Last news in Fakti

11 Юни, 2023 21:13 2 686 22

Разделението на властите подпали страстите

  • христо иванов-
  • мустафа карадайъ-
  • власти-
  • управление-
  • правителство-
  • делян пеевски

Въпреки, че „добродетелите“ са желателни, те не са задължителни. Вероятно това е „вратичката“, която позволи на „Да България“ да пристане на избирателите си, като се гушне с ДПС. Евроатлантическият чадър, под който се настаниха Христо Иванов и Мустафа Карадайъ обаче е прозрачен

Разделението на властите подпали страстите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Между 1750 и 1760 година англичанинът Джейм Уат открива парната машина, а французинът Шарл де Монтескьо – разделението на властите. Първото откритие е вече в миналото, но това на французина се прилага и до днес. Защо и в какво се състои неговата актуалност?

Според Монтескьо демокрацията може да се сравни с трикракия стол, който между другото е единственият стол, който никога не се клати. Неговите „крака“ са – парламентарната власт, изпълнителната власт и съдебната власт. Първата кове законите, втората ги изпълнява, а третата следи приложението им. В случай, че някъде в дейността на законодателната се стигне до смесване с изпълнителната, предпоставката за корупция е неизбежна. Френският философ стига до това заключение по най-опростения начин. „Хората се раждат равни, но не успяват да запазят това равноправие през целия си живот. Само стриктното спазване на законността, гарантирано от разделението на властите, предимно Съдебната, може да спаси равноправието.“ Въпреки изключителната си далновидност, Монтескьо допуска една грешка. За хармоничното реализиране на неговата мисъл, той разчита на добродетелите и на чистотата на едните и на другите.

Въпреки, че „добродетелите“ са желателни, те не са задължителни. Вероятно това е „вратичката“, която позволи на „Да България“ да пристане на избирателите си, като се гушне с ДПС. Евроатлантическият чадър, под който се настаниха Христо Иванов и Мустафа Карадайъ обаче е прозрачен. Първият си е дал думата на ГЕРБ за „бартер“ - властта на ПП и ДБ, срещу неприкосновенността на Бойко Борисов, спрямо прокуратурата. Вторият слага на масата 12% от електората на България за да отърве Делян Пеевски от списъка „Магнитски“ и всички останали потайности, с които изобилства „Търговския регистър. Карадайъ не е медийна личност. „Казана дума – хвърлен камък“. Каквато и буря да тресе държавата, неговите проценти са постоянна величина. ДПС е българският избирателен „Перперикон“.

Съвсем друга е позицията на Христо Иванов. Откакто си намокри панталоните на плажа в „Росенец“ той се промени. Не спря да повтаря, че Съдебната система трябва да се реформира, както децата пееха „От днес имам нови панталонки“. И понеже никой не оспорва идеята му, Христо Иванов вече е изготвил списък на бъдещия ВСС. Разделен е на две равни части. Едната е увеличената квота на парламента, другата на магистратите - остава непроменена. Нещо като отбор „А“ и отбор „Б“. Ако някой се надява, да види около масата на ВВС представители на „Гражданското общество“, вероятно се е върнал от САЩ или от Франция. България е на друга планета.

Христо Иванов не се интересува от чуждия опит. „Неговият“ ВСС се състои от две равни части. Точка. Факта че квотата на парламента ще има превъзходство, по простата причина, че законите се коват от нейните поръчители, а „Съдебната квота“ ще остане само изпълнителна роля, не го засяга. Казал някакъв си Монтескьо, че допирът на Законодателната с Изпълнителната власт е предпоставка за корупция, наш Христо е решил да живее само в сегашно време. Роден 200 години след френският философ, той говори със самочувствието на адвокат, от който зависят правителство, бюджет, пенсии, Шенген и Еврозоната взети заедно. Зад тези изяви прозира стремежът към безнаказаност на хора от висшите етажи на властта.

Проблемът на бившият министър от „Реформаторския блок“ е, че му липсва, не само практика, но и усет. Каквито и законови корекции да предлага, „Бартерната сделка“ с Борисов е видима чак от Айфеловата кула. Хората си казват, ако Борисов е невинен, защо трябва да променят законите заради него? Мечешката услуга, която Христо Иванов и Кирил Петков правят на прибралият се в „Глуха защита“ - дългогодишен министър председател, отслабва дори неговата „презумпцията за невинност“.

Много е възможно, така наречено квалифицираното парламентарно мнозинство, да ограничи властта на Съдебната система. Тогава Борисов и Пеевски ще продължат да подпират безпроблемно лавката на парламента до следващите избори. Трикракото столче на демокрацията обаче, ще стане двукрако и този който седне на него ще си спомни за Монтескьо.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свински черва

    14 0 Отговор
    и милиционери! Това е съдебната ни система!
  • 2 иди оти

    13 1 Отговор
    Разсипахте я тази държава и народ ,бе !!!
  • 3 Жълтопаветник

    19 4 Отговор
    Сега и Чеков ми се подиграва ! Ама за новите панталонки на Ристе , онзи ден ми се подиграва и една баба ! Еее , вика , ваш Ристе има нови панталонки , но сега се наричат шалварки ! Как бе , бабо , викам , нали шалварки носят само жените ?! А тя каза - Така да , нали ваш Ристе стана снаха на Доганя ! И ся кво , , трябва да говорим , че президента е виновен !!! Ама не Плевнелиев , ей , да не ни спрат грантовете !!!
  • 4 Троен чушкопек

    8 5 Отговор
    През 18-ти век може и да е открита парната машина, но през 21-и век в тикволандия някои тепърва има да откриват топлата вода и вътрешната тоалетна.
  • 5 33 г. US колония стигат, времето е наше!

    17 3 Отговор
    Пуделите на посолствоТО ПП-ДБ изпраха Борисов и показаха, че ИМА КАК да са в коалиция Магнитски!
    Невероятно, но факт !
  • 6 Хохо Бохо

    6 1 Отговор
    Дрън, дрън....
    Как „Да България“ се гушна с ДПС?
    Някой може ли да заповяда на Пеевски кое бутонче да натисне?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 редник

    6 2 Отговор
    Ako текстът е 1:1,то авторът е видимо скаран с правописа:

    Въпреки, че...
    Факта че квотата на...
    Роден 200 години след френският философ, той говори със самочувствието на адвокат, от който зависят...
    Проблемът на бившият министър от „Реформаторския блок“ е, че му липсва, не само практика...
    ...на прибралият се в...
    Трикракото столче на демокрацията обаче, ще стане двукрако и този който седне на него ще си спомни за Монтескьо.

    Дано ТОЗИ "писател" не се падне на матура, че много че обърка децата...
  • 9 трикракия стол

    10 1 Отговор
    Го е измислил Константин Велики преди 1700 години. И отца, и сина и света го богу духа. Ама пусто социалистическо образование, все революция ги бие по главите. Квотата на НС трябва да бъде 0 /нула/.
  • 10 тъй ший

    2 10 Отговор
    Докато търпим пРезидента, Пропадането ще Продължава!
  • 11 Гориил

    3 0 Отговор
    Отделните клонове на правителството често демонстрират единство.
  • 12 Даа

    4 0 Отговор
    Всъщност малко е известен е фактът, че Уат е изобретил центробежният регулатор за да може самият двигател да работи равомерно и да не се претоварва :)
  • 13 Артилерист

    6 0 Отговор
    За да не ставам банален с характеристики на нашенската политическа реалност и съдебната система в частност, ще повторя само, че евроатлантическите ултраси се възторгват от такива чисти демократи и антикомунисти като Ристо Иванов, чиято майка е активен борец, Борисов, който е завършил комунистическата милиционерска школа в Симеоново, Плевнелиев, чийто баща е бил шеф на отдел "Пропаганда" на Окръжния комитет на БКП в Благоевград, а на Паси баща му е бил фундаментален философски идеолог на БКП и др. Така че тез привърженици-атлантисти, когато громят комунизма, да имат предвид какви са водачите и идеолозите им...
  • 14 За протокола

    5 0 Отговор
    Статията е потвърждение на това, което пиша отдавна - че корупцията в държавата и едноличното управление на Борисов са заложени в Конституцията. И че простата му смяна няма да помогне с нищо, защото е само въпрос на време да се появи втори такъв. А после и трети и четвърти.
    Управляващата партия с мнозинството си в Парламента и правителството си вече контролира 2 от 3-те власти, които би трябвало да са независими. Чрез политическата си квота налага контрол и над съдебната власт. И независимостта на трите власти е до тук! А когато управляващата партия е вождистка, каквито са на практика всички наши партии, се стига и до едноличното управление.
  • 15 Език мой

    1 0 Отговор
    Ристю не е "пристанал" на избирателите си. Ристю е ИЗНЕВЕРИЛ на избирателите си. ПРИСТАНАЛ е и се е гушнал с ДПС пряко волята им...
  • 16 Човек

    0 4 Отговор
    Христо Иванов отдавна се опитва да направи съдебна реформа в държавата на мафията, но няма никаква подкрепа. Когато за кратко беше министър на правосъдието внесе предложение за промяна на закона, но ГЕРБ гласуваха против. Тогава Христо веднага си подаде оставката. Друг да сте виждали да прави подобно нещо? Не, защото те всички са пионки на мафията, за разлика от него. До ден днешен той продължава да води тази неравна битка и какво получава насреща - присмех и оплюване. Българският народ не заслужава хора като Христо Иванов. Той си заслужава корупцията, беззаконието и мизерията.
  • 17 Максим Загоричански

    2 0 Отговор
    Редник, съвършено си прав. Това първо, и второ, исинският писател никога няма под името си да пише "писател". Писател се стъва с професионални произведения, а не с изписвания под или над името.

    Коментиран от #20

  • 18 Именно

    1 1 Отговор
    Пълни глупости!
    Колекция от мнения (някои от кои не толкова далеч от истината, но някои напълно погрешни), зад които прозира опит да си наложи авторитета на голям разбирач.
    Това да убеждава с авторитет е класичесща грешка, защото това по-често води до заблуди или поне се стреми да скрие липсата на знания (обикновено със субективно мнение).
    Само пример - парните турбини се ползват и до ден днешен, и са най-честият начин за преобразуване на топлинната енегрия в механична и електрическа и в АЕЦ-ите по цял свят!
    Ако човек може да изплямпа толкова глупости за кристално ясен технически и обективен факт, представете си, когато навлезе и в по-мътни (и субективни) води! ;)
  • 19 По ген

    3 0 Отговор
    Пинокио е болшевико-коминтерновски изтърсак. На него по ген подходът му болшевишки, колкото и да се мимикрира на демократ. Не случайно десантира с гумената Аврора на Росенец.
  • 20 божидар чеков

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Максим Загоричански":

    Не съм аз този който се назовава писател, а редакторите на Факти.

  • 21 ИНЖ

    0 1 Отговор
    Внушението е ясно - ПП и ДБ са "виновни" за всички грешки и изцепки на "ПРЕХОДА"(корупция, чалгизация, демографска катастрофа и т.н.).
  • 22 Без грам да дава

    2 0 Отговор
    Твърдението на Монтескьо, че хората се раждат равни е фундаментално невярно. Хората НЕ се раждат с равни заложби и потенциал. Просвещенците заложиха ,че хората се раждат с равни ПРАВА,което е нещо съвсем различно. На старта имаш равни права,ноооо... в живота поради различния си потенциал и ДНК хората различно успяват,а много хора въобще не успяват.Тогава наследниците на просвещенците - либерали и по-късно утопичните социалисти измислиха принципа "От всекиго според способностите - всекиму според потребностите" ,както щяло да бъде в комунистическото общество. А това си е призив за социален паразитизъм - може мозъкът ми де е колко грахово зърно,нооо... нуждите на устата ми, а и устата ме е крокодилска. Днес този комунистически принцип успешно се реализира в САЩ и Западна Европа - всеки мързелив и нефелен паразит получаааава ,без грам да дава.