Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 08:30 9 964 47

Побългарихме ли европрокурорите си…

 • лаура кьовеши-
 • прокурори-
 • европрокурори-
 • одит-
 • българия-
 • проверка

Лаура Кьовеши праща проверка в София защо напускат европрокурорите

Побългарихме ли европрокурорите си… - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши (на снимката) изпраща проверка в софийския офис на европейските делегирани прокурори. Информацията беше обявена от Европрокуратурата. Какво и защо налага одит, не е посочено. Проверката идва няколко дни, след като втори обвинител, подчинен на Кьовеши в България, подаде оставка, а трети напусна, за да работи в Еврозвеното за наказателното правосъдие.

Преди дни на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет бе докладвано писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши до правосъдния министър Крум Зарков. В него тя информира министъра, че на 9 февруари колегията на Европейската прокуратура е приела решението на Елена Попова за оставка. Тя е подадена на 1 февруари. Мотиви все още не са ясни. Само в рамките на месец втори наш делегиран прокурор напусна Европейската прокуратура. На 18 януари оставка подаде и Бойко Калфин, който стана прокурор във ВКП, а сега Попова ще се върне като съдия. Ивайло Илиев пък се е кандидатирал за наш представител и помощник на националния член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие („Евроджъст“), а по това се чака решение. Ако той бъде избран, делегираните прокурори ще останат седем. Кьовеши иска те да са 15. Интересът към тези длъжности все повече намалява.

Усилено се говори, че в структурата на Кьовеши в България има напрежение, а това е породило спешен разговор между правосъдния министър Крум Зарков и Лаура Кьовеши.

Темата е била за условията, в които работи Европейската прокуратура у нас.

"В разговор Лаура Кьовеши сподели, че е възложила вътрешен одит. Ще имаме отговор. България все още не е изпълнила квотата си от 15 делегирани прокурори", обясни Зарков преди дни.

И какво излиза - имаме незапълнена квота, а вече част от избраните европрокурори си тръгват. Напуснали са двама от делегираните български прокурори, четирима деловодители и двама прокурорски помощници.

От Европейската прокуратура допълват, че Кьовеши е настояла българските власти да направят ключови подобрения, необходими за изграждането на наистина ефективно и независимо поделение в България. Става дума за създаването на предвидената от националното ни законодателство независима административна инфраструктура за Европейската прокуратура в София, спешно назначаване на специализирани разследващи полицаи, както и номинирането на липсващите квалифицирани кандидати за европейски делегирани прокурори.

Кьовеши е информирала Крум Зарков за писмото си до главния прокурор Иван Гешев, в което иска той да улесни проучвателна мисия в София на Отдела за вътрешен одит към Европейската прокуратура.

Какво се случва сред родните европрокурори

Пак ли нещо гнило има и къде..... Къде този път е заровено кучето? Защо надеждите на всички, че тази структура ще е особено ефективна, че ще успее да прихване в зародиш гнилите ябълки", които бъркат в кацата с меда – т.н. евросредства, на наша територия вероятно ще увехнат отново.

Още през 2018 година, когато правосъден министър е Цецка Цачева, в изпълнение и на решение № 806 от 9 ноември 2018г. на Министерски съвет на Р България провежда подбор на национално ниво на кандидати за длъжността европейски прокурор от Република България.

Според обявените условия в публикуваните съобщения и писма се изисква професионален опит и профил на кандидатите, както следва:
- да са активен член на прокуратурата и част от съдебната власт
- да имат необходима квалификация за заемане на най-висшите длъжности в прокуратурата /съдебната система на 1 България; независимост като магистрат
- да имат практически опит в националната правна система, в провеждането на финансови разследвания и международното съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси придобит на национално, европейско и международно равнище.

На първата процедура се кандидатират и явяват доста магистрати. По неясни причини преди обявяване на резултатите от националното събеседване се появява изявления на правосъдното министерство, че тази процедура се прекратява, но се обявява друга...

Мотивът е прозрачност.

А дали това е била действителната причина… И тогава, и сега никой не би могъл да отговори. Смята се, че тогава е имало давление, за да се пресеят определени кандидати, а в същото време да се лансират други.

Следва следващата процедура, в изпълнение на Решение № 936 на Министерския съвет от 21 декември 2018 г. за изменение на Решение № 806 на Министерския съвет от 9 ноември 2018 г. за подбор на кандидати за европейски прокурор от България, проведена в началото на 2019 г.

След проведено изслушване на шестима, което е излъчвано и онлайн на страницата на ВСС, от българска страна са излъчени трима кандидати. Това официално е обявено и те са Десислава Пиронева - към онзи момент прокурор, Светлана Шопова - към онзи момент прокурор, и Теодора Георгиева - към онзи момент административен съдия.

След това Комисията по подбора на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България предлага на министъра на правосъдието Цецка Цачева кандидатурите на прокурор Десислава Пиронева, прокурор Светлана Шопова- Колева и съдия Теодора Георгиева (по азбучен ред) за участие в надпреварата за длъжността.

Процедурата по подбора премина през два етапа проверка по допустимост на кандидатите въз основа на представените от тях документи и публично изслушване на допуснатите кандидати, проведено на 18 февруари 2019 г., излъчено в реално време на сайта на Висшия съвет.

След това министърът на правосъдието внася трите предложения в Министерския съвет, след което одобрените кандидатури са изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел в срок до 31 март същата година.

В началото на месец юни 2019 г. се получава информация за независимото решение на Комитета по подбора. На първо място е класирана Десислава Пиронева, на второ Светлана Шопова и на трето Теодора Георгиева. Десислава Пиронева прави писмен отказ от участието си в структурата, след като получава предложение от главния прокурор Иван Гешев да стане негов заместник и приема.

През месец юли 2020 г., когато министър на правосъдието вече е Даниел Кирилов, в българското предложение към Европейската прокуратура Теодора Георгиева става първа…

Комисията LIBE, която се занимава с въпросите на вътрешния ред и правосъдието, тогава е отправила питане към българското Министерство на правосъдието защо не втората, а третата в класацията е посочена за представител на българската държава в Европейската прокуратура начело с Лаура Кьовеши. Подобни „практики“ са установени от комисията още в Португалия и Белгия. Изпратеният от Португалия за представител на държавата в Европейската прокуратура се оказва съученик на техния министър на правосъдието. След разразилия се скандал той подава оставка.

Коя е Теодора Георгиева

Съдия Теодора Георгиева е завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Юридическата ѝ кариера в съдебната система включва работа като младши прокурор и прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура, където е работила в специализирания отдел "Антикорупция". След това постъпва в Административен съд София – град - касационната инстанция, в която се разглеждат административнонаказателни производства. Георгиева е доктор по административно право и процес, като докторантурата ѝ е защитена в Института за държавата и правото към БАН. Темата на дисертацията ѝ е „Административнонаказателни производства по българското законодателство“. Била е на обучение в Националната магистратска школа в Страсбург, Франция. Автор е на редица публикации в различни специализирани издания. Автор е на книгата “Административните нарушения и престъпленията. Сравнителен правен анализ”, издадена от “Сиела” през 2018 г.

Напрежението в българския офис на европрокурорите

Събитията от последните дни, довели до напускането на редица български европрокурори, не са от вчера. Зародишът им е някъде от средата на 2021 година, когато Лаура Кьовеши започва да получава сигнали за нередности в работата на българските европрокурори. Коментира се нерегламентирано разпределение на сигналите, толериране, липса на равнопоставеност. Тогава Кьовеши търси контакти с българската прокуратура, за да се изчистят нещата без да се вдига много шум. И за известно време успява.

Сега обаче петима са българските европрокурори, които в писмен вид са подали последния сигнал. Под него седят подписите на Слави Стойков, Иво Илиев, Виктор Тарчев, Светлана Шопова и Анна Алексова.

В сигнала си те говорят, че се нарушава българското законодателство в частта на случайно разпределение на дела, че липсват каквито и да било правила за работата на българския офис на европрокуратурата, както на служителите в него, така и на ангажиментите, които се възлагат на самите европрокурори, както и забавяне на въвеждане на европрокурорите в сградата на ул. „Раковска“ 134. Държавата извади политически сили, включително и СДС, и го даде за офис на европрокуратурата у нас.

Отношенията между Лаура Кьовеши и българското звено на европрокурорите

В един момент се оказва, че европейската прокуратура е получавала от България „само малки дела“. След разговор между Лаура Кьовеши и служебния правосъден министър Иван Демерджиев в края на 2019 се разбра, че МВР и Агенция „Митници“ също ще могат за подават сигнали към европрокуратурата. Към онзи момент всички сигнали от България минаваха само през българската прокуратура.

Ето така понякога правим малки стъпки в правилната поска в отношенията си с европрокуратурата, а понякога побългаряваме всичко – с оставки и недоволство. Въпросът е дали Кьовеши ни разбира, или започва да ѝ писва…


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Бойко Борисов

  83 7 Отговор
  Нещо за къщите за гости чува ли се ? Заспалия народ ще плаща вересиите на Герб !
 • 2 Голям зор

  33 4 Отговор
  Те ще и подхвърлят нещо си
 • 3 Псевдоним

  34 18 Отговор
  Гешев слага Кьовеши в малкия си джоб, това е горчивата истина.
 • 4 Коментар

  33 18 Отговор
  Напусналите говорят, че се нарушава българското законодателство...Значи не се "побългарява",а хората са си против да се нарушават законите на държавата.Не са луди по поръчка на определени политици,които искат да превземат властта после те да излезнат виновни.

  Коментиран от #5

 • 5 Хехе

  45 5 Отговор

  До коментар #4 от "Коментар":

  Кое законодателство са нарушили като нищо не правят бе..тия "прокурори" са пратени отцепки там и са се прибрали за да докладват на хората дето им плащат
 • 6 Идеята беше,

  33 10 Отговор
  да ни набива канчето.Но,румънката
  е подала молба,за българско
  гражданство.Само тук,тя ще се
  научи,що е то съдебна с-ма.Гешев,
  ще я въведе в тънкостите на
  прокурорските иновации.Идвай
  Кьовеши,идвай!!!
 • 7 един

  44 7 Отговор
  Кьовеши лека-полека ще започне да рине нашите мафиотски обори!Без чужда помощ България е обречена да се освободи от мафията и руската зависимост,която пък е основата на корупцията у нас!

  Коментиран от #36

 • 8 Къде

  39 1 Отговор
  се набутаме всичко се разпада !
 • 9 Жена

  31 7 Отговор
  Ще й кажа защо напускат-защото хората отидоха там с надеждата, че злоупотребите с евро средствата ще бъдат разследвани и виновните ще си понесат наказанието/ББ и шайка/. Но за съжаление повече от 2 години за това се мълчи, при положение че всичко беше световно известно. Сигурно са видял и, че няма да има ефект.

  Коментиран от #15

 • 10 Гост

  20 3 Отговор
  „....профил на кандидатите, както следва:.....”
  Ако поне една трета бяха такива България можеше и да не се развива, като престъпна полудържава? Въпреки, че шефът им винаги е бил представител на мутрите.
 • 11 Защото

  13 5 Отговор
  им се пречи да работят компетентно и както трябва ! Това е унизително за всеки лоялен човек.!
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Професора

  10 19 Отговор
  Виж и лентичката на тази румънска у.... р.ус.п... ия
 • 14 Том Круз от прокуратурата

  18 3 Отговор
  Тия нечовеци искат да принудят нашите прокурори да работят на едната заплата..някакви опасни мисии да извършват тип каникадзе..при условие че в страната се крадат трилиарди
 • 15 един

  8 10 Отговор

  До коментар #9 от "Жена":

  Да бе,то едно разследване става едва ли не за ден-два!Хората работят с "железни" доказателства и документи така, че да издържат в съда,а не "всичко било известно"!В съда такъв термин няма!
 • 16 Гост

  33 5 Отговор
  Хаха, напускат защото рушветите и подкупите в нашата система са многократно по-големи и от най-големите европейски заплати. Толкова е просто!
 • 17 нема рушвети

  20 1 Отговор
  Европрокурорите не могат да вземат рушвети. Не са свикнали, само на една заплата милите :))))
 • 18 невярно

  5 8 Отговор
  Нищо вярно няма в това. Или п оне малка част е вярна. Целта е да се уязви поделението на европрокуратурата в България.Истината е, че две деловодителки са напуснали делегираната прокуратура и са написали "оплакване", т. е. донос срещу бившите си колеги. Така от доноса на две нищо и никакви деловодителки се вдига шум.
 • 19 Дядо Антисорос

  9 2 Отговор
  А в един сайт, близък до един човек-назначен капиталист от Делиормана, с червени бузи и с червен произход, сайт, близък и до дедо Сорос, бяха намесили даже и двама професори по право от Софийския Университет! Вижте им акъла !
 • 20 Напротив

  12 6 Отговор
  Гледаме от тях и се учим от Урсулата например кражби за стотици милярди
 • 21 Отговор

  5 11 Отговор
  От какъв зор я величаят тази...
 • 22 Ха ха

  18 5 Отговор
  Нищо не е побългарено защото европрокурорите ни до един са избрани от Каскета негови послушни пионки! Някой трябва да е голям оптимист, че тези клоуни ще свършат нещо различно от другите каскети т. е. нищо!
 • 23 Тома

  20 5 Отговор
  Голямото напрежение на софииския офис е че трябва да разследват работата на началника им каскета който не спира да пази крадците
 • 24 ДДРОнег

  17 2 Отговор
  Не, не ги побългарихме, те си бяха такива ...
  Просто по-късно "европрокурорите" ни разбраха, че там няма далавера, а само честна работа !
  И решиха да си се върнат в далаверите , че там падат повече пари
 • 25 Селянин

  19 1 Отговор
  Напускат защото няма схеми и трябва да се работи. Обаче как да се работи, като всички са "полицай-роднина" и всички да навързани яко и оплетени. Колкото и да не ми харесва, при нас само тотална диктатура и трепане може да свърши някаква временна работа, докато не се увредят и диктаторите. Съжелявам, че не се изнесах от територията докато бях млад. Най-тъпите и най-наглите ми познати са най-успели в момента у нас. Хора които не са прочели и една книга са мултимилионери и правят страшни гнусотии.
 • 26 !!!

  4 12 Отговор
  Цялата работа е поставената на този пост от Сорос да изчисти "непослушните" български европрокурори и да ги замени с избрани такива от Прокопиевската групировка. Е вчера един от техните прокурори изпрати службите в българските ТЕЦ-ове. Накра от всички в нарушение разбира се ще излезнат само тези на Ковачки, който обяви, че щеправи голям соларен ВЕИ парк с батерии. А това както знаем е запазена територия на наш Прокопи!

  Коментиран от #31

 • 27 Оракула

  17 3 Отговор
  С две три изречения , без много шум!
  Всички бяха подбрани и подготвени ,лично от Иван Гешев!
  "Слънчевото Прокурорско затъмнение" успя, поне до сега!
  Кьовеши, не знае нищо за тези кандидати ,
  освен това, което и се дава лично от Иван Гешев!
  Но Гешев знае всичко за тези, които е определил, че ще му служат вярно и до гроб!
  Наивно е да вярваме в Българското правосъдие, което е копие на Руското такова !

  Още по наивно е, да вярваме в Българската Прокуратура ,
  след като тя, е 100 години подред ,"петата колона" на България!
  Прокуратурата е Путинска Губерния ,това си е факт!
  Има ли прокурор, да не знае Руски език?Русия е утеха за тях!
  "КТБ"- фалита ,ни показа корупцията в България!
  А ние и назначихме Прокурор!

  Коментиран от #35

 • 28 Шаро

  24 1 Отговор
  Всеки от тези делегираните е раснал кариерно под крилото на някой дърт корумпаж, а сега трябва да разследва него или някой негов приятел. Е как точно да стане???
 • 29 Анонимен

  6 1 Отговор
  Трябва де назначат млади току що завършили

  Коментиран от #32

 • 30 С/Р

  3 0 Отговор
  .След разговор между Лаура Кьовеши и служебния правосъден министър Иван Демерджиев в края на 2019 се разбра, че
  .... От 12 май 2021 г. е служебен заместник-министър на правосъдието, а от 29 октомври 2021 г. е служебен министър на правосъдието във второто правителство на Стефан Янев.
 • 31 !!!???

  3 2 Отговор

  До коментар #26 от "!!!":

  Ти пък избра , кой да защитиш???
 • 32 Оракула

  12 1 Отговор

  До коментар #29 от "Анонимен":

  Като знам, кои са нашите прокурори, и какви ги вършат,
  единствената ни надежда е прокурори от страни , като Скандивските,
  и не трябва да имат връзки с прокурори в България!
  Да се смени Иван Гешев, с чужд прокурор е важно !
  Но още по- важно е всички на Окръжно и апелативно,
  ниво и шапките над тях , до върха, да бъдат сменени,
  с група или звено на Прокурори от вън!
 • 33 Българин

  2 2 Отговор
  Преди няколко месеца лаура не одобряваше българските магистрати а сега защо напускали.Дасе огледа около себе си .Ние не сме в шенген нали така
 • 34 Ленiн е жив

  2 1 Отговор
  ...и вчера от мавзолея в обедната почивка когато не трябва да лежи за да го гледат мужиците се ибадил на Лара Крофт която под прикритие се подвизава като Лаура Кьовеши за да й каже, че това са хората, други няма. В българската прокуратура всичко е спокойно, да се успокои и тя и да се обади на бате Гойко да видят как да оправят нещата и всеки да си гледа неговата работа.
 • 35 Бивш канадец

  4 3 Отговор

  До коментар #27 от "Оракула":

  Де да беше прав...ама не си, за съжаление! В "скапаната" Русия в затворите със срок 10+ години и конфискация на имуществото за корупция в момента има 17 губернатора, 21 министри и над 100 кметове, дребосъка не го броя. Да, и там има корупция на ниво- но поне имат бая народ в кауша! А у нас няма дори един- ей тъй, за хорска срама!
 • 36 Живко

  6 3 Отговор

  До коментар #7 от "един":

  Защо пък руската зависимост да е основа на корупцията у нас? А не факта, че ние сме калпави, мошеници, мафиоти и такива които гласуват за мафиоти

  Коментиран от #43, #46

 • 37 ха ха

  7 0 Отговор
  всички знаем как се израства кариерно в бг. , нема как да не са част от мафията и да не са замели под килима некое неудобно за Кой дело
 • 38 Ам чи

  3 3 Отговор
  КАЛИНЧО МАМИН АМИ ПОГЛЕДНИ И СНИМКАТА С КВА ЛЕНТИЧКА Е И АКО ТРЯБВА ДА ОТСЪДИ КОЙ Е ПРАВ МЕЖДУ УКРАИНЕЦ И РУСНАК ДАЛИ ЩЕ Е ОБЕКТИВНА ЕМИ ТЕ ЗА ТОВА НАПУСКАТ ЗАРАДИ ДВУЛИЧИЕ И ЛИЦЕМЕРИЕ
 • 39 нормален

  5 1 Отговор
  Принципен въпрос как бихме се отнесли и какво бихме очаквали от юрист който си е платил за да стане прокурор или съдия
 • 40 знаещ

  3 2 Отговор
  Е това не очаквах от кьовеши да си постави тази лентичка от която следва генералният извод че европейската прокуратура е политически ангажирана в който е абсолютно недопустимо до този момент уважавах кьовеши но сега вече разбирам че е една от всички жалко не виждам надежда за бъдещето
 • 41 логик

  2 2 Отговор
  Тази кьовеши ако е истински безпристрастен юрист би трябвало вместо да си постави лентичката със знамето на зеленски да постави въпроса с избиването на хиляди мирни жители и дечица 2014 година в донбас и неизпълнението и то умишлено според изказването на меркел на минските споразумения но явно има политически пристрастия което е недопустимо особено за главата на европейската прокуратура
 • 42 Дрифт

  6 1 Отговор
  Мафия е причината за напускане или назначаване на съдии и прокурори в бгто, а в България почти всички от гореспоменатите са от мафията.
 • 43 Айде бе!

  5 0 Отговор

  До коментар #36 от "Живко":

  Ми- не! Още от соца у нас правосъдието и обвинението са по съветски тертип пирамидална структура- от една страна кланово- наследствени червени кадри и израстване според послушанието и лоялността. И не, определено не е Гешев първопроходецът- или забравихте, че имаше заспалия Велчев ( тежка червена номенклатура), който ама съвсем нищичко не свърши, никого не одраска. А не е да нямаше крадци- и при Симеон, и при тройната коалиция. Защо помните колкото амебите, бе хора?
 • 44 Исторически парк

  3 0 Отговор
  ТОВА Е ГЕРБАВ САБОТАЖ НА ЕВРОПРОКУРАТУРАТА!
 • 45 Бойко Българоубиец

  2 1 Отговор
  Ще подхвърлим белязани пари на Кьовеши като на Иванчева и ще я вкараме в затвора! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
 • 46 Селянинът Миро

  1 2 Отговор

  До коментар #36 от "Живко":

  Точно зависимост от старите парядки, дърти комуняги поркурори, довчера бяха с чифтета, даже не ги връщат.
  Пият от обяд, хулят демокрацията, шибат подчинените.
  Псуват ГЕРБ по фейса под скрити профили.
  Няма смисъл, тук промяна има само в зачервяване след як запой.
  Дец де труф кьор феши!
 • 47 бай Даньо

  0 1 Отговор
  Това нещо на снимката преди да дава акъл и нарежда да провери какво става с българския Евроинс в родната и Мамалигария където вече "борбата с корупцията е доведена до успешен край" ... за кой!?