18 Септември, 2024 06:01 4 653 98

Неуправляема България: Инвеститорите вече бягат

  • веселин стойнев-
  • българия-
  • инвестиции-
  • герб-
  • пп-дб-
  • дпс-
  • инвеститори-
  • пари-
  • политика

Ефектите на неуправляемостта ще започнат догодина да се усещат от всички – инвеститорите вече бягат от страната, а нови и не помислят да идват

Неуправляема България: Инвеститорите вече бягат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

ГЕРБ и ПП-ДБ ясно си дават сметка, че и след изборите на 27 октомври единствено възможното управление е такова, в основата на което са двете формации. И отново демонстрират, че не могат да се приближат една към друга като равноправни партньори. Бойко Борисов, чиято партия не понесе електорални щети от разтурянето на предишното управление на „сглобката“, но за пореден път не успя да състави собствено, пак предложи джентълменско споразумение за съвместен кабинет след изборите.

ПП-ДБ, която загуби половината си избиратели главно заради „сглобката“ или нейния провал, отвърна с джентълменско писмо (изпратено само от името на ПП) като предусловие за разговори. С него на ГЕРБ се предлага парламентът още преди да излезе в предизборна ваканция да приеме три закона, от които зависи дали ще получим 10 млрд. лева от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост. Още повече, че те са внесени в предишните парламенти, а придвижването им сега зависи главно от ГЕРБ, тъй като шефове на ключови парламентарни комисии и председателят на Народното събрание са от тази партия.

Три закона като предусловие за сътрудничество

Единият закон е за защита на хората, подаващи сигнали за корупция, а ГЕРБ настояваше тези сигнали да не касаят времето на нейните управления. Другият закон е за фалита на физическите лица, който бе приет на първо четене, но срещна съпротива от заинтересовани събирачи на дългове. Третото решение са правила за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията, които бяха съгласувани и с Еврокомисията. Независимо дали и какви точно пари ще отпушим с тези три акта, те са необходими на страната ни, защото създават условия за по-справедлив ред и повече развитие.

Ако обаче ПП искаха действително да подходят конструктивно, трябваше да поканят на разговор ГЕРБ за решаване на тези три въпроса, а не да я адресират през медиите като ултиматум. ГЕРБ отговори също писмено до медиите, понеже били против прибързаното законодателство (което се влачи в няколко парламента) и този тип политическо поведение. С настояването, че ПП е имала възможност да осигури тези 10 млрд., от ГЕРБ дори изкараха, че кабинетът „Петков“ е имал пълно мнозинство в парламента година и половина, а всъщност той управлява само 6 месеца. И високомерно им пратиха управленската си програма като основа за управление след изборите.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов пък направи по-меки заявки към ГЕРБ, като заяви, че е наложително ПП-ДБ и ГЕРБ да намерят път едни към други, че трите закона може да се приемат и от новия парламент, ако не стигне времето в този, и че идеята на ПП за равно отдалечен непартиен премиер изначално е на ДСБ – за съставяне на техническо, надпартийно правителство.

От „Да, България“ пък неотклонно настояват, че ГЕРБ трябва да освети и да се откъсне от зависимостите си от Делян Пеевски, за да може изобщо да има антикорупционно мнозинство и съвместно управление под някаква форма.

Хазартна надежда изборните резултати да решат кризата

При такава ситуация дори очакването изборните резултати сами да доведат до разрешаване на политическата криза е напълно хазартна надежда. Защото който и да стане първи, доказано вече от ГЕРБ, няма да може да управлява сам, а избирателната активност най-вероятно ще е още по-ниска, защото се предлага още от същото, но в по-лош вариант на взаимен блокаж.

Основният въпрос пред страната, който е болезнено видим вече еднакво добре и от чужбина, и от българските избиратели е, дали тя изобщо е управляема. А основните политически сили, които единствени могат да го решат, са във все по-ясна невъзможност да го направят. Остава единствено отново да намерят външна причина за „сглобяване“, каквато предишния път бе войната срещу Украйна и безкрайните служебни управления на президента Радев.

Такова събитие би могло да бъде отстраняването на фактора „Пеевски“, но това изглежда невъзможно и недостатъчно само политически – дори формацията му да не влезе в парламента, плътната мрежа от зависимости остава, а едва ли ще се намери прокурор, който да започне да я разплита.

Друг фактор, недай си боже, е войната директно да засегне и България – тогава вече не би имало пречки дори за всепартийно правителство, но това е твърде висока цена за изход от политическата криза.

Служебно правителство на парламента с неясна политическа отговорност

Факторът заплаха от нови избори след октомврийските вероятно ще доведе до някакво служебно правителство на парламента с неясна политическа отговорност, хлабаво мнозинство и къс времеви хоризонт, което само да отложи кризата. И да създаде финални условия за радикална промяна на политическата система и появата на алтернатива.

Взаимният блокаж между ГЕРБ и ПП-ДБ е игра с нулев резултат и за двете формации, чийто сигурен изход е заложен още от сега. Предизборната кампания, която ще водят, независимо с какви послания за бъдещето на България, ще бъде гротеска, защото няма да може да отговори убедително на единствения важен въпрос – ще има ли стабилно управление и изобщо ще има ли управление. А ефектите на неуправляемостта ще започнат догодина да се усещат от всички – инвеститорите вече бягат от страната, а нови и не помислят да идват.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нормално

    105 12 Отговор
    Всички бягат от страната където най върлите комунисти станаха най върли капиталисти, червената олигархия не обича да плаща, затова и българина се води като работещия бедняк. Червената върхушка успя да съсипе България

    Коментиран от #38, #47

  • 3 Милене

    95 10 Отговор
    Бойко е искал рушвети от японците, затова бягат от Мездра, а не че заплатите в БГ са космически.

    Коментиран от #67

  • 4 Уса

    107 8 Отговор
    Инвеститори в България никога не е имало.Има чужди компании в чиито бордове са българските политици и всичките печалби се изнасят на запад

    Коментиран от #11

  • 5 С мръсна газ

    96 5 Отговор
    Вече бягат?!? То няма кьорав инвеститор от десетилетия, вече бягали. Най-добрия инвестиционен климат беше създаден при правителството на драгалевския мавър, купуваш на безценица, режеш и продаваш за старо желязо.

    Коментиран от #98

  • 6 Уса

    63 13 Отговор
    Това не са инвеститори а робовладелци
  • 7 МНОГО Е

    44 5 Отговор
    ЛЕСНО и просто да заработи държавата и БЕЗ нови закони . Първо - всички институции от които зависи съгласуване на проекти и издаване на различни документи да НОСЯТ незабавно отговорност при НЕ спазен законов срок за издаване документ или отговор . Второ - всички полицаи , по време на дежурство да са БЕЗ лични телефони , за да не могат нарушителите да задействат връзки и избягват санкции . ЕТО как КОРУПЦИЯТА ще бъде затруднена и намалена . КОЛКО още да се МЪЧИМ и АГОНИРАМЕ .
  • 8 Тц тц

    63 6 Отговор
    5000 човека и техните семейства остават БРЗ работа в най-бедния регион на Европа заради далаверите на ГЕПИ.
  • 9 Леля Гошо

    62 10 Отговор
    Джентълменско споразумение за съвместно крадене. Само че не е ясно кой е по-голям джентълмен от Бацо и Кики. И двамата са лъжци, и двамата са прости, Кики е малоумник, а Бацо е мутра.
  • 10 Пешо от панелката

    57 7 Отговор
    Инвестиции в България се правят само от подставени лица от офшорни зони, чиято задача е да изперат откраданатите пари от българските политици.
  • 11 Последния Софиянец

    14 21 Отговор

    До коментар #4 от "Уса":

    Така е,ама какво работи копейката толкова години в парламента?

    Коментиран от #14

  • 12 Шумен

    55 4 Отговор
    Докато всичката измет от парламента не се изчисти бъдеще за България няма да има
  • 13 Наблюдател

    19 19 Отговор
    Няма проблем прав им път нови ще дойдат от Китай все пак там има много

    Коментиран от #50

  • 14 Уса

    18 6 Отговор

    До коментар #11 от "Последния Софиянец":

    Как какво,работи върху себе си. Защо си мислиш, че той е по различен другите? Примерно ако беше различен, нямаше да почне с лъжи,да излъже собствените си избиратели, че ще връща субсидиите........
  • 15 Фффф

    32 1 Отговор
    Само ако имаме право да отзоваваме депутати с подписка ще се оправят нещата
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нннн

    38 5 Отговор
    Това шега ли е ? ОПГ ГЕРБ и еничарите ППДБ - единствен вариант за правителство? Вярно, кръстиха се евроатлантици. А всяко л... с вълшебната дума евроатлантическо се превръща в злато...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 00001

    39 1 Отговор
    За да има джентълменско споразумение трянва да има дежентълмени в България, Такива джентълмени няма има дол нопробни сел ски крадл ливи и лъжл иви калта ци.За грабителите на Българската държвана индустрия за крадците на българския бюджет и национални ресурси и богатства, за кражбата на Евро Фондове, няма давност. Изпрашят се ловци на глави да преследват и прекратят съществуването на тези престъпни типове.
  • 22 дикол

    39 3 Отговор
    Какво се опитвате да ни пробутате доказан боклук, като бонбони? Какви ГЕРБ и какви ПП и ДБ? Кого са ви платили пак да излъжете? НАли ги гледахме 12 г. разбойниците от ГЕРБ? Нали му видяхме инвестициите в чекмеджето на магнолията? Нали ги видяхме и педофилите от ПП и ДБ дето се наакаха показно с конституцията и се въртяха в скута на "джентълмена" от Банкя до обяд, а следобет на турско кафе в скута на Шишко от ДПС. Какво ни пробутвате калпава стока като хубава? Да си вземате тези "джентълмени" във вас, та да ви направят като Гаврош. Слава Богу, на изборите има алтернатива на крадците, мИрси.
  • 23 НА ТЕРИТОРИЯТА

    27 1 Отговор
    ВСИЧКО Е ТОТАЛ ЩЕТА
  • 24 Артилерист

    19 2 Отговор
    Много истини са казани в матряла, но самото наличие на Пеевски говори красноречиво за мръсотията в бг.политиката. Или че в нея виреят само мутрите и вагабонтите. А това е така, защото на тях, мутрите и вагабонтите, както и на харвардските парашутисти, не им пука, че трябва да са подлоги или публично прилежни на посолствоТО...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тити

    7 7 Отговор
    Едва ли ПП-ДБ ще се върнат при мафиотите от Герб.

    Коментиран от #54

  • 27 Плевен

    30 1 Отговор
    Леони ще затваря. 1300 човека остават без работа в град дето такава няма и без друго, а ако я има - тя е ниско платена. Ама германците явно им е трудно и несигурно в нашата бандитска държава.

    Коментиран от #34, #53

  • 28 Това е Мафия

    24 0 Отговор
    Отвратителни политици си имаме ! Срам !

    Коментиран от #69

  • 29 Оги

    14 2 Отговор
    Дойче веле, хайде палете голфа и вие, задържахте се. Бягайте обратно в Германия на социал! Няма да ни липсвате!
  • 30 А и не само копейките.

    18 4 Отговор

    До коментар #18 от "Мммммм":

    Допуснал си сериозен пропуск в репертоара като не си споменал комунистите, Държавна сигурност, агентите на Кремъл и лично на Путин, мистър кеш или зеления чорап от президентството и др. Все грешници за демократическия напредък и плашила за инвеститорите.
  • 31 ха ха

    19 2 Отговор
    с 10% гласували , колко ще е легитимен парламента и неговото правителство ? а в българия инвеститори няма , има поканени от шайката подставени фасадни лица за да се прикриват престъпленията срещу населението
  • 32 Всъщност,

    19 2 Отговор
    35 години демонкратичен преход стигат. Страната е доведена до ликвидация. Инвеститорите бягали - в БГ никога не е имало инжеститори. Дойчетата и българските им подлоги да не се правят на "света вода ненапита". Те също имат значителен дял в ликвидацията на БГ.
  • 33 ПВУ

    15 2 Отговор
    трябва да бъде зачеркнат, да се върнат парите, част от които заеми. Защото договорите за зелена енергия са ценово харакири за българите, батерии и съхраняване. Увеличени зелени квоти. Борса ток. ЛГБТ политики. Истинските инвеститори, най-вече производствата бягат. Инвестициите са само за субсидиран цифров концлагер и фото и перки. Август и септевмри сме имали дни с най-висока цена на електроенергия в ЕС. В момента, заради закон за ненаказуемост на колективни органи, се извършват най-големите предателства, насочени срещу България и българите. Безумна инфлация, заради борса газ и санкции, подаряване евтин ток Укр. Безумна данъчна тежест-50% данък сграда само за 23-24 годин. Терзием, без отчети, предстои данък смет 300% увеличени,борса ток за потребители, осигуровки повишаване. Безобразно теглене на заеми. Докато ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС чрез фелшифициране на Конституция, управляват България чрез служебните си правителства, падаме от пропастта. А идва вероятно и централизираното цифрово евро от 2026, според закон БНБ, приет от 49 народно събрание. Не си даваме сметка какъв ценови и данъчен шок ни очакват. Навремето писах, че автомати ще дават лекарства, което стана. Фармацевтите с право са недоволни.
  • 34 Последния Софиянец

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "Плевен":

    Заводите за автомобили в Германия затварят и съответно затварят и заводите за авточасти в България.
  • 35 Тепърва

    16 2 Отговор
    ще излизат на светло Концесиите на Борисов, ПП, ДБ, СДС, ДПС: мини, злато, подземни води, ток фото и перки, в Добруджа и Виа Понтика, напоителни системи. Още от 2021, в последните дни на управлението си, Борисов е сключвал във вреда на българите неизгодни меж. договори. Под чадъра на безнаказаност на колективни органи. България трябва да настоява законът за колективната безнаказаност да бъде променен ВЕДНАГА. В момента от служебното се извършват огромни безобразия, зад което стоят СДС, ГЕРБ, ДБ, ДПС, ПП. За да има промяна, трябва да се гласува за партия неучаствала в управлението на България, което означава МАСОВО гласуване, за да се преборят купени, етнически, корпоративни, фалшифицирани, мъртви души вотове.
  • 36 Бай араб

    2 13 Отговор
    Инвеститорите бягат , народа да ходи при Румен Радев да им дава рубли за да могат да живеят нормално
  • 37 Златен

    18 0 Отговор
    Еми в Мутроландия инвестират само тези, които имат излишни пари. Такива в момента няма. Каквит нрави има един народ, такива управници си получава. Стига сте се лъгали. Сами сме си виновни. Лъжата, измамата, рекета, корупцията при нас не са пороци, а способи за гепане.
  • 38 Златен

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "нормално":

    Точно. Когато богатите в едно общество не дават заслуженето на работниците, краят не е далече.
  • 39 Госあ

    13 0 Отговор
    един от много малкото реални инвеститори - Хюндай хеви се изнесе от благоденстваща България, точно след една визита на премиер тиква в Южна Корея, след която ни каза как договорил планини от източни инвестиции. Иначе, когато дойдат китайски инвеститори, бацето ги гонеше. атомни електроцентрали, железопътни линии и заводи за влакове и електробуси искали да строят моля ти се ! Вместо перачници...
  • 40 Пълни Популисти е медийна формация

    8 3 Отговор
    ПП е първата партийна структура в България създадена изцяло на базата на реклама по медиите. Нямат програма. Нямат твърдо ядро. Нямат дори местни структури. Всичко е постигнато благодарение на агресивната реклама по медиите и алабалата с машините.

    В този ред на мисли, какво стана с онези 65 милиона лева, които Кирил Петков даде за германския завод за електрокари в Ловеч? С тях ли си платиха рекламата по медиите?
  • 41 евалата чалгопитеци

    7 2 Отговор
    Как е Промяната? Върнахте ли си вече България? Или има още да чакате?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 От управлението на ППДБ-ГЕРБ е

    5 1 Отговор
    Пак от Дойче Велето лъжат естесвено. Толкова очевидна пропаганда да си защитят управлението.

    Управление има. Беше “Сглобката” евроатлантици. И медиите Пеевски управлява.
  • 44 Коментар на DW???

    3 1 Отговор
    Аре нЕма нужда....
  • 45 БгТопИдиот🇧🇬

    6 0 Отговор
    Неуправляема България: Инвеститорите вече бягат.

    Грабителите (инвеститорите,плъховете) напускат потъващият кораб.

    Да идват китайчетата да раберем вече какво е робство !
  • 46 инвеститорите вече бягат

    9 0 Отговор
    Преди седмица служебното правителство на Димитър Главчев изтегли 4.5 милиарда Евро НОВ държавен дълг. За какво са му на правителство с хоризонт още един месец 9 милиарда лева, без лихвите? Кой ще връща тези пари? Инвеститорите ли, или обикновените българи, които ги мързи да се размърдат и да отидат до урните?
    120 милиона лева ще струват сегашните извънредни избори. Колко линейки можеше да купим с тези пари? А какво са девет милиарда лева в такъв случай?
  • 47 Не е имало хвърли

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "нормално":

    истински комунисти а фурнаджийски лопати и метро показатели. До 10.11.89г,всички бяха комунисти, а след тази дата хвърли атлантисти и продажници. Вятъра на промяната имаше такава песен, та и тези тъй. Техните родители преди 09.09.44г са били с предишната власт, а веднага след този ден стават комунисти, е отрочета та им на кой да се метнат на гората ли.
  • 48 Гражданин

    10 0 Отговор
    Бившата ДС е изградила СХЕМИ за ТОТАЛЕН КОНТРОЛ на ДЪРЖАВАТА
    чрез ПОЛИТИЧЕСКИ назначения и МУТРЕНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ .На практика Държавата се управлява от Организирана Престъпна Група. Тези престъпници, пропити в Общинските администрации, Министерствата, Висшата администрация ,МВР , Прокуратурата, Правосъдието и Медиите, затънали в ЗАВИСИМОСТИ и ПРИНУДА , са спящите клетки , които се активират при заповед от ДС за действие. В случая това е страх от ПРОМЕНИ и ИЗПЛЪЗВАНЕ НА ТОТАЛНИЯ КОНТРОЛ. СТРАХ ОТ СПИРАНЕ НА ГОЛЕМИТЕ КРАЖБИ И РАЗРУШАВАНЕ НА ИЗГРАДЕНИТЕ СХЕМИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА. Това включва и гореспоменатите закони. Те няма да се приемат ,защото са в ущърб на Задкулисието. А за инвестициите. Кой инвеститор ще вложи пари в Държава която няма ясни закони и управлението е от ОПГ.

    Коментиран от #51

  • 49 Всички Видяха Кътните Зъби на

    5 0 Отговор
    Всички Видяха Кътните Зъби на Управляващите!.......

    И За това Бягат!
  • 50 Проблема е,

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    че правителството на Китай забрани да се правят инвестиции в ЕС ЕС. Та пак гризтайме дървото.

    Коментиран от #52

  • 51 колко от вас

    3 9 Отговор

    До коментар #48 от "Гражданин":

    Колко от вас си спомнят как дойде на власт Бойко Борисов с новопръкналата се ГЕРБ? Самия факт, че цялото ДС котило в политиката скача в хор срещу Борисов показва, че той е единствения, който не е дошъл от лабораторията на ДС и генерал Гоцев. Борисов е и единствения, който може да ви хване за ръчичка, да ви заведе до всяко едно кътче в България и да ви покаже какво е направил за хората на това място. Ако 2020 не се бяхте полъгали по косматия щмрук на нищоправеца, до сега щяхте да имате и автомагистрала Хемус. Добра или лоша, но щеше да е факт.
  • 52 ама как така

    0 4 Отговор

    До коментар #50 от "Проблема е,":

    Какво ще правят бракята србе тогава? Половината надписи в Српско са на китайски вече.

    Тази забрана за инвестиции да не би да е свързана с колосалния външен дълг на Китай?

    Коментиран от #57

  • 53 На джендерманците

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Плевен":

    им е трудно да оцелеят в шваб ската кочина и там се затварят заводи и компании напускат. Маторя на Гейропа Джендермания даде фира и дори основен ремонт не мой го спаси.
  • 54 Те Какви са?

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тити":

    Те Какви са? Същите!

    Тук става въпрос за Всеобщ Заговор! На ниво НС МС и т.н.!

    Коментиран от #56

  • 55 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    На кадрото на колесника виждам Киро Умното.

    Той инвестира се ме нна течност в Леночка,щото друго няма.
  • 56 мада

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Те Какви са?":

    Кой има властта безапелационно да наложи всеобщ заговор на политосте срещу народа им, и да няма кой да го спре? Това не показва ли че сме си руска губерния и решенията по българските държавни дела не се вземат в България?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 аааа

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ти четене с разбиране":

    сега разбрах. Това обеснява и 500те милиона долара китайски заем за Македония през Виктор Орбан. Благодаря че ми отвори очите.
  • 59 Капиталиста

    5 2 Отговор
    Всичко живо бяга от комунделите в бълх ария...
    Няма какво да се лъжем - през последните десет години бълх ария тихомълком беше върната в комунистическия строй по съветски образец, с репресивно тоталитарно управление, затова вече изобщо не е добро място за живот, бизнес и развитие...
    Затова от там бягат инвеститори, капиталисти и обикновени хора...

    Коментиран от #62

  • 60 Копейка

    0 1 Отговор
    Шефа каза че днеска сме за Китай и да викаме против ЕС. Щото иначе щели да играят шамарите.
  • 61 Браво!

    5 0 Отговор
    Бегат, щото хората започнаха да се замогват и няма кой да им работи денонощно за жълти стотинки. Отиват в държави с минимални заплати под 500 лв.
  • 62 хе хе

    2 10 Отговор

    До коментар #59 от "Капиталиста":

    България си е поробена от Русия страна, още със Санстефанския договор. Няма НИТО ЕДНО неопровержимо доказателство, че на 10.11.1989 нещо в страната наистина се е променило. Тодор Живков е ПЕНСИОНИРАН от съветския посланник в съветското посолство още на 7.11.1989 по време на тържеството по случай годишнината от ВОСР. А го наследява съветския гражданин Петър Младенов, след като се завръща от спешна СЕКРЕТНА командировка в Москва. Случайност?
    Това обяснява и защо за 35 години още не сме започнали истинския Преход.
  • 63 хихи

    7 1 Отговор
    ПП-ДБ ако минат 4%
  • 64 Историк

    3 7 Отговор
    Опита на ДС да върне България в режима отпреди 89та, като даже си е определила нов Тато в лицето на руския чорап Радев до това води.

    Руските марионетки на Путин в България са получили задача на всяка цена да ни върнат в руската сфера на влияние. За тях няма значение, че България ще изчезне - важното е да ги галят по главичката Путиновци.

    И по-зле ще става. Запишете си го.

    Коментиран от #68

  • 65 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Започна сватосването им и омайването на простия плебс, че пак трябва да бъде така, както беше досега. Уж в името на стабилността и спокойствието.
    Нищо не губите вече, изритат ги и ще видите че няма нищо страшно. Иначе когато пострадате вие няма да има кой да помогне.
  • 66 така е

    4 1 Отговор
    Сметките на ППДБто са при масово НЕгласуване и при успешна Алабала с машините.
    ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ.
  • 67 вал

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Милене":

    кога!!!
  • 68 дори Иванчева си призна

    0 3 Отговор

    До коментар #64 от "Историк":

    Иванчева си призна пред скритата камера, че ще свалят Борисов с нежен преврат. Днес този преврат е факт.
  • 69 Ами

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Това е Мафия":

    вие ги избирате. Повече никога глас за партии управлявали или били в управлението досега.Иначе гибел повсеместно ни чака.

    Коментиран от #70

  • 70 ас ще гласувам за Системата Ги Убива

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Ами":

    Ще ги вкараме в парламата с нашите 0.3%, за да има разнообразие и по-голем цирк. Обещаха, че ще ни направят бирата без пари!
  • 71 ЕвроАтнатическа проказа

    9 1 Отговор
    Е как няма да бягат?
    Защо инвеститорите,българските бизнеси и домакинства трябва да плащат разорителни цени за електроенергия? Защото има дефицит. А има дефицит, защото България изнася по 1300 MWt енергия за Украйна. Кой национален предател сложи подписа си под този грабеж?

    България и Румъния със собствени ядрени централи в момента плащат най-скъп ток в Европа>!!
  • 72 ЕвроАтнатическа проказа

    11 1 Отговор
    Всъщност бягат тези инвеститори които имат собствен бизнес. Тези които са дошли да крадат, си остават.

    Да сте чули никой от  "Дънди Прешъс" , "Софийска вода", американските ТЕЦ-ове и др. подобни „инвеститори“ да са си тръгнали??

    Не!
    Защото те не са инвеститори, а западни крадци ! Оставени да крадат от нашите родни евроатлантици.
  • 73 Госあ

    4 0 Отговор
    в управлявана България:

    2017 - CRRC обсъжда с българското правителство възможността да рефинансира дълга на БДЖ и да изгради в страната завод за подвижен състав – мотриси и локомотиви. както и да подмени и поддържа железопътната инфраструктура в България

    2018 - Държавната ядрена компания в Китай е изпратила писмо до НЕК, в което заявява, че проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене“.

    2019 - Китайският производител на електробуси Alfa Bus има интерес за инвестиции у нас. Китайците имaт зaвoд в близocт дo Бeлгpaд, ĸъдeтo ce пpoизвeждaт пo 250 автобуса нa гoдинa. Ocнoвнo тaм ce пpaвят aвтoбycи, ĸoитo ce пoлзвaт oт гpaдcĸия тpaнcпopт, ĸaĸтo и тaĸивa зa мeждyгpaдcĸи пътyвaния.

    2024 - Hoви ĸитaйcĸи двyeтaжни eлeĸтpичecĸи влaĸoвe, ĸoитo мoжexa дa ce движaт пo бългapcĸитe жeлeзници, щe тpъгнaт пo peлcитe нa cъceднa Cъpбия. Πoĸyпĸaтa нa мaшинитe нa ĸитaйcĸaтa ĸoмпaния СRRС бeшe дoгoвapянa y нac, cлeд ĸoeтo тъpгът зa тяx бeшe cпpян cлeд paзcлeдвaнe зa нapyшeния oт cтpaнa нa EC заради ниската им цена.

    Коментиран от #74

  • 74 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Госあ":

    само някои щрихи...не мога да се занимавам да пиша за всички провалени инвестиционни намерения от Китай ! ама виж швабата умело инвестира с кауфланд,лидъл и била с които си пробутва боклуците за сметка на нашето земеделие и хранителновкусова промишленост

    Коментиран от #76

  • 75 Госあ

    4 1 Отговор
    в златните си години швабата не инвестира и една марка за развитието на демократична България, простолюдието ни разпраа как ако отново изберем баце и демократите, от фалиралата шваба ше потекат реки от инвестиции хахахахаха
  • 76 хе хе

    2 3 Отговор

    До коментар #74 от "Госあ":

    Мога да ти изброя десетина азиатски страни където китайците са наритани заедно с инвестициите им. Китаеца отваря завод във Филипините и си докарва 2500 китаеца да му работят в завода. Това инвестиция ли е? И това е само един от примерите. Има и островни държави където е стриктно забранено да се продава земя на китайци.

    Коментиран от #77, #78

  • 77 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "хе хе":

    аха филипините, викаш хахахаха много добро сравнение с България. Спор няма

    Коментиран от #79

  • 78 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "хе хе":

    нали АЕЦ Белене беше план за фалита на България ве ?! Гьол ! Що не набутахте китайците с него, да фалират хахахаха
  • 79 нещо миришеш

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Госあ":

    "Инвеститора" не е ли един и същ?

    Коментиран от #80, #81

  • 80 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "нещо миришеш":

    миришеш ти. на дребно тарикатче.

    Коментиран от #82

  • 81 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #79 от "нещо миришеш":

    каи го това на поляците, унгарците, сърбите и италианците които поставят условия за двустранните си отношения с Китай, с които искат повече китайски инвестиции

    Коментиран от #83

  • 82 сигурно съм дребно тарикатче

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "Госあ":

    защото ти говоря с факти.

    Освен това има и островна държава в която е забранено смесени бракове с китайци. С всякакви други може.

    Коментиран от #84

  • 83 като си заговорил за китайски инвестиции

    3 0 Отговор

    До коментар #81 от "Госあ":

    поинтересувай се колко е държавния дълг на китайската държава.

    Коментиран от #86

  • 84 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "сигурно съм дребно тарикатче":

    каи го това на поляците, унгарците, сърбите и италианците които поставят условия за двустранните си отношения с Китай, с които искат повече китайски инвестиции. и не ми разпраай за Филипините.

    Коментиран от #85

  • 85 много е тъпо

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Госあ":

    Много е тъпо когато трябва да правиш пропаганда по опорки, без изобщо да си наясно с материята.

    Коментиран от #88

  • 86 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "като си заговорил за китайски инвестиции":

    Китай и Виетнам подписаха споразумения за сътрудничество в цифровата икономика, риболова и инфраструктурната свързаност, поинтересувай се колко инвестиции имат Китай в Япония, като ми говориш за Азия.
  • 87 Коепйка

    1 1 Отговор
    Шефа каза да обичаме днес Китай и Сърбия.
  • 88 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "много е тъпо":

    абе чети и мълчи, като няма какво да кажеш ве !

    Коментиран от #90

  • 89 Тъп Глупънсбърк

    0 0 Отговор
    И как може да избяга нещо, което го няма? Къде ги видяхте тези инвеститори така и не можах да разбера, а пък сега и отгоре на това пък и бягали?
  • 90 какво да чета бе

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "Госあ":

    8 месеца в годината съм в Азия/Океания.

    Коментиран от #91

  • 91 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #90 от "какво да чета бе":

    аве ти моо да си 12 месеца у Азия и Океания, това не те прави нещо по-различно от дребно тарикатче и амбулантен търгаш

    Коментиран от #92

  • 92 друго си е с Цончо на главата

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Госあ":

    честно.

    Коментиран от #93

  • 93 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #92 от "друго си е с Цончо на главата":

    искам България да има устойчиво развитие и българчетата да могат да практикуват професиите за които са мечтали и учили. Искам учените, инженерите и механиците да имат бъдеще в България, а не само прекупвачите, секретарките и сервитьорите. Окей ? Сегашната икономика, дето ни я натресохте е от типа магурата

    Коментиран от #94

  • 94 Ще се върнат

    2 0 Отговор

    До коментар #93 от "Госあ":

    От Индия, Бангладеш, Пакистан, Филипините и африканци също.Те са инвеститори и евтина работна ръка.
  • 95 БгТопИдиот🇧🇬

    5 0 Отговор
    Повече БЕДНИ в евродържавите повече съгласни да бъдат ВОЙНИЦИ в идващата евроБуря(ТСВ).

    ЗА това Да-вос.ки.те с-ата..нисти искат да занулят евроикономиката.

    Логика.
  • 96 флипп

    4 0 Отговор
    При един честни избори подлогите от ПъПъ няма да минат 4 процента.
  • 97 най-после си го признаваме

    2 0 Отговор
    И знаете ли къде отиват инвеститорите? В Румъния и Молдова главно. Не ви е обидно, нали? Не си правите изводи, нали?
  • 98 Не е вярно!!!!

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "С мръсна газ":

    И не изисква много усилия да се разбере! Вижте данните - динамичния ред на данните за преките чуждестранни инвестиции - НАЙ-високи са в годините на влизането ни в ЕС и особено 2007 г. Конюнктурата беше такава. След кризата от 2008 г. ПЧИ паднаха близо 10 пъти, та до днес. Тогава драгалевецът вече миеше колбите в балораторията на НБУ.
    Костов е толкова виновен за разпродадените активи и то на руснаците и бастисването на икономиката, но с това говорене с апломб създаваше впечатление, че разбира и има морал. НЯМА!