Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 06:00 12 668 60

Защо САЩ санкционираха Горанов

  • бойко борисов-
  • българия-
  • герб-
  • санкции-
  • сащ-
  • корупция-
  • васил божков-
  • владислав горанов-
  • магнитски-
  • иван гешев-
  • прокуратура-
  • пари-
  • подкуп

Партньорска страна наложи санкции на един от политиците. Властите в България обаче нито са повдигнали обвинения, нито са оборили съмненията.

Защо САЩ санкционираха Горанов - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал: Отивай при заместник-главатаря по финансите, който ще ти каже какво да правиш.“

Така обвиняемият бизнесмен Васил Божков представи в един комикс, който публикува през 2020 г., тогавашния финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, пише "Свободна Европа".

„Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата. Иначе ще отменим закона.“ Това казва персонажът в комикса, който изобразява Владислав Горанов.

Хазартният бос Васил Божков, който сега се укрива в Дубай, няколко пъти е казвал, че е давал на Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов подкупи в замяна на приемането на благоприятно законодателство, което му позволява да плаща по-малко такси към държавния бюджет. Сега САЩ санкционираха Владислав Горанов за „широко участие в корупционна дейност“. В съобщението на американското Министерство на финансите се казва, че бившият български финансов министър е участвал в корупционна схема, при която длъжностни лица са получили подкупи в замяна на законодателство, което облагодетелства „кръгове в хазартния бизнес“.

Описанието съответства на разпространените публично твърдения на Васил Божков, че е давал подкупи в замяна на благоприятни за бизнеса му закони. Тези твърдения досега винаги са отричани от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от членове на партията. Владислав Горанов също отрече обвиненията. Той каза, че информацията, на базата на която е санкциониран, е „неточна“ и че американската страна е „подведена“. До прокуратурата по случая са изпращани сигнали, но не е съобщено да е проведено разследване.

„Това е информация, която е била публично известна в България в продължение на вече три години. Но на институционалното поле - там, където трябва да има разследване по тези обстоятелства, не е известно каквото и да е придвижено напред“, каза пред Свободна Европа Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд. „Само по себе си това е много притеснително.“

За какво САЩ санкционират Горанов

Владислав Горанов беше министър на финансите във второто и третото правителство на ГЕРБ в периода от 2014 до 2020 г. с прекъсване през 2017 г. Според Министерството на финансите на САЩ той е използвал поста си, „за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси“. Това се посочва като причина за санкционирането му по американския закон „Магнитски“. В съобщението се казва, че Горанов е участвал в корупционна схема, при която български длъжностни лица са получили подкупи в замяна на приемането на законодателство. Подкупите са в размер на „десетки милиони евро“, а законите облагодетелстват „кръгове в хазартния бизнес“.

Не се посочва кои са длъжностните лица. Законите се гласуват от депутатите в парламента, но в съобщението не пише дали става дума за народни представители или хора на други публични длъжности. Американското финансово министерство посочва още, че резултатът от това „корупционно законодателство“ са щети от близо 600 милиона лева за петгодишен период, които вместо в бюджета, са отишли „в полза на интересите на български олигарси“. Посочва се също, че Горанов има връзки със санкционирания през 2021 г. бизнесмен и доскоро депутат от ДПС Делян Пеевски.

Какво твърди Васил Божков

Мотивите за санкциите срещу Горанов, посочени от американското финансово министерство, съответстват на твърдения на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Хазартният бизнесмен започна да говори публично по тази тема, след като прокуратурата повдигна серия обвинения срещу него през 2020 г. и след като вече беше заминал за Дубай.

Васил Божков твърди, че до 2019 г. е давал 20% от печалбата от хазартния си бизнес на управляващите – тогава правителството на Бойко Борисов. В свой сигнал до прокуратурата от юни 2020 г. той твърди, че от 2017 до 2019 г. е дал над 60 млн. лева „директно на Горанов и Борисов“. По думите му парите са били поискани от него като „благодарност“, че управляващите така са променили Закона за хазарта, че той да може да плаща по-малко такси към държавния бюджет.

Божков описа схемата публично в средата на 2020 г., когато публикува в социалните мрежи серия шаржове, припомнящи историята около приемането на конкретни текстове в Закона за хазарта. Именно на тях той се е позовавал, за да плаща по-малка такса в бюджета. Във комикса Божков се самоопределя като Али Баба, Борисов е представен като Главатаря, Горанов - като Заместник-главатар по Финансите, а бившата председателка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова - като Разбойничката, която прави Данъчните закони.

Божков описва как през 2014 г. разбойник от “Опозиционната shaika” внася закон, за да обложи лотарията с 15% данък върху оборота. Тогава Али Баба отива при Главатаря, който му казва, че ще оправи нещата в замяна на помощ. Следва намеса на Разбойничката, която прави Данъчните закони, с която Али Баба се разбира. Накрая той отива при заместник-главатаря по Финансите, който му казва, че трябва да дава 20% от печалбата си, иначе законът ще бъде отменен.

По-късно Божков отправи директни обвинения, като използва имената на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на Владислав Горанов и съобщи за конкретни суми. Той публикува информация за теглени големи суми пари от сметките си, за които намекна, че е давал като подкупи. Тези твърдения не се потвърждават публично от другите предполагаеми участници в схемата. Самият Божков беше санкциониран по закона „Магнитски“ през юни 2021 г. Мотивите на Вашингтон бяха, че той „неколкократно е подкупвал държавни служители“, включително и „настоящ политически лидер“, без да се посочва името му.

Какви са известните факти

Описаната от Божков хронология съвпада с реални събития около промени в облагането на хазартните игри. През 2013 г., по времето на кабинета „Орешарски“, с подкрепата на ГЕРБ са приети законови промени, които предвиждат различно облагане на онлайн и офлайн хазарта.

Според текстовете лотариите се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава основание Божков да твърди, че законът му позволява да плаща по-ниски такси от държавния Български спортен тотализатор.

През ноември 2014 г., когато вече е на власт вторият кабинет “Борисов”, депутатът от БСП Георги Кадиев предлага хазартни игри и бингото, организирани онлайн или офлайн, да бъдат облагани с годишна такса. Предложението предвижда ако игрите са офлайн, вноската да е 15% върху оборота, а ако са онлайн - 20% от разликата между получените приходи и изплатените печалби. Промените обаче не са приети, а Кадиев публично се усъмнява, че Борисов се е разбрал „с когото трябва“. Впоследствие председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ внася сходно предложение. То обаче, за разлика от това на Кадиев, премахва разделението между онлайн и офлайн хазартни игри и така запазва положението от 2013 г. Това предложение е прието от мнозинството.

Именно на този текст от закона са се позовавали фирмите на Божков, за да плащат държавна такса от 20% върху комисионите вместо 15% върху стойността на направените залози. Именно тази разлика е в основата на едно от обвиненията на прокуратурата срещу Божков - че е плащал по-малко. През лятото на 2021 г., вече в мандата на първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) публикува доклад, според който между 2014 и 2019 г. в държавния бюджет не са постъпили средства в размер на почти 557 млн. лв. от хазартна дейност. Това според доклада е позволено от Държавната комисия по хазарта, която е под шапката на Министерството на финансите. Това число се доближава до щетите за българския бюджет, посочени в съобщението на финансовото министерство на САЩ.

Какво казват Горанов и Борисов

Горанов за пръв път коментира санкциите в понеделник пред бТВ. Той каза, че санкциите се основават на „фактологически неверни“ мотиви и добави, че американските власти са били „подведени“. „Защо ще подкупвам мои служители, като мога да им наредя?“, попита той. В съобщението на Министерството на финансите не пише, че става дума за негови служители, а за „български длъжностни лица“.

Горанов каза, че няма как да се гордее, че в Комисията по хазарта „е допуснато грешно прилагане на закона, и то за не кратко време“ и посочи като своя заслуга откриването на този проблем и решаването му. Той посочи също, че като министър на финансите не е участвал в промени в Закона за хазарта.

След новината за санкционирането на Горанов лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че нито той, нито партията са получили „дори стотинка“ от Божков. Борисов каза още, че ГЕРБ се е разграничила максимално от Горанов, защото той е бил отстранен от министерския си пост, бил е освободен като депутат, а след това не е включван в листи на партията. „Ако има доказателства има органи, които да разследват. Дълбоко вярвам, че той не е виновен. И се надявам да докаже, че е невинен“, каза Борисов в събота сутрин на партийно събитие в Стара Загора.

Владислав Горанов подаде оставка като финансов министър през лятото на 2020 г. Това се случи по време на мащабните антиправителствени протести, след като тогавашният премиер Бойко Борисов поиска оставката на Горанов и още двама министри с мотива „да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

Горанов се е появявал на публични събития с лидера на ГЕРБ и след отстраняването му от министерския пост. Той беше нещатен сътрудник на председателя на 48-ото Народно събрание от ГЕРБ Вежди Рашидов. В понеделник пред бТВ той каза, че все още е член на ГЕРБ.

Какво направи прокуратурата

Прокуратурата е повдигнала срещу Васил Божков 19 обвинения. Няма публична информация дали са проверени твърденията на бизнесмена, че е подкупвал политици на висши публични длъжности. През 2020 г. Васил Божков каза, че е подал сигнал до прокуратурата. Същата година гражданското сдружение БОЕЦ подаде сигнал на базата на публичните твърдения на Божков. Няколко седмици по-късно Специализираната прокуратура съобщи, че парите, теглени от Божков, са предавани само на самия него. След това държавното обвинение не огласи друг напредък по този случай.

По време управлението на кабинета на Кирил Петков Горанов, Борисов, и бившата правителствена говорителка на Севделина Арнаудова бяха задържани от МВР за 24 часа по подозрения в изнудване на Божков. Прокуратурата тогава отказа да поиска постоянния им арест, а впоследствие съдът обяви арестите им за незаконни. Заместник-главният прокурор и ръководител на следствието Борислав Сарафов каза в събота, че ще има нови проверки срещу санкционираните, включително и Владислав Горанов.

„Мисля, че вече бяха правени някакви проверки в прокуратурата“, каза той пред БНТ в отговор на въпрос какви действия е предприело държавното обвинение по повод твърденията на Васил Божков, че е давал подкупи на политици на висши публични длъжности. „Споменаването на неговото име само от един друг обвиняем – Васил Божков, не е достатъчно, за да се повдигне обвинение“, добави Сарафов. Той каза още, че Божков не може да бъде разпитан, докато е в Дубай. „Всичко останало е само вятър и мъгла – шумотевица за медиите.“

Според Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд твърдението, че Божков не може да бъде разпитан първо е спорно и второ - не отговаря на въпроса защо досега не е имало разследване. „На мен ми е трудно да повярвам, че само и единствено от разпита на Божков би зависело изясняването на тези обстоятелства“, каза пред Свободна Европа Янкулов, който има опит като прокурор.

Твърденията в съобщението на САЩ не са нови и българските институции е трябвало досега да са ги проверили, добави юристът. „Най-малкото, което би трябвало да се очаква от тях е още при изнасянето на тези твърдения преди три години сериозно да се е подходило, за да се изяснят“, каза той. „За толкова време така и не получихме адекватно обяснение от прокуратурата какво тя е разследвала около тези обстоятелства.“ По думите му е възможно да няма достатъчно доказателства за присъда по българския закон, но дори това да е така, прокуратурата би трябвало проведе разследване и да съобщи резултатите.

Автор: Елица Симеонова

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    108 23 Отговор
    Горанов е бушон.Имитират чистене на корупцията в ГЕРБ за да могат да ги изперат и да направят коалиция на войната в парламента.

    Коментиран от #53

  • 3 Питайте

    60 27 Отговор
    Доносническа България
  • 4 Русия значи корупция

    48 64 Отговор
    За това го санкционираха !

    Коментиран от #5

  • 5 Корупция

    76 23 Отговор

    До коментар #4 от "Русия значи корупция":

    Какво ще кажеш за Урсула?????

    Коментиран от #11

  • 6 Чиборашка

    58 58 Отговор
    Руски шматки в България не ни трябват !!!
  • 7 5577

    51 6 Отговор
    Никой не може да ги разбере мутренските работи.
  • 8 Защо САЩ санкционираха Горанов

    116 19 Отговор
    За да прикрият Меси от Банкя
  • 9 куки

    113 8 Отговор
    интересно как на братята хамериканци все им убягват Бойко и Цецо…

    Коментиран от #12

  • 10 Буров

    72 42 Отговор
    А ПРОКОПИЕВ, ХР. ИВАНОВ, БОБОКОВИ, ГЕРГОВ, К. ПЕТКОВ, НИНОВА И ЦЯЛАТА ШАЙКА КОГА...?????

    Коментиран от #19

  • 11 един

    54 22 Отговор

    До коментар #5 от "Корупция":

    С "Прокопиев" май станахте банални сега почнахте с Урсула!И да е виновна Урсула,къде са 600млн.лв. данъци от хазарта?За другите милиарди да питам ли?Или и за тях Урсула е виновна?

    Коментиран от #46

  • 12 един

    64 14 Отговор

    До коментар #9 от "куки":

    Спокойно,и до Боко ще стигнат,нали си спомняш че почнаха с един неизвестен съдия и постепенно минаха към Пеевски,Божков и Илко Желязков,за да стигнат до Влади Горанов и Румен Овчаров!Ако няма действия от страна на Прокуратурата,следващите най-вероятно ще са Борисов и Гешев!

    Коментиран от #18, #29

  • 13 Артилерист

    69 20 Отговор
    Американците се сетиха да се правят на справедливи. Прокуратурата на мутрата Борисов и цялата му шайка, начело с избраника им Гешев, имитира, че погва Божков, но не си мръдна пръста за облагодетелстваните гербаджии от общата далавера. Не вярвам и сега нещо да се случи на Владито. Както нищо не се случи и на още по-големия крадец Пеевски-има ли още някой наивник да чака развитие по четирите милиарда от КТБ,където точно Гешев е наблюдаващ прокурор. Докато Гешев е главен прокурор най-много да станем свидетели на още някой пърформанс тип "Иванчева и Петрова"-най-големите корупционерки в България. В колонията България мутризацията се шири, защото американските ни колонизатори точно това искат-една необразована, обезправена, разложена страна, лесно манипулирана и управлявана от платените им марионетки. Съжалявам да го кажа за скъпата ми Родина, на която отдадох 36 години от живота си като професионален защитник, но такава е засега реалността.
  • 14 Зико

    56 3 Отговор
    Добре организирана мафиотска организация!Ако това не е Мафия,кое е?

    Коментиран от #27

  • 15 Име

    47 2 Отговор
    Пълно беззаконие - за нищо - ако си никой - ще те олепят с присъда, българската система е крайно ужасяваща, а репресиите над невинни граждани са като в Средновековието, но - заплатите си идват редовно, както и да е, поне да ни оставят на мира, но и това не могат родните правни органи.

    В случая - вика - няма доказателства.
  • 16 Истини

    8 14 Отговор
    Иванчева и всички вие се борите за паричките. Това го казват старите ченгета от дс, а децата им и те работят в дс. Не бъдете наивници. В основата на всички партии е парата. Вярваме на ДС. И който за кого си иска да гласува и да не гласува. Докато те ви къжат, си построиха цели кооперации купиха си хотели, извън българия жилища от всички партии, а и извън народното събрание живрят със събсифиите от 8 лева от вас, нас, народа. Както казват мнозина еродирани, децата ни остаряха. С тая разлика, че бб е в Бг, а младите, деца, внуци мислят не, а за западните държави, да купят на децата си извън България недвижими имоти. Надеждата ни е в младите от маалата, учат икономика, техникума, цялата махала красиви и умни, те са бъдещето на България. Те са по човечни от вас българските партии. Бкп ги е пренебрегвал, но сега виждаме, че те ще управляват по света, а не разни крадци и лъжци.
  • 17 АЛООО МАНГАНИТСКИ

    27 26 Отговор
    А ДА БРОИМ 600 МИЛИОНА ЩЕТИ ЗА 5 ГОДИНИ ПО 12 МИЛИОНА НА ГОДИНА АБЕ ТОВА ПО ЕДНО ВРЕМЕ КИРЧО И КОКОРКО ОТ ГАЗ ГО ГУШКАХА ЗА ДЕН АМА ХАРВАРД СИ Е ХАРВАРД
  • 18 друг

    38 9 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    Два въпроса-
    1. Ще върнат ли милиардите за самолети зад океанските ни партньори, защото това са пари броени от корумпирани политици?
    2. Защо няма "Магнитски" за Ева Каили , заместник-председател на Европейския парламент, арестувана в разследване заедно с Антонио Панцери, бивш италиански депутат, корупция с Катар?

    Коментиран от #21

  • 19 Трамвай

    54 2 Отговор

    До коментар #10 от "Буров":

    А Вальо Златев, румен пашата, маргините маджо, пепи еврото, котаракът сталииски, Валери релсата, каракачана, братчеда на буци кога

    Коментиран от #41

  • 20 брая

    32 7 Отговор
    Само не разбрах в какво се изразяват санкциите?! Просто един списък. А Горанов си гушна милиончетата. Кво му дреме.
  • 21 един

    17 20 Отговор

    До коментар #18 от "друг":

    Не разбирам за какво да ги върнат парите от самолетите!?Наясно ли си че ние сме член на Военно-отбранителна организация/НАТО/?Наясно ли си, че ние като членове на НАТО не сме въоръжени с оръжие на НАТО?Наясно ли си че всяка една държава в т.ч. и най-изостанилите в Африка отделят пари за въоръжение за да съществуват като държава?Наясно ли си че откакто сме членове на НАТО/от 2004год/,ние не сме отделили почти никакви пари за въоръжение на армията си,а се ползваме със защитата и сигурността коята ни дава организацията?Казано с думи прости,ако не бяхме в НАТО,за тия 18год.ние като държава трябваше да отделим много повече за въоръжение отколкото сме дали досега,или си мислиш че те богатите държави трябва да плащат заради нас!Безплатен обяд няма мойто момче,нали знаеш че само сиренците на мишката в капана е безплатно!Какво за Ева Кейли?Разследват я,и вероятно ще се стигне до ефективна присъда!Ако у нас тия в списъка Магнитски бяха разследвани,парите им зад граница бяха конфискувани и самите те вкарани в затвора,до санкциите на САЩ нямаше да се стигне!Но кой да ги разследва,като разследващите са баш мафиоти и самите те са за разследване!Защо мислиш още не са излязли имената на ония 38 политици и магистрати с пари в швейцарски банки?Колко време трябва да ги разследват?Направи сравнения с тия 38 български мошеници и защо още не са разследвани и времето за разследване на Ева Кейли!

    Коментиран от #34

  • 22 без имена

    10 16 Отговор
    ама как само черепа плащаше и управляваше протеста.....не е истина ....протест на умните и красивите , но и подкупни като ББ.

    Коментиран от #54

  • 23 Неметал ГЕРБ

    33 5 Отговор
    A Буци е като светият Дух-нито е чул, нито е видял, нито знае. Прокурорът Гушев потвърждава невиността на Влади с мълчаливо бездействие.
  • 24 Жоро

    28 4 Отговор
    Всичко е ясно. Държавата е ощетена, народа мизерства.гласувайте пак за герб щото новите са некадърни, в кражбите хептен
  • 25 Брюксел

    22 5 Отговор
    Ключът за корупцията е главния каскет!
    Това е ясно и за неграмотните.
  • 26 рсфедр

    34 4 Отговор
    ГЕРБ крадци, МЕНДА тази мастия гласува каквото трябва и сега има цяла коперация в Пловдив и кои знае колко парив сметки. За Банкянския бо клук и Владко какво да се каже освен че са крали и с задните си части цели 12 г. Само от Васко са окрали милиони а от всички други са лапали като пеликани. Още има българи дето са прости и вярват на лъжите на крадци ГЕРБ. Грабили са ви като за световно. Не в парламента а в затвора под строй трябва да влизат всички от престъпната група.

    Коментиран от #44, #49

  • 27 Навремето в Чили имало един,

    28 2 Отговор

    До коментар #14 от "Зико":

    Пиночет се казвал.Та този хвърлил само двама от самолета.Другите набързо си признали всичко и върнали откраднатото.
    Затвор за Р.Овч!

    Коментиран от #42

  • 28 Веригата

    24 0 Отговор
    С корупция като се дръпне от София ще стигне до Брюксел всичко краде като за последно
  • 29 Борисов

    12 8 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    Го защитава Русия.
    И косъм не може да падне от главата Му.
    По сто въпроса не могат да се разберат САЩ и Русия,но по 101--ят-да Борисов е невинен

    Коментиран от #30

  • 30 Вече бе го защитава.

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "Борисов":

    Виж го ,пръв евроатлантик станал.
  • 31 нннн

    17 6 Отговор
    ОПГ ГЕРБ са ясни. Не е ясно само защо ни карат да сменим Тикви.с Шарлатани. От трън, та на глог. Това не е избор! Хайде този път да разбъркаме добре картите!
  • 32 Минго

    20 5 Отговор
    САЩ санкционират Горанов за да слуша Борисов!

    Коментиран от #37

  • 33 Васил

    19 2 Отговор
    Горанов е поредният бушон на мафиота от Банакя трябва и баце да е в списъка.
  • 34 УжасТ

    24 4 Отговор

    До коментар #21 от "един":

    Не мога да повярвам, че има толкова наивни хора!!! Кажи ми една държава, която дава милиарди, а получава само чертежи? Ето ти и примери: миналата година Сърбия плати 2 милиарда долара за китайски оръжия и техника и ги получи в рамките на три месеца, Турция каза на САЩ, че ако не получат Ф16 до шест месеца отменят сделката. Относно Ева Кайли - почна много да се шуми около кражбата на 30 милиарда евро от Урсула покрай Пфайзер и веднага намериха дребна риба, с която да успокоят страстите - точно като у нас.

    Коментиран от #38

  • 35 Българин

    7 6 Отговор
    Ако имахме истински политици вместо да гледаме кой е и кой не е в списък на чужда държава щяхме да направим наш списък на корумпирани американци и да го пратим на Белия дом!
  • 36 Салма Духайек

    7 0 Отговор
    защото е мазно курумпе?
  • 37 нннн

    16 3 Отговор

    До коментар #32 от "Минго":

    САЩ наказват мулето, но не и стопанина. Държат стопанина за тoпkитe, за да е послушен. Мръсничко!

    Коментиран от #43

  • 38 един

    5 15 Отговор

    До коментар #34 от "УжасТ":

    Хората ти казаха, че през 2025год. ще ни доставят първите 8 самолета,какви чертежи какви пет лева!Съвсем естествено е американците да искат предплащане,особено като знаят че нищо сигурно няма в България,а вероятно така и действат със всички свои нови клиенти!

    Коментиран от #47

  • 39 БеГемот

    8 7 Отговор
    Важното е ,че бандата на главатаря е първа политическа сила и населението го обича както инже войвода и крали Марко...
  • 40 тиквенсониада

    13 1 Отговор
    В една ЕДНОЛИЧНО и АВТОРИТАРНО управлявана държава , в която ББ беше НЕДОСЕГАЕМО БОЖЕСТВО и никой не му противоречеше , какво друго очаквате ? Мислите ли , че нещо е ставало без негово ЗНАНИЕ И ПОЗВОЛЕНИЕ ? Още повече , когато става дума за 600 000 000 данъци на един от най-мощните олигарси ! Мислите ли , че Влади Бебешкото Лице е действал сам и ББ не е знаел ??????????
  • 41 щИРЛИц

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Трамвай":

    Изброил си един дрийм тим за ЗАТВОРА ! Ех , мечти , мечти........
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ПРИПОМНЯНЕ

    2 11 Отговор

    До коментар #26 от "рсфедр":

    За първи път ГЕРБ се опита да размаха пръст на държавата мафия - политици, магистрати, бандити. Е, няма как засегнатите да протестират явно за това, в Европа сме, все пак. Но обърка много сметки. Сега всичко това ще ни струва скъпо, няма как да ни се размине на всички нас. С няколко дребни скандала, хитро спретнати от „протестиращи” въобще няма да се учудя, ако един ден се окаже ген. Б. Борсов в затвора. И то не, че би станало кой знае какво, а за назидание за всеки следващ, който дръзне да се опълчи срещу системата. Ако изпуснем момента сега, за дълги години напред бетонираме статуквото. Много от нас виждаме това според последните социологически проучвания., но ще можем да помогнем единствено с масово гласуване за ".............. ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ на БЪЛГАРИЯ" на парламентарните ИЗБОРИ.
  • 45 Щот онзи

    6 0 Отговор
    Ами ние да сме санкционирали някой в сащ за корупция , там е на космическо ниво .
  • 46 Защо

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    Там са ваксините и скакалците . Това 600 Милки са дребна работа за теб.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Пенев

    7 1 Отговор
    Защо не виждам в списъка американец с унгарски произход, който корумпира чрез НПО всички бивши соц. държави без Унгария. Че от там го изхвърлиха,като кирлив пес от кебапчийница.
  • 49 Комуновирус

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "рсфедр":

    Като са грабили милиони,къде са ги сложили,под дюшеците ли? Те Кирчококорчовците за седем месеца опоскаха държавата, ама са "чисти","чисти" та чак прозрачни. Бойко беше отделил 1 млрд. за "Хемус". Не само го изхарчиха, но се фукат,че вдигнали заплати и пенсии с 10%при инфлация над 30 %.
  • 50 попич

    2 1 Отговор
    Така работят герберските сикаджии антон тодоров написа книга ШАЙКАТА и го направиха депутат,еврейския карикатурист направи карикатури на мутрата и да спре и той депутат,Георги Милков коментира,че бил привикван от румен николов-пашата и хайде в БНТ на мястото на Горан Благоев и няма корупция при мутрата смях
  • 51 Коко

    3 0 Отговор
    Абе угодна Европа за Горанов ясно ама имаше една сага с един апартамент който един бизнесмен подари на Горанов Киро гела него защо го няма в Магнитски щото инвестира в САЩ и вече е наш човек вие на толкова прости ли ни мислите
  • 52 При орешарски - Бсп

    2 0 Отговор
    Ми той законът за хазарта го е приел Орешарски, на при Борисов. Кокорчовците и Радев - три годин управляват, ама и те не го сменят.
  • 53 Бсп

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Нищо не е. Законът е приет при Орешарски - Бсп.
  • 54 Черепа

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "без имена":

    Дубай си купи държавата и накара юмручето да го вдигне. Направи тих преврат, а закона за хазарта е приет при Орешарски - Бсп.
  • 55 гордиевски

    0 1 Отговор
    МЕНДА СТОЯНОВА, ВНЕСЕ ЗАКОНА, ПАРК ХОТЕЛ МОСКВА ДАДЕ БИЗНЕСА НА ЧЕРЕПА, А ВИНЕТУ ДАДЕ КТБ БАНКАТА НА РУСНАЦИТЕ
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 1111

    1 0 Отговор
    Аз пък на 100% еврофутбол, ток измама, идвал е ел техник от пловдив преди години, и цената е била 50 на 50,това за мен е кражба, колко са били в цяла България еврофутбол, навсякъде тока не е плащан на 10 процента, а на 50.явно така някой ги е посъветвал, не е моя работа, но всичко е в миналото. С честен труд и сорос не е забигатял в сащ преди 80 години мисля.
  • 58 ХИХИ хи

    2 1 Отговор
    Откъде им дойде капитала на бедни български граждани. От къде. 22 г от беден род, кара кола за 50 хил. От къде и не ме еня. Само ви казвам, непосредствени чорбаджии генчовци. Че сме прости прост сме, но очите ни не са
  • 59 Иван Кацарски

    0 0 Отговор
    ИМА САМО ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ТВЪРДЕНИЯТА НА.БОЖКОВ!! БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА ДА ПРИНУДИ БЪЛГАРСКИТЕ БАНКИ ДА ДАДЪТ ИНФОРМАЦИЯ СПЕЦИАЛНО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ И ЗА.ГОРАНОВ И БОРИСОВ. ФИНАНСОВИТЕ ИМ ПРЕВОДИ. От техните банкови сметки и истината ще излезе НАЯВЕ
    И ТОГАВА ДИРЕКТНО ПРИ.БАЙ СТАВРИ ДА ГИ ПРАТЯТ ТЕЗИ РАЗБОЙНИЦИ!!! НО ДОКАТО ГЕШЕВ Е ГЛ. ПРКУРОР ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ !!!!
  • 60 66 никolaos

    0 0 Отговор
    Защо Пашата Къро Маргини ББ Вл.Горанов ПР Севда Шиши нямат дела и разследвания от Гешев