Last news in Fakti

12 Юни, 2023 23:00 4 993 48

Постистината за Румен Радев

  • румен радев-
  • постистина-
  • истина-
  • лъжи-
  • бойко борисов-
  • пп-дб-
  • правителство-
  • власт

За много хора в България президентът Радев е дълбоко политическо разочарование

Постистината за Румен Радев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Лозанов:

Голяма част от демократичната общност в България гласува през 2021 година за втори мандат на Румен Радев, по-късно голяма част от гласувалите съжалиха за това. Едни се оправдаха, че са го предпочели единствено като съмишленик в борбата срещу Бойко Борисов, а други признаха, че просто са се излъгали в него. Но и за едните, и за другите президентът днес е дълбоко политическо разочарование със своите зле прикрити тежнения на Изток, които го отдалечават от демократичния път на страната и го сближават с евроскептичните партии от типа на "Възраждане".

Кой е разочарован от Радев?

Всъщност разочаровани от Румен Радев днес са всички български граждани, които искат България да е западна държава и президентът ѝ да я представлява именно като такава. Заедно с Брекзит във Великобритания или избора на Доналд Тръмп в САЩ изборът на Радев в България се оказа христоматиен пример за постистина. Терминът означава пропагандно дирижирана ситуация, при която обективните факти (истината) отстъпват пред колективните емоции и личните мнения, така че сам да направиш избор в противоречие със собствения си интерес и убеждения. А когато го осъзнаеш, да е твърде късно. Диригентският пулт по правило е в Москва…

Колективната емоция, от която Радев се възползва, бе омерзението от наложилия се модел на управление, персонифициран от Бойко Борисов (и главния прокурор в поддържаща роля), подтикнало през 2020 година хората да излязат на площада. Президентът слезе наготово сред тях и с вдигнат юмрук се самообяви за техен лидер. Колективната емоция разфокусира факта, че той съвсем не води държавата накъдето протестиращите биха искали и за което именно протестират. Дори изявлението му, че Крим е руски, заглъхна в пакетирането му като борец срещу Бойко Борисов.

След руската инвазия в Украйна Радев се възползва и от друга колективна емоция, която целенасочено разпалваше: страхът от Путин, че ще ни накаже със студ, глад, а даже и с ядрен удар. И че ще можем да се спасим, само ако стоим равно отдалечени от Русия и НАТО, нищо че за Русия сме "неприятелска държава", а за НАТО - съюзници. Страхът трябваше да скрие факта, че прокламираният от президента неутралитет в случая пряко обслужва стратегията на заплахата, възприета от Путин спрямо Запада (за да може "на спокойствие" да превземе Украйна). И съответно да пакетира Радев като спасител на нацията. Постепенно първият пакетаж - на бореца срещу Борисов, беше изоставен напълно в полза на втория.

Има ли шанс за обратен завой?

Онези, които се заеха да разсеят постистината около президента и с днешна дата да поправят заблудения вот на демократичната общност, са ПП (в коалиция с ДБ). Това донякъде беше неочаквано, тъй като те се приемат за една от партийните рожби на Радев. Но е вероятно тъкмо усещането за греховен произход да мотивира бунта срещу политическия им "отец". А и амбивалентното отношение към Путин е общ недъг на европейската политика - но само до войната в Украйна. След нея за снишаването пред Кремъл вече няма какво друго да се подозира, освен зависимост. Българският президентът три години (с малък антракт) концентрира цялата власт в страната и обръща бавно, но последователно курса ѝ на Изток - към добре познатото ни от близкото минало царство на несвободата и нищетата. Шансът за обратен завой е този: Радев да бъде свален от капитанския мостик на държавата и там най-после да стъпи редовно правителство с евроатлантическа ориентация. ПП и ДБ след пет избора и с триста зора успяха да го съставят с подкрепа от ГЕРБ. Въпросът "Защо точно с тях?" лесно намира логичен отговор, ако се трансформира в този "С кого друг в това НС?".

Перспективата за такова правителство, която накара президента да си изпусне нервите и да зареже протоколния тон, измести основния конфликт в политическата ни драматургия от 2020 година насам - между партиите на промяната и ГЕРБ, с нов - между партиите на промяната и ГЕРБ от една страна и Румен Радев от отсрещната. Но това съвсем не значи, че старият конфликт е преодолян. ГЕРБ във всеки момент може да свали правителството, ако сам не се окаже способен на промяна. И първият тест, който трябва да реши, както обикновено, е тестът "Пеевски". Така беше след протестите 2013-2014, когато не успя. Така е и сега, когато Пеевски, след дълго отсъствие, пак се появи на екрана…


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ……….

    72 72 Отговор
    О’акахте се с тия западно - евроатлантически “ценности” !

    Коментиран от #42, #44

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 DW - Пропаганден машинен

    78 59 Отговор
    Дойче гьобелс веле се месят във вътрешната политика на България!
  • 4 Макак

    79 59 Отговор
    Коментиращият Георги Лозанов е далеч по-тежко разочарование. Впрочем в качеството на какъв го канят, че пък и коментира ?

    Коментиран от #19

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ХАХАХА

    61 52 Отговор
    Сопри се зеле ,на активния борец против комунизма и социализма пасквилите не са мерило за мнението на по голямата част от народа за Президента. Колко има разочаровани от него ,а ? Дори и да има те не са много гледайки новото правителство на посолството накъде води България! Днес явно е ден на активните борци с "вилици и лъжици"
  • 7 Ами

    36 65 Отговор
    Зеленелия чорап винаги е бил и ще остане заложник на Решетников, тоест на Путлер.
  • 8 дойче зеле

    42 17 Отговор
    Тия па кой ги чете ...
  • 9 Абе...

    36 10 Отговор
    ...вие оставете другото, аз все още съм в недоумение и не мога да си преведа с простичко думи какво ще рече крилатата фраза "ала бала с Президентът"? Моля само който разбира да обясни най-сетне? ;)

    Коментиран от #25, #43

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Как

    36 40 Отговор
    Президентът се оказа шашкънин.Язък че гласувах за него. Веднага се демаскира като платен агент на КГБ. Повече за бивш военен не трябва никой да гласува!
  • 12 Импийчмънт!

    33 46 Отговор
    Импийчмънт за радеф, руския роб!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Няма да ви. И е номера този път

    22 31 Отговор
    Кремъл яко е активирал всички дс(кгб) ахенти в България, няма да ви се получи обаче крадливи и мързеливи тарикати!
  • 15 Само нискочелите

    36 14 Отговор

    До коментар #12 от "Импийчмънт!":

    викат така.

    Радев е шлифован в САЩ, а нискочелите русофоби и американофили му викат импийчмънт!

    Папионката и триячите в сайта - също!

    Коментиран от #18

  • 16 Право на мнение!

    24 35 Отговор
    Аз съм от тези, които се излъгаха в Румен Радев. Мислех го за борец против мафията, и за борец за справедливост, а той правил стратегии за това да управлява със служебни кабинети с мотото "разделяй и владей"

    Коментиран от #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хохо Бохо

    22 35 Отговор
    За всички стана ясно, че Радев е руски агент.
    Боже! Как мога да говоря така за нашия президент?
    НО Е ВЯРНО!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 123

    21 26 Отговор
    Той утре може да смени страната, да се обяви за евроатлантик. Тогава ще бъде ли приемлив? Разочарованието от Радев идва от това че е алчен за пари и власт.
  • 25 Почти ми дреме

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Абе...":

    Според мен означава че са му обещали доверие ..но са се извъртяли заради посолствата
  • 26 в кое се излъгахте бре!?!

    40 12 Отговор
    президентът не си е променял отношението към конфликта русия-украйна още от първия си мандат, когато каза, че крим е руски! ама за умнокрасивите беше удобно да се закачат за него за даги изкара с рейтинга си през втория мандат!взе да ви става неудобен, като ви заяви в прав текст, че сте некадърни и жадни за власт! за това ви е неудобен и сте се „излъгали“ в него!
  • 27 Човек

    39 13 Отговор
    Не съм фен на Радев ...обаче да ми натрият фразата ... живота и на Габриел не е в България а в Брюксел .. и после да ми дойде да ме управлява и после да си отиде без значение в какво ще се превърне родината ми ..е идвами в повечко ..предпочитам хора като Радев на които живота им е тук ...не някъде незнайно къде ....

    Коментиран от #29

  • 28 Хохо Бохо

    18 18 Отговор
    Защо Гешев не разследва Копейкин и неговата фашистка партия?
  • 29 Мдаа

    17 29 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    Предпочиташ Радев, защото живее в България? Само че той умствено е в Кремъл.
  • 30 пламен

    12 6 Отговор
    При население от цървули, всеки цървул може да стане президент или министър председател.....напълно си заслужаваме политиците
  • 31 Лесно е

    12 10 Отговор
    Да си Копейкаджия в Свободна Държава, но Свободен в Копейкаджийска Държава, няма начин.
  • 32 Диамантената ръка

    10 18 Отговор
    Аз не съм разочарован, щото никога не съм бил очарован от Радев. Не става горкия, ама той не е виновен ...
  • 33 Гражданин

    21 8 Отговор
    Дрън, дрън глупости .Европейския съюз е пълен провал за България .
  • 34 А пък аз

    23 5 Отговор

    До коментар #16 от "Право на мнение!":

    се излъгах в петков-василев-иванов (Партията на Подмяната - Предателска България!). Излъгаха, че ще се борят срещу политическата мафия на Козяк Борисов-Доган-пеевски (ДПС -Герб), която десетилетия наред безнаказано ограбваше България! Оказа се, че са поредните козяшки агенти, извършващи държавна измяна и финансови злоупотреби в краткото им правителство. Вербално потвърдиха, че участват във фалшифициране на изборите (7-10 процента изведнъж стават 24) и че американското посолство се меси във вътрешните работи на България. Което потвърждава загубата на суверенитет и опорочаване на изборния процес... Сега са захапали президента, защото им напомни за явното национално предателство... Веднага се съюзиха с тези (ГЕРБ-Борисов), които уж щяха да вкарват в затвора ... Дори ще правят съдебната реформа с олигарха Пеевски.

    Горното показва лъжата на американската "демокрация" и корупционните им зависимости от чужда държава! Наглостта им е безмерна да казват на черното бяло...

    Коментиран от #45

  • 35 Касапин

    10 2 Отговор
    АБЕ ГЕРГЕ КАК ТИ ДОДЕ В КАНЧЕТО ДА КОМЕНТИРАШ РАДЕВ ВЯРНО Е ЧЕ Е СЕЛСКИ ТАРИКАТ С ДВЕТЕ НАЗНАЧЕНИЯ НА ЛЮБОВНИЦАТА СИ АМА ТОВА НЕ ГО ЛИ ЗНАЕХТЕ ЛИ БЕ ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ ВЯРНО Е ЧЕ НОМЕРА С ВДИГНАТОТО ЮМРУЧЕ БЕШЕ ЖАЛКА ГРОТЕСКА АМ ЧЕ НЕ ГО ЛИ ВИДЯХТЕ НЕЕЕЕЕЕ А СЕГА ЛЕЛЕЕЕ РУСОФИЛ АБЕ ГЕРГЕ ТОЙ ПОНЕ Е НЕЩО А ТИ КВО СИ ИЗТРИВАЛКА
  • 36 Глей сига

    12 4 Отговор
    ИМАМ СПОР С ПРИЯТЕЛ КОЙ Е ПО ГНУ.....СЕН ЛОЗАНОВ ИЛИ ДАЙНОВ МОЛЯ ГЛАСУВАЙТЕ
  • 37 Първо автора е неграмотен

    11 2 Отговор
    Второ започва статията с лъжа.
    Така ,че след като започваш така аз няма да чета.
    Поистината ,няма такава дума!!!!
  • 38 Абсурдистан

    4 13 Отговор
    Аз не съм разочарован от недоразумението! Винаги съм знаел, че от него не става ръководител. Развален продукт!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ха ха ха

    4 10 Отговор
    Резидентчето винаги е било послушната маша на мацква ......
  • 41 Бамбука

    3 4 Отговор
    Български параграф. Дали съставянето на правителство между противоречиви партии е държавническо мислене, или държавническо мислене е всяка партия да се бори са собственото си оцеляване. За президента е ясно – зает е с мисли за собственото си его.
  • 42 ....А ти пък

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "……….":

    Търсиш "Източна тоалетна хартия" да ги избришеш ли?
  • 43 Бацо Гацов

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Абе...":

    Че къв ти е проблема па на тебе бе? Отиваш при Копринката или при Узунов с едно по-дебело хартиено пликче и ти разясняват нещата..Може да идеш и при батГошо от Слънчо Ориент или при оня Хасковлия, де търгуваше с парфюми..та така. С питане до Станбул/през Ямбол/ ше стигнеш
  • 44 Да питам..

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "……….":

    А Копринката , Узунов..те дали са се оакали..че нещо много смърди като минеш покрай пРездинството напоследък..
  • 45 Бацо Гацов

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "А пък аз":

    Ти добре си се разочаровал, ма май удобно забравяш кой ги доведе тия двамата убав ци..че се и направи на луд за пенсия на Кирето за гражданството..не знаел бил..ама знешше да назначи Деса Простакеса на топло местенце..абе разбрах тоя що за стока е още когато се паряса и си прибра държанката, ама като ни е гламав народа..
  • 46 Направо ме е гнус от теб

    1 1 Отговор
    Много си жалък!
  • 47 Костадин

    3 0 Отговор
    Войната я започнаха Щатите и Британия като напълниха главите и складовете на украинците с оръжия и сега брат брата убива заради световната агресия на Британци и Американци които искат да притежават всички залежи на полезни изкопаеми и правят войни за да ги завземат незаконно законно!!
    Русия няма да бъде победена никога , по скоро светът ще се разруши преди тя да падне .
    украйна Европа Америка и Британия ще бъдат финансово унищожени и Китай ще е новият световен лидер.
    за съжаление и ние в България ще живеем зле заради анти Руската политика.
    Америка нищо добро на никого не е донесла по целият свят !!!!!!!!!!!
  • 48 ЛОЗАНОВ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ БОКЛУК В

    2 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ , БИ ТРЯБВАЛО ДА Е В ЗАТВОРА !