Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 21:00 3 254 56

Новите санкции "Магнитски": какво означават за България

  • бойко борисов-
  • българия-
  • сащ-
  • магнитски-
  • санкции-
  • владислав горанов-
  • иван гешев

Крайно време е за политическа отговорност и за раздялата с някои лидери

Новите санкции "Магнитски": какво означават за България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Санкциите по закона “Магнитски” – вече подкрепени и с паралелни санкции от Великобритания - са политически послания на САЩ и партньорите им към определени държави и техните общества. Те целят две неща – в безнадеждни репресивни режими да заклеймят лидерите и да ги лишат от чувство за безнаказаност; в демократични държави с дефекти – да доведат до мобилизация на политици и граждани, които да отстранят корупцията по “високите етажи на властта”. Санкциите са за индивиди, но посланието е за системата като цяло.

Българската официална реакция на санкциите досега е в жанра “гьонсурат” – пълен отказ да се признае и разгледа системния проблем зад отделните имена. ДПС твърдят, че техният човек там е попаднал по грешка и е наклеветен. ГЕРБ – с декларацията си от вчера – пък заеха още по-невероятна позиция: те, видите ли, се борят усърдно срещу корупцията и уважават санкциите, но ако някой от ГЕРБ е попаднал в тях, то той трябва да се разглежда като изолиран казус. Случайна лъжица катран в голямата партийна каца мед. Според ГЕРБ съдебната система трябва да поизгребе малко катрана или поне да поразбърка сместа до жълтеникав цвят, така че медът да е готов отново за употреба в предизборната кампания.

Агентите на руско влияние в списъка “Магнитски” пък направо обявиха санкциите за груба империалистическа намеса във вътрешните работи на България (или по-скоро на Русия). А от прокуратурата и следствието възприеха новите санкции като похвала и окуражаване на дейността им, защото те работели по четири от петте казуса (само Владислав Горанов били пропуснали някак).

Тези реакции показват, че цели сегменти от българската политическа и управленска класа стоят със широко затворени очи не толкова към задокеанските послания, а към ситуацията в страната. Миженето цели да не се види следното:

1. Санкциите за България са безпрецедентни като размер и тежест за страна от ЕС. Осем човека са вече в тези списъци, което подчертава системността на проблема;

2. Добавянето на нови имена към вече голям списък означава, че според САЩ прокуратурата и другите институции в страната не работят. Ако имаше адекватна реакция на първите санкции, нямаше да има други;

3. Вярно е, че самият Иван Гешев не е санкциониран. Но при пирамидално организира на прокуратура е ясно кой може да разпъва толкова здрави наказателно-правни чадъри над определени партии и най-вече лидерите им. Това е първият системен извод, за който мнозина в България предпочитат да си затварят очите;

4. Вторият системен извод е по отношение на ГЕРБ: партията отказва да разгледа проблема с ръководството си, който не е толкова във фигурата на Горанов, а на самия Бойко Борисов. Аферата “Божков” не е индивидуална импровизация на бившия финансов министър, а е цялостна схема за ощетяване на държавата, която не би могла да функционира без знанието и съдействието на Борисов. Може би (отново) нито един суджук от Божковите не е достигнал до Борисов, но без санкция, одобрение и действия от най-високо място тази афера няма как да бъде осъществена;

5. Факт е, че самият Борисов не е в санкциите “Магнитски” като изрично споменат. Но той се появява в описанията на казусите индиректно, под формата на онзи “партиен лидер”, на когото Васил Божков е давал подкупи в хазартен контекст. По метода на изключването няма повече от едно лице в страната, което да отговаря на това описание. С новите санкции и включването на Горанов в тях кръгът на интерпретативните възможности се сви още повече около Борисов. Разбира се, санкциите са и въпрос на дипломация – САЩ смятат България за важен партньор, който все пак и сам може да решава проблемите, след като са идентифицирани. Проблеми като този за лидерството на голяма евроатлантическа по замисъл и заявки партия. Санкциите за Горанов от тази гледна точка са илюстрацията на хубавата народна поговорка – бий самара, за да се сети магарето;

6. България има системен проблем с руското влияние в страната. Новият списък слага ясен акцент и върху това, като изважда някои ключови лица в енергетиката. Факт е, че българската енергетика беше почти 100% зависима от руски ресурси и технологии. В резултат на това влияние купихме два реактора, от които нямаме нужда и построихме скоростно за наша сметка тръбопровод, от който Путин има нужда. Факт е, че и до ден днешен се води борба за запазването на руското влияние в този сектор. Президентът Радев плаши да наложи вето на ЕС-санкции за руската ядрена енергетика. Прокуратурата пък провежда наказателна акция срещу екипа, който разкачи България от “Газпром” с аргумента, че страната била загубила милиони, когато е спряла да купува газ директно от руснаците. Ерго, трябвало да продължи да си купува от тях. Към тази атака се добавят и подмятанията, че страната щяла (даже трябвало) да плаща неустойки на “Газпром” – подмятания, които директно ни вредят в случай на арбитраж. Включването на три от лицата в новите санкции по “Магнитски” са послание, че България не се справя с точно тези системни проблеми;

7. Присъединяването на Великобритания със санкции, подобни на тези от “Магнитски”, е ясна демонстрация, че ключови наши партньори в НАТО, а и в европейски контекст, споделят напълно оценките на САЩ. Тези оценки не могат да се считат за някаква американска приумица или грешка, а явно стъпват на информация, потвърдена от множество дипломатически, разузнавателни и информационни източници. Само нашите институции нямат тази информация и няма как да я получат, след като мижат за нея.

Има достойни начини за излизане от ситуацията, в която България се е вкарала сама. Поемането на политическа отговорност е най-добрият от тях. За БСП, “Възраждане” и други русофилски формации и лидери няма надежда в това отношение – те съзнателно залягат на защита на руските интереси като политическа стратегия.

Необходимите решения

Но ГЕРБ (а и ДПС) са партии, които заявяват, че са про-европейски и които водят про-европейска политика по много въпроси. След подобни очевидни шамари, които стъпват на сериозни факти, лидерът поне на ГЕРБ би трябвало да вземе решение за формата на политическа отговорност, която поема за споменатите персонални, но най-вече системни проблеми. Разбира се, и той, и партията му са свободни сами да вземат решението – това е хубавото на демокрацията. Но това решение трябва да бъде взето и с оглед на интересите на страната като цяло. Защото ако продължаваме с тактиката “гьонсурат” и след новите избори пак няма да има правителство и ще се чудим защо. И след година-две сигурно пак ще има нови санкции “Магнитски”.

Борисов е състезателен политик, който обича да е пръв на изборите и който мисли за запазването на политическото си наследство. Тази му амбиция може да бъде съчетана с интересите на страната, ако обяви, че ще се оттегли от политиката (ама наистина) след изборите през април. Без друго сбогуването с него се проточи отвъд границите на разумното. Едно все пак достойно оттегляне би дало възможност за обективна и цялостна оценка на тази важна - макар и противоречива - фигура в най-новата българска история, която ще остави трайна следа в нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Герак Митко

    42 11 Отговор
    Очертава се пътя на Бойко към затвора. За тия от БСП, те отдавна са минало.

    Коментиран от #56

  • 2 Сталин

    32 34 Отговор
    Българина е най тъпото парче ,ако още не е разбрал че така наречения списък магнитски е специална операция на ЦРУ и МИ6,за да премахнат политиците в България които пречат на САщ да унищожат тотално ядрената ни енергетика.Като списъка с тези хора е правен от Лорер и ония изчадия от ДБ с активното участие на Тулупа,а българина е най тъпото парче на света което си плаща за въжето на което го бесят.За какво мислите масона Гешев беше на оная масонска сбирка в САЩ миналата седмица

    Коментиран от #13, #20

  • 3 ТаУмВзе

    20 17 Отговор
    Чекай са! Краварчето наказва Крадлив слугинаж по планетката. Излиза, че нямаме Държава, което е ясно. Както и, че тия краварски Слугинаж де.

    Коментиран от #12

  • 4 Госあ

    19 23 Отговор
    Изобщо, санкциите магнитски не означават абсолютно нищо да България. Все още. Като ни натоварят законодателно към потъващата империя на злото, може и да започнат да означават.
  • 5 Майна

    19 23 Отговор
    Означава - намеса във вътрешния суверинитет на България..
    Ние сме държава членка на ЕС....
    ЗА КАКВО МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО ГОВОРИМ..???
    ЩАТСКО???
    И от ..къв???
  • 6 гуранчу бойкуф

    30 4 Отговор
    и прасчу дуганчуф, крадели заедно за шкфчетата на вождовете.
  • 7 Пич

    33 6 Отговор
    Омръзна ми да гледам нашите политици да се надпреварват , кой ще си свали гащите по надолу ! Но като сваляш гащите , някой ще се възползва ! Интересно е , че след възползването от тях, политиците ни се радвт , защото са изкарали някакви пари! Ето - бъркат жанра , значи ! Работещите такава работа не се наричат политици , а проститутки !!!
  • 8 "Новите санкции "Магнитски":

    24 13 Отговор
    какво означават за България"

    НИЩО.

    След предстоящите извънредни избори през април - Абсолютно нищо!
  • 9 Майна

    22 18 Отговор
    България меси ли се в случая за ,,ВЗРИВА НА СЕВЕРЕН ПОТОК2..???
    Или във следствието на корупционните сделки в САЩ?
    Кой ги е упълномощил???
    Кой?
    Като селски пъдари, бе..
    Ама България не е ,,краварски,, бостан..
  • 10 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    8 17 Отговор
    Този МАГНИТСКИ действа според опашката ми. Ако е завъртя на ляво мучим с пълна сила. Но завъртя ли е на дясно мога да си е на ..а в хра....у....та без да искам . Та ме слушайте и ще играете на хорото както аз ви кажа .
  • 11 Град Симитли

    16 3 Отговор
    Означават, че Тлъстия Гьонсурат ще си премести Мата Хари
    в другия крачол!
  • 12 ТаУмВзе

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    И Резко, след киренцето имаше Пак МАГНИТСКИ! БУХАХХА Са ще е Пак мутропитека, гушнат с кирелацията. За разнообразие така, да св почерпи Роба.
  • 13 Хайде де

    18 15 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Заминавай при наследника на Сталин Путлер и бъди щастлив да бъдеш близо до сатрапа убиец на 21 век.В България нямаме нужда от такива предатели,имаме нужда от честни българи,а не привърженици на крадци,лъжци и убийци.

    Коментиран от #23, #30

  • 14 Гост

    16 4 Отговор
    За народа и България нищо не значат! Далаверата продължава още по-силно. пеюфски, горанчо и всички други корумпирани цървули си продължават да си грабят, схеми, далавери, нямат спирка....
  • 15 пешо

    16 2 Отговор
    защо тая мутра не е в списъка
  • 16 Търновец

    14 7 Отговор
    Не е вярно че България няма нужда от двата ядрени реактора дето купени и сега ръждясващи. България няма нужда от остарелите супер скъпи ефки и от гумената лодка Херо Мустафа

    Коментиран от #26

  • 17 ТРИПОЛОВ

    7 5 Отговор
    От кога ви казвам да слушате МУСТАФАТА и ще цъфнете/ разцъфтите и всички ще бъдете ЩАСТЛИВИ
  • 18 Красимир Петров

    11 2 Отговор
    Всички партии са мафиотски структури.
  • 19 ха ха

    8 7 Отговор
    пак неверни тълкувания имащи за цел да възпеят величието на световните клептократи , и да оправдаят назначаването на политици прокарващи закони срещу народа си
  • 20 Фондация "Костя Копейкин"

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Хайде на копейкитеЕЕЕЕ.
    5 за пост, милион за гагаузин проZZ !

    Коментиран от #32

  • 21 Импотентните

    16 4 Отговор
    Влади и Шишко са виновни!!!
    Боко и Амет ни лук яли ни мирисали. Да им съберем по левче дарение белким не одат боси у тоя студ?! А за Каскета той всички е разследвал ама още не бил "свършил" - да му дадем Виагра или шлемник белким му се такова либидото
  • 22 3.14К

    8 10 Отговор
    Тоя Смолов кога най-накрая ще го обяват за чуждестранен агент пак по американските закони?
  • 23 позеленял

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хайде де":

    и кои сте вие дето имате нужда ? същите бандити , тероризиращи населението и вадещи залъка на децата за да инвестирате в яхти и хотели
  • 24 ЯсноЕ

    16 4 Отговор
    Сега тролчетата тук ще ни убеждават кой бил пропуснат и т.н. Ясно е за всеки нормален, че чувалите са изнесени през последните 10 год. и то не от двама или трима споменати в списъка не без покровителството на Козяк -Банкя. Наивно е да се мисли, че Влади си ги е турил в апартамента апропо разнесъл ги е надлежно
  • 25 Означава,

    5 1 Отговор
    Че винаги има по-голяма риба....
  • 26 Тиквеносеме

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Търновец":

    За кво са ни тия ръждявки, като у Хан Аспарух има нефт за цела Европа-справка Бойко гАзь, който разбира от газзззови проучвания
  • 27 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    5 8 Отговор
    Те целят две неща – в безнадеждни репресивни режими да заклеймят лидерите и да ги лишат от чувство за безнаказаност; в демократични държави с дефекти – да доведат до мобилизация на политици и граждани, които да отстранят корупцията по “високите етажи на властта”. Санкциите са за индивиди, но посланието е за системата като цяло......................................................................................................................................................... ........................................................................................................................................................................................... СМЕШНИК.ТЕЗИ ПЕТИМАТА КАКВИ ЛИДЕРИ СА И КАКВО ЗАВИСИ ОТ ТЯХ И КАКВА ВЛАСТ ПРИТЕЖАВАТ В МОМЕНТА.
  • 28 Никой

    2 1 Отговор
    ..искам си Яне Янев...
  • 29 Одит

    9 11 Отговор
    Този коментар, барабар с Магнитски са вмешателство във вътрешните работи на България!
    Искат ни за послушни слуги на англосаксонския свят!
  • 30 Сталин

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хайде де":

    Типичен колониален роб
  • 31 Лукреция

    7 6 Отговор
    Означава, че новия режим е на лице. Всички трябва да се равняват по новия бащица и неговото канадско отроче. Българче, дадено мърцина за няколко долара ровече. Нищо на този свят не е безплатно, само сиренцето/ визата в капана за мишки, ако вкарат котарака в големия капан. Как можеше кирчовците да попаднат в бълтарския джаз- полит- живот? През Магнитски, Племнелиев и Пеевски!? Не, през нова, чиста платформа, генералска, школувана и тук и там. А, защо гласуваме въобще, като идва финансовия, юридическия и военния апарат на новопредставлените шефове и "проблема с гърлото е решен"!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 разтягане на локуми или мижи да те лажем

    6 5 Отговор
    Новите санкции "Магнитски": какво означават за България
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кьорав народ

    10 3 Отговор
    На овците им е все едно кой ще ги стриже ,важното е да ги стрижат,тогава овцете чувстват че имат стопанин който се грижи за тях демек дои ги и ги стриже редовно и ги плаши че ще ги изядат вълците.А на края овчаря ги изяжда.⁴Хората от другия край на земята им обясняват че народа неможе въздух да си вземе от кралицата писмена наречена политици ,а те тука виждат конспирации ,някой ще им вземе реакторите като че не са откраднати отдавна от същите тези кралици политици.
  • 36 Наблюдател

    8 11 Отговор
    Унизително е чужда държава да сочи по свое усмотрение "престъпници" у нас и още по-унизително е да се приема това като допустимо и меродавно.

    Коментиран от #38

  • 37 Ха ха ха

    5 12 Отговор
    А бе Смилов момченце бледно ....вижда се , че са ти натиснали копчето да дрънкаш и бъщолевиш каквото са ти спуснали твоите оперативни ръководители , та не се излагай да се напъваш до посиняване и напикаване чак .......
  • 38 Ами като

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "Наблюдател":

    Ами като в действителност съшествуват тези престъпници, има ли значение кой ще ги посочи.
  • 39 АБВ

    4 4 Отговор
    Абсолютно нищо
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бен-го

    1 1 Отговор
    Магнитски не мангизитски, кой остане
  • 42 КОФТИИИИ

    5 3 Отговор
    ГЛЕЙ СИГА ПЪРВО ПРТИХМЕ БОЙКИКЕВ АМА ТОЙ СЕ О...РА ПОСЛЕ МУСТАФАТА С КИРЧО И КОКОРКО АМА И ТЕ СЕ ОС...ХА АМИ ГЛЕЙ СИГА ТО КВО НИ ОСТАНА ЕДНОТО МАГНИТСКИ А И ТАЯ ЕВРОПРОКУРОРКАТА НИЩО НЕ СВЪРШИ И В УКРАЙНА РАБОТАТА Е НАДОЛУ ВЪОБЩЕ КОФТИ КОФТИ
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Къде се скри

    11 2 Отговор
    Десислава Атанасова? Защо нищо не казва за Владко Горанов? А ми и Томислав Дончев, който завлече България с два милиарда за електронно управление?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Шайка

    8 2 Отговор
    По данни на Евростат ние сме най бедната и нещастна държава в Европа е заради такива чудовища от списъка МАГНИТСКИ....
  • 48 Рашков

    5 0 Отговор
    Къде си да ги прибереш всичките тия на топло ...пак да станеш МВР министър...
  • 49 В грешка си

    6 3 Отговор
    Стигнах трудно до т. 6 и спрях. Ами грубите лъжи избиха на преден план. Купили сме реактори от които нямаме нужда. А? Защо не са монтирани и да произвеждат ток? Токът е пазарен продукт.
    Построили сме тръба за газът на Путин. Ама е за Унгария, Австрия, Сърбия. Да ама е от Русия.
    Този като разбере, че азерския газ всъщност е руски, дали ще откаже да се топли с парното в апартамента? А пита ли бензинът за колата му руски ли е, преди да налива? Платени смехории.
  • 50 Токсик

    3 2 Отговор
    Разкарайте се с този жалък списък и вашите смешни санкции. Някакви откровени чужди терористи, крадци, убийци и престъпници нагло се правят на съдии и полицаи в България и ни размахват списъци . Магнитски един е американски юрист живял в Русия и лобирал за американските фирми на евреина Брандауер в Русия!!! С помощта на този същия краварите изнасят за жълти стотинки милиарди несметни богатства от Русия, докато не се появява Путин и го подгонва. Всеки, който е попаднал в краварския списък магнитски трябва да се гордее с това! Няма по-вярно признание, че работи или в интерес на България или против интересите на терористите от задокеанския обор. И в двата случая заслужава голяма похвала. Новият краварски посланик, по чиято заръка се случва всичко това, трябва да бъде незабавно привикан и да му се връчи протестна нота за брутална намеса във вътрешните работи на България. Това е един политически списък за разчистване на неудобни хора без всякакви доказателства!
  • 51 дядото

    0 0 Отговор
    за мен извода от писанието е следния.с този списък сащ преследват три цели-блокиране или отнемане пари от други държави или лица в полза на сащ,намеса в предстоящия политически живот на рб и най-вече унищожаване на русофилството като поведение в съзнанието на българите.е за третото ще им трябва насилие или изличаване на българите.
  • 52 ганю

    0 0 Отговор
    Бою,Костов,Нинова,ДЕса тъпата,герб,ПП,ДБ,ИТН
    и все един дол дренки на ел.стол
  • 53 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Посочените по Магнитски не са непременно вредители за българската държава.Тях ги обвинява САЩ,според техните виждания и критерии,които са напълно деградирали от морална гледна точка,всичко при тях е на обратно,изкривено и деформирано.Затова не им се връзвайте на акъла,не са те върховните съдници,по които трябва да се равняваме.Обвинили ,например Н. Малинов,в неясно какво,или защото просто им мъти водата.Путин му връчи медал,непростимо от американска страна,веднага магнитски,лепят грозния етикет,или само така си мислят.Защото който е неугоден в очите на Америка,значи е народен човек,проверен и доказан.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ганю

    0 0 Отговор
    Всичко добро е от СССР
    всичко насранано е от мафията ЕС и САЩ
  • 56 Ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Герак Митко":

    След като ПП и ДБ НЕМОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ Борисов да напусне партията Да доила крадци « от приватизацията « и мошенници « които нарушават конституцията» Не търсете под вола теле Пиши за вашего обеденнние ПП ДБ БСП / коалиция на постредници