Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 14:37 1 860 33

Грешките на растежа на ПП и колко опасни са те

  • пп-
  • кирил петков-
  • дб-
  • александър дунчев-
  • иван христанов-
  • политика

Свидетели сме на политически пубертет

Грешките на растежа на ПП и колко опасни са те - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

Когато започне реденето на изборните листи, винаги има много недоволни и често избухват публични скандали. И колкото по-незряла е една формация, толкова повече и по-взривоопасни са тези скандали.

Това се случи в "Продължаваме промяната" дори преди подреждането на листите и създаването на предизборната коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Иван Христанов, едно от ярките антикорупционни знамена на ПП, разобличил схемата на "Капитан Андреево", напусна партията с обяснението, че е разочарован от всички политически лидери и от липсата на водачи, които могат да създават обединителни каузи. Публичните подозрения бяха, че зад недоволството му прозира решението на партийното ръководство да сложи за водач на листата на ПП в Плевен Радостин Василев, бившия спортен министър и отцепник от ИТН.

Дунчев и "промяната на Промяната"

Друго знаково лице на ПП - Александър Дунчев, часове преди първия съвместен митинг на ПП и ДБ като предизборна коалция, обвини в ефир партията си, че е обхваната от задкулисие. И сякаш без да иска, дари слоган на противниците на своята формация - "Време е за промяна на Промяната". За разлика от Христанов обаче, Дунчев назова причината за негодуванието си - че не е водач на листата в София област, а първото място е дадено на ДБ.

Скандалът е двулик. От една страна, Дунчев има образ на безкомпромисен и чист човек, посветил се на борбата срещу дървената мафия и изсичането на горите. Т.е. на човек, отдаден на гражданска кауза, неподвластен на политически компромиси. И когато говори за задкулисие във формацията си, това звучи като разобличение от позицията на "неизкушения". Претенцията "аз трябва да съм водач" се чете като полагащо се право на каузата да е над всички останали съображения. И нейният носител е гневен като ощетен от съдиите спортист, оставен със сребро - нищо че пак е медалист и влиза в парламента.

Подобна претенция обаче изисква и категорично действие ала Христанов. Дунчев първо се съгласява да е втори в листата, после пък казва, че почти е загубил доверието си в Кирил Петков, но ако той го върне начело на листата, ще си го повъзстанови. И заплашва, че има още много какво да изнесе пред публиката "от кухнята". Това второ лице в поведението на Дунчев е физиономията на политическия инфантилизъм. Той вече не е ощетеният спортист с гневен поглед, а ядосаното дете, което се тръшка пред тате, докато не му върне любимото багерче. Класиците биха казали: Бедни, бедни Дунчев, защо "не умря" като Христанов? Или: защо не си налегна парцалите да се разбереш с домашните в кухнята, вместо да вадиш кирливите ризи на простора?

Свидетели сме на политически пубертет

Проблемът на всяка млада партия е в израстването ѝ от неправителствена организация до политическа формация. Най-страшно е в пубертета, който идва след като първите депутати, които са се появили сякаш от нищото, се борят да останат и в следващия парламент. Тези писъци и трусове сме ги гледали и слушали още през 90-те години в зората на СДС. Оттогава датира и цветистият израз "отлюспване" - онази бърза метаморфоза от оказал се немил-недраг, да бъдеш изхвърлен от партията и след това да регистрираш своя формация дубликат, претендираща за оригинала. Или казано по-съвременно - да създадеш нов политически проект.

Избирателите, които нерядко са по-мъдри от избраниците си, ще простят пубертетските политически изцепки, ако са сигурни, че процесът на съзряването е неизбежен. Защото за разлика от човешкото тяло, в политическото тяло това не е гарантирано. Особено на терена на демократичните сили, които в предишни свои конфигурации от последните 15 години така и не стигнаха до зрялост, ако не броим малката коалиция ДБ, която дори противниците ѝ ухажват като пораснала за женитба.

ПП-ДБ имат шанс, но "отлюспването" не е пътят

Сегашното обединение ПП-ДБ има шанса да стане глава на държавното домакинство въпреки всичките си недостатъци - прекомерна самоувереност, непреодолян инфантилизъм, слабо познаване на действителността. Защото хората могат да му се доверят, знаейки, че това наистина са неизбежните грешки на растежа и че именно те водят към съзряването.

Затова хора като Христанов и Дунчев не само не бива да бъдат отлюспвани, независимо дали някой вече си е събрал куфарите. Те трябва да останат пред погледа на избирателите като част от едно автентично южняшко семейство, в което скандалите са неизбежно ежедневие, но никой не ги възприема трагично. Достатъчно е след всеки скандал къщата да бъде отново мирна и подредена, а родителите да ходят на работа. Най-важното е избирателите да вярват, че избраниците им могат да вършат работа. Много работа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    17 19 Отговор
    Кирчо беше нормално момче на площада а сега не мога да го позная .В Козяк са му сменили чипа.

    Коментиран от #5

  • 2 ПП измама

    29 14 Отговор
    Тези са дебили, класически! Вижте само олендзената физиономия на канадчето и опулената на партньорката му, а Ристьо дъгата ги е яхнал и тъгъдък, тъгъдък...

    Коментиран от #32

  • 3 Галфоните

    30 13 Отговор
    Нямат растеж , имат само спад ! Като жълтопаветниците , които врякат за Украйна !
  • 4 На тия

    26 14 Отговор
    Олигофрен им давам 5 процента
  • 5 БСП за България и Радев

    23 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На площада в Отава или Торонто ли си го видял? Тоя харвардски измамник е най-голямата грешка в живота на генерал Румен Радев. Хубаво е, че на следващите избори е поправима

    Коментиран от #10, #14

  • 6 Бай Танас

    26 13 Отговор
    Никога повече ПП-тата в Парламента !!! Вечна оставка за вас аматьори !!!
  • 7 да де

    24 13 Отговор
    Самите те са една голяма грешка на природата.
  • 8 старецът и реката

    13 9 Отговор
    Когато се спъваме все в един и същи камък и не осъзнаваме грешката си, все ще търсим причината в грешката на растежа у тези които ни подлагат камъни.
  • 9 Последния Софиянец

    8 19 Отговор
    Мисля че Кирчо беше много по щастлив като ходеше из София без охрана и всички го спираха да го поздравят отколкото сега като се крие и не смее да погледне нас в очите.А помня на един протест еничарите на Бойко и Доган ме бяха повалили и ме ритаха и тогава брат ми и Кирчо ме измъкнаха.

    Коментиран от #16, #29

  • 10 Последния Софиянец

    14 11 Отговор

    До коментар #5 от "БСП за България и Радев":

    Идваше при нас на площада през всички 400 дни протести срещу Тиквата.Даже и после като министър идваше всеки четвъртък на Агора България пред президентството.А сега не смее да ни погледне в очите.Защо ?Не мога да си обясня!

    Коментиран от #13, #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    18 11 Отговор
    За какъв растеж ми говорите? Та тия са пигмeи. Пигмeите не растат.
    Тия са ГМО-проект на Херо Мустафа. ГМО-то не расте и не се размножава, защото Природата е против него.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ха

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "БСП за България и Радев":

    пРезидентът е Баце от ляво. Близначета. Единият беше пробутан от германска фондация, другият от руска... Освен, ако някой е забравил за Решетников ;) И двамата от немай и къде правят реверанси на другата страна. Баце на Путин, а Радев на Давос. Затова и руски паток, затова и неизбираемата Цецка за президен, затова и канадския измамник в правителството. Няма нищо учудващо... Българинът може да е прост, ама не чак толкова - вижда и не гласува. На избори ходят само партийните ядра. Наивниците търсят 12 000 наблюдатели... Хахаххахах! Не 12 хиляди, а 200 пъти повече наблюдатели са осигурени. Гледат отстрани и се подсмихват на изборите.
  • 15 Краси Марков

    13 9 Отговор
    Само от заглавието бях сигурен, че е Дойчо Веле. Каква работа има Берлин и Дойчланд с българските партии и избори?
    .
    Все едно БТА да коментира грешките на растежа на "Зелените" в Германия, начело с Аналена Бербок?!
    ?!?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пенко

    1 10 Отговор
    ЛИСТИ -ЛЮСПИ -ЛИСТИ-ЛЮСПИ !?!? " НИЕ СМЕ ДеМОКРАТИ ...НЕ ВИЕ СТЕ ДиМОКРАТИ ...НЕ И НЕ И НЕ -- НИЕ СМЕ ИСТИНСКИТЕ ... А, НИЕ СМЕ НОВИТЕ ИСТИНСКИ ........ " ШОПСКО ЗА ПОЯС" !?!?!?!?
  • 18 соня

    10 9 Отговор
    в ПП цари тежък инфантилизъм и олигофрения. Няма надхвърляне тази ситеация, защото основния кръг предсавители на партията са недорасли за политика въобще в истинския й смисъл.
  • 19 байХЪ

    2 7 Отговор
    Много думи, пък не каза нищо
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Киро Простото и Асан Ококорения

    13 9 Отговор
    са некадърното, отвратителното и шарлатанско лице на Промяната за всеки здравомислещ българин.
  • 22 Кирчо Папура е новият Виденов

    7 9 Отговор
    Добре че не сме оная държава от 90-те години, като същински обран бостан, та този успя да издържи на напъна на Промяната да съсипят и унищожат България и ако народът не ги допусне до властта ще се измъкнем от ужаса на последните две години и ще оцелеем.
  • 23 Когато човек е наивен, глупав и невеж

    3 8 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    е ужасно лесно всеки "телефонен измамник" да го накара да си хвърли парите от балкона! Та така е и с "Последният софиянец"! Пълен смешник е тоя!
  • 24 Най ме кефи обаче "Ананито", той милият

    5 8 Отговор
    е уникален човек! Аз никога не съм предполагал че изобщо ще има човек в тая държава който някога, по-някаква причина и някакви обстоятелства би си дал гласът за такъв като него! Това означава че "матриала" значи е пълен въздух и кал по ушите!
  • 25 Има решение!

    0 10 Отговор
    Тъй като ПП/ДБ бъка от таланти нека изберем 360 депутатина. Да има за всички!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Матей преображенски

    4 10 Отговор
    Таралежа ПП--вече не се ежа,беше грешка на растежа.Несъмнена наглост от страна на амбасадата е да залага на куция кон ПП--Продължаващите Предателството и след като радев ги нарече шарлатани.Няма измислено такова понятие,което достатъчно да ги охарактеризира,колко са долни и безобразни,гьонсурати.Абсолютни американски блюдолизци и нагаждачи,до един агентурчици и корумпета.Кой ще седне да гласува за тях,никой,за да ги изтикат отново напред ,ще трябва тотално да фалшифицират изборите.И тия от Дъ Бест у-ро-ди са такава пас-ми-на,мер-зав-ци от елита,ама али досега не са били на власт,в Козяк смятат ,че са новост в интериора,нови кукувици и народа ще зейне по тях от възхита.Те дори не го докарват на популизъм,просто си дрънкат своите латерни неразбрано.и ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ ,ЧЕ ХОРАТА СА ПРИТЕСНЕНИ ЗА оцеляването си,за базови достояния и възможности,зер властта отколе посяга да руши и дълбае основите на социалната държава и ни вкара в дивата и непроходима джунгла,където дебнат всякакви зверища.
  • 28 Реалист

    10 5 Отговор
    ПП и ДБ трябва да спечелят изборите с голямо мнозинство и да изметат статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП завинаги от нашия живот иначе пак ще пеем скоро 45 г. стигат.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Овен

    12 1 Отговор
    То бива герберска пропаганда и опорки, но това вече на нищо не прилича.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Стършел

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПП измама":

    Абе, кой мое да се сравнява с вашите убавци- костя, славчо, радевчо, сидерчо, аметчо, каравзема-дава, ниновата и т. н.!!!???
  • 33 Гражданин

    0 0 Отговор
    Погрозня кирето. Ще се оправи кире, знаеш ли, кога, когато в делиормана спечелите 5 места и нито едно на дпс, но няма как да стане вече. Нищо не става вече и с вас младите. Трудно е за българи и що не и турци. Който успя успя в България и по Света и това са хората на дс кгб. Бащи, деца, внуци, а всипко друго е робство, живеят и работят за един хляб. Чергаджийството е започнало при някои фамилии от Първата световна, Втората и демокрация, и след 1944,1923,1984,1989 до днес