Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 13:25 2 392 3

75 болници биха се срутили при силно земетресение

  • сеизмология-
  • букурещ-
  • румъния-
  • болници-
  • земетресение-
  • трусове

При силно земетресение биха претърпели големи щети или дори биха се срутили

75 болници биха се срутили при силно земетресение - 1
Снимка: Shutterstock

75 болници в Букурещ са класифицирани със сеизмичен риск едно и две, тоест при силно земетресение биха претърпели големи щети или дори биха се срутили. Това съобщава Диджи24 и допълва, че към момента няма ясна стратегия от страна на държавата за лечебните заведения, които се нуждаят от укрепване и обновяване, предаде БТА.

Сред най-уязвимите сгради е тази на Клиничния институт “Фундени”. Построена преди почти половин век, тя е със сеизмичен риск две. “В случай на земетресение ще имаме много големи проблеми по конструкцията. По носещите стълбове има микропукнатини, пада мазилка, има участъци, където стоманобетонът е станал видим и е корозирал”, обяснява Мариан Соаре, ръководител на техническата служба на института.

Риск има и за сградата на Института по кардиология и кардиохирургия “Проф. д-р С.С. Илиеску”, единствената специализирана в тази област болница в южната част на страната. “След дъжд или сняг горната мазилка пада на големи парчета. На шестия етаж мазилката вече я няма, затова направихме предпазни мрежи, да не пада върху пациентите”, коментира Даниел Кориу, председател на Медицинския колегиум. “Под тези красиви стени има тухли от 65-та година, а някои стълбове не са проектирани да издържат на земетресения по-големи от 6, максимум 7 по Рихтер”, споделя Диана Вълян, която работи в института от 11 години.

“Имаме легла за реанимация, които тежат по 200 кг, всякакви други инсталации, ултразвукови апарати, всевъзможни машини. Семействата на тези, които водят пациентите си в столицата, за да получат най-добрите грижи, с ужас си мислят какво може да се случи при евентуално земетресение”, отбелязва проф. д-р Шербан Бубенек, ръководител на звеното за интензивно лечение.

Той споделя, че от 2006 г. досега на всеки три месеца е изпращал сигнал до властите, че при по-голямо земетресение болницата ще се срути. “Имах обещания от почти всеки министър и всеки президент и премиер”, допълва Бубенек. Подобна е ситуацията и с Болницата за спешна помощ “Багдасар Арсени” - една от най-големите в Букурещ. Тя е със сеизмичен риск, но пари за укрепването ѝ няма. Управителят на лечебното заведение е внесъл проект в Националната инвестиционна компания за саниране на цялата болница, но все още чака одобрение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост 0

    15 0 Отговор
    Защо не направите проучване за болниците в България??? Какво ни интересува Румъния, ние къде сме в цялата история???

    Коментиран от #3

  • 2 Рошко

    4 0 Отговор
    Ако бях видял Турция, щях да се сетя кой кой я публикувал "новината" но видях бта и разбрах че било за руманеско, а при нас?
  • 3 Защо ли

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост 0":

    Просто копират и "превеждат" с транслатор. Тук носещите ст.б. колони са стълбове. Мазилката и тя е включена в поемането на хоризонталните усилия. Бетона корозирал, а не примерно стремената от арм. стомана и още що се сетиш.
    Като дете, ако си играл на развален телефон, тук е същото, даже по трагично. Важното е да се пълни сайто. От както станаха силните земетресения съм прочел общо по всички сайтове две, макс три статии които струваха нещо.
Новини по държави: