Last news in Fakti

12 Май, 2023 18:00 3 720 15

Триумфът на „глупаците“

  • инвестиции-
  • порфейл от акции

Защо дългосрочните инвестиции в портфейли от акции се отплащат?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много често, когато говоря за ползите от инвестиции в широко разгърнати портфейли от акции, реакцията на клиентите и студентите ми може да бъде обобщена със следното: „Хората не са глупаци!“. Статията ми за „Факти“ относно ползите от индивидуалното, доброволно пенсионно осигуряване посредством инвестиране във висококачествен финансов продукт – основно портфейли от акции - предизвика много и интересни коментари.

Благодарен съм за тях, защото те осветляват темите върху, които следва да се фокусираме. Ето и някои от тях:

„За какви 8% доходност говори … при условие че инфлацията е 35%?“

„8% доходност звучи добре, но на книга.“

„Кви 8% доходност, кви 5 лева?“

„Шегаджия е писалият памфлета – 8% доходност за следващите 40 години!“

„Къде си видял ти бре аланкоолу 8% доходност?“

„Купуваш жилища…може би по-добре гаражи…“

„Тази американска психология не върви в България…“

Като се изолираме от патоса и емоциите, обединяващото в коментарите е съмнението по отношение на доходността и предложението за алтернативни инвестиции в недвижими имоти. Недвижимостите ще разгледаме отделно. Сега, ще се постарая да адресирам тези съмнения като се позова на факти, статистика и най-голямото глобално изследване върху възвращаемостта на акциите, държавните съкровищни облигации и бонове направено от Пол
Марш, Елрой Димсън и Майк Стонтън и тримата от Лондонското Бизнес Училище, където съм имал честа и удоволствието да ми преподават.

Изследването се провежда от средата на 80-те на миналия век. Понастоящем обхваща период от 123 години и не се разпростира само върху САЩ и Великобритания, а включва дори страни като Китай и Русия, в които имаме „прекъсвания“ поради обясними причини. Дори и след тези „прекъсвания“ резултатите са повече от впечатляващи в положителен аспект.

Важността на дългия хоризонт

Инвестициите във финансови активи, които се търгуват на пазари са обект на сериозни колебания. Това особено важи акциите. За да може правилно да оценим рисковият профил на акциите и облигациите е редно да разгледаме по-дълги периоди. За много хора, дълги периоди са 20 години. Марш и Димсън обаче подробно обясняват защо са необходими много по-дълги периоди – например 100 години.

Накратко, причината е да се изолират ефектите на краткосрочната и следователно краткотрайна икономическа конюнктура. Да вземем например годината на COVID или 2020 година, която не отговори на оптимистичните очакванията на инвеститорите в началото ѝ. След избухването на пандемията пазарите се сринаха с около 1/3
както в развитите, така и в развиващите се страни.

До края на годината същите пазари се възстановиха на около 70% средно от нивата си в началото на годината. През следващата 2021 г. загубите от годината на COVID бяха напълно компенсиране навсякъде по света с малки
изключения и имаше сериозен ръст. Целта с този пример е да се покаже важността на гледната точка и хоризонта на инвеститора.

Ако гледната точка е краткосрочна с покупки продажби в рамките на година, загубите или печалбите биха били сериозни, в зависимост кога купуваме и продаваме и това ще прилича на лотария. Ако хоризонтът е 15 и повече години, това колебание би било отчетено единствено и само като „шум“ в много по-глобалната картина.

По-рискови ли са акциите?

Съществува схващането, че акциите са хазартни и рискови инвестиции. Да по-рискови са от влог в банка, особено когато имаме краткосрочен поглед. Със сигурност обаче банковият влог едва компенсира инфлацията и много често не го прави. Пример - 2022 година.

Инвестициите в акции се отличават с това, че са инфлационно защитени. Акцията е стока, някаква идеална
част от компания. Облигациите и влоговете в банка не са инфлационно защитени, защото на падежа плащат номинала си, чиято покупателна способност е засегната от натрупалата се инфлация за периода им на съществуване.

Следователно, когато са държани в широко разгърнат портфейл за хоризонти над 15 години, акциите носят доходност значително над инфлацията и са предпочитаният за инвестиране рисков клас. Някои ще изтъкнат 35% инфлация за 2022, макар и да не е толкова висока статистически. Да, но това е само за един много кратък период, дори по-малко от година.

Каква е доходността от държането на акции?

За да не сме голословни ще ползваме данни от изследването на Марш и Димсън, което обхваща периода от 1900 до 2020 година. Известни са и много други изследвания, които потвърждават изводите, но това е най-всеобхватното и за най-дълъг период – 120 години. За този период реалната доходност от акции (след отчитане на инфлацията) е средногодишно 6.6% и 5.4% за САЩ и Великобритания съответно. Номиналната доходност (преди инфлация) е съответно 9.7% и 9.1% на година.

Тази закономерност не е валидна само за САЩ и Великобритания. Реалната доходност от акции изчислена върху претеглен световен индекс съставен от същите автори е 5.2%. Следва да имаме предвид, че периодът от 120 г. включва две световни войни, голямата депресия, студената война, 11-ти септември, глобалната финансова криза, затваряне на пазари вследствие на революции и още много сривове, които за удобство ще спестя.

Различни хоризонти

Кой се интересува обаче от толкова дълги хоризонти? За да избегнат подобна критика Марш и Димсън групират всички възможни времеви интервали на държане на акции от 1 до 120 г. Тоест избирате си 10 г. и взимате всички възможни интервали „от-до“ с продължителност от 10 г. независимо от това кога почват и кога свършват през тези 120 г. Получава се една доста забавна, но и доста очаквана картина.

Ако човек инвестира в акции и стои в тях, колкото е по- дълъг периодът, толкова средната годишна доходност е по-малко колеблива. Например за който и да е период от над 15 г. почти е било невъзможно да се реализира отрицателна доходност през последните 120 години. С нарастване на хоризонта (по хоризонталата) колебанието (амплитудата) в доходността (по вертикалата) намалява.

Или с други думи акциите се колебаят сериозно, но тези колебания се компенсират едно с друго и в дългосрочен план се компенсират така че да осигурят 9% номинална и 5.5% реална доходност след преборване на инфлацията. Ако целта ни е дългосрочна – например късни години – и имаме хоризонт, акциите са подходящият клас инвестиции, но само в широко- диверсифициран портфейл.

Това не е за всеки

Напротив! За да се инвестира в широко разгърнати портфейли от акции не е необходимо да си професионален инвеститор и да купуваш и продаваш всеки ден. Навсякъде и в България има и се предлагат първокласни животозастрахователни полици със спестовен елемент в акции и също така взаимни фондове. Във всеки един клон на банка могат да ви предложат при интерес. И не е необходимо да ги следите, защото си има хора за това (портфейлни мениджъри) и защото, което е по-важно, можете да се поддадете на краткосрочна
конюнктурна гледна точка и да купите и продадете точно когато не трябва. И за да избегна коментарите, колко и какви сме в България, можете да инвестирате навсякъде в Европа и по света.

Добре дошли в клуба на „глупаците“, сред които ще срещнете доста достойни имена, заслужаващи подражание.
За тези които се интересуват в подробности предлагам връзка към едно от годишните издания на изследването на Марш и Димсън.

Източник: Elroy Dimson, Paul Marsh and Mike Staunton, Triumph of the Optimists, Princeton
University Press, 2002, and Global Investment Returns Yearbook, Credit Suisse, 2021; FTSE Russell
All-World Index Series Monthly Review, December 2020.
https://www.credit-suisse.com/media/assets/corporate/docs/about-
us/research/publications/credit-suisse-global-investment-returns-yearbook-2021-summary-
edition.pdf

Златин Съръстов в доктор по икономика и преподавател в УНСС по дисциплините свързани с банковото дело. Притежава над 25 г. опит в областта на инвестиционното банкиране, корпоративните и личните финанси. През последните години активно се занимава с темата за личната финансова подсигуреност и свобода.

[email protected]


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не е лошо

    1 3 Отговор
    Да се инвестира в акции. Аз обаче гледам дивидентите. Имам три компании с дивидент 15.42%, 16,43% и 18,90%. AGNC NYMT и ARR Две от компаниите изплащат дивидентите всеки месец. Само плащаш 15% данък дивидент и останалите пари са за теб. Това не е финансов съвет.

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Варен Бюфет

    2 1 Отговор
    Ще ги надживея тези акции, да знаете! Поне 150 ще илядя!

    Коментиран от #5

  • 3 бай Даньо

    1 5 Отговор
    Признавам си от глупаците даже трижди глупак съм , инвестирал съм в тройно левъриджвани фондове , един път се живее ... В България обаче не се получава пазар на акции защото финансовата култура на българина е на кота нула ( за това си навряха боновите книжки на фондовете и после реват че ги излъгали) , освен това има някой специфики на характера които не предполага развитие на такъв пазар. Българина мрази богатите и не им се доверява камо ли да му управляват парите , песимист е, циник, катастрофик ... за това си има поговорка - вълка затова му е дебел врата защото сам си върши работата , ама не е верна ... хората от цивилизацията се събрали под дървото в Амстердам и си събрали парите заедно да им е "дебел врата" но само когато си имат доверие ...

    Коментиран от #4

  • 4 За какво

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "бай Даньо":

    Ти е български пазар на акциите, като всеки може да инвестира на световните борси? Плюс това коя от българските компании дава някакъв сносен дивидент?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 а защо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не е лошо":

    плащаш 15данък. По закон в България е уж10%. 15%е ако често в годината купуваш и продаваш акции и тогава от инвеститор те завеждат като трейдър и те жулят с 15%. Друг е въпроса, че май никъде не е дословно описана в закона разликата между инвеститор и трейдър, и данъчните могат да си го тълкуват кой както ще.
    Може и да се бъркам...

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Всеки

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "а защо":

    Който не е американски гражданин плаща данък дивидент, които е различен в зависимост от спогодбата между Щатите и държавата, в която пребиваваш. В моя случай е 15%. А ако продам акциите ще спра да получавам дивидент;)
  • 8 Аз Кочо

    3 0 Отговор
    Много показателен е филмът Вълкът от Wall street. Важното за брокера е да ви държи на въртележката без да ви позволява да слезете от нея докато той прибира комисионите които глупаците, акционерите му плащат. Целият риск е за сметка на акционера и за някой друг.

    Коментиран от #9

  • 9 В днешно

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Време не ти трябва брокер. Има доста приложения, чрез които можеш да инвестираш сам. Белфърт е направил пари когато още не е имало ни интернет, ни приложения. Сега отчетите, новините, анализите - всичко е в нета и ако желаеш ще се ограмотиш.
  • 10 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    И да се ограмотя аз съм дребна риба такива като мен ако изобщо спечелят ще спечелят трохи. За да изкараш нещо ти трябва финансов анализатор който да те святка а и който има информация. Иначе ще си загубиш парите рано или късно. А и като гледам какво става на борсата в момента по добре да си кютам
  • 11 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "а защо":

    Принципна разлика няма межди инвеститор и трейдър и двамата са спекуланти просто с по различен времеви хоризонт на сделките и затова и данъците са еднакви. Не знам как е в България , но в Америка ако търгуваш с пенсионна сметка не дължиш данъци докато не започнеш да теглиш пари , а това теглене става задължително на една възраст към 70 години . Ако търгуваш на брокеридж сметка дължиш данък на всяка печалба но и ти се води счетоводна загуба ( за приспадане от данъци) на всяка загуба .... Сигурно на някой му е смешно за пенсионни сметки в Америка , но някой въртят сериозни милиони с тях . Милиардите не знам на какви сметки се въртят.
  • 12 бай Даньо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не е лошо":

    Диверсификацията ти е ужасна. В Америка се задава катастрофа на недвижимите имоти а трите ти компании са пряко свързани с тях. То и самите дивиденти ти казват "твърде хубаво да е вярно" вероятно не е.

    Коментиран от #13

  • 13 Че то

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "бай Даньо":

    каква диверсификация е моето, като всичко е в един сектор? ;) А за дивидентите - по закон REIT са длъжни да предоставят почти цялата си печалба на акционерите си под форма на дивиденти. Хайде ти ми кажи компании с подобни дивиденти? Висок риск = висока печалба.

    Коментиран от #14

  • 14 бай Даньо

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Че то":

    Вярно е няма такива дивиденти. Но и това идва да ти каже че нещо не е наред. Това което не е наред е че дивидента на РЕИТ компаниите днес е висок заради изключителните резултати които имах последната година две заради надуването на балона на недвижимите имоти . Сега сме на обратното броене...
  • 15 Артилерист

    4 0 Отговор
    Заглавието е интригуващо, но авторът, да ме прощава, прекалено разточително се е разпрострял върху специфична конкретика и съвсем бегло за ГЛУПАЦИТЕ...