Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 19:00 4 189 39

Знаели са за земетресението? Проверка на фактите.

  • сеизмология-
  • фалшиви новини-
  • дезинформация-
  • турция-
  • земетресение-
  • трус-
  • сирия

В социалните мрежи се разпространяват всевъзможни митове за опустошителното земетресение в Турция и Сирия

Знаели са за земетресението? Проверка на фактите. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато хората в засегнатите от земетресенията региони на Турция и Сирия продължават да се борят за оцеляването си, в интернет е пусната фабриката за разпространение на слухове. Ако се съберат парчетата от конспиративната онлайн мозайка, прозират няколко внушения. Основните послания са, че земетресението е било умишлено предизвикано от Запада, за да накаже Турция заради криволичещия ѝ курс в НАТО, както и да навреди на турското правителство преди предстоящите избори.

Твърдение: Хората в засегнатите райони са видели странна светлина в нощното небе малко преди земетресението

На видеоклип, публикуван в ТикТок и споделен в Туитър, където е гледан от над 100 хияди души, се вижда ослепителна светлина, издигаща се в нощното небе под ъгъл от 45 градуса.

Проверка на фактите: Погрешно

Акаунтът в Туитър с балтийско звучащото име Йонас Вайткевичус посочва в коментара, че във видеото се чуват гласове на руски език. Мъж и жена подозират, че се изстрелва ракета. Друг потребител - @Catasach369 - ретуитва предполагаемото оригинално видео, за което се твърди, че е от космодрума "Байконур". Това остава недоказано, но какъвто и да е източникът на клипа, едно е безспорно - той няма нищо общо със земетресенията в Турция и Сирия.

Твърдение: Най-малко 8 западни държави са изтеглили посланиците си от Турция 24 часа преди земетресението

Това твърдение може да се открие на различни места в социалните медии. То би могло великодушно да се нарече легенда, тъй като съдържа зрънце истина. Дори и тя обаче няма нищо общо със земетресението.

Проверка на фактите: Недоказано

Всъщност 9 държави, сред които САЩ, Германия и Нидерландия, временно са затворили дипломатическите си мисии в Турция в началото на февруари. Външните министерства на страните са посочили като причина за това съображения за сигурност. Това стана след като активисти в Швеция и Дания - заради планираното присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, което Турция блокира - изгориха копия на Корана. На 2 февруари турският министър на външните работи извика посланиците на въпросните държави. В средата на май в Турция трябва да се проведат парламентарни избори.

Няма обаче доказателства, че дипломати са напуснали страната. Германското Министерство на външните работи потвърди пред ДВ, че Генералното консулство е било затворено за два дни през първата седмица на февруари, но не и посолството в Анкара. Посланикът е бил в Турция по време на земетресението.

Твърдението все пак е неправдоподобно. Кой би могъл да предвиди, че предстои подобно опустошително земетресение? Много потребители на социалните мрежи имат отговор дори и на този въпрос - нидерландецът Франк Хохербеетс. Той твърди, че може да изчисли вероятността от земетресения посредством "геометрично изследване на Слънчевата система". Методът използва положението на планетите.

Твърдение: Франк Хохербеетс е предсказал земетресението

На 2 февруари нидерландецът е написал следното в Туитър: "Рано или късно в този регион (Южна и Централна Турция, Йордания, Сирия, Ливан) ще има земетресение с магнитуд около 7,5 по Рихтер." Картата показва място, което се намира само на около 40 км южно от действителния епицентър на земетресението от 6 февруари.

Проверка на фактите: Подвеждащо

"Не съществува научна основа за (точни) прогнози на земетресения", се подчертава под много от туитовете на Хохербеетс. Оливер Хайдбах, който изследва полетата на напрежение в земната кора в Германския център по геонауки в Потсдам, потвърждава това. Знаем много добре къде ще има земетресения и приблизително колко силни ще бъдат те, казва той. Времето, в което това ще се случи, обаче, все още не може да се установи.

Подходът на Хохербеетс, който обяснява сеизмичната активност с положението на планетите, е напълно несъстоятелен, смята Хайдбах. Въпреки че Хохербеетс цитира на уебсайта си различни трудове, те не предлагат правдоподобно обяснение за хипотезите му, допълва германският експерт. Всъщност нидерландецът не твърди, че е в състояние да предсказва точно земетресенията и дори предупреждава да не се прибързва с действия, базирани на неговите прогнози.

Хайдбах посочва: "Когато той казва, че има 50% вероятност в даден ден да се случи земетресение с магнитуд 6-а степен, това е вярно, защото всяка година измерваме по 150 такива земетресения в целия свят. Но повечето от тях не причиняват никакви щети, защото се случват на голяма дълбочина или в региони, в които не живеят хора." Той казва още, че ако се правят прогнози практически всеки ден, както е при Хохербеетс, в крайна сметка ще има и попадения. Невъзможно е космическото лъчение да предизвика земетресение, коментира Хайдбах метода на нидерландеца.

Твърдение: САЩ използват HAARP като оръжие за предизвикване на земетресения

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) е изследователска програма на САЩ за изследване на йоносферата. Първоначално в проекта участват активно и американските военни.

Проверка на фактите: Недоказано

Тезата, че HAARP е оръжие, представляващо опасност за човечеството, вероятно е изказана за пръв път от Джийн Манинг и Ник Бегич. Те публикуват няколко книги, посветени на това. Германското списание "Шпигел" още през 1996 г. обяснява защо хипотезите на двамата не могат да бъдат верни. Въпреки това тази теория продължава да запленява умовете и да се разпространява и до днес.

HAARP излъчва обикновени радиовълни, точно както радиостанциите, които обаче концентрира, вместо да ги разпространява във всички посоки. Понастоящем силата му е 3,6 мегавата, което съответства на максималната мощност на средна по големина вятърна турбина или на 1000 домакински електрически кани за вода.

Автор: Ян Валтер


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алах Акбар

    40 8 Отговор
    Виновните,ще си понесът последствията
  • 2 Боклук

    67 12 Отговор
    В днешно време всеки знае коя държава предизвика земетресения.Дупчат в пустинята и взривяват.В морето взривяват тръбопроводи.
    Лъжат ,че са били на Луната и който го оспорва го затриват.Империя на лъжата-$АЩ
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    36 9 Отговор
    В ИНТЕРНЕТ ИМА ТУРСКО ВИДЕО ( И НЕ САМО ЕДНО) .. ПРЕДИ ПОСЛЕДНИЯ ТРУС
    15 -20 СЕКУНДИ НЕБЕТО СВЕТИ КАТО ЧЕ ЛИ НЕЩО
    СЕ ВЗРИВЯВА СЪС СИНЯ СВЕТЛИНА НАД ЗЕМЯТА
    ..... КАТО БОМБАРДИРОВКА С ЛЪЧИ
    ...... ПУТИН ЗАТОВА КАЗА ЧЕ РИСАТОМ ТРЯБВА ДА СЕ ГОТВЯТ ЗА ИЗПИТАНИЯ НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ НА НОВИ ФИЗИЧЕСКИ ПРИНЦИПИ .....

    Коментиран от #18

  • 4 АЛИ

    37 7 Отговор
    ВСИЧКИ ОЧАКВАХМЕ ТОВА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ,КРАВАРСКА РАБОТА НО ТУРЦИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ОТМЪСТЯТ
  • 5 Като бял ден

    47 6 Отговор
    Зелниците се оправдават, но турците ясно разбраха, кой стои зад тяхното нещастие.
  • 6 Само

    13 36 Отговор
    .. малограмотни могат да мислят, че земетресението е "предизвикано" от човешка дейност. Тия буквално са същите, които вярват и в плоската Земя.

    Коментиран от #10

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    30 8 Отговор
    АКО СА ПИЧОВЕ , САУДИТСКА АРАБИЯ , ЕГИПЕТ, ПАКИСТАН, ИРАН И ТЪРЦИЯ ЩЕ НАПРАВЯТ ЕДНО
    МЮСЮЛМАНСКО НАТО И ЩЕ СПРАТ ГАВРАТА НА Г7 С ТЯХ
    .....

    Коментиран от #8, #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    9 11 Отговор

    До коментар #8 от "Страшни православни":

    АКО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ КАТО
    АФГАНИСТАНСКИ ЖИВОТНИ , МЮСЮЛМАНИТЕ
    МОЖЕ И ДА НЕ ПРАВЯТ МЮСЮЛМАНСКО НАТО :))

    Коментиран от #13

  • 10 00014

    11 8 Отговор

    До коментар #6 от "Само":

    Сравняваш несравними неща, умнокрасивия. Едното е космическо тяло, а другото е инженерен, електро-магнитен комплекс.

    Коментиран от #15

  • 11 От оня свят

    26 7 Отговор
    Рупорът на ЦРУ ДВ вече е бита карта и на глупостите му се връзват само оглупелите от на Запад 50% хуманоиди, и 10% от хората на Изток, а това са подобните на Запад имбецили.
    Парите давани на това СМИ са прахосничество, но нали основния търговец на дрога в Света ЦРУ има още пари, но не за дълго, а и не за дълго ще съществува Лангли, където се намира това сатанинско сборище на терористи.
  • 12 Aлфа Bълкът

    10 8 Отговор
    Вчера се смях с един дето писал, че с климатично оръжие е предизвикало земетресението.
    Демек глобалното затопляне 🤣
    Някои хора правят ли разлика между метеорология и геология и по-точно сеизмогия?
  • 13 Страшни православни

    7 21 Отговор

    До коментар #9 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Гледам, че тва "защитниците на православието" сте се загрижили повече за мюсюлманите, отколкото за православните. Но аз ви разбирам, и господаря ви в Кремъл е така: накраждава убиец на руснаци, и убива православни руснаци и украинци.
  • 14 Делю Хайдутин

    24 6 Отговор
    Бай Дън ще бъде съден от Народния съд в Хага.
  • 15 Само

    6 13 Отговор

    До коментар #10 от "00014":

    ... колкото повече тролите безнадеждно, за толкова повече хора става ясно, каква е другата ви "дейност", тъй че продължавайте в същия дух. Разкажи ми как "краварите" са предизвикали земетресението
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 7 Отговор
    Единствената истина е,че земетръсите са предизвикани от......Някой си!Не е от Дядо Божи!това са плитки вертикални трусове,които могат да се появят ако има огромни кухини .....Движението на плочота ще предизвика някакви вълнения на земята там,но не и такова чудо!
  • 17 Реалист1

    24 6 Отговор
    Фактът, че Зелето е активирало факт-чекерите е вече достатъчно показателно, че има нещо гнило.
  • 18 честен ционист

    7 10 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Светкавици без гръмотевици има, откакто свят светува. Лично съм бил свидетел на такива.

    Коментиран от #23

  • 19 Ериздухан

    8 4 Отговор
    Грузинския помак превърна църква в джамия.Многократно нарушава и въздушни и морски граници на Гърция , та чак ги заплашваше .

    Коментиран от #26

  • 20 Фермите за фалшиви новини не спират

    6 12 Отговор
    Пригожин откеито говори за бот фермите си за фалшиви новини и тролове. Не случайно топ пропагандиста на ватените беше СТРЕМОУСОВ, дето го самоубиха като го употребиха преди това.
    Той беше топ антиваксър, правеше протести за 5Gмрежите, и беше привърженик на Плоската земя. Ако съберете 2 и 2 ще си направите сами ОЧЕИЗВАДНИТЕ ИЗВОДИ, кой мъти водата по цял свят.
  • 21 Невероятно но "факт"

    20 6 Отговор
    Фабриката за лъжи ДВ, проверявали фактите! Пълен потрес!
  • 22 11111

    4 6 Отговор
    Не знам кой е Ян Валтер, но е доста наивен да си мисли, че знае всичко за Арфата .
  • 23 не думай

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "честен ционист":

    И ние сме виждали, но светкавиците не светят в синьо.

    Коментиран от #28

  • 24 Потребител

    20 6 Отговор
    Нуждата от такава статия създава още повече съмнения за човешка намеса.

    Коментиран от #39

  • 25 Гост

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Според мен не е далече това.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Приказки за наивници

    8 10 Отговор
    Я си отговорете всички конспиратори, защо им е на "краварите" да "предизвикват" земетресение в Турция?!Не е ли по-логично да направят такова в Рассия, а що не направо на бункера на путлер?!😂😂😂

    Коментиран от #38

  • 28 честен ционист

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "не думай":

    Тия които съм виждал аз светеха като електрожен и светехе половин час почти без да прекъсват. Нямаше гръм.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Объркано Атлантиче

    11 6 Отговор
    Патент на САЩ № 5,218,374 - юни 93 г.
    Система с енергиен лъч с излъчващи резонансни кухини, съставени от елементи на печатна схема.
    Патент на САЩ № 5,293,176 - март 94 г.
    Диполен антенен елемент със сгъната кръстосана решетка .
    Патент на САЩ № 5,202,689 – април 93
    Лек фокусиращ рефлектор за космически приложения.
    Патент на САЩ № 5,041,834 - август 91 г.
    Изкуствено управляемо йоносферно огледало, образувано от плазма.
    Патент на САЩ № 4,999,637 - март 91 г.
    Създаване на изкуствени йонни облаци над земята.
    Патент на САЩ № 4,954,709 - Септември 90
    Насочен детектор на гама лъчи с висока разделителна способност.
    Патент на САЩ № 4,817,495 - април 89
    Защитна система за разграничаване на обекти в космоса.
    Патент на САЩ № 4,873,928 - октомври 89 г.
    Експлозии с ядрен размер без радиация .

    Затова имаше и официално изслушване в Европейския парламент, което може да се прочете и на официалния уебсайт на Европейския парламент:
    Европейските граждани са все по-загрижени за Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания (HAARP). По същество това е програма за военна отбрана, управлявана съвместно от ВВС и ВМС на САЩ и Института по геофизика на Университета на Аляска. Там, където геоложките напрежения в земната кора се натрупват отново и отново, американската армия може да използва радиовълни, генериращи резонанс, отразени в слоевете на атмосферата, за да увеличат вибрациите в земята, докато се генерира мега-земетресение.

    Коментиран от #34

  • 32 Урюрвкос

    9 6 Отговор
    рупаме доматите с колците нали----една кана за вода е 2киловата а 1000 кани са 2 мегавата, до 2009г. ХАРП е била 3,6 мегавата или 1800 кани за вода но след 2009год става 4,8 мегавата или 2400 кани за вода но плюс усилването на антените ефективната мощност е 3,6 гигавата или 1 млн и 800 хил кани за вода.
  • 33 бай Даньо

    9 1 Отговор
    Турците обсъждате ли и тая конспиративна теория за причината за земетресенията - лоша карма!?
  • 34 бай Даньо

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "Объркано Атлантиче":

    Ако се предизвика преждевременно земетресение по рано отколкото му е дошло времето само се прави услуга на хората държавата където става, а не да се наказват , каквато е идеята на тия конспиративни дивотии. В Калифорния се молят за малки земетресения по на често да избегнат ГОЛЯМОТО! Нищо от човешката дейност ( дори ядрено оръжие) дори теоретично не може да създаде такава енергия , нали ще се съгласим че нищо не се ражда от нищото а трябва съответната енергия? Човешката дейност и мащаби на енергии може САМО да предизвика земетресението но не и да е причината за ефекта на случващото се. Така се върщаме на пойнта ми предизвикано по рано земетресение е благословия не атака ...
  • 35 Шайба

    5 6 Отговор
    Направете си труда да видите поне на снимка колко е голямо съоръжението ХАРП,твърдението че това огромно съоръжение произвежда енергия колкото 1000 домакински кани за вода е просто смехотворно,тук става въпрос за милиони мегавати,освен ако не сте канарче разбира се,не можете да разсъждавате самостоятелно и сляпо вярвате в каквото ви кажат по мейнстриим медиите.
  • 36 Момчил

    5 6 Отговор
    Проверка на фактите от Дойче-то . Хахаха ,това някакъв виц ли е:)
  • 37 Объркано Атлантиче

    5 6 Отговор
    Браво бе, факти! Вместо да изтриете лъжата и манипулацията на писаното от Дойче Веле, триете ми коментар-30, който изобличава това за пореден път.
    Така ли се борите с фалшивата информация? Като унищожавате вярната и рекламирате фалшивата!
  • 38 Шайба

    3 7 Отговор

    До коментар #27 от "Приказки за наивници":

    Я си отговори на въпроса дали ако американците предизвикат изкуствено земетрение в Русия,дали руснаците няма да разберат и да им потопят континентчето с някое цунами,щото руснаците хич нямат и те Харп,че дори и по мощен.
  • 39 Значи има нещо!

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Потребител":

    Именно: Гузен негонен бяга!