Last news in Fakti

10 Юни, 2023 14:50 2 699 43

Валентин Кардамски пред LIBERTA: Влизаме в тежка центрофуга, парламентът се напълни с предатели

  • валентин кардамски-
  • парламент-
  • правителство-
  • управление-
  • бойко борисов

„Тази коалиция стана възможна благодарение на лепкавия страх на Бойко Борисов. Уплашен, че ще влезе в "Магнитски", той реши да предаде интересите на своята партия и избиратели, на хората около него

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво ни чака от тук насетне? Ще видим ли съдебна реформа тип "Барни Ръбъл"? Защо се „прегърнаха“ довчерашни непримирими врагове, които днес отново не могат да се понасят? Защо беше смръщено лицето на президента Румен Радев в Народното събрание? И най-вече, кой ни е виновен, че върнахме политическата мутризация от 90-те години?

Отговорите на всички тези въпроси и още анализи на нашенската и международна реалност – журналистът и политически анализатор Валентин Кардамски пред LIBERTA.BG

- Господин Кардамски, в деня на избора на правителство мнозина задаваха въпроса - лошо стана, какво ще последва ? Сега го задавам на Вас – как гледате на това зачатие и каква перспектива виждате между коалиционни ротационни партньори, които си нямат доверие, да не кажа не се понасят?

- Никакви перспективи за България, поради простата причина, че тази коалиция е сглобена, колкото и невъзможна да беше тази сглобка, от американското посолство. Невъзможно беше, защото и едната, и другата страна знаят много добре, че ще оберат изключително много негативи, тъй като всяка една правеше кампании и съществуваше през последните две-три години, обявявайки се против другата. Да, те се събраха, но за да се слепи това нещо, стана възможно благодарение единствено на лепкавия страх на Бойко Борисов. Уплашен, че ще бъде вкаран в "Магнитски", той реши да предаде интересите на своята партия и избиратели, на хората около него. Безспорно и едната, и другата партия имат едни и същи цели и интереси. Те са псевдодесни, не са консервативни, по подобие са до голяма степен на Демократическата партия в САЩ, същевременно те не са леви, а псевдо такива. Борисов и ГЕРБ се опитват да го играят център, но това нещо не се случва досега. Всъщност, ние станахме свидетели до голяма степен на една коалиция от онези, които бяха възприемани от хората за най-корумпираните, с онези, за които хората бяха убедени, че са най-противни.

Питате за перспектива и реформи? Изобщо не ми се вярва да се правят такива. Тази коалиция има за цел да направи три неща: да прокара Истанбулската конвенция и това, че КС се бил произнесъл няма значение, защото виждаме в момента как извиват ръцете на ВСС, за да могат да отрежат главата на главния прокурор Иван Гешев. Така че, в рамките на половин година, максимум, тя ще бъде прокарана. Второто нещо, което ще направят, е да изпратят за Украйна батальон, рота и да докарат достатъчно много американски войници и да позволят бази. Това е повече от ясно, защото в края на краищата, те представляват американските интереси. И продължавам да се питам, защо Народното събрание не е наречено филиал на Американското посолство?


- Ще дочакаме ли Конституция тип Данаил Кирилов, популярен с прозвището "Барни Ръбъла", след като в комисията за промяна на Конституцията е прависта Делян Пеевски, а опита на Христо Иванов - депутатът от ДПС да бъде изваден, срещна яростен отпор от ДПС?

- По въпроса за "съдебната реформа", която се гласят да правят, има само две цели. Първата е да отрежат главата на главния прокурор Гешев и да сложат "своя Гешев". И второ, да превърнат тази прокуратура в рупор на политическата власт, за да могат да отстрелват всеки един, който е неудобен. Аз нямам никакво съмнение, че ще се развихри див маккартизъм по български, подобен на този от 20-30 г. в Америка, когато Маккарти намира начин да отстреля всички свои политически опоненти, твърдейки, че са комунисти и намирайки начин да докаже това с псевдодоказателства. Тоест, тук наратива ще бъде: "този е русофил, този е путинист". Но друг е въпросът дали ще имат времето да направят това нещо, защото ние в България имаме изключително осакатен политически елит. Те не се интересуват какво се случва в чужбина. Мисля, че в момента единствено в ДПС и "Възраждане" има хора, които следят международните процеси, а в останалите партии няма даже наченка и не си дават сметка какво се случва извън пределите на България. Даже в Сърбия не знаят за какво става дума.
Ние влизаме в много тежка центрофуга на международни, геополитически центробежни течения и те ще започнат неминуемо да се усещат у нас. Дори само ако се има предвид факта, че в края на август ще се вземат много важни решения в БРИКС за статута и международната игра, че ще сме влезли по това време в активна предизборна кампания на американците за нов президент. Ние виждаме в поведението на демократите, че си дават сметка, че губят изборите. Това ще промени до голяма степен играта. Виждаме, че американците започват да свиват разходите, след като разиграха този фарс с дефолта.

Но връщам се на онова, което ме питате за "съдебната реформа". Тя ще бъде прислужница и може би няма да има никакво значение дали ще има кабинет на главния прокурор в сградата на Съдебната палата. Той просто спокойно може да бъде до, или срещу кабинета на министър-председателя, до мястото на секретарката му. И с това ще приключи тази така лелеяна "съдебна реформа" и ще се попречи на главния прокурор да взема имуинтет на този, който заслужава. Тоест, ще имаме възможност, при желание на депутатите, да могат да опазят политическия живот на този, на когото решат. Ще имаме разправа с опозицията и дуло в лицето на прокуратурата в ръката на този, който държи оръжието.

По отношение на Пеевски, Христо Иванов може и да не го прави този театър, защото започна да става банален. Колкото са банални с антируската си риторика, в която не вярват, защото всичките тези хора имат родствено минало с някогашните социалисти и комунисти. Така че, ако обичат, да не се превземат. Тези превземки на Иванов, че искал Пеевски да не бъде в комисията по конституционни въпроси, са доста непохватни, унизителни за гледане актьорски номера, а българския народ вече се нагледа на това. Той няма нищо против Пеевски, според мен, по-скоро журналистите от десните медии са се почувствали ужасно неудобно вчера, когато гръмна новината, че Пеевски ще бъде в две комисии.

- "Демократична България" (ДБ) не се ли поучиха след съвместното управление с партията на Борисов, че всеки доближил се до тях се опърля и ги занулява. Само зависимостта от външни сили ли играе роля тук, или е в комбинация със жаждата за власт и пари?

- ДБ като партия не може да бъде и по-голяма. Тя има лимитиран електорат и ще продължава в този дух. Даже ще Ви кажа, че на тези избори, в прегръдка с ПП, те имат повече депутати. Една такава прегръдка с Борисов могат да я преглътнат много бързо, защото десните не са показали някаква ценностна система. Те са готови на всичко за властта. Опасявам се, че същото поведение имат всички останали, с изключение на заявеното поведение на Костадин Костадинов, който е готов да не участва на всяка цена, и, донякъде, в тази хипотеза е и ИТН. Всички останали, които не са във властта, по-скоро страдат от това. А ДБ са толкова десни, колкото БСП е лява в момента. Не можем да говорим за принципни политики, а за някакви изпразнени от съдържание лозунги, в които най-обидното е, че самите лидери на партиите не вярват.

Жесток цинизъм е по тези земи. Парламентът се напълни с предатели. Никой не мисли за избирателите си. Сещат се само по време на избори. Но тези избиратели, които гласуваха за тези партии, си заслужават съдбата. ДБ, ПП и ГЕРБ, които претендират да са десни, обслужват само бизнес интереси, но не създават бизнес среда. Не се интересуват какво се случва с малките бакалии, магазинчета, не им дреме. Те не знаят дори как да направят истински бизнес-реформи и истинска бизнес-среда. Как да стане, като нямат този капацитет и потенциал?! Електоратът на тези партии си заслужава съдбата, защото в ръцете на ДБ винаги са стояли две теми - главният прокурор и антикомунистическото говорене. Но това прави ли ги десни?! Този антикомунистически сапун единствено има за цел да заслепи ококорените очи на електората им и те, независимо, че не са се случили обещаните неща, гласуват и гласуват за тях.

- Вашето тълкуване за намръщеното лице на президента Радев и напускането му на Народното събрание преди клетвата на правителството и химна? Никога не се е случвало това!

- Когато Радев получи папката с имената на министрите, обясни, че се надява всички да гласуват по съвест за тази власт, давайки си сметка какво иде. Тя е изключително безпринципна и няма намерение да защитава интересите на българския народ. И когато дойде химна, който институционализира, подпечатва, осмисля и дава правото на тези хора да бъдат представители на тази власт, той просто си тръгна и демонстративно излезе, за да не гледа това унижение в качеството си на държавен глава. Радев си тръгна с представителството на българските граждани и на всички, които бяха омерзени да гледат този пошъл спектакъл. Той представляваше унизените и затова си тръгна.

- Новата мантра, под която ще пребиваваме е, че довчерашните лоши днес вече са препрани и добри. Възможно ли е тази гавра да събуди остатъка от някакво достойнство на народа и от диванните ругатни да се роди нещо като съпротива?

- Никакъв шанс! За съжаление, този народ е достатъчно чувствителен, за да разбере когато го лъжат, но и достатъчно търпелив, когато го изнасилват. Ако погледне в съседна Сърбия, че по милион и половина излизат на протестите, той ще осъзнае, всъщност, какво представлява. На протеста, който "Възраждане" организираха, излязоха 55 човека, примерно. Всички останали се оправдават, че бил в работно време. Но те имат близки, родители, деца, които могат да представляват неговите щения, протестирайки. Как другите народи не бяха на работа и под дъжд, студ и пек излизат да защитават интересите си. Не приемам оплакванията, че се е случило нещо много лошо. Този народ не може да си защитава интересите.

...Имам предвид и собственика на вашия сайт - Стоян Тончев. Този човек има смелостта да казва истината такава, каквато е! Веселина Томова също казва нещата такива, каквито са. И вместо срещу нейните твърдения да има контрааргументи и твърдения, ние имаме заплахи. Връщаме се, или не сме излизали никога от ударната политическа мутризация. И този народ е виновен, за да се случи това. Мутризацията в политиката може да съществува, само ако кръстник и е народът. В случая, българският народ е кръстник на българската политическа мафия. Когато видя площадите пълни не само с протест срещу войната, когато сме притеснени, че можем да загубим децата си, тогава ще повярвам, че България има бъдеще и осъзнат народ, а не просто псевдохъшове, които стоят на дивана, както споменахте, и дълбаят дупка.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 007

    20 72 Отговор
    Тоз аналлизатор да не забрави да посети мутрафона и да си вземе честно заработените рубрики. И ясно доказва че крадеца, вика най силно дръжте кр предателя"!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬

    Коментиран от #32, #39

  • 3 Някой си

    15 65 Отговор
    Тез клоуни от къде ги намирате бре?

    Коментиран от #28

  • 4 исина е

    66 4 Отговор
    80% от депутатите ни са за затвора, а 100% от ОПГ Граб.
  • 5 ВЪЗРАЖДАНЕ

    73 8 Отговор
    Гласуваш за ПП и ДБ и получаваш Герб и ДПС и за капак Пеевски! Продължаваме подмяната!
  • 6 Мисля

    47 2 Отговор
    Си една ракета в парламента ще оправи нещата, невинни няма.
  • 7 Селянин

    57 1 Отговор
    "Когато вместо в затвора, престъпниците влязоха в Народното Събрание".
    А заблудените овце блееееха неориентирано вече 33 години....
    -Миии кооо дааа напраааииим беееееее?!...
    Сякаш знаеха, че ще трябва да почакат още 467 години, докато някой дойде отвън и им поднесе свободата на тепсия.
    Овча му работа.



    Ганьо Лапнишарански, когато интересите ти се простират не по-далеч от шишето с ракия, а хоризонта ти достига едва до промоциите на веригите и сапунките по телевизията, какво очакваш???
    Яхнали са те като магаре, Ганьо защото се държиш като магаре.
    Най-трудния въпрос тук:
    -Кой е виновен?
    Със сигурност някой друг, нали?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БЪЛГАРИН

    49 5 Отговор
    ПП=ГЕРБ=ДПС=НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!!!
  • 11 Сталин

    60 7 Отговор
    Нашите гьонсурат политици се надпреварват да плюят по Русия и Путин ,белким от американското посолство ги забележат и им дадат по голям процент на изборите и ги инсталират на власт в България и да работят за интереса на САЩ ,а бедната българска овца си мисли че "избира".
  • 12 Във

    42 0 Отговор
    вторник Гешев пък ще "предаде" Боко в Брюксел и след това шайката мошеници и той отичат у канала !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    49 5 Отговор
    Страшно (по-скоро в буквалния смисъл) интервю. Евала, факти.
  • 15 Солидна организация

    9 47 Отговор
    Либерта бг=2 руски бабички и един джендър
    Поредния руски фейк сайт
  • 16 Реалист1

    5 47 Отговор
    Този политически "анаЛизатор" е представител на 4000-ците.
    Странно, толкова много "-лози" и анализатори се навъдиха, а не виждам в обявите някой да търси такива.
    Всеки трябва предварително да декларира КОЙ му плаща заплатата.
  • 17 Калин

    50 6 Отговор
    Самата истина, прочетете внимателно какво ви казва този човек, въобще не знам кой е, но това което казва ще се случи ако народът не го предотврати още в зародиш! А после когато България вече ще бъде унищожена ще е твърде късно!
  • 18 Софиянски

    8 38 Отговор
    Либерта е на Краси Георгиев - Франтиер - пАдлоги и руски пирожки ;)
  • 19 Никой

    6 39 Отговор
    Още един Кремълски слуга !
  • 20 Банан на рама

    27 2 Отговор
    И за всичко това са виновни гъбарите. Прокълнати да са

    Коментиран от #26

  • 21 Людмила

    46 3 Отговор
    Всичко което казва Кардамски звучи доста страшно и за съжаление реалистично , в България беше извършен безкръвен преврат тип майдан и явно вървим по стъпките на Украйна.
  • 22 Никола

    37 4 Отговор
    Обзалагам се че след 10 минути този материал като много неудобен ще бъде прехвърлен на трета страница за да не бъде прочетен от много хора но същевременно да се покаже че се публикува и друга гледна точка не в унисон с пропагандния евроатлантически мейнстрийм.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Въпрос

    5 34 Отговор
    Много ми е чудно руските изтривалки в бг..така както знаят че НАТО ще влиза във война с Русия що не кажат поне датата коя е че да знаем да полеем случая

    Коментиран от #42

  • 26 Госあ

    2 18 Отговор

    До коментар #20 от "Банан на рама":

    Хубаво, че рядко бера гъби и не се считам за гъбар. Но, има някои неща които ме смущават във Възраждане и поради тази причина не съм гласувал.

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Българин

    18 4 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    А това, че всеки негласувал спомогна тази престъпна шайка да влезе в парламента и да се гаври с народа не те притеснява, така ли да го разбирам?

    Коментиран от #35

  • 30 Руски еничари, мекерета

    4 22 Отговор
    Историята на България е низ от предателства! Като започнеш от предателите на Левски и Ботев и свършиш до днешните национални предатели - русофилите!

    Коментиран от #34, #41

  • 31 Никой

    3 7 Отговор
    " Тази личност некултурна, кой на този пост я турна. Кой ли ? - то се знае вожда , та нали той я опложда ".
  • 32 Хаха

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "007":

    Повече вярвам на Митрофанова, отколкото на мравояда, тиквата, парапетков и прасеевски, които са еманация на последните 30+ години. Една торба с картофи има повече морал от тези.
  • 33 Ми тъй ами...

    11 1 Отговор
    Никой не се интррисува от обикновените хорица, от малките магазинчета и бакалийки, и никой не се интерисува от кебапчийницата на последният софиянец, само бездомните кучета дето припикават вратата се навъртат наоколо..ама ха и управници
    😠 а..😠.
  • 34 Цончу мекият....

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "Руски еничари, мекерета":

    Абе вярно е...дали ще загубим войната? 🙉🙊.
  • 35 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Абе, и ти си прав. Признавам си. По лошо няма накъде да стане…
  • 36 Бамбука

    2 16 Отговор
    Поредния репортаж за „сляпи и глухи“. Продали партийните интереси ? Да, но народа очаква защита на националните интереси. Нито Борисов, нито Пеевски предстваляват национален интерес. Е, поне би трябвало господина да е разбрал, това ? Последва една гаща плява от микс на „може би една жена казала“. Каквва Истанбулска конвенция ? Говорим за бюджета на страната, за икономика, за финанси. Къде се е отнесъл нашия герой из широките полета. И разбира се, накрая е черешката на тортата плашилото - Български войски в Украйна.

    Коментиран от #37

  • 37 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бамбука":

    Абе гледай сега, аз съм достатъчно отвратен (не толкова уплашен) от факта че сме на шесто място по износ на оръжия за Украйна. Чак ви похвалиха. И когато обясня на някой французин примерно, че ние имаме културно-исторически връзки с великата сила - Русия, той ме разбира че няма как и няма нужда ние да бъдем толкова активни в този конфликт.
  • 38 Баце

    0 8 Отговор
    Ти пък кой си?
    След 5 реда ти личи, че си руска подлога.
  • 39 математик

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "007":

    А съотношението плюс/минус към глупостите, които си изписал и нарисувал говори ли ти нещо?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Моряка

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Руски еничари, мекерета":

    Я си виж рейтинга и тогава помисли,кой е мекерето.Не е нужно много мислене,разбира се от пръв поглед.
  • 42 Моряка

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Въпрос":

    Може и да не ти остане време да полееш ,защото русгите ракети избивали избиратялно- само американските лизачи и дупедавци.
  • 43 АУУУУУ

    2 3 Отговор
    РУСОФИЛНЯТА ИСТЕРИЧНО ВИЕ ........ЗНАЧИ ЛИНИЯТА НА ДЕЙСТВИЕ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е ПРАВИЛНА...... И НАЙ-СТРАШНОТО ЗА ТЯХ Е ЧЕ ТОВА Е ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МНОЗИНСТВОТО........ ВСЕКИ ОПИТ ЗА СВАЛЯНЕТО МУ Е ОПИТ ЗА ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ ....ТАКА ЧЕ ВИЙТЕ....САМО ТОВА МОЖЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣