Last news in Fakti

29 Януари, 2023 13:00 2 667 41

България - в плен на коалицията "Бий"?

  • възраждане-
  • българия-
  • герб-
  • избори-
  • костя копейкин-
  • дпс-
  • бсп-
  • бий-
  • пп-
  • дб-
  • боко борисов-
  • моделът борисов

Този път избирателите имат истински избор - между "модела Борисов" и проекта "нормална европейска България"

България - в плен на коалицията "Бий"? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни плаващите коалиции "Хартиена бюлетина", "Гешев" и "Газпром" мутираха в коалиция "Бий". Това се видя както в дебатите в зала по законопроекта против домашното насилие, така и по гласуването. Обобщено, посланието на изказващите се депутати от ГЕРБ, БСП и "Възраждане" бе: "Който е против побийването на жената и децата, той е джендър, трети пол или направо обратен. А това не е българско". В крайна сметка "българското" надделя. Законът не мина.

Само и само да не стане България нормална европейска страна

Всички гореизброени коалиции имат собствена основна тема. Темата на "Хартиена бюлетина" е възстановяването на изборните манипулации с цел потапянето на България отново в бандитско-феодалния "модел Борисов". Коалицията "Гешев" има за цел запазването на главния прокурор като закрилник на деятелите на "модела Борисов", както и като бухалка срещу неговите противници. Коалицията "Газпром" е насочена към възстановяването на десетилетното подчинение на волята на Кремъл. Коалицията "Бий" пък има като основна тема запазването на атмосферата на насилие в семейството и от там - в обществото.

Различните теми всъщност са обединени от една и съща цел: да не се допусне България да стане нормална европейска страна - да се подреди до останалите европейски народи, както искаше Васил Левски. Страна, в която властта се взема с манипулации на изборите, в която законът не пази, а гази слабите и в която домашното насилие е издигнато до определящ елемент на националната идентичност - такава страна няма нищо общо с Европа. Но има много общо с Путинова Русия, за подчинение на която в някаква степен работят всички тези коалиции.

Тези, които са заедно

Дотук онова, което прозира като базисна идеология, на която стъпва всичко, е подчинението на слабия на волята на силния. Коалицията "Бий" вдига летвата. Тук вече подчиняването на слабия мутира в упражняването на насилие. Силният да бие слабия - това ни се предлага като начин на живот, изразяващ "българското". Ще рече: усилието е насочено към това България окончателно да се превърне в умалено копие на Русия и да нападне, например, Северна Македония с бойния вик "там бият нашите", повтарящ бойния вик, с който Путин вкара ордите си в Украйна.

Тези коалиции имат плаващ партиен състав, но ако вземем за признак участието на дадена партия в поне две от тях, стигаме до следния списък: ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане", "Български възход". Тези дни те се събраха, за да ни съобщят, че в бъдеще ще управляват заедно. "Възраждане" засега не участва в това съобщение, но като се има предвид увеличаващото се единодействие с БСП е ясно, че ще подкрепя подобно бъдещо управление.

Физиономиите са ясни, избор има

Тук има една лоша и една добра новина. Лошата е, че ако се стигне до подобно управление, то вече няма да е просто повторение на "модела Борисов". Всички партии участнички са вече толкова радикализирани, че тутакси ще започнат да налагат принципа на прякото насилие. Вече няма, например, да ти вземат фирмата по схемата "имам човек в банката - нотариата - Агенцията по вписванията". Просто ще дойдат и ще ти вземат бизнеса, а теб ще пратят в затвора.

Добрата новина е, че най-сетне всички партии се групираха по вид. От страната на "модела Борисов" и на насилието са ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане", "Български възход". От страната на проекта "нормална европейска България" са ПП и ДБ. Въпреки активирането на спомагателни мюрета като НДСВ, ИТН и "Новата левица", избирателите имат този път истински избор. Всички маски са свалени и всички физиономии са ясни.

В подобни ситуации в миналото българите са демонстрирали мазохистична отдаденост на глупостта. Именно те гласуваха за видимо неизбежни икономически катастрофи през 1990-та и 1994-та, а после години наред даваха властта на дългогодишния член на БКП Бойко Борисов да ги "пази от комунистите". Но глупостта, колкото и мазохистична, не може да е вечна. Едва ли този път ще гласуват да бъдат обирани и бити.

Нали?

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    41 19 Отговор
    Дъртия алкохолик пак се е изходил....мозъчно.
  • 2 Последния Софиянец

    50 38 Отговор
    Възраждане ще има 130 депутати и ще измете Слугите на Козяк.

    Коментиран от #4

  • 3 “ моделът Борисов “

    21 13 Отговор
    Напълни бюджета, с пари, които пари, политическите партии, да преразпределят. Срещу този модел, ни стон! Само да го ползват и отново за сметка на народът , дребният и среден бизнес!

    Коментиран от #33

  • 4 Пак ли

    31 25 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Си се натряскал от обед , спирай алкохола .
    Не ти действа добре .
  • 5 истанбулконвенцин

    21 8 Отговор
    тези искат да ни накарат да мислим нещо положително за политиците ли? разбира се че всеки втори не иска джедъри мендъри и пендъри да му дават наклони и да си налагат техните закони за ориентанлно сбърканите им нагони! а за жените защо си мислите че хората си бият жените от скука? и защо много хора не им се е налаго да стигат до саморазправа ?

    Коментиран от #9

  • 6 Българка

    25 33 Отговор
    Всички путинофили в момента яростно плюят по всичко американско и европейско. Та и затова побоят над жени и деца за тях си е нещо нормално. Нали физическото насилие е в култ в Русия. Та и всички български насилници са си герои,а ако пък не си бият жените и децата са джендъри. Та това е шизофренично

    Коментиран от #19, #20, #38

  • 7 Написали "Бий"

    8 12 Отговор
    И на фотото-Копейката.
  • 8 рждфе

    31 18 Отговор
    Евген Дайно е един от най долните лъжци на България. Ако имаше Оскар за лъжа, тоя и всички лози щяха да са все с награда. Вече 33 г. ни лъжат за Левски и ЦСКА и така бутат стадото към следващия крадец. Сега ни обясняват приказката за хубавите ПП и ДБ, дето подаряват пари и оръжия на бандера фашистите, а ГЕРБ и те подаряват, само че за да ги харесат още повече от козяк искат и на фронта да пратят българи да мрат. Събуждайте се българи че ще ви играят ножа докато се правите че не разбирате. Изцяло нови хора.
  • 9 В,за тоя на снимката

    10 12 Отговор

    До коментар #5 от "истанбулконвенцин":

    Какво положително да мислим.
  • 10 Рефрен

    11 12 Отговор
    Да... България наистина може да бъде европейска страна, но трябва да направим спешен внос на:немци, холандци, италиянци, испанци, а за да стане по-добра гозбата...и малко скандинавци...инак няма да се получи... МАЛЪК, АМА МНОГО НАРОД!

    Коментиран от #18

  • 11 От едно левче,

    22 5 Отговор
    Доход, над 90 стотинки, се връщат в бюджета и за това, Путин каза, че България е богата, като държава, но с масово беден народ, изключая номеклатурата…

    Коментиран от #23, #28

  • 12 Румен

    26 12 Отговор
    Лъжлив пияндурник. Ние, българите вече добре разбрахме, по джоба си, какво значи да те управляват гнома, бойкикев, киртака, кокорестото, калинката, мошето, мая вътре-вън, бабикян, чалгата, адвокатчето и т.н. измамници, безродници и крадци. А, нЕма нужда дайнов, синчето на ДС, да ни обЕснява как са били бити провокаторите от жълтотаветния планктон. Напротив, мнозина не гласуваха за Герб, аз също, защото позволиха на умнокрасивитния планктон да тормозят милиони българи с блокади на възлови кръстовища и пътища, с поругаване на държавността като замеряха обществени сгради с боклуци и опикаха навсякъде, с паленето на полицаи, с разнасянето на ковчези и издигането на бесилки. Не, благодаря, никога повече изброените измамници във властта!
  • 13 Настоящ "агент" на ФСБ

    16 10 Отговор
    Малеее.. 😄 ГОЛЯМ, НО БЕЗВКУСЕН ГЮВЕЧ!! Дойче зеле, Левски и "руските орди" и накрая-"България-умалено копие на Русия"?? От всичко по малко, и е станало ГОЛЯМО НИЩО!! Та, даже дават пример с Македония, ДА НЕ СМЕ Я КРИТИКУВАЛИ И НЕДАЙ БОЖЕ-ДА Я НАПАДНЕМ, ЗАЩОТО "БИЕЛИ НАШИТЕ"..
  • 14 ЗАЩО

    27 11 Отговор
    защитавате корумпетата от ПП и ДБ които тотално закопаха България?
  • 15 “ домашното насилие😳”

    14 2 Отговор
    А властовото насилие? За него какво ?!
  • 16 Дайнов

    20 6 Отговор
    от тебе смърди на вкиснато, къш
  • 17 ха ха

    6 2 Отговор
    коалиция бии с лидер опрасквача , и да не забравите че всичко е по закон
  • 18 рфасев

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Рефрен":

    Ти да вземеш да си внесеш ако можеш мозък от някъде че имаш дефицит. Заедно с Българка пишете само глупости та е добре спешно да си намерете мозък за внасяне.
  • 19 Гринго

    5 10 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Бия те щото те обичам!
  • 20 Българан

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Абе како,нали щяхте да се вземате с АЕЦа,пак ли отложихте сватбата?
  • 21 Голем смех

    12 13 Отговор
    С лидери като Нинова, Копейкин и Бочко, България с главоломна скорост лети към пропастта...
  • 22 нннн

    17 8 Отговор
    Авторът е яростен фен на шуробаджанашката коалиция ,,парапет". Единственият му верен извод е, че маските паднаха. Вече знаем кой е или не е за Еврозоната, даване оръжие на Украйна, купуване на още хартиени самолети, закриване И на енергетиката ни, лично забогатяване чрез посредници и т.н. Българи, мислете преди, а не след изборите!
  • 23 Хихи

    12 9 Отговор

    До коментар #11 от "От едно левче,":

    Путлер казал нещо си за България. Той да си гледа Рашистан, че ги закопа в тинята. Ние и сега сме по-добре от рушляците, та с някакви джуджета да се занимаваме...
  • 24 евроазиатец

    9 9 Отговор
    в джобчето ми дрънкат копейки и бонбонки
  • 25 Бат Веско

    8 5 Отговор
    Тоя на снимката , май забрави как го шамаросах .
    Тогава плачеше като джендърче .
    Сега вече голям мъж .
    Тогава едва ли е бил против тоя закон за домашното насилие .
    Веднага бяга в полицията да си вади медицинско, защо не се държеше като мъж ?
  • 26 Абе Гена...

    10 9 Отговор
    Това за че глупостта на българина не е вечна, малко се съмнявам, като гледам, чета и слушам как чакат Путин да победи и да ни освободи от "нещо", ама от какво точно тези люде и те не знаят, от някакво "робство"..от какво робство и те не знаят, от окупация..от каква окупация ги питаш..Ами незнам..Костя Копейкин така ни каза..че сме поробени и окупирани и чипирани, и само дядя Вова може да ни оправи, като ни достави, газ, нас и демокрация от руско-азиатски тип 7.62. че такава съмнения имам за глупостта и нейната вечност на нашият трудолюбив, мъдър и умен народ.
  • 27 Изглежда

    6 2 Отговор
    Стрина Ниновица е от тия булки, дето обичат да ги понабийват отвреме навреме...
  • 28 Той и Путлер

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "От едно левче,":

    Да каже ,че Раша е богата.
    Ама ка живеят ония извън Масква.
    Да каже как живеят и пенсионерите .
    Единия му костюм се равнява на 36 пенсии .
    Хаха
    И Как живее Кремълската ОПГ.
    Хаха
  • 29 логично

    9 5 Отговор
    Ми , след коалицията "Гепи ,като за последно" т.е. ПП/ДБ/БСП/ИТН ,логично е да дойде коалиция "Бий" и върни на народа откраднатото от коалиция "Гепи" , а гепаджиите ,мошениците ,лъжците /ама - много долни лъжци/ и откачалките от джендърски тип / т.е. коалиция "Гепи"/ изпрати в СЦЗ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 проекта "нормална европейска България"??

    9 2 Отговор
    Всички да знаят:

    Този "проект" е създаден и финансиран от Козяк.

    Този "проект" е олицетворение на ПРЕДАТЕЛСТВО, РОДООТСТЪПНИЧЕСТВО и БЕЗПАРДОННО КРАДЕНЕ на Родината.
  • 32 Кочо

    13 1 Отговор
    Какво означава нормална европейска страна! Страна населена с африканци и араби мюсулмани, приемащи държавата в която живеят второ и трето поколение за враждебна територия? А държавата и третополовото и хомосексуално местно население подлежащи на унищожение! Държава която едва ли не забранява християнската вяра и християнските празници за да не обиди реригиозните чувства на пришълците с различно вероизповедание? Държава която се управлява от американски марионетки, спиращи доставката на евтини горива, закупуващи американски такива на петкратни цени, унищожаваща собстнената си индустрия в името на огромните печалби на задокеанския господар? С управници готови да хвърлят нарада си в гибелна война в името печалбите на глобалния господар? Държава в коато се пропагандира смяна на пола на децата чрез опепация ири медикаментозно? Държава в която министър председателя е сключил хомесексуален брак, а кметовете на столичните и големите градове са трансжени или трансмъже? Ако това е нормална европейска страна, ние нормалните хетеросексуални православни и консервативни българи не желаем България да бъде такава страна, напротив, желаем нейната противопорожност!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тъпчо

    7 0 Отговор
    Евгени много си огладнял - щом легна и на Зелето и пишеш тия бълвочи!!!
  • 35 бай Ставри

    7 0 Отговор
    Дайнов, няма да е само бой....
  • 36 Добре е

    4 0 Отговор
    Оооо Дайнов де си бе дан си се запил Пищиш ли Дайнов пищиш ли ами давай фалцет кефиш ме /кво ли ще стане след изборите Тоа ще колабира
  • 37 Наистина

    4 1 Отговор
    Трябва да има Ред,Закон и Сигурност в България.
    НС приема закон за Вредата от политическите партии и ги забранява,а Президентът обявява Президентска партия..
  • 38 Малко бой

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    И после си кротце,си благо и малко китек.
    Настъпва претръсянето на кермидите,а и децата требва да се побийват преди счупването на стомната според ХаджиГенчо
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДА СЕ ГОТВИМ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ

    2 0 Отговор
    СЛЕД ПРЕДСТОЯЩИТЕ КОИТО ЩЕ СА СЪЩИТЕ КАТО СЕГА !
  • 41 Гьобелс

    2 0 Отговор
    Браво,DW са ми много добри ученици,но Евгений Дайнов ми е отличник.Машала на такива.