Last news in Fakti

23 Януари, 2023 08:14 2 791 10

Потреблението на дигитални услуги е признак на бедност

  • дигитални услуги-
  • бедни-
  • богати

Човешкият контакт се превръща в елитен продукт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Антон ДУЦОВ, linkedin

New York Times публикува силен текст с основната теза: потреблението на дигитални услуги е признак на бедност.

Казваме "цифровата икономика", но имаме предвид икономиката на услугите за бедните. Беден си, ако лекарят те съветва по интернет, а не при лична среща. Лошо, ако децата ви учат онлайн, а не с офлайн учители. За бедните има гигантски онлайн секс пазар, в който хора от третия свят продават еротични фантазии на бедни граждани от първия свят, които могат да си позволят да похарчат допълнителни десет долара за това.

Фактът, че богатите предпочитат старомодните преподаватели, лични треньори и готвачи пред Coursera или доставката чрез смартфон, не е тайна. Но авторката на статията Нели Боулърс отива по-далеч и твърди, че има „луксизиране“ на човешките взаимоотношения.

Ако все още получавате услуги от или можете да общувате с реални хора, тогава най-вероятно сте част от нов елит, чието престижно потребление е да изостави цифровите услуги в полза на офлайн. Бедните купуват iPhone на кредит, богатите отказват смартфони.

Бедните се опитват да накарат децата си да знаят как да използват компютри, богатите предлагат на наследниците си частни училища, където образованието се основава на общуването между хората.

Животът, прекаран пред екрана, сега е знак за вашия провал в живота.

В този момент Боулърс се насочва към доста противоречивите твърдения, че израстването с джаджи е пагубно за когнитивното развитие на децата и твърди, че има много безскрупулни психолози на страната на ИТ корпорациите в тази дискусия. Но когато описва 68-годишна пенсионерка, живееща на минимума, чийто основен събеседник в живота е котка, нарисувана на клипборда на име Сокс, текстът като цяло се възприема като изключително убедителен. Рисувана котка, която да се грижи за възрастни хора, е изобретена от 31-годишен бизнесмен, чиито служители работят от Филипините.

Ако компютърна програма ви информира, че умирате, това означава, че умирате като бедняк в цифровата икономика. За богатите общуването - живот без телефон през деня, излизане от социалните медии и неотговаряне на имейли - се превърна в символ на статус. Всичко това доведе до любопитна нова реалност: човешкият контакт се превръща в елитен продукт. Колкото повече екрани се появяват в живота на бедните, те изчезват от живота на богатите. Колкото по-богат сте, толкова повече харчите, за да сте зад кулисите.

Кои сме ние?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    22 3 Отговор
    Само че е трудно да се обясни това на онези, за които всяка нова електронна измишльотина е "куул".
  • 2 12343211

    16 0 Отговор
    Правилото гласи, - НЕ КОНСУМИРАЙ СТОКАТА.
    Иначе си аут.
  • 3 Токсик

    19 0 Отговор
    Трансхуманизъм, социален дарвинизъм и електронен концлагер, това са замислили за нас едни " добри" хора и в името на това се измислят и всички нови джаджи и електронни глупости.
  • 4 СЗО

    24 1 Отговор
    От наше село всинца сме нивия елит. Седим си по пейките и пием ракия. Електронни джаджи нямаме, щото няма пАри за тях.
  • 5 По голяма тъпотия

    4 27 Отговор
    не бях чела. Това е все едно да отричаш прогреса, да яздиш , вместо да се качиш на самолет.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Мисленето не е за всеки

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "По голяма тъпотия":

    Можеш да четеш!? Браво! Значи си една степен над кучето на Павлов!
  • 7 Според

    8 2 Отговор
    тази логика,продавачите на битака са много богати хора.Те общуват с много хора и няма никаква дигитализация при тях..Мнението в статията е доста крайно и едностранчиво,а истината е по средата в баланса между двете крайности,предпочитането на една от тях създава проблеми.
  • 8 мерси

    8 0 Отговор
    Сами си го направихте. И социалните мрежи и смартфоните бяха очевидни окови със весело оцветени звънчета. Всички си ги нахлузихте с усмивка на уста.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 комунистче

    6 3 Отговор
    кое не ви харесва, вярна е статията, да се обслужва електронно е по евтино, затова всички големи корпорации въвеждат тези електронни системи, за да увеличат печалбите си, да спестят разходи, населението расте, ресурсите са ограничени, нормално е да се увеличава броя на бедните, това че днес си пиеш ракията на село, не значи че утре няма да си болен, да се влачиш по корем, и да търсиш помощ, през същите тези онлайн услуги и системи