимално разрешената, т.е. изправени сме пред масово неспазване на закона, което обичайно се дължи на неефективно налагане на санкциите за извършените нарушения.

- Ако това бе камера на КАТ, глобите щяха да са за 1080 лева. За три минути видео. Но нека разкажем какво можем да направим, когато сме глобени. Как можем да се защитим?
- Първото, което можем да направим, е да не шофираме със скорост над максимално разрешената. Законоустановените стойности на скоростта на движение имат за цел осигуряване безопасността на движението, а оттам и на живота и здравето на участниците в него. Според официална информация на Националния статистически институт най-високият процент загинали и ранени при пътно-транспортни произшествия за 2020 г. е резултат от шофиране с превишена или несъобразена скорост - 37% от загиналите и 28,5% от ранените. За сравнение, 1,4% души от загиналите и 2% от ранените са в резултат на пътно - транспортни произшествия, причинени от водачи, намирали се под въздействието на алкохол или други упойващи вещества.

Тоест, вследствие на шофиране с превишена или несъобразена скорост са загинали и са били ранени повече от десет пъти повече души, отколкото при шофиране в нетрезво състояние.

Разбира се, извън законоустановените ограничения на скоростта, съществуват и множество специални ограничения, които се предвиждат било поради ремонтни дейности на пътя, било заради концентрация на пътно-транспортни произшествия или други опасности. Немалка част от тях създават повече предпоставки за инциденти, отколкото изпълняват функцията за осигуряване безопасността на движението. Немалка част се оказват и невъзможни за спазване. В тези случаи защитата се осъществява в зависимост от това дали е издаден акт за установяване на административно нарушение, а въз основа на него и наказателно постановление, или електронен фиш.

Актовете за установяване на административно нарушение подлежат на възражение пред началника на съответния сектор или отдел "Пътна полиция", чиито служители са ги съставили в 7-дневен срок от връчването им. В болшинството от случаите тези възражения не се разглеждат изобщо, а единствено формално се записва в издаденото наказателно постановление, че възражението не е основателно. Наказателното постановление, с което се налага санкцията, подлежи на обжалване пред съответния районен съд в 14-дневен срок от получаването му.

Когато се касае за електронен фиш, той също подлежи на възразяване в 7-дневен срок от получаването му. Особеността тук е, че при електронните фишове няма следващ ги документ, а за съдебното обжалване също е предвиден 14-дневен срок, считано от получаването му, съответно от отказа да бъде анулиран, ако е направено възражение. Друга особеност на електронните фишове е, че те се издават на собственика на превозното средство. Законът предвижда възможност за него да посочи друго лице, което е управлявало автомобила. В този случай издаденият му електронен фиш се анулира и такъв се издава на реалния нарушител. С тази възможност често се злоупотребява, защото при множество нарушения на един и същи водач, вкл. и при повторност и системност, се посочва друго лице, за да се избегне по-тежката санкция и евентуалното отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство.

- Наказанията за шофирането със скорост, която е над максимално разрешената, са?
- Законът определя наказанията в зависимост от тежестта на нарушението, което от своя страна зависи от стойността, с която е превишена максимално разрешената скорост, и мястото, на което е извършено. Така водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 km/h - с глоба 400 лв.;
5. за превишаване над 40 km/h - с глоба 600 лв.;
6. за превишаване над 50 km/h - с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 km/h - с глоба 300 лв.;
5. за превишаване от 41 до 50 km/h - с глоба 400 лв.;
6. за превишаване над 50 km/h - с глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
Когато нарушението на максимално разрешената скорост в населено място по т. 1 - 5 и извън населено място при всички хипотези е повторно, наказанието е предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер, а за повторно нарушение в населено място с над 50 km/h - предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок три месеца. Когато нарушението на максимално разрешената скорост в населено място по т. 4 - 6 и извън населено място по т. 4 - 6 е системно, водачът се наказва с предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 6 месеца.

Нарушението е повторно, когато е извършено в едногодишен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение, включително и когато първото наказание му е било наложено като нов водач.
Нарушението е системно, когато е извършено три или повече пъти в едногодишен срок от влизането в сила на първото наказателно постановление или на първия електронен фиш, с който на нарушителя се налага наказание за същото по вид нарушение.

- Има ли разлика в документите, ако са ни заснели със стационарна камера, или от т.н. триножници, които са подвижни?
- Не. И в двата случая се издава електронен фиш, стига за размера на превишението да не се предвижда наказание лишаване от право да се управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки.

- Каква е давността на глобите за висока скорост?
- Зависи дали се касае за давност за ангажиране на административнонаказателна отговорност или за изпълнението на вече наложено наказание. В първия случай, административнонаказателното преследване се изключва по давност, когато то не е възбудено в продължение на три години от извършване на деянието. Независимо от спирането или прекъсването на давността наказателното преследване се изключва, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора посочения срок. Във втория случай, административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли две години, когато наложеното наказание е глоба, и шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност.

- Можете ли да дадете данни за най-фрапиращите казуси, с които сте се сблъсквали в работата си, при налагането на глоба за превишена скорост?
- Най-фрапиращият казус, с който сме се сблъсквали, е издаден електронен фиш, кото е с глоба на стойност 650 лв., за допуснато превишение на максимално разрешената скорост извън населено място, която е в размер на
5 km/h. Не са редки и случаите на установени нарушения на максимално разрешена скорост в размер на 50 km/h на автомагистрала.

- Колко хора се обръщат към вас, за да оборват глобата в съда. Глоба за 20 лева колко би струвала, за да падне в съда?
- Между 20 и 30 души седмично се свързват с кантората с идеята да оборят наложено наказание за превишена скорост, но, разбира се, не при всички има основания да се предприемат действия по съдебно обжалване. Във всички случаи наличието на основания се преценява според конкретния случай след преглед на издадените документи: акт, наказателно постановление или електронен фиш. За изготвяне от адвокат на жалба, която е против наказателно постановление/електронен фиш за глоба в размер на 20 лв., минималният размер на възнаграждението е 400 лв. При успешен изход от делото, т.е. при отмяна на наказателното постановление/електронния фиш не само отпада санкцията, но и направените разходи за правна помощ се възстановяват от страна на полицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрешко

    165 1 Отговор
    Ако тати или тъпкача са от новото време...глоба няма. Ако си скъсан чувал, и ризата ще ти вземат

    Коментиран от #37, #38, #39

  • 2 Има ли луди

    113 15 Отговор
    дето да плащат на тези тарикати 400 лв за изготвяне на жалба? Паразити!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 замислен

    160 3 Отговор
    А някой контролира ли как и къде се поставят ограниченията? Има участъци, където преди повече от 20 години е имало крайпътно заведение, заведението е изгоряло НО знаците 60 на прав участък си стоят! като минеш покрай 2-3 такива "ограничения" и започваш да не ги спазваш. Или любимото ми - излиза се от горски път, някой е поставил 40, сечта е свършила и вече пътя не се ползва НО КАТ си пазят знака, нищо че от 90 за да сложиш 40 трябва да има първо поне 60.

    Коментиран от #6

  • 4 Съдията Дред

    31 68 Отговор

    До коментар #2 от "Има ли луди":

    Тогава си я изготви сам, очевидно си грамотен и можеш да четеш и пишеш. Или не нарушавай

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Порно

    55 6 Отговор

    До коментар #3 от "замислен":

    Е, катаджиите и те семейства хранят.Нали за въпроса "а ся ша ке ратим" са там.
  • 7 Ах ,ащо ли...?!

    52 4 Отговор
    Искам...,,глобата",да ми я връчи... -адвокат Силвия Петкова...🤭😉!
  • 8 редник

    107 9 Отговор
    "...за глоба в размер на 20 лв., минималният размер на възнаграждението е 400 лв."

    Toва не е ли грозен пример за недостъпност, на практика - отказ на правосъдие?!...
  • 9 оня с коня

    112 11 Отговор
    И понеже Мъдрия Народ е казал "Вържи попа да е мирно селото",затова си и монтирах Квалитетен Антирадар който не само че ОТГОВОРНО предупреждава за Стационарни камери,но и УСЪРДНО Парализира всякакви Триноги,Четириноги и други Метастази на Катаджийската Гилдия.

    Коментиран от #62, #64

  • 10 смърфа

    52 29 Отговор
    Алооо , редник какъв отказ от правосъдие плещиш. Тия 400 лв. са за адвоката , който е частник - свободна професия, не ти е държавна такса за съда - правиш ли разлика. Там държавата не се бърка, адвокатите си определят колко пари да вземат. Отказа от правосъдие е съвсем друга работа , касае работата на съда. Правете разлика между съдии , прокурори и адвокати. Това не ви е някакъв си там гюрлюгювеч...Голямо невежество и ниска обща култура - това е диагнозата на днешното общество
  • 11 васИк атанасова

    89 4 Отговор
    ходих да сменям книжката
    казват ми глоба от юни месец
    казах му добре дай да видя снимката
    полицай във второ районно
    чакай каза
    гледа гледа казва няма снимка
    само номера ми казва
    е как да знам че съм аз и че е вярно това
    нито мога да обжалвам нищо
    няма снимка
    а че може в кадър да сме двама снимани
    отидох и си платих
    мафия
    питах го и кой ден е било то юни месец
    казва ми само юни месец

    Коментиран от #23, #29

  • 12 Мнение

    109 3 Отговор
    Бедните хора в България нямат права. Те имат само задължения и са виновни до живот.

    Коментиран от #58

  • 13 карача

    130 6 Отговор
    Добре де,никой ли не се замисля,че щом всички карат с по голяма скорост и нищо не се случва явно малоумните ограничения са меко казани неадекватни.Околовръстното е с три ленти в една посока и ограничение 80 км.
    Републикански път с една лента и двупосочно движение - 90 км.Сега не искам да ми развиват теории на невероятностите.Практиката показва,че бавното каране провокира и изнервя водачите и произшествията са много по-вече.Да не говорим,че от еко страна карането на 4 предавка с 80 не е като на 6 със 110.Важното е едно да говорим ,уж все за наше добро ,ама тоя рекет с тия фишове е безобразен.Това превишение с 10 км е направо смехотворно в 22 век.Хайде някой разумен реалист най-после да седне ида преработи тия смешни закони и разпоредби които нямат нищо общо с реалността.

    Коментиран от #21, #30

  • 14 смърфа

    38 11 Отговор
    И не е задължително жалбата да ти е написана от адвокат. И два реда да напишеш сам съдът ще образува дело и
    ще ти разгледа жалбата и е длъжен да се произнесе по оплакванията ти дали наказанието ти е законосъобразно и правилно наложено. Така че си в дълбока грешка...

    Коментиран от #15, #19

  • 15 Мнение

    34 9 Отговор

    До коментар #14 от "смърфа":

    Можеш да пишеш единствено възражение към административен акт. Ако е образувано наказателно постановление се пише жалба от адвокат. Такъв е законът.

    Коментиран от #18, #22

  • 16 Точно

    56 4 Отговор

    До коментар #4 от "Съдията Дред":

    това и правя. Лакомията им обаче е безкрайна като вселената.
    Колко професии имат такива тарифи? Абсолютни паразити са - адвокати, нотариуси и тем подобни.
  • 17 Българка

    69 4 Отговор
    Пример, заледен участък (зимата пак ги изненада), изхвърчаш от пътя , нищо че си с разрешената скорост и хоп записват те в графа "несъобразена скорост".
    Пример 2, влизаш в завой , на пътя има дупка, чупиш си колата, обръщаш се в канавката и хоп "несъобразена скорост". Като извадим тези случаи, остават под 1% произшествия заради превишена скорост- ФАКТ! Най-много и най-тежки катастрофи стават (според мен), заради непознаване на правилника, разсейване и заради "гледай сега какво мога" и " тоя па, гледай аз какво мога..."
  • 18 Я пак

    37 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Аман от неграмотници! Хайде цитирай къде в закона пише, че жалбата трябва да е написана от адвокат?
  • 19 Винкело

    36 2 Отговор

    До коментар #14 от "смърфа":

    Правилно. Аз съм възразявал със собственоръчна жалба пред Ловешкия съд за превишена скорост. Отмениха наказателното поради причини, които изобщо не бях посочил, но те ги откриха.
  • 20 Диамантената ръка

    52 3 Отговор
    За скорост от 86 на Околовръстното има глоба от 400 лв, защото кат смята, че превишението е 36 км над ограничението, въпреки че има знак за ограничение 80 км/ч. Било движение в градски условия, лошото е и че районен съдия е сметнал така, ако изобщо нещо е прочел по делото...
  • 21 Няма

    35 0 Отговор

    До коментар #13 от "карача":

    Ти как го виждаш да стане? Аз - никак. Законът и правилникът са познати на всеки водач. Кой повече, кой по малко, го и поназнайваме. Има доста правилни неща в тях. Но и планина от анти безопасни, до направо опасни постулати. Това, да се пренапише правилно законът, а с това -и правилникът, не е голяма философия. Но основният закон на бюрокрацията категорично забранява на бюрократа да създава полезности за консуматорите. Това е труд в насока за подкопаване влиянието на бюро подпиращия и намаляване дебита на платежни средства към съответните местоназначения. Кой реже клона, на който седи?
  • 22 Съдията Дред

    18 4 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Не е вярно , жалбата може да я напише всеки, само трябва да се идентифицираш кой си , да напишеш правилно номера на наказателното постановление, изрично да заявиш, че го обжалваш, и защо. Вече пред съд можеш да бъдеш представляван само от адвокат или близък роднина, може да се явиш и сам, ако мислиш, че ще се справиш. В статията се сочи, че седмично 20-30 човека търсели помощ за глоби, което за мене е скрита форма на реклама, колко сме търсени. Моето наблюдение е, че само глоби от КАТ рядко се жалят, водещо е желанието да се спаси от отнемане на правоуправлението. И на 400 лева не работим , сумата е малка, ако ще се явяваме в съд.

    Коментиран от #24

  • 23 Можеш

    23 0 Отговор

    До коментар #11 от "васИк атанасова":

    Е нали си пише и в статията "Когато се касае за електронен фиш, той също подлежи на възразяване в 7-дневен срок от получаването му.". Друг е въпроса, че не ти дават доказателствата, а можеш евентуаслно да ги видиш чак в съда.

    Коментиран от #43

  • 24 ФактЪ

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "Съдията Дред":

    Ако жалбата ти не е написана правилно и структурирана “по закон”. Съдият ще я отхвърли и обяви като нищожна. Затова когато се пишат жалби свързано с НП трябва да се използват услугите на адвокат. За актове се възразява без проблем от лицето. Актът с възражението чрез Кат отиват в съдЪ, където съдия се произнася.
  • 25 Имаш

    25 0 Отговор
    правото, да си платиш глобата ...
  • 26 шофьор

    27 2 Отговор
    Тези камери който са сложени въобще не отмерват правилно скоростта. На ботевградското има сложени такива камери бях единствена кола при ограничение 70 с което се движех на камерата ми показа 85км , излиза ,че или километража на моята кола не показва вярно или тези камери лъжат със 15км. Ако проблема ми е в километража това означава ,че за последните няколко години трябва да имам хиляди актове а нямам нито един за превишена скорост . Та не знам тия от факти какви точно изводи и експерименти си правят . Занимавате ни само с глупости.

    Коментиран от #50

  • 27 ама друг път

    17 1 Отговор
    От 47 заснети коли в рамките на 3 минути, които камерата е отчела, 36 карат с повече от 80 км/ч.
    Другарю Калин , добре сте замаскирали 24 коли от предишната ви статия с видеото и пак сте ги сложили в уравнението !
  • 28 МИНУВАЧ

    12 0 Отговор
    Точно горната част беше публикувана сутринта, доста хпра са коментирали, че всичко в крайна сметка зависи от съда, или кой плаща глобите. А то било и излезе вярно...
  • 29 ДА ДЕ

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "васИк атанасова":

    но, добре си направил,Плащаш си и готово, иначе безполезни разправии и пак ще излезеш виновен

    Коментиран от #44

  • 30 ТеслАта

    25 2 Отговор

    До коментар #13 от "карача":

    Ми тя адвокатката си го е казала-76,6% не са съгласни с ограничението. Това означава, че е "малоумно" и никой не го спазва. Трябва на повече места да се правят такива експиременти и ако над 51% от водачите не спазват ограничението то да се променя нагоре. Докато се стигне нарушителите да са под 50% от трафика.
  • 31 Тази жената

    11 1 Отговор
    можеше поне да се среше или погледне снимката, преди да я даде за публикувани. Служебни лица " дами" не разбраха ли, че трябва да има протокол, как да се явяват пред медиите и на работното си място.

    Коментиран от #42

  • 32 Джамбaза

    21 2 Отговор
    - Първото, което можем да направим, е да не шофираме със скорост над максимално разрешената.
    Е, тогава ви глобяват за движение с несъобразена скорост.
    Измъкване няма.
  • 33 въпросче

    8 2 Отговор
    Тази жена няма ли кой да я среше и да й направи прическа,та ходи като Борис Джонсън?
  • 34 Реалист

    10 0 Отговор
    Има много случай, когато се издават два Ел. фиша с различни номера за една и съща скорост с един и същ автомобил, през едно и също място и то в рамките на 1/една/ минута. Това е единствената разлика. Примерите са от Пловдив и Благоевград.
  • 35 Сър Стенли Ройс

    17 0 Отговор
    Скоростта се Измерва, а се ЗАмерва например куче с камък.

    Коментиран от #47

  • 36 Излиза

    20 3 Отговор
    че сме роби на една малоумна система в една малоумна държава. Държавата няма да се съобрази с хората, по-скоро ще глоби всички, щото са ѝ малоумни ограниченията, но няма да се съобрази с болшинството, които плащат данъци и не желаят да спазват малоумните ограничения от тук-таме 40 с тринога, и от време на време 30 км/ч
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БСП на Бунището

    23 5 Отговор
    Ако повечето шофьори управляват със 100 км.в час на околовръстно или Цариградско без това да предизвиква катастрофи,защо тогава и кой реши,че трябва да е 80 км...Защо бе..За да глобяват?Ми променете ограниченията,където това позволява...

    Коментиран от #57

  • 42 Ветеран от Протеста

    17 1 Отговор

    До коментар #31 от "Тази жената":

    Кантората й усвоява седмично от 25 клиента по 400 лв - 10 000 лева оборот...С този доход може да има квато си иска прическа,пич!!!!
  • 43 Васик Атанасова

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Можеш":

    То. Измислено.
    Аз. Кипнах. А. Те. Ми. Викат. Ти Кво. Възразяваш ли
    Напиши че отказваш. Да. Го. Вземеш.
    Казах няма. Снимка как. Да обжалвам. И. Ми. Писали. 170 лв глоба
    Е аз. За 170 лв с. Адвокат. Ли. Да се занимавам
    Каза. Ми. Върви. В кат там. Може да има
    Е ти. Нали си от. Кат
    И една жена с този полицай с. Униформа и. Тя подпиши че отказваш
    И кво. Дела ще водя за 150 лв и. Няма да ми дадат книжката
    Не стига че вадих. Медицинско за С категория 70 лв формално и. Го направили за 5 годни. И пак. Ново
    И. Този ми взема талона и ми. Казва марката. На колата и номера ми

    Как. Няма да ги знае те в ръката му

    Ако. Имам. Снимка да се види да. Оспоря примерно
    Че сме в кадър двама
    Или. Че радара е повреден
    Няма такива неща
    Те дори. Се учудиха че възразявам и исках снимка
    Кой знае колко. Има като мен
    Аз питах адвоката. Си

    Той ми. Каза без снимка няма глоба
  • 44 Васик АтанасоВа

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "ДА ДЕ":

    Ето. Точно
    Правилно. Си ме разбрал
    То. Няма друго. Какво да направиш
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 То е ясно

    13 3 Отговор
    Разноските за съд и адвокат са 10пъти повече от глобата. Не си струва.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Румен Милушев

    6 1 Отговор
    Уважаеми Господа на ФАКТИ! Истинските факти са ,че поставените табла не отчитат реалната скорост.Първо проверете ,след което коментирате колко са нарушили правилата.

    Коментиран от #51, #72

  • 49 Тая е адвокат,

    12 2 Отговор
    колкото аз съм неандерталец! Имаме права да си платим глобата! Нищо повече! А, може да решим да се правим и на интересни! Пак ще си я платим, само че по-солено.

    Коментиран от #53

  • 50 Всеки ден минавам по Ботевградско

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "шофьор":

    Спазвам си 70-75 и още нито веднъж не са ме глобили! Ти с каква кола си? Дано да не е някоя измислена... А тези общински цикалки и 1000 да ти показват - това е без значение, макар че от досегашните ми наблюдения нямат особени отклонения в показанията. И запомни: това НЕ СА КАМЕРИ! Най-обикновени радари без юридическа стойност!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дедо Чочко

    10 2 Отговор
    Който не може да си намери работа -става полицай

    Коментиран от #56

  • 55 Знайко

    18 2 Отговор
    "Според официална информация на Националния статистически институт най-високият процент загинали и ранени при пътно-транспортни произшествия за 2020 г. е резултат от шофиране с превишена или несъобразена скорост"

    То па са едни експерти милиционерите от КАТ. От повече от 30 години се слага ABS на спирачките на автомобила, от 20 години е задължителен за всички автомобили в Европа. А бг милиционерите още не са научили, че дори при рязко спиране автомобил с ABS не оставя следи от гума по асфалта. Та на тези експерти ли да вярвам, какви са причините за катастрофите.

    Тези "експерти" да вземат да кажат какъв е процента на ПТП причинени от лоши пътища, да не вземе да се окаже, че е по-висок от този на превишената скорост. Защо милиционерите на глабяват министрите и шефа на пътната агенция, за това, че пътната маркировката е направена с неподходяща евтина боя. И икономията от това отива за рушвети и пълнеха на чекмеджето.
  • 56 Зевзек

    16 2 Отговор

    До коментар #54 от "Дедо Чочко":

    "Който не може да си намери работа -става полицай"

    Или пък политик/майстор лъжец/, политолог-манипулатор, социолог-манипулатор, "експерт"-манипулатор, "журналист"-манипулатор
  • 57 Знайко

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "БСП на Бунището":

    "защо тогава и кой реши,че трябва да е 80 км..."

    За да става задръстване, като се вдигне скороста по един път, минават повече автомобили за едно и също време.

    Някой "експерт" от КМЕТСТВОТО на Фъндъкова или МИЛИЦИЯТА на Тиквеника и Льотчика, маже ли да ми обясни защо на Цариградско шосе още го светофара при Горубляне, след като на 100 м от него има подлез? Че след това има и още един светофар пешеходен. Кметицата да обясни, кога ще го махнат тези светофари и ще направят Цариградско шосе модена пътна артерия само с пешеходни и автомобилни надлези и подлези.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ха ха

    13 1 Отговор
    доказателството за ;превишена скорост; не е доказателство че сте застрашили някой на пътя , което пък е основание / че сте застрашили някой или нещо / да ви наказват , държавата бандит е приела за ; закон ; нещо което може да докаже за да граби по поръчка , в следствие на тея деяния се нацвъкаха ;табели хранилки; за пълнене на личните сметки , ограничения трябва да има в границите на разумното и безопасно шофиране а не за поклонение пред идиотизма на държавата
  • 60 фАНТОМасс

    5 1 Отговор
    Преди на хората им даваха ПРАВОТО , ако превишат скоростта , да дадат 20-50-100 лева на полицая и да им се размине. Има ли го това правило още ?
  • 61 Грую

    10 1 Отговор
    Значи да ми отпадне фиша от 20 лева,трябва да платя на адвоката 400.Много изгодно.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Ачо

    1 0 Отговор
    Мен ме снимаха през август месец за превишена скорост. Беше нощ и камерата мигна със светкавица.
    През декември получих глоба за м-ц Октомври, 50 лв, която платих. Сега по-старата глоба не могат да ми я натресат в двоен размер! 😁
  • 64 Кози

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Не лъжи хората. Няма радар детектор който да разпознава надеждно всичките видове камери на КАТ. А повечето имат ужасен процент на false-positive, демек пищят че има камери, а то всъщност било радара на някоя нова колица около теб.
    Ако искаш да си защитен трябва да накичиш таблото с 2-3 антирадара по 1 бон всеки
  • 65 Някой

    5 4 Отговор
    Чета много внимателно коментарите - интересни са ми , за да разбера какво е общественото настроение , нагласи, интелектуалното ниво на пишещите. Няма да коментирам темата. Тук - таме се намира някой , който действително е запознат с проблематиката и са схванали идеята на статията. Юрист съм, от доста години работя , материята ми е позната. Но се хващам за главата от ужас от невежеството и нивото на обща култура , както и от самочувствието на някои от писачите тука...

    Коментиран от #69

  • 66 Я.Петров

    0 1 Отговор
    Повтаряемо/системно/ е само при нарушения над 20 или 30км. До тази скорост не се водят така. Питайте юриста ....Само шашкате хората...До админ за проверка.
  • 67 ДрайвингПлежър

    7 2 Отговор
    E те такава глупост не бях чел!!!!
    „най-високият процент загинали и ранени при пътно-транспортни произшествия е резултат от шофиране с превишена или несъобразена скорост” – БЕЗУМНО ТВЪРДЕНИЕ!!!

    Не случайно КАТ промени методиката и обедини превишена с несъобразена скорост! Като причина превишена скорост годишно има 1-2 случая довели до смърт. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ в тия 37% са НЕСЪОБРАЗЕНА!!!

    Това е толкова брутална манипулация, че си е направо за съд сама по себе си! Още 40% от смъртните случаи са при Отнето предимство, но за това си мълчим – там глоби няма!

    ВСИЧКИ ГЛОБИ СА ЗА ПАРИ!!! Многократно е доказвано, че нямат връзка с безопасността и че ограничения и камери се слагат на места, с висока вероятност за нарушение (пример 3 ленто път с ограничение 50), а не повишена опасност!
  • 68 Бай Благой

    3 2 Отговор
    Вземете спазвайте законите а не ми говорете само за "права".
    Да ...таковам ваща такова адвокатска...
  • 69 Бай Благой

    5 2 Отговор

    До коментар #65 от "Някой":

    Само адвокати се навъдиха, които "познават тематиката". Статистиката на смъртните случаи показва, че всеки вече е с "права" с адвокат даже с по двама.
    Вземете спазвайте законите, дистанциите, скорости, ровене в телефона и т.н. и не ми говорете само за права. Имате и задължение да пазите човешкия живот!!
  • 70 Лесни

    2 1 Отговор
    Да платиш на адвокат или да си платиш глобата накрая пак парите са същите
  • 71 Пираня

    6 1 Отговор
    КАТ са с малки умствени способности.
    Тези с винетките също.ДАИ са без.
    Полицаите,ако знаеха колко са умни,щяха да кандидатстват за помощи, защото са в неравнопоставено състояние.
    Държавата трябва да бъде осъдена.
    Некадърните лекари трябва да ни върнат всяка една здравна осигуровка.
    Хаус.
  • 72 Анонимен

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Румен Милушев":

    На околовръсното при Бизнес парка, няма поставен знак за 80 веднага след светофара, поради тази причина се приема максималната скорост 50 в градски условия. Така и аз го разбрах по трудния начин.
  • 73 Николов

    0 0 Отговор
    Има ли някой който да рззтълкува глобите за превишена скорост с 10 км. В закона е казано " с 10 км" а нею" до 10 км " означава ли това че с 8 ли 9 не попада в графата и няма глоба.