Last news in Fakti

10 Март, 2023 16:00 4 196 107

Митко Делев: Имало ли е съветска окупация в България?

  • българия-
  • втора световна война-
  • окупация-
  • червена армия

Червената армия не участва в разгрома на опозицията

Митко Делев: Имало ли е съветска окупация в България?  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хич не ми се пише това, защото съм медиевист и познанието ми върху XX век е многократно по-малко отколкото това за XI в. и XII в. примерно. Ама да си кажа. Понятието окупация е въведено от Хагската конференция от 1907 година. Нейните решения се концентрират не върху дефиницията на понятието, а върху правилата за нейното упражняване - окупационните войски трябва да уважават всички права на окупираното население т.е. да няма незаконни екзекуции, да не се посяга на имуществото на гражданите, да няма депортации, принудителни разселвания.

Това припомня във "Фейсбук" историкът Митко Делев.

Все пак като задължителни характеристики на окупацията Хагската конференция посочва:

  • Първо, задължително окупиращата и окупираната страна да са в състояние на война;
  • Второ, войските на окупираната страна да са обезоръжени;
  • Трето, държавната администрация на окупираната страна да е обезвластена и заместена от военновременна администрация на окупиращата страна, включително и съда;
  • Четвърто, окупиращата страна да поеме всички данъчни постъпления от окупираната територия.

Когато СССР обявява война на България под окупация в международното право се разбира именно това. Съветските войски навлизат в България на 8 септември.

Първоначално са обезоръжени някои части от армията ни, но поради липса на враждебност въоръжението им е върнато. До 15 септември около 3/4 от съветските войски напускат страната. Остава само една армия под командването на ген. Бирюзов.

Тя е разположена в района на Казанлък, Елхово и Хасково, за да окаже натиск върху Турция да пази неутралитета и да направи териториални отстъпки в Кавказ. Във Варна и Бургас има съветски бойни кораби.

След деветосептемврийския "преврат" и включването на българската армия във войната срещу Вермахта Бирюзов и Кимон Георгиев подемат инициатива за отделно сключване на примирие между България и СССР, която е одобрена от Сталин и Молотов.

Чърчил обаче, позовавайки се на Ялтенските споразумения между антигерманските съюзници, настоява примирието да се подпише между България и всички съюзници едновременно.

Целта е ситуацията в България да се използва като разменна монета за защита на Британското военнополитическо влияние в Гърция и Югославия. Сталин отстъпва - така статута на българосъветските отношения се обвързва с други дипломатически въпроси, което забавя подписването на примирие до 28 октомври, което слага край на войната между България и СССР.

Скоро след това е подписано и споразумение за военна взаимопомощ, към което САЩ и Великобритания не се присъединяват. В Москва американският, британският, българският и съветския представител подписват споразумение за оставането на съветски войски в България до подписването на мирен договор като гарант за спазването на примирие и обезпечаването дейността на съюзническата контролна комисия.

За неин председател е определен ген. Бирюзов.

Съветското влияние в нея е доминиращо по две причини:

1/ Балканите са разделени в Ялта между Чърчил и Сталин така: в България влиянието е поделено 80% за СССР 20% за Британия; в Гърция - обратно; в Югославия петдесет на петдесет;

2/ Българската работническа партия (комунисти) стократно увеличава числеността си - от няколко хиляди членската ѝ маса нараства до стотици хиляди. Има ги данните в нета.

И така какво представлява присъствието на Червената армия в България според Втората Хагска конференция.

а) България и СССР са във война от 5 септември до 28 октомври и следователно за тези два месеца без малко имаме основание за окупация.

б) съветските войски обаче не въвеждат свое военно положение в районите, където са дислоцирани, а българската държавна администрация упражнява държавната власт във всичките ѝ аспекти. Следователно нямаме основание да говорим за окупация.

Присъствието на Червената армия в България от 28 октомври 1944 до лятото на 1947 т.е. от примирието до подписването на Парижкия мирен договор не е уредено и дефинирано в решенията на Хагската конференция.

Това става на Женевската конференция от 1949 и е дефинирано като следвоенна мирновременна окупация, в която чуждата армия присъства като гарант, че победената страна ще подпише мирния договор. След българските подписи в Париж Червената армия се изтегля от България, но в Германия и в някои страни остават съветски войски както остават американски в Западна Европа.

Техният статут е определен чак 1977 г. отново в Женева. Съветската делегация настоява да се избегне термина окупация, но американците държат на него. Компромисът е новото понятие - невраждебна, невоенна окупация, който не отразява добре създалото се положение, ама нейсе...

В резултат употребата на термина окупация за присъствието на съветски войски в България е много, много пресилен. Той е възможен само в преносен смисъл извън нормите на международното право.

Съветските войски в България се издържат от последната, но изрично е записано, че става предимно за сметка на изоставените активи от Вермахта. Помощите, които СССР дава на България многократно надвишава размера на издръжката.

Червената армия участва в операции срещу горяните по силата на Московското споразумение, доколкото те се възприемат като заплаха за подписването на мира. Но това участие не бива да се преувеличава.

Червената армия не участва в разгрома на опозицията. Репресиите срещу нея започват след мирния договор и изтеглянето на съветските войски. И така за окупаторската армия!


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 98 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    69 55 Отговор
    Доведоха съветския гражданин Георги Димитров.Под негово ръководство Трайчо Костов извършва сталинистка чистка и избива 30 хил български граждани.

    Коментиран от #22, #41, #76

  • 2 Петър

    56 44 Отговор
    Не е имало окупация защото сме съюзници.
  • 3 Адам Хилтън

    94 51 Отговор
    СССР - нито една военна база в България - "окупация"

    САЩ - 4 военни бази, поддържани за сметка на българина - "партньорство"

    Коментиран от #6, #14, #23, #51

  • 4 Петър

    72 41 Отговор
    В момента има ли окупация в България от страна на НАТО?

    Коментиран от #17

  • 5 ццц

    32 26 Отговор
    ...гледайте филма "Второто освобождение" (има го в You Tyube) на Светослав Овчаров и ще си отговорите на въпроса!

    Коментиран от #43

  • 6 ццц

    68 72 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    ...или си твърде млад или си червена бетонна тиква. Цялата ни държава беше съветска военна база.

    Коментиран от #11, #16, #78

  • 7 Ганьо

    57 33 Отговор
    По тази логика и робство не е имало...
  • 8 Джон

    25 28 Отговор
    Е, щом е така, да не бутаме Паметника на съветската армия, а да бутнем монумент Братска могила в Парка на свободата. Той не е съветски, а българско-комунистически.

    Коментиран от #10

  • 9 Емил

    47 30 Отговор
    Доста посредствено изказване! "Фактите са убийци на истината!" ("Дон Кихот", Сервантес) Това, че нашите блюдолизци и предатели са действали под закрилата на червената армия е недвусмислено! Защо да вършиш мръсната работа, като винаги се намира някой предател или отмъстителен юдеин (т.нар. "народен" съд)!
  • 10 Емил

    22 16 Отговор

    До коментар #8 от "Джон":

    Едното не пречи на другото! Най-добре и двата!

    Коментиран от #12

  • 11 пробвай пак с хлъзгавите си внушения

    43 30 Отговор

    До коментар #6 от "ццц":

    тогава и държава имаше, а сега познай дали някой ще хукне да се бие за англосасконските ти собственици

    Коментиран от #98

  • 12 емил с тротинатъла

    52 36 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Абе големи бутачи се навъдихте, дето един пирон не сте забили в жалкия си 20 годишен животец бе козяшкипосранковци!

    Коментиран от #15

  • 13 ШМЪРКАН

    40 18 Отговор
    Знам сега каква окупация има.
  • 14 Емил

    36 49 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    Цялата ни армия беше (и все още е под руски контрол) - виж шофьорчето пРезидент!
  • 15 Емил

    28 11 Отговор

    До коментар #12 от "емил с тротинатъла":

    Благодаря за комплимента, ама отдавна подминах 60-те и цял живот кова пирони, щото съм строител!

    Коментиран от #18

  • 16 Жа омра

    33 21 Отговор

    До коментар #6 от "ццц":

    Жендърите спокойно може да си твърдят и ,че ортаци на Хитлер не сме били

    Коментиран от #28

  • 17 Има...в болния ти мозък

    28 36 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    За каква "окупация" става дума след като България е член на НАТО.Това е гигантска глупост!

    Коментиран от #44, #83

  • 18 БГ Шебек

    12 30 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    То има и 60 годишни травестУти и ви е било много болно,че не са ви давали да си носите женските дрехи преди 89 та.

    Коментиран от #26

  • 19 Мнение

    45 29 Отговор
    Вижте снимките и филмите от архивите и после говорете глупости,че имало окупация.Посрещнали са ги с цветя.Питайте баба си и дядо си.
    СССР не са имали бази тук.

    Коментиран от #46

  • 20 Сандо

    32 21 Отговор
    Хубаво го е нописал човекът,но върху умнокрасивите чугунени глави от жълтопаветната кочина текста няма да окаже никакво влияние.Още повече че вярата им здраво бетонирана в гърдите с грантове и тоя бетон може да бъде разбит не с аргументи и факти,а само с по-щедри грантове!
  • 21 ИНЖ

    27 23 Отговор
    Да, но само формално!!! Просто СССР са си намерили безгръбначни "маши", които да свършат "мръсната" работа!!! И така 45 години....
  • 22 Ветеран от Протеста

    32 27 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    Нямало Окупация,обаче обучени български Комунисти в Москва съветвани от десетки руски съветници във всяко министерство почват да правят Комунизъм.Правят се закони като в СССР,създават Политически длъжности в армията ЗКПЧ ( заместник командир по Политическата част),Започва въоръжаване с оръжие останало от ВСВ,което ни го продават,разбира се и държавата влиза във Военния блок Варшавски Договор с пряко ръководство от Москва...Не Окупирани , а Асимилирани...
  • 23 Айде бе...

    28 36 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    От 08.09.1944 г. до 10.11.1989г г. цялата територия на България представлява руска военна база, каква отдена военна база търсиш?
  • 24 Бесен- _Язовец

    29 22 Отговор
    Обаче чичо им Сорос след 77 години им каза, че са били окупирани.
  • 25 Накратко

    32 31 Отговор
    Комунизмът в България се налага с терор и десетки хиляди жертви, избити без съд и присъда, сред които елитът на нацията. Съпротивата продължава до 1958 г., когато са разгромени последните части от Горянското движение. Всичко това не би било възможно без присъствието на Червената армия. С една дума - Съветският съюз се явява окупатор.

    Коментиран от #39, #101

  • 26 Емил

    24 21 Отговор

    До коментар #18 от "БГ Шебек":

    Интересно защо мразиш травеститите, а харесваш Путин?! Или си на принципа "руските травестити - най-извратените"!?
  • 27 Отряд ",, Чавдар,,"

    25 30 Отговор
    БКП след 1944 малко вкараха по затворите и малко осъдиха на смърт по време на Народния съд трябвало е повече. Кафявите взеха, че се развъдиха и изцапаха България след 1990г

    Коментиран от #29, #30, #92

  • 28 българин

    25 5 Отговор

    До коментар #16 от "Жа омра":

    Само си поделихте Полша и цяла Европа, знаем.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Фактопроверител

    24 26 Отговор
    Дельо, не пиши, като не разбираш.
    Прелиства нашичкия Женевските конвенции, та от девет кладенеца вода да донесе. Белким измие позорът на комунистите от това време.
    съветската армия трябвало само от германските активи да се издържа. На хартия. А на практика? Документите на БНБ, удобно не четем, щото там фактите ще му избодат очите. А гражданините на СССР Георги Димитров и Васил Коларов тропнати начело на държавата - като какви да ги приемем. Леле, руски мекерета.

    Коментиран от #66

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 КОНТРАТА

    19 21 Отговор

    До коментар #29 от "Хомосапиенс":

    Дядо ти ако бяха утрепали в ТВО Белене сега нямаше да тровиш държава.

    Коментиран от #35

  • 34 Българин🇧🇬

    19 23 Отговор
    Ако ги имаше лагерите за превъзпитание сехщга такива като тези колабороционисти от ГЕРБ и ППДБ щяха да са превъзпитани.

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 дядото

    25 25 Отговор
    истината си остава истина.добре,че има честни хора като г-н делев да я синтезират и поднесат на читателя.че то както са я подкарали нашите европодлоги да изопачават тази истина,не се знае къде ще спрът
  • 37 Бесен- _Язовец

    16 20 Отговор
    Преди 1989г в НРБ от трудовите лагери на о.Персин, о.Шурчето и до село Скръвена, Ловеч са се страхували само шпионите и RC. За подривна противодържавна дейност наказанието е било принудителен труд.
  • 38 Българин

    18 10 Отговор

    До коментар #34 от "Българин🇧🇬":

    Ако ги имаше лагерите за превъзпитание, трябваше членовете на Партията от секретар на ППО нагоре да бъдат пратени там, включително със семействата си!!!
  • 39 ЗЕЛЕНСКИ

    3 8 Отговор

    До коментар #25 от "Накратко":

    НАКРАТКО ПИШЕШ ГРЕШНО
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 зеленски

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    МАЛКО СА БИЛИ
  • 42 Сух

    15 18 Отговор
    И кво стана, окупация само на хартия.. Хората подклаждащи разделение в българското общество трябва да си го понесат..
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Петър

    13 14 Отговор

    До коментар #17 от "Има...в болния ти мозък":

    Значи, по твоята логика(с която съм на пълно съгласен), в България не е имало и съветска окупация, бяхме партньори със СССР.
  • 45 Кирчо Алангрото Петков

    10 20 Отговор
    Мразим руснаците защото не са продажни като мен и Боко Борисов. В Русия не правят прайдове, а аз и жена ми мн обичаме да ходим на прайдове. Жена ми е само за парлама иначе вс си има други наклонности.
  • 46 Да бе да, трънци

    25 17 Отговор

    До коментар #19 от "Мнение":

    Не ми говорете глупости ! Баба ми ми разправя , за нейната сестра ( тогава около 16 годишна) - прибирайки се към вкъщи двама съветски воиници, пияни разбира се , се опитали да я насилят, добре че е избягала . А за окупация дали е имало - е щом чужда армия обявила война на нашата държава , е навлязла и е обезоръжила армията , две мнения няма . Хак да им е на руснаците сега в Украйна - САЩ и Англия хубаво им го нахакват - по-малко , по-малко , иначе ще си тръгнат . Нека ! Всичко се връща , та руснаците ли ще ги подмине ?!?!
  • 47 Мне

    17 10 Отговор
    Не само, че не е "пресилен", но е и съответстващ ДОРИ на определенията, които другаря, който така се е "насилил" да си даде "мнението", посочва. Нещо повече, нищо от последвалото след влизането на "освободителите" (включително, установяването на тоталитарния режим) не би било възможно без това присъствие. А с оглед на това, че държавата е била обезглавена, в буквалния смисъл на думата, и начело са сложени дългогодишни сътрудници на СССР, дори не е нужно да се отбелязва, че тези поставени лица са действали ОТ ИМЕТО на тази "освободителка". Нарушена е връзката между сободното управжняване на волята на народа и представителите на държавата. Пирамидата на овластяването се обръща надолу с главата - тези, които е трябвало да бъдат избирани, започват да избират, при това без никаква отчетност пред някого освен окупаторите.
  • 48 НЯКОЙ

    17 10 Отговор
    А какво още е заграбила от България Червената армия, освен Държавния архив ? Или за това няма информация, много удобно !
  • 49 Макс

    24 13 Отговор
    Имало, нямало , стига вече . Не искаме руски измислици за величие ! Не искаме партийни секретари, комсомолски деятели и пионерски манипулации ! ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО БЕЗ РУСКИ ТЕРОРИЗЪМ !
  • 50 4/4

    18 13 Отговор
    Другаря се е опитал, но сам се е опровергал. Не е забавно да се чете между редовете, защото става дума за национален предател и мразещ независима България, но е показателно че аргумента "то е било така, щото така са се стекли обсотятелствата" е СЪЩИЯТ, който използва днес Путлер - че ще има мир, но "от позицията на реалностите".
  • 51 Руснаците ни бяха

    22 11 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    отписали. Най-слабата държава от ВД срещу втората по сила в НАТО и гръцката от юг. На запад Югославия която не беше член на ВД и на север кекава Румъния. А ние в България как живяхме 40г. с ядрените бомби в авиобази Инджерлик и Авиано? Било заплаха - а като войските на Варшавския договор граничеха с повечето западно-европейски държави, дори едната разделена на 2 не беше опасно(за тях) нали? Малка България трябваше да защитава СССР първите 1-2 дни от Турция и Гърция - това заплаха ли беше за нас? От Одеския военен окръг щели да пратят войски на летище Бургас. Като знам колко се мотаха около Украйна и никаква логистика нямаха представям си какво щеше да бъде - добре, че не стана.

    Коментиран от #54

  • 52 !!!?

    23 9 Отговор
    Ето какво казва руският княз Никита Лобанов - Ростовски на Бойко Василев за "освобождението" от съветската армия: Това беше Окупация !!!?

  • 53 Историк

    19 11 Отговор
    Бля, бля по Кремълски.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 4/4

    21 9 Отговор
    Другарят се преструва, че не знае нищо за ролята на СССР в определянето на "българската администрация", но прочита на няколко книги за това как се издигат едно след друго партийните "величия" в БКП и особено това на Вълко Червеников и Тодор Живков, ще отворят очите на всеки, който случайно би се подвел по отровните думи на тоя "учен" автор на пасквила целящ прикриването на ролята на "освободителите". Предсмъртните гърчове на слугите на ДС/КГБ са уникален исторически момент на който ставаме свидетели сега.
  • 56 Адам Хилтън

    22 20 Отговор
    Плачете бре, плачете още подир "невинните жертви" на Народния съд - причинителите на 3 национални катастрофи преди 1944. А и наричайте Народният съд "убийци" - голяма част оглавяван от евреи, които също претендирате че сме "спасили" - Народен съд е имало във всички държави окупирани от Германия, но само нашият "лош" и "нечестен" бил бре! Защото "цветът на народа" - чорбаджии, изедници и предатели от превратаджиите през 1934-та били избити? Много тъжно няма що! 30 хиляди жертви на комунизма - невинни жертви. 3 милиона жертви на демокрацията - заслужили са си го, нали?

    Коментиран от #59

  • 57 4/4

    25 12 Отговор
    На 26 август правителството на Муравиев обявява неутралитет на България ! На 5 септември обаче СССР ни обявява война и нахлува у нас и до 1989 всъщност губим суверинитет и национална независимост! Написното, че Съветската армия е "трябвало" да остане, за да "подпише" България мирния договор е най-обикновена комунистическа лъжа.
  • 58 Ушанков

    20 13 Отговор
    Вера Петрунова, чувал ли е за нея тази Руска Подметка.
    Михаил Бодров само с едно нареждане ,или по точно заповед
    Вкарва в Белене най голямата българска спортистка.
    Не сме били окупирани , хаха.
    Но сме били роби и квото кажат от Кремъл ,незабавно и без възражение е било изпълнявано.
    Хаха
    И така за нашите Окупатори.
  • 59 4/4

    19 18 Отговор

    До коментар #56 от "Адам Хилтън":

    Ако тези хора бяха виновни, комунистите нямаше да ги изтрепят без справедлив съдебен процес. Т.нар. народен съд е начина на комунистите да обезглавят държавата за да я превземат, без да се налага да се поставя под въпрос нещата които твърдят или правят. Много хора са били убити ПРЕДИ да са им постановени дори т.нар. присъди. Брой издадени смъртни присъди на Нюрнбергския процес - 19, брой издадени смъртни "присъди" от т.нар. "народен съд" - над 1000. Съветските слуги в България са избили елита на нацията, за да дадат управлението на държавата в ръцете на полуграмотни хора, които са елементарни за манипулации и управление.
  • 60 Иво.

    21 14 Отговор
    И като си толко умен, да си беше мълчал! Тази т.н. армия освен да пие и да яде, на бг. територия, друго няма данни да е правила. Борба с Горяни!:)) Ха ха, вие сериозно ли? Вярно е обаче , че партизаните са известни до тогава с извършване на обири на мандри, овчари и някоя и друга терористична акция! Хиляди! Смешно! На 09.09.1944 г. в София и на много места са ги търсили под дърво и камък да им предадът властта! Има документи, всичко пише! Единственото последствие е, че през 09.09.1944 г., власта е предадена на шумкарите и след това те избиват опозицията и де що има нещо интелигентно! На 09.09.1944 г. се установява началото на тоталитарната система и едноличното управлението на БКП, довело до избиването на стотици хиляди хора и още стотици вкарани по трудови лагери! За Народния съд, няма и да коментирам! Ето последиците от присъствието на червената армия на българска територия. Подчертавам, няма освобождение, не е имало от какво, няма загинали съветски войници на територията на БГ...освен няколко от препиване! Като резултат обаче новата комунистическа власт
    издига десетки паметници на
    червената армия на партизани и т.н. Това е чиста пропаганда на тогавашния тоталитарен режим! Срамен момент от българската история! Да се питат наследниците на убитите българи, след 1944 г. от народната власт, какво мислят за МОЧА и тем подобни монументи! Българският преход все още не е приключил и това е сериозен проблем за бъдещето на тази държава! Чест и почитания на царя
  • 61 Васил Коларов измисли МОЧА

    18 8 Отговор
    да се подмаже на руските окупатори!
  • 62 Васил Левски

    26 13 Отговор
    Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви резна чепките.“ - В. Лъвский

    Коментиран от #64

  • 63 ЕвроАтлантически шарлатанин

    10 18 Отговор
    Така като гледам нашите козяшки българофоби и русофоби ,трябва не само да лъскат Паметника на Съветската армия, ами и друг да построят пред Козяк 16.
  • 64 Тъй като това е лъжа..

    22 7 Отговор

    До коментар #62 от "Васил Левски":

    Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:
    “Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият европейски бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви резна чепките.“ - В. Лъвский
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Шаран БГ

    20 7 Отговор
    По горе има нещо интересно, ако е вярно , естествено...... Съветите искат да се избегне термина "окупация". Въпреки наличието на съветски войски /малко или много/ във всички социалистически страни, никъде Червената армия не е предприела действия и мерки, които заслужават да бъдат наречени "окупационни", по смисълът приет .на Хагската конференция.
    В същият момент войски на САЩ, Англия и Франция са в ГФР, НО ТЕ НЕ СА ОКУПАЦИОННИ за германците.
    Най-важното е, че в България Съветската Армия е била окупационна и толкова !! Край ! Политкоректно е и в духът на времето. От Русия няма нищо по-злокобно, тъй проклето на света. Тя е нашата омраза, тя е наш.та суета !
  • 68 Лелеее

    9 11 Отговор
    вижте само как ви лъжат за комунистите..СССР..окупация по ТВ и медии, как манипулират в История БГ и др предавания.

    Сега разбирате ли, защо ни е толкова нужен закон за НПО-тата - законопроектът „За прозрачност на чуждестранното влияние“ !!
  • 69 Боби

    12 15 Отговор
    Скоро очаквам да видя ония вандал с чука да тръгне да разбива и атомната ни електроцентрала, понеже при построяването и са работили 3000 руски граждани.

    Коментиран от #72

  • 70 Моя тъст почина на 90 от Свети Врач

    18 9 Отговор
    Ми е разказвал. Германците спряха по къщите чисти и спретнати. Руснаците възлови на палатки на полето. Пияни ходеха по къщите. Комендантските застреляна четирима и ги заровиха еди къде си ние бяхме деца с овцете и видяхме. Нямало окупация.

    Коментиран от #71

  • 71 Моят дядо почина на 92

    8 15 Отговор

    До коментар #70 от "Моя тъст почина на 90 от Свети Врач":

    И ми е разказвал друго, което няма общо с твоето. А напротив, обратното..

    Коментиран от #80

  • 72 Скоро скоро

    13 10 Отговор

    До коментар #69 от "Боби":

    Тука скоро няма да има хора родени преди 1990 и това ще е един много хубав старт на новото време ! Прехода ще свърши , когатп всички комунисти, спциалисти и тем подобни роби умрат! Дано аз да съм жив и здрав , та да видя България пълна с хора мислещи, искащи и работещи , а не такива като вас дето все ревът, че държавата не вдигала заплатите ( а повечето са в частния сектор). За 45 години от нация вдигаща на пиафестал образованието , свободата и независимостта , беше приравнена до скотове с робско мислене , работещи за по 50$ заплати , за да може Русия да източва богатствата ни без пари . Това е и така ще е !

    Коментиран от #73, #99

  • 73 Ъхъ

    8 10 Отговор

    До коментар #72 от "Скоро скоро":

    само че тия, дето ги чакаш, ще са образовани по днешните тертипи ще са полуобразовани и освен за прислга, за друго няма да стават...дано го доживееш, ама аз не искам...
  • 74 ДОРИ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЪЧИНИТЕ ЧЕ Е ИМАЛО

    5 13 Отговор
    ОКУПАЦИЯ , А НЕ Е ИМАЛО ЗАЩОТО ВОЙСКАТА Е БИЛА ПУСНАТА В ОТПУСК И РУСНАЦИТЕ ДОРИ СА БИЛИ ОЧУДЕНИ КАК В ПОДЕЛЕНИЯТА Е ИМАЛО САМО ДВАМА - НАЧАЛНИКА И ШОФЬОРА МУ!
  • 75 Гошо мексиканеца

    12 0 Отговор
    Не е важно теоретически как стоят нещата. Важното е на практика какво се е случило!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Съветска окупация не е имало,

    10 16 Отговор
    но американска окупация сега имаме!10 000 американски войници! Никога до сега на територията на България не е имало чужди войски!Правете си изводи,за кой да гласувате!!!

    Коментиран от #89

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 6 Отговор
    Защо не покажете и изкривените от злоба мутри на "революционерите" от източната страна на МОЧА, за да стане ясно на всички що за „паметник“ е...?
  • 80 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #71 от "Моят дядо почина на 92":

    Бългaрия cи бeшe руcкa губeрния.... Мнoгo труднo ми бeшe дa oбяcня тoгaвa нa чeхи, пoляци, унгaрци и др., кaк тaкa у нac, за разлика от тях, нямa cъвeтcки гaрнизoни...
  • 81 Смешници

    9 0 Отговор
    Ха-ха-ха! В Герминия не било имало окупационни войки нощо,че СССР,САЩ,Британия и Франция имаха окупационни зони,а САЩ и Британия и досега имат войски на немска територия. СССР бил окупатор нищо,че не ни окупирал столицата и Пловдив,а си пратил войските в Хасковско и Бургаско да ни пазят от турската амия.
  • 82 Не е било врат

    6 1 Отговор
    Ами е било шия
  • 83 Поп Андрей

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Има...в болния ти мозък":

    Чадо, България НЕ Е член на НАТО, България е ЧЛЕНКА на НАТО. Разликата е огромна. Под НАТО, разбирай САЩ. Във всяка страна , членка на НАТО има американски бази и американски войски. Защо, след като всички държави членки имат своя армия ? Отговори си сам, ако имаш пипе.
  • 84 Не бе не е имало окупсция

    5 7 Отговор
    Само дето за малко да има анексия и да станем 16 република. А не сме станали замо за да не загубим един глас в ООН.
  • 85 Хмм

    5 3 Отговор
    Вярно си медВедист! Димитров и Коларов са съветски граждани, ама това не импонира на тезата и не се споменава.
  • 86 Герд Мюлер

    6 5 Отговор
    Предлагам ви паметника на Съветската Армия да не се мести, а просто да се направи ремонт на фасадата и стария надпис да се замени със следните 3 варианти:
    1.) СЛАВА НА ГЕРОИТЕ ЗАГИНАЛИ В БОРБАТА СРЕЩУ НАЦИЗМА И ФАШИЗМА!
    2.) ВЕЧНА ПАМЕТ НА...(нататък е същото, както в първи вариант).
    3.) СЛАВА НА АРМИИТЕ ПОБЕДИЛИ НАЦИЗМА И ФАШИЗМА!
    Очевидно е, че при трети вариант се вклюват и армиите на съюзните държави (Червената армия на СССР, армиите на САЩ, Великобритания, и Франция).
    Така неолибералните и евроатлантическите формирования у нас нищо не могат да кажат.
    Защото сега, те атакуват самия надпис.
    А той наистина не съответства на съвременната, а и на историческа реалност, защото на практика през есента на 1944 година в България влиза не Съветската армия, а Червената Армия, и дори по-конктретно, части от Трети УКРАИНСКИ фронт под командването на Маршал Толбухин.
    Когато е измислян сегашния надпис в оная историческа след военна епоха, хората, които са предложили този надпис са се повлияли от паметника на цар Освободител, който е пред НС.
    Там, както на всички е известно, надписа гласи: "Царю Освободителю" (на руски език), а под него на български е написано "От признателна България".
    Сегашният надпис на паметника на СА е подобен на надписа за Цар Освободител, но както казах, той е съставен навремето в съответствие на тогавашния начин на мислене. Сега, ако този надпис остане в същия вид, ще има спорове, митинги, демонстрации, вечни дразги и т.н.
    Ако, обаче

    Коментиран от #87, #105

  • 87 Герд Мюлер

    5 4 Отговор

    До коментар #86 от "Герд Мюлер":

    Ако, обаче се смени надписа според трите варианти, предложени от мен, то напрежението ще утихне и паметника, който наистина е величествен и уникален, ще си остане на същото място завинаги!
    Сега се намираме, в прекия и преносния смисъл, във времена на война. В такива времена трябва понякога да се отстъпи. Да, това е своего рода известно отстъпление, но то е стратегическо и по този начин паметника няма да се премести в "музей". А този "музей" на практика ще бъде някакъв двор, където никой няма да има достъп до него и никой няма да го вижда. И младото поколение ще тъне в невежство...
  • 88 Матей преображенски

    1 4 Отговор
    Вот тебя,черно на бяло,и за какво пискат крайно-десните радикали!?Съветска окупация на е имало,не е имало смисъл,до.Новото правителство на ОФ е било доминирано от БРП(к),а за контрапреврат шашардисаните местни фа-ша-ги не са били подготвени.,страхъг ги сковал.Освободили са ни от хитлеристите,нима е малко,или за сегашните следовници на западния са-та-ни-зъм е престъпление да се гонят нацисти?
  • 89 Бацо Гацов

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "Съветска окупация не е имало,":

    Явно нищо не си вденал от написаното..ама нищо...
  • 90 И какво излиза?

    2 3 Отговор
    Губим войната, не е имало окупация тогава, а Народния съд ни го налагат Великите сили победителки, като ни осъждат и третират като фашистка победена държава.

    ЗАЩО тогава е това врякане за махане на Съветския паметник??
    От явно по -явно че това не е исторически, а политически американски натиск !
  • 91 Сър Пичук

    8 3 Отговор
    Нескопосано пседвонаучно и псевдоисторическо оправдание на съветската окупация на България:
    1. Войната е обявена едностранно в момент, когато България е вече неутрална държава.
    2. Има достатъчно информация, че съветски части са останали в България до 1948г и общо през България са минали над 600 000 руски военни.
    3. Освен, че сме издържали солдатите, ние сме им плащали и заплати.
    4. Въпреки, че правителството е било от български граждани, то те са били руски изпълнители, а начело е стоял гражданин на СССР.
    5. Има достатъчно информация на заграбеното от съветската армия, като се започне от банките, мине се през заводи и машини, през розовото масло и другите благовонни масла, та се стигне до обири на къщи и лични стопанства, Както сега се случва в Украйна.
    Та тези игри на думи си ги знаем. Не било окупация, а присъствие, както не е имало турско робство, а османско присъствие, както в Украйна не се води пълномащабна необявена война, а протича някаква си военна операция.
    Добре е да ни запознават с такива проруски агенти и кремълски слуги, като автора, които досега са действали под прикритие.
  • 92 Мухаха

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Отряд ",, Чавдар,,"":

    Затова пък вие, от Чавдар, добре се наплюскахте - взехте имотите на "осъдените", намърдахте се в идеалния център на София, раздадохте си генералски пагони (аз поне веднага се сещам за 5-ма), учредихте си привилегия АБПФК за всичко, каквото ви хрумне да си поискате- образование, здравеопазване, жилище, работа, пътуване, специално снабдяване. И то с нахалния етикет "най-справедливия строй" и "всичко за народа, всичко в името на народа". Помним и как раздадохте на децата си активите на банките и соца. Що не си мълчите от срам и приличие?

    Коментиран от #95

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Казуар

    2 2 Отговор
    Във всяко българско министерство имаше кабинет с надпис- съветски специалист. Специалист от КГБ.
  • 95 Сър Пичук

    4 2 Отговор

    До коментар #92 от "Мухаха":

    Комунист (а днес социалист) и срам не могат да стоят заедно в едно изречение. Както и комунист с думички като морал, патриотизъм, родолюбие, съвест, честност и т.н. Както няма дървено желязо, така няма и комунист/социалист с такива качества.
  • 96 1520

    2 0 Отговор
    защо Германия е още окупирана от сащ , защо окупираха и България ,Румъния и др. докато сащ има армия в Европа краварите нямат работа в Европа няма конфликт по света без тяхно участие
  • 97 Горянин син

    4 1 Отговор
    Не манипулирайте Българската история с тази лъжлива статия!
    Истината е съвсем друга!
    Русия обявява война на България и нахлува в държавата ни , освен че Русия си осигурява ,шайка комунисти
    като доверени лица , те изпълняват и руската заръка за чистка в България , на всички не комунисти!
    "Червената Армия , участва в разгрома на Горяните"!
    И кой са "Горяните" според теб ???
    Горяните, са опозицията на Българгия по това време, понеже 25000 човека , са избити без съд и присъда,
    за няколко седмици, то оцелелите излизат в Балкана и стават Партизани , като се надяват ,да си върнат
    собственноста, незаконно присвоена от Комунистическата напаст,или наречена по-късно партия БКП
    Собственността на горяните , се е състояла в земя ,волове ,Вършачки и пари!
    Горяните се бият за свободна България .Не искат да са поробени руски орки!
    След като се прави преврат , срещу" Никола Петковистите ,земеделците най-силните като партия,
    които са всъщност една голяма част от Горяните!
    Чистката в държата се състои в ситемни арести и избиване на интелигенцията на България ,
    в много кратък период на време!
    Една малка част от Елита на България е емигрирал, всички други са избити, кой където го завари съдбата!
    България е окупирана и става васал на Сталин, подчинена на доктрината на комунизма,
    като чиста политическа комунистическа диктатура , всичко от тези ден нататък е много ясно ,описано като
    тъмнина и робство , за тези които не са комунисти, друга ис
  • 98 Оракула

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "пробвай пак с хлъзгавите си внушения":

    Имаше , една държава затвор ,не се прави на демократ!
    ГОВОРЯ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА !
    Не можеше да мислиш сам , чакаше те поправително училище ,лудница и затвор,
    НО АКО МЪЛЧИШ И ОПЪВАШ КАИША ,можеше и да те направят от пионерче на Комсомолец,
    и комунистическата кариера на Комсомолски секретар да ти се усмихне!
    Набиваха ни в главите , че велика нация техническа, и че сме много по умни от индиянците
    от Индонезия и Бразилия, като погледна днес, къда са тези индиянци, ми става лошо!
    Но не за индиянците а за нас самите българи ,
    трудно се става, свободен и мислещ гражданин от един редовен роб!

    Коментиран от #102, #103

  • 99 Дан

    3 0 Отговор

    До коментар #72 от "Скоро скоро":

    Доживей го тъкмо американците да ти източът тъпият мозък.
  • 100 " Заради тая окупация "

    3 1 Отговор
    Според международното право, в България критериите за окупация Червената армия не ги покрива. Заради тая "окупация" имаме сегашните си граници, а не Турция да взела Хасково и Кърджали,Гърция до Асеновград и Горна Джумая,а Сърбия до Перник и Видин.
  • 101 ганев

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Накратко":

    ЧОВЕКО ЖАЛ МИ Е ЗА ТЕБ ВЗЕМИ ЧЕТИ ОБРАЗОВАЙ СЕ И ТОГАВА СЕ ПРАВИ НА ПИСАТЕЛ
  • 102 ганев

    2 0 Отговор

    До коментар #98 от "Оракула":

    МНОГО СИ ЗЛЕ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБ СЕ ПРОВАЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА ЗА КОЯТО МЕЧТАЕХМЕ И ПОДКРЕПЯХМЕ НО ХОРАТА ИМАТ О Ч И И У Ш И И СЪС УЖАС ВИЖДАТ КАКВО СТАВА А СЕГА ОТВОРИ УШИТЕ И ЧУЙ ПОЛИЦЕЙСКА СВОДКА ОТ 31 МАРТ ЗА ЕДИН ДЕН 126 КРАЖБИ НА КОЛИ 659 КРАЖБИ НА ИМУЩЕСТВО ЧРЕЗ ВЗЛОМ В МОНТАНСКО 72 ПР 2УБИИСТВА НА ПЕНСИОНЕРИ ОТ ВЕЧЕ МНОЗИНСТВОТО ПОДКРЕПЯНО ОТ СОРОС И САЩ И РАЗХОЖДАЩО СЕ НА СВОБОДА СЪС ПО 30 40 ЗАДЪРЖАНИЯ ИМНОГО ДРУГИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ЗАТОВА ХОРАТА ВЕЧЕ МЕЧТАЯТ НЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ А ЗА ТВЪРДА РЪКА КОЕТО Е ЛОШО НО НЯМА ВЕЧЕ ДРУГ ПЪТ АКО ТРЯБВА ДА ОСТАНЕМ НАЦИЯ МИСЛЯ ЧЕ БЯХ ИЗЧЕРПАТЕЛЕН И ЯСЕН ПРИЯТЕН ДЕН

    Коментиран от #104

  • 103 Реставратор

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "Оракула":

    Точно казано! България тъкмо се отърсва от робското си минало м/у 1920 и 1940 и след 3 поредни войни тръгва напред в селското стопанство и обработва щата промишленост,създава се златният лев който е конвертируем.Най голямото признание получаваме от Американският президент по това време Франклин Рузвелт в неговата реч за развитието на щатите в която казва"В нашето икономическо развитие трябва да се учим от моделите на 2 държави в света:В Европа-България,и в далечния изток-Япония" Какво по-голямо признание за икономическият модел!!!
    /Сега да имаме златен лев или някой да ни е дал за пример за икономическо развитие/И след 1944г отново робство-този път Руско за още 45г.Тотална икономическа деформация на държавата,тогава когато света е в фазата на научно-техничин прогрес.Ние "заспиваме"с остарелите руски технологии,новото биваше унищожавано веднага/завод "Рено" в Пловдив,"Балкан" Ловеч и др.Не изнасяхе нищо на запад,нямахме конвиктеруем лев? Отново роба бе приспан от"братската прегръдка на руснаците" и чак до сега това продължава чрез Бойко Борисов с ГЕРБ,БСП,ДПС,ВЪЗРАЖДАНЕ !!! Какво се е променило,нищо?кой е директор но ББР/държавна банка която раздава нашите пари/-Росен Карадимов,последният секретар на комсомолският съюз преди 1990г,назначен благодарение на руският президент Радев??? На кого ще раздаде парите? А,роба даже и не иска да гласува,овцете стават само за стрижене и за блеене което се случва вече 32г-докога?-докато се появи нова дата в нац.флаг /по
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Поредния червен активист

    0 0 Отговор
    Извършващ упражнение по червена риторика над паметта на изстрадалия Български Народ!
  • 107 Олга Трайкова

    0 0 Отговор
    Нима някой очаква шофьорчето на самолетчета да се извини? То няма нкакво възпитание а вие говорите за култура.