Last news in Fakti

31 Март, 2023 09:00 4 030 27

Даниела Димитрова пред ФАКТИ: 1/3 от обявите за работа към украинските бежанци са съмнителни

  • дигнита-
  • даниела-
  • димитрова-
  • бежанки-
  • украинки-
  • работа-
  • туризъм-
  • обяви-
  • риск

Изисква се твърде много лична информация - от лична карта, от паспорт, снимка, казва експертът

Даниела Димитрова пред ФАКТИ: 1/3 от обявите за работа към украинските бежанци са съмнителни - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От фондация „Дигнита“ представиха резултатите от анализ на рисковете при търсенето на работа сред украинските бежанци в България, както и добрите практики от организирането на женски кръгове и включването на пазара на труда на бежанки. По темата пред ФАКТИ говори Даниела Димитрова, програмен директор във фондацията.

- Г-жо Димитрова, темата за войната в Украйна продължава да интересува всички, но вие имате ново изследване как се устройват украинките в България. Какво показва то?
- Фондация „Дигнита“ проведе изследване на тема: „Какви са рисковете при търсене на работа за украинските бежанци!“ Реално, това изследване бе насочено към обявите за работа, насочени към украинските бежанци в различните платформи, които те ползват. Изследването обхвана 279 обяви, които бяха идентифицирани и обработени от екипа и от украински доброволци. Работихме на принципа „таен клиент“, който стига до интервю. Целта на това изследване беше да разберем какви са идентификаторите на риска при търсенето на работа, за да може да внимават украинските бежанци. Оказа се, че съмнителни обяви за работа са 28% (близо 1/3) от всички обяви, които проверихме.

- Какво означава съмнителни обяви…
- Съмнителни обяви са тези, в които излязоха голяма част нашите съмнителни индикатори. Например, изисква се твърде много лична информация, информация от лична карта, от паспорт, снимка. А не се изисква конкретна квалификация или CV. Липсва и ясна информация за компанията, която предлага работа. Оказа се, че много обяви изискват лични данни. Това много ни изненада.

- От какъв икономически сектор са въпросните обяви. Какво предлагат като работа…
- Не мога да конкретизирам един сектор. Говорим за различни сектори – търговия, услуги, туризъм. Изследването ни бе в периода от ноември 2022 до януари 2023 година. Целта ни бе да подготвим бежанците и за възможностите за намиране на работа преди лятото.

- Защото тогава обявите в туристическия сектор ще се увеличат…
- Тогава болшинството от обявите ще бъдат свързани с туристическия сектор, а именно него ние идентифицирахме като един от най-рисковите сектори. Имаме опит от миналото лято, когато от морските ни курорти получихме конкретни сигнали за различни форми на експлоатация на труда на украински бежанци. Жена беше намерила работа в хотел, където ѝ бяха обещали ясна заплата, 8-часов работен ден, два почивни в седмицата. Когато започва работа, се оказа, че нито заплатата е тази, която са ѝ обещали, нито работният ден е 8 часа, а най-често 12. Когато в един момент се опитва да си тръгне, работодателите се опитват да я спрат. Имаме и много случаи на работа без трудов договор. Едно младо момиче, бежанка, когато се опитва да си тръгне, са ѝ задържали личните документи, което е абсолютно незаконно. В този сектор хората трябва да имат едно наум. Точно затова направихме този анализ, за да може да изведем тези индикатори на риска и те да бъдат в помощ на украинските бежанци, когато си търсят работа. Но и нашите институции трябва да внимават, за да могат да предотвратяват недобросъвестни практики.

- Продължават ли бежанци от Украйна да идват в България. Страната ни още ли е място за трансфер към Европа, или допада на бежанците…
- Много от бежанците просто преминават през България, но една част от тях и останаха.

- За колко човека говорим…
- В България има около 50 000 украински бежанци.

- Какъв процент от тях са жени…
- Над 90% са жени, голяма част с деца, други са с родителите си. Когато пристигнаха първоначално, те носеха в сърцето си надеждата, че войната ще спре бързо и ще могат да се приберат вкъщи. Но с времето стана ясно, че войната няма да свърши скоро. Осъзнаха, че трябва да се интегрират в обществото, а това означава, че трябва да се интегрират в пазара на труда. Виждаме едно голямо желание от украинките да научат български език, да търсят работа, а голяма част от тях вече работят. Така че интересът им към пазара на труда е голям. Нашата дейност е насочена към това нещата да се случват нормално и да ги предпазим от лоши практики. Организацията ни се занимава с превенция на експлоатацията на хора, която е с цел трафик. Смятаме, че тяхната интеграцията на пазара на труда е една естествена тенденция и затова усилията ни са насочени в тази посока.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А за

    66 0 Отговор
    Бълхарскоте чужденци в собствената им държава всички обяви за работа са съмнителни моме. Да знайш.
  • 3 уркаинската мафия е

    41 4 Отговор
    бетер руската
  • 4 ДЖО ПАВЕТО

    40 5 Отговор
    те женските укри заработват отлично ,без това само за 0н0ждане мислят
  • 5 свидетел

    58 0 Отговор
    2/3 от обявите за работа към българи са съмнителни .....и подвеждащи.
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 10 Отговор
    Вярно и е Факт
  • 7 пфууууу

    54 6 Отговор
    ТЕ ПРОСТО НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ, НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ЗА ГОДИНА И МЕСЕЦ ДА СТОПЛИТЕ ФАКТИТЕ. Дойдоха на олинклузива!
  • 8 жаяиьжж

    56 2 Отговор
    Ай сега па тях ще ги мислим. Ние едвам оцеляваме, дайте да дадем на украинци, на мигранти, абе на целия свят. Да дадем България, ако искате? С какво се подпомогнаха българските граждани? С пари за отопление ли, с увеличение на заплати ли, с какво? Високи цени, ниски заплати и пенсии - 16 години ЕС. Честито.
  • 9 табсо

    46 3 Отговор
    На бандерките им дай работа по яхтите,нощен труд,разнасяне и пробване на питиета,оправяне на кревати и нощно къпане зад борда,под звуците на куку бенд-hallelujah..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Механик

    53 1 Отговор
    "Изисква се твърде много лична информация - от лична карта, от паспорт, снимка, казва експертът"
    Ами то и за всички, дори за българите се изисква такава информация и то не е от сега.
    Какво нередно има?
    Тоя "експерт" какво толкова е заплакал?
  • 12 стария моряк

    51 0 Отговор
    Няма украинец без нито един фалшив документ. Идва на кораба с диплома за завършена мореходка в Одеса , с 12 годишен плавателен стаж , заверен от тяхната инспекция по корабоплаване. Идва назначен като А/В на кораба и гледа като изтърван , оказва се , че всичко му е купено и вижда кораб за първи път. И това е ежедневие , а за претенциите им и неприятностите , това си е друга манджа! Също така не знам досега някой в България да е постъпил на работа без да му искат най малко лична карта!
  • 13 фондация-крадене на пари

    47 0 Отговор
    Чуя ли думата фондация, знам, че става дума за кражба на много пари. Фондация има за децата, за кучетата, за бедните в Африка, за всичко. Резултатът е висок жизнен стандарт на работещите във фондацията И НИЩО ДРУГО.
  • 14 пффУ

    35 1 Отговор
    От нас, живущите в Бг, не се ли изисква лична информация? Тая знае ли работодателите как се ровят в личния живот на хората, когато кандидатстват за работа?
    Украинките не са се засилили много да работят. От 1 год. лежат по хотелите и даже на курс по български език не се записват от елементарно уважение към държавата, която ги е приютила. Такива трябва да бъдат директно натирени. Да отидат в Германия или другаде в ЕС, да видим дали няма да учат езика им. Като им кажат, че получаването на помощи е обвързано с посещаване на курс по език и ще хлъцнат.
  • 15 Бюро по труда

    34 0 Отговор
    Тая никога не си е търсила работа. Личната информация е част от постъпването на работа, документите също.
  • 16 честното овчарче

    24 1 Отговор
    И какво като искат лични данни? Да ги назначават на голо доверие ли? Като са украинци да им вярват на всичко и да не питат. Нали собственикът на фирмата трябва да знае кого назначава. Поредната грантаджийка без капка мозък в главата, но с цяла статия за глупостите й.
  • 17 Росен

    21 1 Отговор
    Украинките то е ясно какво "работят". Работеха същото и доста години преди войната. Събличат се пи хотелските стаи.
  • 18 Име

    20 0 Отговор
    Интервюирала 2-ма души и -се занимава с превенция - някакви дублажи.

    Неприятни са тези организации. Но това е лично мнение.

    А конкретно - няма български работодател - който да предлага приятни условия.

    Все си е тормоз и това е - традиция, а пък и когато си и чужденец - става двойно.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 съмнителен

    18 0 Отговор
    да разбирам ли, че останалите 2/3 ги назначават, без дори да ги питат как се казват?
  • 21 Студопор

    15 0 Отговор
    Само да попитам - а какви мислите, че са обявите за българите? Някакви по-различни ли? И сред тях има фалшиви обяви. Няма българин, няма украинец. Човек просто трябва да гледа и да е бдителен.
    Отделно: 1/3 от обявите са фалшиви - да приемем, че е така. Другите 2/3 не са. Защо не казахте колко човека са започнали работа по тях? Някой изобщо кандидатствал ли е? Или има едни обяви, висят си някъде, никой не иска да ги погледне даже, но ние направихме проучване и видяхме, че 1/3 са фалшиви.
    И? Какво от това? Никой няма да кандидатства по обява за работа, ако така и така получава пари и подслона и храната са му обезпечени.
  • 22 коста

    4 3 Отговор
    Даниела Димитрова изглежда мн. добре
  • 23 Момчил

    12 0 Отговор
    Те много от обявите въобще са съмнителни и несъществуващи,да се чуди човек защо ги пускат... Отчитат дейност или и аз не знам. Отделно и големият проблем при обявите - масово се лъже за заплащането и човек като отиде на интервю, се оказва, че дават с поне 30% по-малко. После реват,че нямало работна ръка. Има,но балъците са на изчерпване и никой не може да работи за под 1200 лв чисто,иначе е обречен работи и да гладува едновременно. Да, не е лесно и да си работодател,но всеки да си прави сметката.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Токайто

    6 1 Отговор
    Украинците не са жертви а СЪУЧАСТНИЦИ!
  • 26 Укараинките

    8 0 Отговор
    не са дошли да работят, а на КУРрорт, в 5 звездни хотели, а джиповете им са без гражданска и щетите им ги плащаме ние
  • 27 Олеся Куренчук

    3 0 Отговор
    Я работаю инфлуйенср на тик токе, цял ден се търкалям в хотела, плюскам на корем и чакам да се постопли да отида на пляжата. Много ми е хорошо, друга работа не желаю, щото тъъпите болгары ми плащат да не правя нищо. Че къде го има това?