17 Февруари, 2023 21:00 4 027 120

Обединението ПП-ДБ: ще изпреварят ли ГЕРБ?

  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • кирил петков-
  • бойко борисов-
  • обединение-
  • предсрочни избори-
  • магнитски-
  • румен радев

Очаква ни интересна предизборна кампания, в която българите ще имат сложен, но все по-ясен избор

Обединението ПП-ДБ: ще изпреварят ли ГЕРБ? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Предизборното обединение между ПП и ДБ е факт и то вече има реални ефекти върху политическата картина в страната. Това обединение най-вероятно ще е първа политическа сила след изборите. Социологическо изследване на "Тренд" даде индикация, че още преди да е официализирано решението и преди да са отчетени ефектите от новите санкции "Магнитски", ПП-ДБ и ГЕРБ са почти изравнени. С една добра кампания новата формация може да победи втората партия със солидна разлика.

Това е така, защото ГЕРБ и партньорите им от ДПС останаха без основния си политически аргумент след действията на финансовото министерство на САЩ. Аргументът бе, че забравата и едни нови избори ще "изчистят" корупционния проблем на тези партии. Времето минава, на хората им омръзва да слушат едни и същи обвинения - дори да са верни, те престават да са новина. Ерго, да гледаме напред към "истинските проблеми" на държавата, твърдяха от двете партии.

Новите санкции "Магнитски" показаха, че родното медийно-политическо блато няма да може да се затвори и да покрие с манипулативна растителност натрупаните далавери. Ако не са САЩ, ще е Нидерландия, която отново ще разбуни водите. Но най-важното е, че българите не са шарани с двуминутна памет: споменът - в цялата му прелест - може да се върне във всеки един момент и е добре това да става преди избори, а не когато вече има сформирано правителство и управление.

ГЕРБ вече влязоха в тежък обяснителен режим по отношение на Владислав Горанов. Този режим ги поставя в абсурдната ситуация да твърдят хем, че американците помагат на нашите институции с полезна информация, хем че ГЕРБ нямат нищо общо с Горанов, който е просто "бивш член". Тази защитна тактика е срамно глуповата и изисква гигантско промиване на мозъци, за да бъде успешна.

В крайна сметка единственият достоен ход, който остава на ГЕРБ, е Борисов да обяви своето оттегляне. Разбира се, съмнения доколко то ще е истинско винаги ще останат - примерът с Ахмед Доган е до болка познат. Но все пак демокрацията има някакви базови правила и понасянето на политическа отговорност за голямо ощетяване на хазната (в размер от 500-700 млн. лева) е безспорно едно такова императивно правило. Колкото по-дълго ГЕРБ го загърбва, толкова партията ще бъде в по-неизгодна позиция.

Проблемите на опонентите са някакъв начален бонус за обединението между ПП и ДБ, но те сами по себе си няма да могат да се окажат решаващи за успеха му. Ключова за него би била способността на новата формация да привлича по-широка периферия от симпатизанти.

Шансовете и задачите пред ПП и ДБ

От тази гледна точка излизането на ПП-ДБ в проучванията преди ГЕРБ или като сериозен конкурент на ГЕРБ за първото място би могло да осигури вота на хора, които обичат да гласуват за победителя. Във всяка демокрация те не са малко и могат да достигнат и до 20% от избирателите на определени формации.

ПП и ДБ обаче трябва да вземат много сериозни мерки срещу манипулации с хартиената бюлетина и протоколите. Тези манипулации ще дадат някакво предимство на "хартиените" партии: то едва ли може да се избегне, но поне да бъде ограничено.

Най-важното е обаче ПП и ДБ да убедят колебаещите се свои потенциални симпатизанти, които по една или друга причина все още предпочитат ГЕРБ и други партии. Основният аргумент за тях е, че съзнавайки тежките корупционни проблеми на ГЕРБ, те все пак виждат ПП и ДБ като неефективни или са несъгласни с определени техни политики.

Вярно е, че ПП-ДБ нямат голям опит в управлението. Но въпреки това имат с какво да се похвалят. В крайна сметка 2021-2022 ще се окажат годините с най-динамичен икономически растеж в страната. Намерени бяха алтернативи на руския газ, производството и износът регистрираха рекорден ръст. Нещо повече, беше проведена сериозна фискална експанзия и увеличаване на доходи и социални плащания, които не натовариха бюджета: нито дългът се увеличи, нито дефицитът надскочи Маастрихтските критерии. Всичко това е белег за икономическа компетентност и за политика, която е в състояние да осигури на България догонващ растеж. Всъщност именно това най-вече липсваше в страната при управлението на Борисов - напредък беше регистриран, но и сериозно изоставане спрямо основни конкуренти като Румъния. Икономическата политика от периода 2021-2022 се очертава като алтернатива на бавното Борисово десетилетие, но ПП-ДБ трябва да убедят и мнозинството от българите в това.

Някои интелектуалци, от висотата на въобразените си кули от слонова кост (или просто от суета), се чувстват длъжни да критикуват ПП и ДБ дори като виновници за корупцията в България, тъй като били неефективни борци срещу нея. Не е ясно струва ли си подобни оксиморонни (или направо моронни) съждения да се оборват, но те са индикация за едно по-широко разпространено отношение към новото обединение и неговите компоненти - че са някак несериозни, аматьорски и винаги ще бъдат "изиграни" от по-опитните ГЕРБ и ДПС.

Това, че в корупционните практики някои партии нямат опит (въпреки поредицата прокурорски фойерверки като "Нексо", "Джемкорп" и т.н.), е по-скоро нещо добро. Но има и един друг, по-дълбок проблем с псевдо-интелектуалната извисеност: ако не си готов да рискуваш и да дадеш шанс на новото, си обречен да обитаваш миризливата бърлога на старото.

Проблемът, наречен "Радев"

ПП и ДБ имат и един реален проблем като част от политическия си багаж - особено този на ПП. Този проблем е президентът Румен Радев, за избора на когото ПП водиха кампания, а някои (далеч не всички) избиратели на ДБ подкрепиха на втори тур. Все по-ясно става, че нито антикорупционният ентусиазъм на Радев са били достатъчно силни, нито приглушаването на проруските му (а изглежда и пропутински) възгледи е било трайно. Тази отговорност трябва да се признае. Но все пак е показателно, че в момента Радев привижда точно ПП и ДБ като свои най-сериозни опоненти по всички въпроси - включително по отношение на войната в Украйна.

Има и още нещо. Обединението на ПП и ДБ дава възможност на избирателя да не прави компромис между корупция и геополитическа ориентация. Слабостта на ГЕРБ е в това, че те предлагат на хората да преглътнат доста корупционни афери в името на запазването на геополитическата ориентация на страната. А това не би трябвало да е нормално в една европейска държава и все повече хора го осъзнават.

Очаква ни интересна предизборна кампания, в която българите ще имат сложен, но все по-ясен избор. Дано тази кампания да доведе и до решаването на мними дилеми, които започнаха да ни изглеждат вечни и непреодолими. Като привидната несъвместимост между ограничаването на корупцията, европейската ориентация на страната и стабилното и ефективно управление.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адам Хилтън

    60 51 Отговор
    По безсрамие, лицемерие и злоупотреби - имат шанс в тази надпревара.

    Коментиран от #23, #58

  • 3 АУУУУУ

    64 34 Отговор
    ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС НА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ БЪДЕ ПОСЛЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА !!! НАЙ - БЕДНА , НАЙ - КОРУМПИРАНА , НАЙ - БЕЗПЕРСПЕКТИВНА !!!
  • 4 ПР агент

    39 61 Отговор
    Обединението ПП-ДБ: ще изпреварят ГЕРБ? Това няма абсолютно никакво значение, защото ПП-ДБ са ГЕРБ производни, подобно на оня Янев/ ВМРО. Третокласен театър с ГЕРБ аранжимент, но нека да видим магнитите, сезон 3.
  • 5 пламен

    74 37 Отговор
    Другото означава толупа да се върне да дерибейства
  • 6 Патето Яки

    54 45 Отговор
    дойче зеле манипулира
  • 7 Българин

    61 71 Отговор
    Няма да бъдат първа политическа сила.ГЕРБ ще спечелят изборите.Народа ги разбра що за стока са ПП и ДБ-никакъв шанс.

    Коментиран от #14, #114

  • 8 Грантаджиев соросоид

    65 45 Отговор
    В някоя паралелна вселена може и да са първи. Да видим дали въобще ще влязат.
    Вижте ги хубаво - честни, почтени, умни, красиви - ей тия превърнаха въпросните понятия в гротеска. Да избирам между тях и ГЕРБ е все едно да ме питат дали предпочитам да се удавя или да се обеся.

    Коментиран от #21, #54

  • 9 гост

    34 23 Отговор
    В предстоящите избори както винаги няколко шайки мерзавци ще се борят за гласовете на тълпите лумпени за да ги крадат и скубят и да обещаят, че с парите им ще им обещават още повече обещания! Поздравяваме ги с песента на Тони Димитрова "Обещания само"
  • 10 СКАЛАТА

    27 28 Отговор
    ВСИЧКИ ПАРТИИ са МОШЕНИЦИ и АЛЧНИ за ВЛАСТ
  • 11 ХАРОН

    21 20 Отговор
    Следва "дерби" като Челси и Ливърпул. И при едните и при другите има и леви и десни, и русофили и русофоби, и американофили и американофили... Но никой от тях не мисли за българина, България и българските чест и достойнство. Не знам, продажници ли са, процентаджии ли са или са обикновенни лаици, повярвали си, че могат да разделят на две магарета, сламата. Жалко, тъжно, занулиха ни и ни обрекоха на трайна нищета и колониална зависимост. Край с 1300 годишната история на България и Златните Векове. Но това вече не е "удобно" трябва да се създава нова сита, задоволена и безгрижна генерация на упадък и посредственост. Защо спряхме да се равняваме със себеподобните - Румъния и Хърватия? Нали всички сме равни и от едно семейство в ЕС?

    Коментиран от #51

  • 12 Хаха

    37 17 Отговор
    Хаха тоя сбирток е все едно да ме питат дали искам да се обеся или застрелям, все едно и също крадливо псевдо атлантическо племе са. Който на драго сърце ни продават на козяк и чакат от там заповеди.

    Коментиран от #55, #62

  • 13 Дрън дрън та пляс

    43 22 Отговор
    Не ме интересува кой ще е на първо място само да не са герп цдц
  • 14 Мда

    17 26 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Дали герб ще спечелят изборите или не, няма абсолютно никакво значение. Те създадоха поддръжниците си - ПП/ДБ. А другото герб прокси - БВ/ВМРО са типичният герб "златен пръст". Бсп също е в герб кюпа, но може да е "златна опозиция", като хартиената копалиция с герб и дпс. За дпс не се знае къде ще отиде, но вероятно ще е "златна опозиция" на герб. Да му мислим...
  • 15 Румен

    51 38 Отговор
    Да,да, да . ПП и ДБ първа политическа сила. Другите всички са мафиоти. Сбогом на мафията братя българи

    Коментиран от #19

  • 16 БАЙ КУРТИ

    34 21 Отговор
    DW не рекламирайте новите Триполови. То и сега си ги имаме вече 30 години.
  • 17 Румен

    16 20 Отговор
    Тоя дето е 1 и се пише с партизанското име Сталин , има пълното право да легне до вожда си Сталин.Такива кат него хранимайковци има много в БГ. Еми и те да лягат, щото чакаме гъби през пролетта
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Грантаджиев соросоид

    41 25 Отговор

    До коментар #15 от "Румен":

    А тия щот не са продажни? Кой взе парите от Нексо? Не бяха ли тия принципните и моралните дето се бореха с корупцията? Ами Джемкорп аферата? Йес бългерианците бяха ли в коалиция с БСП? Бяха, имаха и министърка - видяхме я каква я свърши. Бяха ли в коалиция с ГЕРБ? Бяха, даже министър имаха, самият Христос Бойкикиев, видяхме го каква я свърши. Сега са в коалиция с ПП. А харвардецът дето не знае български и не знае колко моста има над Дунав колко закони наруши? С лъжа дойде и не спря да лъже - по-патологичен лъжец и нарцис е дори от Тиквата. Опасен луд, дето действа еднолично на своя глава в нарушение на правила и закони. Видяхме го какви ги свърши - инфлацията още не са я спрели, плащаме петорни цени на всичко. Първи може да сте само в затвора.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Търновец

    26 16 Отговор
    Вече изпреварват - по далавери за милиарди и по лъжи, но Путин и Ердо може да се намесят
  • 23 Дааа

    23 11 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    И едните и другите са завършени мерзавци!
  • 24 Наблюдател

    32 15 Отговор
    Лъскаме ли, лъскаме ли имиджа на комуносчетоводителчета второ издание? 23 млрд кредити не е лошо да се сложат като аргумент на масата, а не всички медии да си кротуват, зер парите не миришат. В едно успяха младежите. Доказаха на родителите си / дребни фактори по Жан Виденовото време /, че в тая държава може да се краде и с кадифени ръкавици. Всичко зависи от манталитета на народеца и колко лесно можеш да го баламосаш когато контролираш медийната среда. Поняли или все още сте мераклии да им плащате далаверите?
  • 25 Сатана Z

    33 10 Отговор
    Още от сега подготвят стадото за либерал-фашистката диктатура,която ги очаква влезат ли тоя неофашисти формирования в народното събрание.Жална ни майка тогава.Ситният фюрер ще се разпищоли в МВР,ДАНС и къде ли не.Нали е главен акционер в проект Козяк.
  • 26 Зеле гнусно

    31 14 Отговор
    Ако избора ни е между ПП и ГЕРБ, значи България е обречена
  • 27 Грантаджиев соросоид

    25 11 Отговор

    До коментар #21 от "И гномът ли е":

    Те се нарекоха така, също претендират за морал и честност. А1 време какви комсомолци щяха да бъдат. Не знам дали сред тях има поне един дето да е работил нещо някъде, ама иначе напират държава да управляват...

    Коментиран от #36

  • 28 Гласувай и гладувай!

    35 17 Отговор
    Искате ли да получите повиквателна за фронта?Тогава гласувайте за ПеПето и ДеБето!Искате ли да плащате цял живот 5-звездни хотели без да сте стъпвали в тях?Тогава гласувайте за партиите на войната!Искате ли да ядете мyxи и заплатите ви да ги дават за война?Тогава гласувайте за Кирчо,Кокорчо и Наско жабата!Народе,гласувай!Гласувай и гладувай!
  • 29 Боклук

    26 19 Отговор
    Гласуваш за ПП+ДБ или ГЕРБ и получаваш повиквателна за фронта
  • 30 От трън, та на глог

    23 14 Отговор
    От Tиkвa - на Пpo100? Или обратното?... Не, мерси!
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 16 Отговор
    Хайде-е-е, манипулациите против ГЕРБ почнаха!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 простокиро не може да мисли

    36 10 Отговор
    Днес по Панорама каза:

    "Дошло е време разделно. Време е да се обединим."

    ???

    Тоя не може да мисли, сър!

    Американска марионетка-зеленчук!

    Коментиран от #38, #45

  • 34 🇧🇬🇪🇺💯

    18 14 Отговор
    Истината е една че от две години Президента Румен Радев и неговите Служебни Правителства правят всичко възможно “саботаж” България да е част от ЕС, като Радев се е прицелил в изменение на констутиционният Закон и край на плуралистичната партийна система❗️

    Коментиран от #65

  • 35 Козяк партиите

    30 11 Отговор
    С американското машинното гласуване обединеното ПП-ДБ може и да изпреварят някой, без машини едва ли ще влезнат в перламента
  • 36 Бойкикиев е

    15 7 Отговор

    До коментар #27 от "Грантаджиев соросоид":

    работил като министър ама малко.
  • 37 Мнение

    25 8 Отговор
    Теоретично няма как да стане, освен ако не приложат някаква незаконна хватка.
  • 38 простокиро в едноклетъчно,

    22 6 Отговор

    До коментар #33 от "простокиро не може да мисли":

    подчинено на Козяк.

    Тоя не може да направи разлика между "тук" и "там",

    камо ли между Манол и Караибряхим!
  • 39 Именно

    13 15 Отговор
    ПП+ДБ ще са номер 1 на изборите, но въпросът е дали ще има с кой да направят правителство после.
    Засега (освен ако заспалите българи не се събудят ненадейно) няма изгледи който и да било да има шанс да направи кабинет
  • 40 Иван

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Всичко беше добре, докато не спомена Болен Сидеров... Доста трябва да си падал на глава за да напишеш такава глупост.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Направих проучване

    7 7 Отговор
    Сред всичките 1000 и девет привърженици на коалицията пепе и дебе
    Те предвиждат че тази коалиция ще получи 29,3% от гласувалите на предстоящите избори
  • 43 Върви ли пропагандата на зелето

    25 5 Отговор
    Частният списвач на мафията зад ПП и ДБ, на грантове на америка за България! България не е за продан отпадъци! Де да нямаше толкова блеещи в България, нямаше да ви има смет гнусна!
  • 44 ПП и ДБ

    24 7 Отговор
    Шайка нагли бандити продажни.Никога няма да гласувам за вас!!!!!!!!

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аспарух

    8 23 Отговор

    До коментар #44 от "ПП и ДБ":

    Ти няма, но много други ще гласуват.Трябва най накрая да се сложи край на управлението на червените куфарчета, агентите на ДС, и лизачите русофили-русороби.
    На 2.4 ще победим червената ненаситен и корумпирана триглава ламя БСП, ДПС и ГЕРБ

    Коментиран от #47

  • 47 Как ще ги победиш

    16 6 Отговор

    До коментар #46 от "Аспарух":

    като ги замениш със същите лъжци, крадци и слуги на мафия и чужди интереси пп и ДБ? Подмяната не е победа, а придължаване по старому, да си краден, лъган и продаден!
  • 48 Гражданин

    14 6 Отговор
    И двете формации са пагубни за България. Най - добре ще е ако останат извън парламента .Вече ги видяхме какво могат. Най- добре са в кражбите ,интригите и слагачеството. Трябват ни други по- сериозни хора иначе България загива. Този път всички трябва да гласуваме само така ще пратим тези некадърници далеч от властта.

    Коментиран от #72

  • 49 Предателю

    12 6 Отговор
    Хубаво е когато ти викат в очите че си ШАРЛАТАНИН и ти обаче викаш :време разделно трябва да се обединим,!!!!!!!!!! Някъде има хора с лекарства, просто Киро трябва да ги намери!
  • 50 Антонио Бандера

    12 6 Отговор
    Реално трябва да изпревари герб. По пътя към затвора

    Коментиран от #66

  • 51 Но никой

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "ХАРОН":

    От тях не мисли за българина...
    Ей това е ключовата фраза. Всичко останало е ясно.
  • 52 деНАТОфикация

    11 7 Отговор
    Никога повече простокирчовци, простоборисовци и простохристовци !!!! Ама никога !!!
  • 53 Васил

    9 6 Отговор
    А повиквателните за фронта напечатаха ли ги вече неофашистите от ПП и ДБ??! Сега ще се обединят с бандитите от герб, за да може техните мутри да разнасят призовките с бухалките ! Само гледайте как ще ви сапунисат след изборите !
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Гневен

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Бам Бам":

    Защо дойде изобщо от Африка
  • 57 Крадливи евроатлантици

    16 6 Отговор
    Най гнусната пропаднала партия, съставена от абсолютни некадърници (видяхме ги на практика) и такива с психични проблеми, които никога в живота си не са направили или построили нещо. За тези гласуват само евроатлантици за да крадат още евро пари.
  • 58 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    По голям лицемер,лъжец измамник,рекетьор и крадец от толупа,нямаааааа.

    Коментиран от #60

  • 59 хихи®

    11 6 Отговор
    Хардвардските Измамници вън от България
  • 60 хихи®

    7 5 Отговор

    До коментар #58 от "Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО":

    той е обикновен а те Хардвардски Измамници!
  • 61 Сащ са терористична държава

    10 6 Отговор
    Пп-ГЕРБ-ДБ са зависими и контролирани от ЦРУ Козяк... Радев им пречи. Козяшкият модел на управление от 33 г превърна България от развита страна в топ 15 в колония на Сащ от Третия свят!

    Коментиран от #80

  • 62 555555

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хаха":

    Само ти ли още не си разбрал че те са руски слуги прикрити като Евроатлантици.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Човек

    3 7 Отговор
    Едва ли. С този пр.ост матрял първи ще са негласуващите, които помпат %-та на ДПС, а след тях ще е Мутрата на републиката. Чак на трето място ще е единственият ни шанс да излезем от блатото ПП+ДБ.

    Коментиран от #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 РЕАЛНО..

    7 6 Отговор

    До коментар #50 от "Антонио Бандера":

    Копейкин требва да спечели изборите..да изрита таа сган водена от тиквата и киро,да премахне партията на комунягите и тази на верска основа..и всеки който помага на бандерците-там при них..у бахмут,и да чекат вагнер да ги освободи..
  • 67 Задавам си въпроса

    7 4 Отговор
    Защо Кики и Кокорчо не са в списъка Магнитски

    Сам си отговарям защото са спомогнали за съставянето на списъка

    Коментиран от #70, #87

  • 68 тц тц

    10 4 Отговор

    До коментар #64 от "Човек":

    Ако не помниш ЛГБТ обединението ПП+ДБ вече беше на власт и какво направи - само за три дни откраднаха 9 милиарда /ББ открадна 12 милиарда, но за 12 години/, продадоха България на РСМ, настаниха укрите с джиповете в хотели, а за пострадалите от наводненията българи и фургони не дадоха, взеха тлъсти комисионни с поръчването на супер скъп американски газ, докараха ни двуцифрена инфлация /реално е трицифрена/, обарваха се по парапети и ходиха на вечери в Солун с правителствения самолет.
  • 69 Моят отговор

    1 3 Отговор
    На заглавието е че да този път ще го изпреварят, но той ще бъде на шесто място по проценти
  • 70 Защото

    5 7 Отговор

    До коментар #67 от "Задавам си въпроса":

    не са крадци, и не са точили пари от бюджетните наши пари, както и не са рекетирали бизнеса като шайките Герб, ДПС и БСП.

    Коментиран от #73, #75, #78

  • 71 Българин

    8 6 Отговор
    Спомняте ли си какво реване беше от новоизлюпените демократи за взетите от бай Тошо 3 милиарда заеми, а Кирчо все 10, а ни управляваше по малко от година.
  • 72 Това

    2 3 Отговор

    До коментар #48 от "Гражданин":

    Са Герб СДС нали?
  • 73 Кака Лена с мустаци натъкмена

    8 7 Отговор

    До коментар #70 от "Защото":

    Разсмя ме:) Само вечерята ми с Киро в Солун струваше на българския данъкоплатец 300 000 лева.
  • 74 Х24

    7 6 Отговор
    Дрън-дрън. Много важно. Продажницитв ще победят ли крадците или обратно? И едните и другите са мошеници.
  • 75 123

    10 6 Отговор

    До коментар #70 от "Защото":

    Само една дума - Nexo! Дори и ГЕРБ не са се издържали от пирамиди!
  • 76 Дай Боже

    2 4 Отговор
    Дано ги изпреварят.
  • 77 Констатация

    9 6 Отговор
    Дойче веле заедно със Сорос представят розовите мечти на sataninskiа запад.
    Шарлатаните като нова "спасителна сила" не за България ,а като власт в синергия с интересите на световния жандарм Кравария.
  • 78 681

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Защото":

    Муахаха... хохохо...хихихи. 32 г ни лъжат демократично и има още балами, които да вярват. Алюю, никой няма да ни оправи, ако не се оправим сами. За оправия обаче трябва много работа, а българина е зобен,завистлив и много мързелив? Е как да стане? Да не забравяме желанието и натиска на великите сили ние да бъдем васална държава заради местоположението. И те така..
    Бай Ганя
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #61 от "Сащ са терористична държава":

    И що развитата топ страна фалира три пъти за 45 години? М? Защо при условие, че имахме единствената атомна централа на Балканския полуостров имахме режим на тока???
  • 81 Ха ха ха

    4 4 Отговор
    В момента ГЕРБ са най малкото и най приемливото зло за България . Когото трябва да избираш измежду политическата плява , то трябва да гледаш поне плявата да е ядивна и да може лесно да се преглъща и отделя . Именно за това гербаджийте ще спечелят и ще увеличат поддръжката си , защото от другите и чеп за зеле не става .

    Коментиран от #84

  • 82 Тази глутница

    5 3 Отговор
    Са направо за Беляне
  • 83 Така де

    1 3 Отговор
    Радев отново ще управлява, този път чрез ПП и ДБ.
  • 84 След гастрола н Баце при Ризова

    5 3 Отговор

    До коментар #81 от "Ха ха ха":

    Герб падат с 5 пункта .По добре да си беше седял в зайчарника
  • 85 един от многото

    6 2 Отговор
    На снимката са като глутница гладни и бездомни псета!
  • 86 Аз ще гласувам

    9 3 Отговор
    За Възраждане

    Коментиран от #88, #90

  • 87 В което няма нищо

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Задавам си въпроса":

    Лошо.Нали?
  • 88 Аз и моето семейство

    3 8 Отговор

    До коментар #86 от "Аз ще гласувам":

    Ще гласуваме за Възраждане.Когато Костя върне откраднатата държавна субсидия.
  • 89 дядо поп

    3 1 Отговор
    Който и да спечели , пак никой няма да управлява. Не се ли научихте най накрая , че със стари гювен... , нов бардак не става!
  • 90 Аха,за ваксиниране -антиваксъри.

    2 4 Отговор

    До коментар #86 от "Аз ще гласувам":

    Детс са са лева и против еврото.И всичките им спестявания да в евро.
    Впрочем събирате,ли още подписи?

    Коментиран от #91, #93

  • 91 Не бе

    5 5 Отговор

    До коментар #90 от "Аха,за ваксиниране -антиваксъри.":

    за Кирчо, който е за еврото пък всичките му спестявания са в долари и за Кокорчо, който уж е за стабилна банкова система, а парите му са на Кайманите:) П.П. Между другото ти след третия бустер стана ли безсмъртен както ни обещаваше Кирчо:)

    Коментиран от #92

  • 92 Не съм ваксиран

    3 5 Отговор

    До коментар #91 от "Не бе":

    По интересно е тези,"възрожденците " с коя ваксина се боднаха.Гледам още никой от тяй все още не е дал фира.А имат,ли странични ефекти?Това също е интересно.
  • 93 За подписката на

    5 4 Отговор

    До коментар #90 от "Аха,за ваксиниране -антиваксъри.":

    Слабоуумният Коце нищо не казвате.Събирате ли?

    Коментиран от #94

  • 94 Слабоумен

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "За подписката на":

    Си ти!!!!!!
  • 95 байХЪ

    6 1 Отговор
    Великия анализатор Смилов. Че и лекции пред студенти четял , вай вай вай !
  • 96 Бг тъпотия

    3 0 Отговор
    Кошница цветя от кмета на София за Малкович. Селяните от залата в Народния освиркват масово. Тъпотия до шия и по нагоре. Познайте чии гласоподаватели са свирчовците.
  • 97 123

    3 1 Отговор
    Да, отзад напред ще ги изправарят.
  • 98 Решително

    5 1 Отговор
    Ммм да , по доноси решително ще изпреверят ГЕРБ.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Ний ша Ва упрайм

    4 0 Отговор
    тия са се разбързали за консултации на Козяк
  • 101 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Това ли са следващите фаворити на американците--Демонична България и Продължавай предателството?Много са актуални ,баш са по вкуса на козяк,ама са невзрачни и някак си ще трябва да ги сродят с ГЕРБ,ЗА ДА ПРЕТЕНДИРАТ ДА УЧАСТВАТ В УПРАВЛЕНИЕТО.рАДЕВ НАНЕСЕ НЕПОПРАВИМА щета на ПП като ги обяви за шарлатани,това е защото си има нови проекти,и трябва да закрие старите,неговите хора трябва да се мотаят,да тъпчат на едно място със служебни кабинети колкото е възможно повече.Така ще убедят населението ,че трябва да станем президентска република и той да е начело.Не се знае обаче доколко американците му имат довериена тоя бастун,толкова тромав ,неповрътлив и непривлекателен за народа е.Ломоти неразбираеми високопарни слова,безвкусни монолози и се надява да трогне някого по този начин.Не е ,байно,тук ни трябва някой като Бенковски,не чиновник,учил из Европата,америките,на граматики и как да пише точки и запетаи.
  • 102 Няма как

    2 2 Отговор
    Не, Гроб се готвят усилено да купуват гласове. В София се правят вече списъци. Крайните севени и западни квартали са най-активни. Аз знам, значи и куките знаят…

    Коментиран от #104

  • 103 Ко ши кайш

    2 0 Отговор
    КВО МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ ЩЕ СА ВТОРИ И ТРЕТИ ИЛИ ОЩЕ ПО ЗЛЕ АЛООООО А ДАЛИ ЩЕ ИЗПРЕВАРЯТ ВЪЗРАЖДАНЕ КО ШИ КАЙШ
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Анонимен

    2 0 Отговор
    На изборите се изваждат магнитски, преди и сега възродителния процес. Всички са жадни за власт от хиляди години.
  • 106 ?!??

    3 1 Отговор
    Намалете субсидиите
  • 107 Трябва ни промяна

    3 1 Отговор
    Българските избиратели ако искаме да заживеем по почтено ,по честно трябва да елиминираме всички корумпирани партии и да избираме хора които истински желаят да променят живота ни към по добро и щастливо бъдеще на нас ,децата ни и внуците ни .
  • 108 Точен

    2 3 Отговор
    Защо ще гласувам за Възраждане? Защото ГЕРБ = ПП/ДБ = БСП. А и защото опасност № 1 е ДПС.
  • 109 Хахх

    2 0 Отговор
    Шарлатани на хоризонта .
  • 110 Ццц

    3 0 Отговор
    Олиото при тия беше 8 лева сега мислят да го правят 30 ,доказани мошеници .
  • 111 ПП И ДБ ЩЕ ИЗПРЕВАРЯТ ГЕРБ В ЗАТВОРА

    2 1 Отговор
    НО ЩЕ СА ДОЖИВОТНО .....
  • 112 # идиоти вън

    3 0 Отговор
    Че те в лъжите и антибългарската си дейност, отдавна ги изпревариха!
  • 113 ти ли бе

    2 0 Отговор
    и двети банди ,ще пипат най-дългото !.....
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Факt

    1 0 Отговор
    Няма. Много са за дпс и за герб. Работещи, бизнесмени, роми, турци, родопчаните са за Гербпеевски. Младите, трудно е, не се захващайте. Да оправи БатетоиМеркел моралното състояние безплодно и жениха и там лудостта е една, не за мислене. Тте лудите в бг са пивече от свестните, с тия ковид, земетръси, войни. Хора работили с много години на запад са превъртяли. Оставете го Бойко Борисов, да си оправи бакиите, които ни надробиха
  • 117 ...

    1 0 Отговор
    И те като герб. Дойдоха и ви излъгаха за реформи, промяната. Как да направят пп, като цели родове са на държавна измяна. Имате си професии, не е казано цялата ви рода да е на топло. И така 50% свръх заможни и другите 50 едва свързваши двата края. Егоисти дал бог у хората. Нали ги виждаме. Едната номенклатура е в Бг, другата на запад, да му мислят робите без връзки. Живи и здрави да сте. Никой не е забесъл в отвъдното нищо. Свиркайте си, че животът е кратък и е пълен с изненади. Понякога и парите не правят пет пъри, когато милото ви отиде в църна земя. А в Бг много на еродираните са под земята, внуците им по на 30 г и над 35. Бъдете здрави, не всичко е милиони, драги хора. Тия, които имат, не могат да спат, питайте доктори специалисти за упоменатото от мен. Луди са и са с отклонения, сън не ги лови за имотите и виж някой бедняк усетил лудите и с лека ръка им ги отнема при брак.
  • 118 ще ама друг път и то с лена в затвора

    1 0 Отговор
    ЩЕ УПРАВЛЯВАТ !
  • 119 Хххха

    0 1 Отговор
    Ппдб от моите наблюдения не дават пари, а другите дават и печелят изборите. Кралицата го е казала Монархията не би съществувала без народа. А народа като му дадете 50 лева и ходят да гласуват, на някои роми не дали, и не отишли последният път да хвърят хартията. И като разберат кой пише и следват закани, отмъщения, млъкни,,,, младите са чистилището на бкпкгбдс, кирето изгонили ли ги, и следва мъст на хора, казали мнение за тях, а те не гласуват, само ви казват тяхното мение, но няма как старите вълци от номенклатурата да ви пуснат при условие, че са твърдо за старото бреме бАй тошовото
  • 120 Ани

    0 0 Отговор
    Изборът на Радев за президент беше беда за България. Машинациите по преизбирането му - престъпление.
    Аз ще гласувам за партията която обещае да свали Радев.