Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 19:00 4 504 40

Турция: "Вече ще строим само по един етаж. Като дедите ни."

  • сеизмология-
  • земетресение-
  • трус-
  • жертви-
  • турция-
  • сирия-
  • строителство-
  • сгради

Споменът за 1999 още е жив. Но сега е по-лошо.

Турция: "Вече ще строим само по един етаж. Като дедите ни." - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С падането на мрака настъпва и апатията. Грохотът на тежките машини затихва, виковете на спасителните екипи долитат все по-рядко откъм купищата развалини. Близките на изчезналите седят наоколо, увити в одеяла, и безизразно се взират в далечината. С всеки изминал ден след опустошителното бедствие гасне надеждата, че изпод тоновете бетон и разкривени арматурни железа все още може да бъде открит някой оцелял. Но хората продължават да клечат край огньовете - единствената светлинка сред мрака, ако не броим фаровете на автомобилите и фенерчетата на спасителните екипи.

Споменът за 1999 още е жив. Но сега е по-лошо.

Гледката е призрачна, при това в паметта ми тя се повтаря за пореден път след 1999 година, когато предавах новините след две тежки земетресения край Мраморно море в Западна Турция. Тогава загинаха 17 000 души. Този път, опасяват се мнозина, жертвите може да се окажат 10 пъти повече.

Повтарят се не само картините на преуморени спасители, които си пробиват път сред развалините с кирки, чукове или с голи ръце - просто защото тежките машини не достигат. Повтаря се и готовността за помощ, която проявяват хора от всички части на Турция, дошли с храна, с одеяла, с палатки. Повтаря се и нечовешкото изтощение на спасителните екипи, повтаря се и отчаянието на много местни, които вече дни наред чакат помощ.

В Антакия, в най-дълбокия турски юг, един възрастен човек седи на пластмасов стол пред рухнала сграда, в която съвсем доскоро е имало "луксозни апартаменти". Миналата година брат му купил едно от тези жилища, а сега навярно е заровен някъде дълбоко под руините на своя дом мечта, построен очевидно съвсем паянтово. "Бива ни в строителството, нали?", горчиво отбелязва възрастният човек.

Горчивината на всички пострадали е същата като преди 24 години. Защо държавата не се притича по-бързо на помощ? Защо дори новопостроени сгради рухват като къщички от карти? Та нали след 1999 година бяха въведени по-стриктни строителни предписания - нима не са били спазени? Защо в един силно земетръсен регион никой не ограничава високото строителство? Защо дори част от болниците, които построи държавата, не издържаха на това земетресение?

В турските медии, които са почти изцяло под контрола на управляващата партия на Ердоган, подобни въпроси не се задават. Но гневът на хората се чува и вижда навред. В град Адъяман турският министър на транспорта се видя принуден да избяга от хората, които сипеха гневни клетви срещу управляващите.

Хасан Аксунгур, председател на Строително-инженерната камара в Адана, където също рухнаха 11 сгради, твърди в интервю за ДВ, че не законите са виновни. "Но когато се решава въпросът дали да бъдат вдигнати три или десет етажа, тогава все някой може да си затвори очите. Защото става дума за много пари", признава той. В Кахраманмараш, на около 70 километра от Газиантеп, сградата на местната Инженерна камара се оказа сред малкото оцелели…

Геолозите са предупреждавали за риска

Непрекъснато чувам и друго: това беше земетресението на столетието, нито един град в света нямаше да издържи. Да, земетресението беше изключително силно и засегна регион с площ колкото половин Германия. Хората обаче искат да знаят защо никой не е обърнал внимание на предупрежденията на турските геолози за натрупващото се напрежение между тектонските плочи отдолу. Водещи турски сеизмолози твърдят, че нито един кмет от региона не ги е търсил за консултация.

В почти изцяло разрушените големи градове Адъяман, Антакия и Кахраманмараш работят десетки хиляди спасители от цяла Турция. Но из периферните селища още чакат помощ. Тункай Шахин, който в момента следва в Берлин, е родом от село Токар близо до Адъяман. Земетресението погребало майка му под развалините на собствения ѝ дом. Съседите с голи ръце успели да изровят трупа - един от общо шест само в това село.

Тункай успял да пристигне от Берлин броени дни след трусовете и днес седи в печал край гроба на майка си. "Всички знаехме, че тук може да стане земетресение. Но че ще ни удари чак толкова тежко - това на сме го мислели", казва студентът. Родителите му построили двуетажната си къща през 90-те години на миналия век. Но в селото рухнала и една сграда, построена само преди година. "Държавата трябва да контролира строителните стандарти и изпълнението и по селата", казва Тункай Шахин. Около него са се събрали и неколцина съседи. "Отсега нататък ще строим само по един етаж," обажда се един от тях. "Като нашите деди."

Автор: Гунар Кьоне


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адам Хилтън

    7 5 Отговор
    Демек апартаментите ще са 1-ноетажни, но ще си останат на цената на 3-4-5 етажни.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цонката

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "бай Даньо":

    Аркадаш, в главата ти само пропаганда, бе. Ако не си от нашите, значи си трол и пропаганда. Ми то тогава 90% от народа трол, бе....

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Няма да е зле

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ко речи?":

    Тихо, бе 10%.
  • 8 бай Даньо

    7 14 Отговор

    До коментар #5 от "Цонката":

    Някой лаф за чушкопеците нямаш ли!? Я обърни внимание колко минуси ще ми натракат твоите аркадаши и да си говорим пак ... извирате и преливате велоктурските тролове на тоя сайт - стадо без кучета е тук ... не че чакам нещо от редакцията ... Някой чушкопеци!?

    Коментиран от #10

  • 9 Не става

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Няма да е зле":

    Но ако искаш качвам те на маторя с двата коша, и те карам до границата! Таман по пътя до нея ще се подготвиш за местните момци които ако се хубав ще те уважават за "добре дошли"!
  • 10 Няма да е зле

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "бай Даньо":

    Ми като сте само 10% нормално. Просто не сте фактор.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    ОБЕЩАНИЯ голи и НЕЙЗПЪЛНИМИ а ТРАГЕДИЯТА е ФАКТ
  • 12 отшелника

    15 21 Отговор
    ЩО БЕ ТУРЧОЛЯ ,НА ПАЛАТКИ НЕ Е ЛИ ХУБАВО ,АМА ДА ПРАВИТЕ СВЕТА СОФИЯ ДЖАМИЯ ВИ ХАРЕСВА ,И ДА ТРЕПЕТЕ АРМЕНЦИ С БАЙРАКТАРИТЕ ВИ ХАРЕСВА ,И ЗЪРНО УКРАИНСКО ДА КРАДЕТЕ ВИ ХАРЕСВА И ДА РЕЖЕТЕ ГЪРЛА НА КЮРДИ ВИ ХАРЕСВА !!!!!!!!!!!!!
  • 13 Който не се учи от керпичените къщи и

    12 0 Отговор
    Юрти и метални конструкции че налива бетон
  • 14 Абе

    23 4 Отговор
    Аз едно нещо не мога да разбера...защо не пуснат военните ? Турция има казарма .При такива бедствия винаги се отзовават военните .Абе става въпрос за голяма трагедия.Човешки животи.Хората умират,защото няма кой да ги извади.

    Коментиран от #22

  • 15 Мисля

    21 6 Отговор
    Няма как в милионни градове като Измир,Истанбул,Анкара и др да строиш на 1 етаж,няма как да искаме евтини жилища и да са сигурни,няма как да искаме да даваме ниски заплати на строители и да е качествено.И в България е така.Пази Боже!

    Коментиран от #25

  • 16 Пешо

    18 9 Отговор
    Една качествена сграда не могат да построят и убиват собствения си народ но иначе на самолети и танкове са много силни!

    Коментиран от #20

  • 17 Правилно

    11 1 Отговор
    Точно така трябва 1 етаж стига
  • 18 Вие русофилите, плюете

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Уважавам турците":

    народа си, защото вече не сте част от него ! Вашто ...
  • 19 Чудо

    8 0 Отговор
    Най после вденааате.
  • 20 А на чушкопеци ако ги фанем

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо":

    Че ги утепаме 🤣🤣🤣нали 🎃
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мито

    15 6 Отговор

    До коментар #14 от "Абе":

    И аз това питам защо при наличие на половин милион турска армия, чужди спасители вадят хората от развалините. Май наистина живеят повече кюрди в засегнатите райони и на Ердо не му дреме

    Коментиран от #23

  • 23 Не се кахъри

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мито":

    Колкото трябва от армията е там и помага.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Акосезамислим

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мисля":

    Помисли още малко! Нищо не зависи от строителите. И добри заплати да получават, и да са майстори в занаята, сградата ще рухне заради печалбите на чорбаджиите от икономиите, некачествените материали и корумпираните чиновници, които срещу големи суми, безнаказано газат добри закони. Турците са жертва на лакомията и корупцията - нищо ново под слънцето за системата, в която заживяхме дружно. Без контрол и ограничаване на алчността, човечеството е обречено на смърт!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Токайто от Пазарджик

    12 2 Отговор
    Стройте и 50 етажа,ама учете се от японците.Те при 9.0 степен минават без разрушения.

    Коментиран от #36

  • 28 бай Даньо

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сърце юнашко не трае":

    Колко мислиш съм траел потомък съм на Кака Кольо байрактар на Индже войвода ...

    Коментиран от #29

  • 29 Ами колко да си

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "бай Даньо":

    Близо 5 века. Че от кога разбойниците кърджалии имат байряк 🤣🤣🤣

    Коментиран от #32

  • 30 Чоджум, а да си се замислял

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Стария еничар":

    Тебе кой те направи 🤣🤣🤣или щъркел те донесе
  • 31 Ами сега що не ги правиш

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Стария еничар":

    Като гледам все сте едни смугли кривоглави и с коси очички
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 баш майстора

    2 0 Отговор
    вие започнете да слагате арматура в бетона и купувайте цимент от девня че като гледам вашия прах не прилича на бетон …!
  • 39 изчезни

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Няма да е зле":

    от българия примат !!!
  • 40 ЦИГАНИТЕ ЩО СТРОЯТ САМО ЕДИН ЕТАЖ И ТО

    3 0 Отговор
    ОТ ТЕНЕКИЯ !