Last news in Fakti

22 Януари, 2023 21:07 10 036 30

Каменният македонски букет за Майка България

  • божидар чеков-
  • македония-
  • българия

Дедите на македонците, които ми подадоха ръка са били с турски тескерета. Същите като на моите деди и на строителите на „Александър Невски“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спънах се и паднах. Пльоснах се като палачинка посред бял ден. Случва ми се за втори път.

„Тук не ти е Франция бе, човек! В София трябва да си гледаш в краката.“ - спомних си със закъснение препоръката на един приятел. Трудна работа. Как да си гледам в краката пред купола на „Александър Невски?“

Размърдах се леко и чух македонски говор. По стълбите към храма се качваха група македонци. Млад мъж и една жена, като ме видяха на земята, изтичаха към мен и ми помогнаха да се изправя. Благодарих им, като в същото време си изтупвах панталона. Те се върнаха към групата, като се обръщаха да видят как съм. Направих знак, че всичко е в ред и те ми махнаха с ръка, като за довиждане.

„Голяма работа – ще каже някой - подали му ръка някакви македонци и какво от това. Я се спънете в Париж и да видим, кой ще ви подаде ръка?“ - говорих си сам със себе си аз.

Тези туристи не бяха дошли с лоши чувства към България. Те излъчваха любознателност и добронамереност. Националният празник на република Македония е „Илинден“. Ако научеха случайно, че най-красивата православна катедрала е строена с активното участие на „илинденци“, цяло Скопие със сигурност щеше да се изтърси тук. Това неизбежно ще се случи някой ден. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

Илинденското въстание е най-голямото български въстание. След Санстефанския договор повече от 3 милиона българи остават в „Европейската част“ на турската империя. На 2 август 1903 година, денят на Свети Илия, те се надигат с оръжие за да извоюват правото да живеят свободни. Въстанието обхваща територия от Одрин до Албания. На 3 август, първи от всички „Велики сили“ - френският консул в Битоля пише до Ке д'Орсе: „Тази нощ българите започнаха въстанието.“ На 11 август английският посланик в Цариград О'Конър пише до министъра на външните работи на Великобритания лорд Лансдаун: „Това въстание е въоръжена целенасочена политическа акция на българската организация в Македония“.

Близо пет месеца траят сраженията. 27 хиляди въстаници въоръжени с пушки срещу 300 хилядна турска армия разполагаща с пушки, саби, картечници, полеви и планински оръдия. Въпреки смелостта на македонците, неравенството между броя на едните и другите, както и качеството на въоръжението си казват думата. От България се включва скромна дружина доброволци - 48 офицери, от които един генерал, 1 полковник, 4 капитана и 20 поручици. Правителството на княз Фердинанд се огъва пред натиска на « Великите сили », да не взима страна в „безредиците“. Общественото мнение във Франция, Италия и Англия е на страната на въстаниците, докато Австро-Унгария, Германия и Русия предпочитат добрите си отношение с „Голямата порта“.

Самотата на въстаниците разбира най-добре Даме Груев: „Трябва да пестим сили и джепане, чунким Алемания с нейния Круп на нас джапане не дава...“ На 12 декември същата година ръководителите на Илинденското въстание прекратяват борбата. Саможертвата става безсмислена. Македонската земя е залята с кръв. 200 селища са опожарени. Десетки хиляди са убитите и ранените. Кервани с волски каруци, претрупани с босоноги жени и деца поемат към България. Някои мъже са на коне, други пеша. Това е първата македонска вълна. По-късно има още други две, но тази е най-голямата изселническа вълна в Европа. „Бежанците“ са посрещнати изключително радушно. Те не са страдалци търсещи подслон, а борбени и трудолюбиви хора. Между тях и местните българи няма разлика.

Новата „родина“ е млада държава. Тя е освободена през 1878 година след 500 години робство. Съединението на Княжеството с Източна Румелия става през 1885 година, а София е от скоро новата столица на страната. Инфраструктурата не съществува. Всички тези предпоставки са благоприятни за македонските бежанци, защото младата държава се „възражда“ или по-право се ражда наново. Навсякъде има нужда от труженици. Майстори зидари и каменоделци веднага намират работа в София. Десетки са обществените сгради построени с тяхно участие: Централните хали, Военното издателство, Военната академия, Хотел Славянска беседа, Агрономическия факултет, Софийската опера, Търговската камара, Студентския дом и други. Най-значителната реализация, в която участват „Македонските братства“ е катедралата „Свети Александър Невски“.

Проектът на руският архитект Александър Померанцев е избран за реализирането на храма. Първата копка се прави през 1882 година. Провеждат се десетки търгове за доставка на различни видове скална маса, стомана, камбани, злато и всички необходими материали. Строежът е огромен и в него участват повече от 150 фирми. Координацията помежду им е трудна и изпълнението върви бавно. Машини няма, дори макарите са калпави. Разчита се най-вече на ръчния труд на майсторите. Има жертви. През 1907 година италианските реализатори на облицовката започват стачка за по-големи възнаграждения и след като не ги получават напускат строежа.

Тогава участникът в Илинденското въстание – майсторът каменоделец Георги Киселинчев от Косинец/костурско, поема строителството на фасадата. С него са и двамата му братя – Лазар и Пандо. От Косинец е и Иван Наумов. От Костур е друг участник в строежа - архитекта Юрков. От село Лобаница – костурско е Коста Богдановски. Дълъг е списъка на македонците притекли се да помагат на майстора на чука и длетото – Георги Киселинчев. Между тях са Никола Дишков от Прилеп и Христо Станишев от Кукуш. Максим Савов, Яким Стаменов и Петко Стойчев от село Паланечко – Вардарска Македония. Каменоделецът Янко Тасев от Дебър.

Бежанците намерили убежище в България не са само зидари и каменоделци. Те се вливат успешно в политиката, изкуството, културата и обществения живот като цяло.

Андрей Ляпчев е министър председател на три български правителства.

Димитър Благоев, основател на първата Социалистическа партия на Балканите.

Никола Генадиев е министър на земеделието.

Кръстьо Сарафов е създателят на българския театър.

Христо Силянов и Симеон Радев са първите български журналисти.

Най-известният български скулптор – Андрей Николов е ученик на Георги Киселинчев.

Поетът Христо Смирненски е от Кукуш.

Димитър Талев от Прилеп.

Катедралата „Александър Невски“ е светило за всички вярващи. За всички добронамерени хора. Участието на македонските майстори в неговото изграждане е израз на колективната благодарност на бежанците от Македония към „Майка България“. Ако там край Вардар научат повече за случилото се, много е вероятно македонските групи да препълнят катедралата. Подобно събитие може основно да промени отношенията между двете страни.

Дедите на македонците, които ми подадоха ръка са били с турски тескерета. Същите като на моите деди и на строителите на „Александър Невски“. По настоящем „Илинден“ е националния празник на Република Македония. Той можеше да бъде и български национален празник, ако „Отровното трио“ - Сталин, Тито, Димитров не се бе забило между нас.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    18 5 Отговор
    Цитирам
    "ако „Отровното трио“ - Сталин, Тито, Димитров не се бе забило между нас."
    Братоубийството между революционерите започна още когато сталин е бил в пелени
    Българското твърдоглавие на нашите революционери ги раздели по линията на това каква да е първата цел ако въстанието успее
    Дори може да се каже че до известна степен и тито е направил някаква крачка назад като си има предвид че преди него македония която беше част от сърбия наричаше населението там южни сърби
    Все пак по-добре македонци отколкото сърби смятам аз
  • 2 фен

    22 7 Отговор
    Ами вие ни докарахте до тук. Агентите на ДС. Машалах!
  • 3 Македонец

    24 30 Отговор
    Моето мнение е, че трябва жителите на Северна Македония да бъдат оставени сами да се определят какви са. Трябва да спрем с това, че са българи. Да, били са. Преди 100 години. Сега са македонци. Със собствена държава, със собствен език и собствена история. Е, вярно, че те трябва да си признаят, че тя започва 1944 година, но и ние и те трябва да отстъпим и преглътнем.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Да се затвори границата с РСМ

    25 10 Отговор

    До коментар #3 от "Македонец":

    да се отнемат българските паспорти. Видиш ли маке бой по кофата. Да бият сърби, не българи.
  • 5 Може би

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "Македонец":

    Това което предлагаш е разумно но те никога няма да признаят че са били българи преди 100 години или дори преди 1000 години

    Коментиран от #6

  • 6 Нека вземем пример

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Може би":

    От турците
    В която и държава да живеят те продължават да са турци в българия вече скоро 150 години ще стане и продължават да се смятат за турци, което обаче е твърде съмнително при близо 700 години съвместен живот
  • 7 Скопие

    7 38 Отговор
    Господине Чеков, навистина ми се допаѓа вашиот раскажувачки стил на романописец. Меѓутоа, дали некогаш сте се запрашале дали вашите приказни се реални или имагинарна фантастика? Парата има две страни, не е доволно да ја гледате приказната само од еден агол.

    Коментиран от #8, #13

  • 8 Русофоб

    47 2 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие":

    Парата може да има две страни, но господина ти полива истината.
    Искам да те помоля да ми отговориш твоите дедовци и баби преди 1912 година как са записани в църквата ?
    Определено не са пишувани като македонци или ескимоси !

    Коментиран от #12

  • 9 Запознат

    28 0 Отговор
    До номер 7.Да парата има две страни, и реката има два бряга, има и много религии и много богове но винаги истината е само една. Всички бягат от нея като дявол от тамян.
  • 10 Галина Колева,

    32 3 Отговор
    Мъка ми е за българите в СМ. Самички срещу всички. Реално е извършена промяна на етническия състав на населението с заселване на други нации плюс голямата раждаемост на албанците срещу елиминирането на останалите там българи. Те липсват и в конституцията им. Няма такива хора, но въпреки всички.страдания те са там. България единствена може да ги защити.
  • 11 село Радуил

    7 0 Отговор
    на моста на известните македонци е Вапцаров но не.са посмяли да сложат Измирлиев
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин от Петрич

    37 1 Отговор

    До коментар #7 от "Скопие":

    Здравей, приятелю от Скопие! Аз искам да погледна от друг ъгъл , но не виждам такъв !
    Просто Божидар Чеков изпитва огромна любов към Македония, от тези времена , когато почти цялото население
    се самоопределя като Българско....това го казват и съобщават и чуждите консули и представители...те казват всичко, кой го организира примерно Илинденското въстание и какви са целите на въстанието! Това не е измислица , както и имената на всички големи македонски Българи посочени в статията...те са реални , както и техните дела !
    Нека по интелигентен начин да дойдем до днешната точка на замръзване е нашите отношения !
    Във вашата Македония не можеш да прочетеш нищо реално , всичко е фалшифицирано и там където пише България или Българин, е изписано Македония и Македонец !
    Но слава Богу има достатъчно оригинални документи, които опровергават лъжите!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 България

    16 4 Отговор
    Бандитите от комунистическия интернационал откраднаха по стар руски обичай името "Македония" от гърците и го зашиха на крадена българска територия, подарявайки я на сръбските им гъци.

    Коментиран от #17

  • 16 Курци

    8 8 Отговор
    И кво излиза,видни македонци начело на България.Да не се окаже че макетата са създали третата българска държава я ние да си мислим че те не съществуват

    Коментиран от #18

  • 17 Крадена

    7 32 Отговор

    До коментар #15 от "България":

    ама друг на път, Македония е имало преди изобщо български крак да стъпи на балканският полуостров,ФАКТ.Те са си били винаги на тази територия,пришълците сме ние ФАКТ,аре сега ходи да пиеш една ракия и да раздаваш правосъдие от фотьойла

    Коментиран от #19, #28

  • 18 Българин от Петрич

    21 2 Отговор

    До коментар #16 от "Курци":

    Всеки Българин е можело да бъде начело на България , няма значение че е от Тракия , Добруджа, Мизия ,Македония или
    Шоплука ....Всичките области са със население с Българско самосъзнание ! И тази голяма бъдеща Българска държава , с толкова работлив, патриотичен и смел народ, съставен от изброените области , а и от други е изплашил до смърт както Великите сили , така и нашите мили съседи ...Затова , сега сме , това което сме....!!!
  • 19 Българин от Петрич

    20 7 Отговор

    До коментар #17 от "Крадена":

    Хайде наздраве , ама имаш грешка нещо ! Тази Македония , за която ти говориш Гърция води 30 годишна битка и не си я даде ...тази Античната Македония от времената на Александър Македонски и преди това ....
    Тук ние говорим за идването на Прабългарите през 5-6 век на Балканите , и заедно с дошлото вече славянско население от централните части на Европа се създава Първата Българска Държава....от славяни и прабългари! След като Гърците си защитиха всичко създадено от тях във вековете , ние как да предадем нашата богата история , бит , народност и култура!!! Македония е географско обозначение на тези древни региони,Северна Гърция , Пиринският край и вардарско, влизат в това географско понятие Македония , но след създаването на Българската държава постепенно се създава Българската народност и съзнание по тези места....!!! Наздраве и бъди здрав !

    Коментиран от #20, #29, #30

  • 20 Емигрант

    4 12 Отговор

    До коментар #19 от "Българин от Петрич":

    Кефало, за какви българи говориш в нашите земи, бе? Те са били около 150 000 около Онгъла и са се претопили още първите 200 години. Едва ли българин (от онези) някога е стъпвал в Петрич.

    Коментиран от #21

  • 21 Българин от Петрич

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Емигрант":

    Ех , емигранте , емигранте ....тезата ,която споделяш е просто глупост и идиотска , меко казано!!!!
    Ти сам си отговори на въпроса, защо, навсякъде в историческите документи (не фалшифицираните) от национално - освободителното движение в тези области Егейско, Пиринско и Вардарско се пише и говори за българският характер на тези въстания и борби...? В архивите на Османската империя също ! Никъде нищо не се е претопило, клети ми ,объркан сънароднико ! Може би нещо в главата ти се е претопило ....но трябва да първо да проумееш , че Тракиец, Добруджанец,Македонец,Мизиец...значи едно и също Българин по народност... Така е било по -онези времена , преди да се формират изкуствени нации , да се направят изкуствени различия на македонците , за да се различават от нас Българите!!!
    Ке ти кажа още ного работи, ама мисля че нема смисъл , като гледам какви въпроси задаваш ! Стой си в емиграция ...по добре !
  • 22 Съдията Дред

    7 0 Отговор
    С една корекция - родът на Христо Смирненски е от Измир/тогава Смирна/ , в Кукуш са живели кратко.
  • 23 Дедо

    3 2 Отговор
    Ей не ви ли омръзна да се занимавате с тез македонци и с младото гадже на Глория! М.йната им и на македонците и на Глория и на тенисиста дето 10 пъти пада от Джокович!!!
  • 24 Свети Марко Тотев

    0 0 Отговор
    Има метод с който да се пробуди човешкото съзнание на заспалия български народ и заблудения братски македонски народ и той е като се отпочине издаването на Актове за раждане под формата на програмата Везните на Темида придружени с Диаграма-16.
    Залагам званието си Светия,че до 100 дни българи и македонци ще се освестят и ще сложат Кръста на враждата помежду им.
    Ваш Свети Марко Тотев
  • 25 !!!!

    1 1 Отговор
    Затваряяяй,Европейската,порта,под,носа,на,северномакаците,за,минимум,30,год,както,гърците! Но,с,такива,политици,едва,ли! Лош,материал,има,по,земите,български
  • 26 Подарък от БОГ ТАНГРА в 21 век

    1 1 Отговор
    Преди векове България е била империя, защото си е имала твърде хитър владетел!
    Той си е играл игрите както трябва и както е могъл!
    През онова време на България и всичко българско е било не добре е ПЕРФЕКТНО ДОБРЕ!
  • 27 Българи. От България

    1 1 Отговор
    Някои хора казвали на други хора не се занимават с мен ама и да ме забравят!
    Защо?
    Някои други искат да бъда убит в някое секретно място ли???
    Ееех какво нещо е животът в 21 век! : )))
  • 28 Имало македонци

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Крадена":

    ама след 1944 защото така решил Тито
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.